Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Jens Stoltenberg a discutat cu Viktor Orban despre îngrijorările Ungariei privind creşterea sprijinului pentru Ucraina
- Metoda diabolică prin care agenții ruși îi obligă pe ucraineni să spioneze pentru ei
- Ofițeri ucraineni de rang înalt anunță că există un risc mare ca liniile de front să se prăbușească
- Stoltenberg anunță că statele NATO au început să planifice structura unui nou ajutor militar pentru Ucraina
- Ucraina a semnat un pact de securitate pe 10 ani Finlanda
- Zelenski spune că armata rusă vrea să mobilizeze 300.000 de soldați până în iunie
- Kievul spune că aliații nu-i oferă suficientă apărare antiaeriană, deși au peste 100 de sisteme Patriot
- Zelenski promulgă după un an legea mobilizării militare de la 25 de ani
- Finlanda și Ucraina au semnat un acord de securitate
- Rusia a numit un nou comandant al Flotei la Marea Neagră
- Ucraina anunță că a doborât toate dronele lansate de Rusia în timpul nopții de marți spre miercuri
- Putin: peste trei milioane de oameni au primit pașapoarte rusești în regiunile ucrainene alipite la Rusia
- Ucraina lansează un registru digital al daunelor de război ca bază pentru viitoarele reparații
- Ministerul: Ucraina a distrus un număr record de 976 de sisteme de artilerie rusești în martie
- Zelenski scade vârsta de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani. Armata Ucrainei duce lipsă de oameni
- Ucrainenii pot depune cereri de despăgubire la Haga în urma invaziei Rusiei
- Kuleba: Discuțiile privind înființarea unui tribunal pentru Rusia sunt ,,extrem" de dificile"
- CNN: Ucraina se pare că folosește Inteligența Artificială pentru a ajuta la țintirea dronelor
Update 22:30 Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că a discutat cu prim-ministrul ungar Viktor Orban pentru a răspunde îngrijorărilor sale privind rolul NATO în Ucraina şi că este încrezător că aceste chestiuni vor fi abordate în săptămânile următoare, informează Agerpres. „NATO este şi va rămâne o Alianţă defensivă şi nu va fi parte a conflictului din Ucraina.
Trebuie să ne reamintim că este un război de agresiune provocat de către invadarea de către Rusia a altei ţări. Ucraina are, conform legii internaţionale, dreptul de a se apăra. Şi noi, ca prieteni ai Ucrainei, avem dreptul de a susţine Ucraina în a exercita dreptul la legitimă apărare, tot conform legii internaţionale. Asta nu ne face parte a conflictului şi un cadru mai robust NATO de a coordona asistenţa de securitate nu va schimba acest lucru”, a spus Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe.
Șeful NATO a subliniat că aliaţii fac deja acest lucru pe baze bilaterale sau prin alte formate, precum aşa-numitul format Ramstein. „Deci creând un cadru mai puternic NATO vom asigura mai multă transparenţă, mai multă împărţire a poverii, mai multă predictibilitate şi un angajament mai robust. Ceea ce este important pentru a ajuta Ucraina să-şi facă planificări (…)”, a adăugat el.
Update 22:00 Un soldat ucrainean se lupta cu ocupanții pe câmpul de luptă când rușii au venit după părinții săi. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, aceștia au fost luați din casa lor și torturați. Un agent rus l-a contactat apoi pe soldat și i-a dat un ultimatum să schimbe tabăra și să spioneze pentru Rusia, altfel familia sa va suferi și mai mult.
SBU raportează că soldatul a fost de acord să ajute Rusia. Acționând la instrucțiunile unui agent rus, acesta a plănuit să adauge o substanță otrăvitoare în apa unui complex de spălătorie folosit de ofițerii superiori ai Forțelor Armate ucrainene, relatează The Washington Post.
Agenția a declarat că a dejucat un complot de otrăvire a comandamentului militar ucrainean din regiunea Zaporojie. Militarul a fost acuzat de înaltă trădare și riscă închisoare pe viață. Acest incident aruncă lumină asupra tacticilor folosite de serviciile speciale rusești pentru a recruta ucraineni.
Update 20:50 Potrivit unor ofițeri ucraineni de rang înalt care au servit sub comanda generalului Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei până la înlocuirea sa în februarie, tabloul militar pe front este unul sumbru, relatează Politico.
Aceștia au declarat, sub protecția anonimatului, că în cazul unei noi ofensive a rușilor în vară, există un mare risc ca linia frontului să se prăbușească. Potrivit interlocutorilor, Ucraina are nevoie de drone, obuziere și sute de mii de obuze și rachete
„Nu există nimic care să poată ajuta Ucraina acum, deoarece nu există tehnologii serioase capabile să compenseze masa mare de trupe pe care Rusia o va arunca probabil asupra noastră. Noi nu avem acele tehnologii, iar Occidentul nu le are nici el în număr suficient”, a declarat una dintre sursele militare de top pentru Politico.
Update 20:00 Aliații nu au luat încă o decizie asupra structurii viitorului ajutor pentru Ucraina, dar au convenit miercuri să meargă mai departe cu planificarea în această chestiune, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe ai Alianţei Nord-Atlantice, informează Agerpres.
„Astăzi nu am luat decizia finală asupra formatului pe care îl vom stabili, dar am convenit să începem planificarea”, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.
Miniştrii de externe din ţările membre s-au întâlnit pentru a discuta despre asigurarea unui sprijin pe termen lung pentru Ucraina, inclusiv despre o propunere care prevede un fond de 100 de miliarde de euro pe cinci ani. Jens Stoltenberg a refuzat să confirme suma vehiculată de presă din surse diplomatice, însă a insistat că discuţiile sunt abia la început. O decizie ar urma să fie luată la summitul de la Washington din luna iulie.
Update 19:30 Acordul acoperă cooperarea în domeniul securităţii şi sprijinul pe termen lung, inclusiv susţinerea apărării şi securităţii Ucrainei împotriva invaziei Rusiei şi pentru reforme şi reconstrucţie, a declarat preşedintele finlandez Alexander Stubb după ce s-a întâlnit cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, relatează Reuters, citată de News.ro.
"Acordul pe 10 ani este o dovadă a angajamentului pe termen lung al Finlandei de a sprijini Ucraina", a spus acesta într-o declaraţie.
Finlanda va furniza, de asemenea, un alt pachet de materiale militare, inclusiv apărare antiaeriană şi muniţie de calibru greu, printre altele, a declarat Stubb la o conferinţă de presă comună cu Zelenski susţinută în capitala ucraineană. Stubb a precizat că noul pachet de ajutor va duce contribuţia totală a Finlandei la apărarea Ucrainei, începând cu 2022, la aproximativ 2 miliarde de euro.
Update 19:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că armata rusă intenționează să mobilizeze aproximativ 300.000 de noi soldați în următoarele două luni, scrie The Moscow Times.
„Pot spune că Rusia se pregătește să mobilizeze încă 300.000 de militari până la 1 iunie”, a afirmat Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele finlandez Alexander Stubb.
Update 17:45 Partenerii internaționali ai Ucrainei nu-i oferă suficientă apărare antiaeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor cu rachete rusești, deși au peste 100 de sisteme Patriot în propriile arsenale, a declarat miercuri, 3 aprilie, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, într-un interviu acordat agenției Reuters.
Kuleba a precizat că va ridica problema sistemelor de apărare antirachetă Patriot în fiecare din seria de întâlniri pe care le va avea cu omologii săi din țările NATO în următoarele două zile la Bruxelles. În ultimele săptămâni, Rusia a declanșat noi valuri, masive, de atacuri asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii energetice, ceea ce a scos în evidență nevoia urgentă de apărare a Kievului.
„Partenerii ne-au pus la dispoziție diferitele lor sisteme (de apărare antiaeriană, n.r.), apreciem acest lucru, dar este pur și simplu insuficient, având în vedere amploarea războiului”, a spus Kuleba.
Update 16:50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat marţi un proiect de lege pentru reducerea vârstei de mobilizare militară de la 27 la 25 de ani, în condiţiile în care forţele armate rămân fără oameni în faţa invaziei ruse.
Proiectul de lege, care a fost adoptat în urmă cu un an de parlamentari şi aştepta promulgarea de către preşedinţie, va intra în vigoare miercuri, a precizat Rada, parlamentul Ucrainei, pe site-ul său. Guvernul ucrainean trebuie apoi să alinieze diferitele texte de reglementare la noua situaţie privind mobilizarea în termen de şase luni, relatează AFP, citată de Agerpres.
Înrolarea în armată este dezbătută de mai multe luni în Ucraina. Armata ucraineană a suferit pierderi a căror amploare este ţinută secretă, iar acum, spre deosebire de începutul conflictului, are dificultăţi în găsirea de voluntari pentru front. Rada votase în prima lectură în februarie o serie de măsuri menite să faciliteze mobilizarea, după ce un prim proiect pregătit de guvern a fost trimis înapoi pentru rescriere în urmă cu câteva săptămâni. Volodimir Zelenski a susţinut în decembrie 2023 că armata s-a oferit să mobilizeze până la 500.000 de persoane suplimentare, un număr care a fost revizuit de atunci în jos de noul comandant-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.
Update 16:00 Finlanda și Ucraina au semnat miercuri un acord de securitate. Acordul se va întinde pe o perioadă de 10 ani. Documentul conține și prevederi privind reconstrucția Ucrainei după război.
Cele două țări au semnat un acord pe 10 ani privind cooperarea în domeniul securității și economic.Președintele Finlandei, Alexander Stubb, se află în Ucraina, unde s-a întâlnit cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Acordul acoperă o serie de subiecte, inclusiv sprijinul politic, sprijinul pentru apărarea și securitatea Ucrainei și sprijinul pentru reformele și reconstrucția țării.
„Acordul pe 10 ani este dovada angajamentului pe termen lung al Finlandei de a sprijini Ucraina”, a transmis biroul de presă al lui Stubb, citat de Sky News.
Alexander Stubb i-a mai spus președintelui ucrainean că Finlanda va trimite un alt pachet cu echipamente de apărare cu o valoare estimată la aproximativ 188 de milioane de euro.
Update 11:00 Rusia a numit un nou comandant al Flotei la Marea Neagră.
Mișcarea Moscovei vine după ce Ucraina a reușit să distrugă sau să avarieze grav mai multe nave ruse ale acestei flote în atacuri cu drone maritime și cu rachete.
Potrivit unei informări difuzate marți, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a notificat Statul Major al forțelor armate cu privire la numirea viceamiralului Serghei Pinciuk în postul de comandant al Flotei Mării Negre.
Potrivit unei biografii postate pe site-ul ministerului rus, Serghei Pinciuk s-a născut în 1971 la Sevastopol, în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Moscova.
În 2011 el a fost promovat în funcția de comandant al bazei navale Novorosiisk la Marea Neagră, iar în 2016, comandant al Flotei ruse la Marea Caspică.
Update 09:30 Forțele aeriene ucrainene au doborât toate dronele folosite de Rusia în atacul din noaptea de marți spre miercuri asupra regiunilor centrale ale țării.
Dronele Shahed au fost distruse deasupra regiunilor Kirovograd, Cerkașî, Hmelnîțki și Jîtomir, a comunicat armata israeliană.
Atacul a provocat un incendiu în regiunea Kirovohrad, care a fost între timp stins, a anunțat guvernatorul regional pe Telegram.
Un atac cu rachete rusești a avariat, marți, patru unități de învățământ și nouă clădiri rezidențiale din Dnipro, provocând rănirea a 18 persoane, după cum a comunicat, miercuri, guvernatorul acestei regiuni.
Update 08:30 Peste 3,2 milioane de persoane din zonele ocupate de Rusia în Ucraina au primit pașapoarte rusești.
Informația provine chiar de la președintele rus Vladimir Putin.
Cei care au primit pașapoarte sunt rezidenți în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, anexate de Rusia în toamna anului 2022.
Putin a afirmat că autoritățile trebuie să se asigure că persoanele care doresc să obțină cetățenia rusă respectă valorile țării.
"Principiul este că numai cei care ne respectă tradițiile, limba, cultura și istoria pot veni să trăiască și să lucreze în Rusia", a spus el.
Update 00:01 Jens Stoltenberg, Secretar General al NATO, propune un fond de ajutor militar de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina
Conform planului, NATO ar prelua o parte din activitatea de coordonare de la o coaliție ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein - un pas menit în parte să se protejeze împotriva oricărei reduceri a sprijinului american dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, au declarat diplomații, pentru Reuters.
Potrivit acestora, există o opinie tot mai răspândită în cadrul NATO potrivit căreia a sosit momentul să se pună ajutorul militar acordat Ucrainei pe o bază mai durabilă, pe termen lung, iar alianța occidentală este cea mai potrivită pentru a prelua o mare parte din acest rol.
Propunerea Secretarului General al NATO Jens Stoltenberg, de a oferi un pachet de ajutor militar de 100 de miliarde pe cinci ani pentru Ucraina ar urma să fie discutată în cadrul unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe din cadrul NATO, miercuri și joi, cu scopul de a finaliza un pachet de măsuri la timp pentru summitul NATO de la Washington din iulie.
Propunerea de ajutor pentru Ucraina ar conferi alianței occidentale un rol mai direct în acordarea de sprijin Kievului.
Război în Ucraina, 2 aprilie 2024 | Ucraina a lovit ținte la peste 1.000 de kilometri de granița sa cu Rusia
Război în Ucraina, 1 aprilie 2024 | Primele imagini cu marele asalt mecanizat încercat de ruși în Ucraina
Război în Ucraina, 31 martie 2024 | Zelenski continuă schimbările în administraţia sa cu noi demiteri de consilieri
Război în Ucraina, 30 martie 2024 | Volodimir Zelenski: Kievul a pierdut 6 luni din cauza blocajului din Congresul SUA
Război în Ucraina, 29 martie 2024 | După Ucraina, Rusia va viza Kazahstan, statele baltice, Polonia și jumătate din Germania