Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 710. Ucraina a atacat cu drone cea mai mare rafinărie din sudul Rusiei

Război în Ucraina, ziua 710. Ucraina a atacat cu drone cea mai mare rafinărie din sudul Rusiei

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 21:15 03 Feb 2024 Modificat la 17:16 22 Feb 2024

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Moscova anunță că sunt cel puțin cinci morți în urma bombardamentului, atribuit ucrainenilor, din oraşul ocupat Lisichansk
  • Sursă ucraineană: două drone au lovit cea mai mare rafinărie din sudul Rusiei
  • Kremlinul acuză Washingtonul că „provoacă” Kievul să continue războiul
  • Zeci de oameni au fost reținuți sâmbătă la Moscova, după participarea la un miting anti-război
  • Președintele Poloniei a declarat că nu știe dacă Ucraina va putea recâștiga controlul asupra Crimeei
  • Incendiu, în această dimineață, la o rafinărie de petrol din sudul Rusiei, în urma unui atac cu dronă
  • Ucraina a doborât 14 drone rusești în timpul unui atac de noapte
  • Comandantul militar suprem al Ucrainei va fi demis
  • Ucraina a avariat cel puțin trei avioane militare rusești pe aerodromul militar Belbek de lângă Sevastopol, în Crimeea ocupată, a confirmat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene
  • Autoritățile ruse l-au plasat pe Oleg Orlov, un veteran apărător al drepturilor omului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace cu ONG-ul Memorial, pe infama listă a ”agenților străini”

Update 21.15 - Moscova anunță că sunt cel puțin cinci morți în urma bombardamentului, atribuit ucrainenilor, din oraşul ocupat Lisichansk.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a transmis sâmbătă seară că numărul morţilor în urma bombardamentului ucrainean asupra unei brutării din oraşul ocupat Lisichansk (estul ţării), a crescut la cinci. „Cadavrele victimelor au fost recuperate”, a indicat ministerul rus pe Telegram, adăugând că operaţiunile de salvare continuă şi că şase persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături.

Leonid Pasecinik, un oficial al autorităţilor de ocupaţie instalate de Rusia, a afirmat la rândul său pe Telegram că „ar putea fi zeci de persoane sub dărâmături” și a acuzat forţele ucrainene că au vizat în mod intenţionat brutăria.

Update 19.38 - Două drone lansate de ucraineni au lovit sâmbătă cea mai mare rafinărie din sudul Rusiei. Este vorba despre rafinăria de petrol de la Volgograd, susține o sursă ucraineană contactată de Reuters.

Rușii au confirmat lovitura care a fost urmată de un incendiu, dar au spus că rafinăria și-a reluat rapid activitatea.

Ucrainenii au mai lovit astfel de ținte și sursa suține că astfel de atacuri vor continua.

Distanța dintre orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, lângă granița cu Rusia, și orașul Volgograd, din sudul Rusiei, este de peste 600 de kilometri.

Update 18.40 După ce secretarul american de stat adjunct Victoria Nuland a vizitat Ucraina, Kremlinul acuză Washingtonul că „provoacă” Kievul să continue războiul.  Asta înseamnă că „americanii le provoacă mai multă durere ucrainenilor, că americanii provoacă moartea mai multor ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.  Statele Unite sunt direct implicate în conflict şi devin din ce în ce mai implicate, a mai spus Peskov, care s-a declarat încrezător că acest lucru „nu va schimba rezultatul războiului”.

Update 16.50 Zeci de oameni au fost reținuți sâmbătă la Moscova. Ei participau la un miting al soțiilor militarilor ruși, susține o asociație pentru drepturile omului, citată de Reuters.Printre cei reținuți sunt și jurnaliști.

Zeci de persoane au fost reținute de poliție în centrul orașului Moscova. Oamenii participau la un miting de protest față de mobilizarea bărbaților pentru războiul din Ucraina.

Cel puțin 27 de persoane au fost reținute în timp ce soțiile militarilor mobilizați se adunau la zidul Kremlinului pentru a depune flori la monumentul Mormântul Soldatului Necunoscut, a transmis OVD-Info.

Majoritatea celor reținuți sunt jurnaliști, iar ulterior unele persoane au fost eliberate. Rețineri au fost făcute și în alte părți ale capitalei Rusiei. Procuratura din Moscova a anunțat că mitingul de sâmbătă nu a avut autorizație, a precizat sursa menționată.

Protestul are loc în condițiile în care în Rusia crește nemulțumirea față de mobilizarea rușilor pentru a participa la război. Din ce în ce mai multe femei cer întoarcerea de pe front a soților, fiilor și fraților lor mobilizați în baza unui decret al președintelui Vladimir Putin în septembrie anul trecut.

Update 15.30 Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că nu este sigur că Ucraina va putea să recâştige controlul asupra peninsulei Crimeea, însă crede că regiunile Doneţk şi Luhansk vor putea fi recâştigate, comentarii care i-au atras critici din partea unor politicieni din coaliţia de guvernare, transmite sâmbătă Reuters.

Update 13.30 Președintele Poloniei a declarat că nu știe dacă Ucraina va putea recâștiga controlul asupra Crimeei

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a declarat că nu este sigur că Ucraina va putea să recâştige controlul asupra peninsulei Crimeea, însă crede că regiunile Doneţk şi Luhansk vor putea fi recâştigate.

"Nu ştiu dacă (n.r.Ucraina) va recâştiga Crimeea, însă cred că va recâştiga Doneţk şi Luhansk”, este afirmația președintelui Poloniei.

El a adăugat că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, „este un loc special (...) inclusiv din motive istorice. Pentru că, în fapt, dacă ne uităm istoric, a fost în mâinile Rusiei cea mai mare parte din timp”.

Remarcile lui Andrzej Duda au fost criticate de deputaţi ai coaliţiei pro-europene de la guvernare, care se află într-o tabără politică diferită faţă de preşedinte. Duda este un aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut guvernarea în decembrie după ce nu a putut reuni o coaliţie în urma pierderii majorităţii în alegerile legislative din octombrie.

Update 11.41 Incendiu, în această dimineață, la o rafinărie de petrol din sudul Rusiei, în urma unui atac cu dronă

Un incendiu a fost stins astăzi la rafinăria de petrol din Volgograd, în sudul Rusiei, în urma unui atac cu dronă, au anunțat autoritățile locale.

Rusia și Ucraina și-au vizat reciproc infrastructura energetică în atacuri menite să întrerupă liniile de aprovizionare și logistica și să își demoralizeze adversarul, în timp ce încearcă să obțină un avantaj într-un conflict de aproape doi ani care nu dă semne că se va încheia.

Infrastructura energetică a Rusiei a fost, de asemenea, afectată de defecțiuni tehnice în ultima lună, ceea ce a sporit incertitudinea pe piețele globale de petrol și gaze, deja zguduite de conflictul din Orientul Mijlociu.

Guvernatorul din Volgograd, Andrei Bocharov, a declarat pe canalul Telegram al administrației locale că nu au existat victime în urma incidentului.

Producătorul de petrol Lukoil, care deține rafinăria, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Update 10.24 Ucraina a doborât 14 drone rusești în timpul unui atac de noapte

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât nouă din cele 14 drone rusești într-un atac desfășurat în cursul nopții care a lovit infrastructura energetică din orașul Krivoi Rog, au declarat astăzi forțele aeriene și oficiali regionali.

Este al doilea atac cu drone în două zile asupra orașului Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski.

Primarul Oleksandr Vilkul a declarat că au fost lovite instalații energetice, ceea ce a dus la întreruperea curentului electric pentru mii de oameni. În unele districte, alimentarea cu apă și încălzirea au fost, de asemenea, întrerupte, în timp ce temperaturile se situau chiar sub zero grade. Spitalele au fost trecute pe generatoare pentru alimentarea cu energie electrică, a spus el.

Forțele aeriene au precizat într-o declarație că dronele Shahed, de fabricație iraniană, au fost doborâte deasupra a patru regiuni ucrainene din centrul și sudul țării.

Update 08.06 Comandatul militar suprem al Ucrainei va fi demis

Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenționează să îl demită pe comandantul militar suprem al țării care controlează războiul împotriva forțelor de ocupație ruse, au declarat ieri două surse.

Măsura de a-l demite pe generalul Valeri Zalujnîi, care a intrat în conflict cu președintele Volodimir Zelenski în legătură cu o serie de probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reușit să recupereze părți semnificative de teritoriu deținut de Rusia.

O sursă apropiată de biroul președintelui ucrainean a declarat că cei doi sunt implicați într-o dispută privind o nouă campanie de mobilizare militară, președintele opunându-se propunerii lui Valeri Zalujnîi de a chema 500.000 de soldați noi.

Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de eliberare a lui Valeri Zalujnîi din funcția de comandant-șef al forțelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce părțile își stabilesc următorii pași.

Nu este clar cât timp va dura acest proces, a adăugat sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Casa Albă nu și-a exprimat o poziție cu privire la planul de înlocuire a lui Valeri Zalujnîi, a declarat o a doua sursă bine informată.

"Casa Albă e de părere că este de competența Ucrainei să ia propriile decizii cu privire la personalul său", a spus sursa.

 

Ucraina a avariat cel puțin trei avioane militare rusești pe aerodromul militar Belbek de lângă Sevastopol, în Crimeea ocupată, a confirmat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Ignat, pe 2 februarie, relatează Kyiv Independent.

Ucraina a atacat aerodromul pe 31 ianuarie, folosind rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Scalp/Storm Shadow, a declarat o sursă militară pentru Ukrainska Pravda.

De asemenea, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a suspendat un înalt oficial în timp ce autoritățile investighează presupusa corupție în dosarul achiziționării de arme, a anunțat, vineri, ministerul său, relatează Reuters.

Umerov și-a preluat mandatul anul trecut, cu angajamentul de a curăța curăța coruția din interiorul ministerului, în timp ce partenerii occidentali ai Ucrainei au încercat să trimită mai mult ajutor militar la Kiev, după invazia pe scară largă a Rusiei din 2022.

Toomas Nakhkur, care a condus departamentul pentru politica tehnică și dezvoltarea armelor al Ministerului Apărării, a fost suspendat după ce a fost numit suspect oficial într-un dosar penal nespecificat, a scris ministerul pe aplicația de mesagerie Telegram.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat săptămâna trecută că a descoperit o fraudă masivă a unor actuali și foști, precum și a oamenilor de afaceri de a deturna aproximativ 40 de milioane de dolari, asigurând plata în avans pentru obuzele de artilerie care nu au fost furnizate niciodată.

Război în Ucraina, 2 februarie 2024 |  Scufundarea navei de război "Ivanoveț" de către Ucraina, confirmată de bloggerii militari ruși

Război în Ucraina, 1 februarie 2024 | Forțele ucrainene au anunțat că au distrus o navă rusească din Flota Mării Negre

Război în Ucraina, 31 ianuarie 2024 | Zelenski a "ofertat" un potențial înlocuitor generalului Valeri Zalujnîi la conducerea armatei ucrainene

Război în Ucraina, 30 ianuarie 2024 | Statele Uniunii Europene au căzut de acord să folosească banii din activele bancare rusești pentru reconstrucția Ucrainei

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole