Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 218. Kremlin: Rusia va anexa mâine cele 4 regiuni ucrainene în care s-au organizat referendumuri

Război în Ucraina, ziua 218. Kremlin: Rusia va anexa mâine cele 4 regiuni ucrainene în care s-au organizat referendumuri

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 20:40 29 Sep 2022 Modificat la 23:59 29 Sep 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia, îndemnată de Turcia să acorde "o nouă șansă negocierilor de pace
  • Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat ferm, joi seară, planul Rusiei de anexare a unor regiuni ucrainene
  • Zelenski a convocat o reuniune a Consiliului de Apărare, în contextul planului rus de anexare
  • NATO: Exploziile de la conductele Nord Stream, un act deliberat
  • Rusia va anexa vineri cele 4 regiuni ucrainene, în urma referedumurilor
  • Rusia anunţă că va acţiona rapid pentru anexarea regiunilor ucrainene supuse pseudo referendumului
  • SUA anunță un nou ajutor militar de 1,1 miliarde de dolari
  • Trupele ucrainene au continuat să înainteze în regiunea nord-estică Harkov, pe malul drept al râului Oskil, înregistrând unele succese şi în provincia Doneţk
  • Comisia Europeană propune noi sancţiuni împotriva Rusiei
  • România nu recunoaște rezultatele referendumurilor organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina

Update 21:37. Președintele turc Tayyip Erdogan l-a presat joi pe Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să ia măsuri pentru a reduce tensiunile din Ucraina și l-a îndemnat pe liderul rus să prelungească un acord care protejează exporturile de cereale din Marea Neagră, a anunțat biroul președintelui.

Erdogan a menționat, de asemenea, planurile Moscovei de a încorpora patru regiuni ucrainene în Rusia, măsură pe care Turcia nu o susține, și i-a cerut lui Putin să acorde o nouă șansă negocierilor de pace.

Coridorul de cereale mediat de ONU și Turcia, care permite exporturile de transport maritim ucrainean, urmează să expire la sfârșitul lunii noiembrie și poate fi reînnoit cu sprijinul Rusiei și al celorlalte trei părți la acord.

Putin a declarat că este necesar să se îndeplinească acordul privind cerealele - inclusiv ridicarea barierelor pentru livrările de alimente și îngrășăminte rusești.

Update 20:35. Peste 200.000 de persoane au călătorit din Rusia în Georgia, Kazahstan și UE de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat "mobilizarea parțială" imediată a cetățenilor ruși pe 21 septembrie, arată datele colective din diferite țări, conform CNN.

Aproximativ 100.000 de ruși au trecut în Kazahstan în ultima săptămână, a declarat miercuri Marat Kozheyev, ministrul adjunct kazah al afacerilor interne, potrivit Kazinform, o agenție de știri de stat.

Cel puțin 53.136 de persoane au trecut granița ruso-georgiană în perioada 21-26 septembrie, arată datele publicate marți de Ministerul georgian de Interne.

Aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în Uniunea Europeană în ultima săptămână (19-25 septembrie) - o creștere de peste 30% față de săptămâna trecută, a anunțat marți agenția europeană de pază de frontieră și de coastă Frontex.

Aceste informații nu includ date din Mongolia și Armenia, unde au călătorit de asemenea cetățeni ruși în ultimele zile. Datele oficiale ale Rusiei nu au fost făcute publice cu privire la numărul de cetățeni ruși care au părăsit țara de la 21 septembrie.

Anunțul de mobilizare a Rusiei pentru războiul său din Ucraina a provocat proteste și un exod al cetățenilor ruși din țară, în timp ce Kremlinul a înăsprit regulile privind sustragerea de la ordinele militare. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat pe 21 septembrie că vor fi înrolați până la 300.000 de bărbați cu experiență militară anterioară.

Numărul rușilor care fug din țară pentru a evita chemarea la datorie "depășește probabil" numărul militarilor care au invadat Ucraina în februarie, a declarat joi Ministerul britanic al Apărării.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că nu cunoaște numărul de persoane care au părăsit țara de la anunțul făcut. Media independentă rusă Novaya Gazeta Europe a citat marți o sursă din administrația prezidențială rusă care a declarat că FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) a raportat că 261.000 de oameni au părăsit Rusia de la anunțul mobilizării din 21 septembrie.

Update 19:15. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a condamnat ferm, joi seară, planul Rusiei de anexare a unor regiuni ucrainene, avertizând că acţiunea riscă să genereze o "escaladare periculoasă" a conflictului militar cu Ucraina.

"Ar fi o escaladare periculoasă. Orice decizie în sensul anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie nu ar avea nicio valoare juridică şi merită să fie condamnată", a afirmat Antonio Guterres, conform agenţiei Reuters.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenţionează să anunţe formal, vineri, iniţierea procedurilor de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. După finalizarea procedurii de incorporare a acestor teritorii, prin votul Parlamentului, Moscova probabil va ameninţa cu o ripostă cu armament strategic în cazul oricărui atac asupra a ceea ce va considera teritoriul rus.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat pentru vineri o reuniune urgentă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, în contextul planului Rusiei de a formaliza anexarea regiunilor ucrainene. Zelenski a condamnat vehement referendumurile "fără valoare" organizate în regiunile din sud-estul Ucrainei şi a avertizat că "integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită". "Reacţia noastră faţă de recunoaşterea rezultatelor de către Rusia va fi foarte dură", a ameninţat liderul de la Kiev.

Update 18:30.  Sute de copii din estul Ucrainei ar fi blocați în tabere de vară din Rusia, după ce au fost trimiși în vacanță înainte ca forțele ucrainene să recucerească părți din regiunea Harkov, potrivit Sky News.

Părinții copiilor, aflați în orașele ocupate de ruși și care au fost eliberate de ucraineni, încearcă acum cu disperare să îi aducă înapoi. 52 de copii din Izium și alți aproximativ 250 din alte orașe din regiunea Harkov, cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani, se află în mai multe tabere rusești, potrivit unui oficial al serviciilor secrete ucrainene.

Un convoi de autobuze a plecat din Izium la sfârșitul lunii august. Se pare că taberele în care au fost duși sunt la aproape 1.000 de kilometri distanță. Copiii nu au revenit la timp, iar la începutul lunii septembrie forțele ucrainene au reocupat orașele și satele în care locuiesc familiile celor mici.

Se pare că cei care au organizat călătoriile au fugit în Rusia. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a încurajat familiile să își înregistreze copiii ca fiind dispăruți.

Procurorii ucraineni spun că este dificil să lanseze un caz penal, deoarece mulți dintre cei care le-au permis copiilor să meargă în tabere au semnat documente în acest sens.

Update 17:50. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convocat pentru vineri o reuniune urgentă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, în contextul planului Rusiei de a formaliza anexarea a patru regiuni ucrainene.

"Preşedintele Volodimir Zelenski convoacă o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, care se va desfăşura mâine", a declarat joi după-amiază purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Kiev, Serhiy Nikiforov, citat de agenţia Ukrinform.

La reuniune vor participa comandanţii de rang înalt ai armatei ucrainene, precum şi şefii serviciilor civile de securitate.

Preşedintele Zelenski a condamnat vehement referendumurile "fără valoare" organizate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a avertizat, conform agenţiei Reuters, că "integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită". "Reacţia noastră faţă de recunoaşterea rezultatelor de către Rusia va fi foarte dură", a ameninţat liderul de la Kiev.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, intenţionează să anunţe formal, vineri, iniţierea procedurilor de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. După finalizarea procedurii de incorporare a acestor teritorii, prin votul Parlamentului, Moscova probabil va ameninţa cu o ripostă cu armament strategic în cazul oricărui atac asupra a ceea ce va considera teritoriul rus.

Update 16:30.  Șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, Andriy Yermak, a anunţat că șase ucraineni s-au întors acasă după un nou schimb de prizonieri. Dintre cei șase, doi sunt civili, care au fost arestați și duși în Rusia din cauza conținutului de pe telefoanele lor, și patru soldați ucraineni care au luptat la Mariupol.

„Negocierile sunt o muncă dificilă, iar cea mai bună recompensă pentru aceasta este libertatea ucrainenilor”, a scris Yermak pe contul său Telegram.

Update 15:26. Informațiile adunate cu privire la deteriorarea conductelor Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică sugerează „rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, imprudente și iresponsabile”, a declarat joi Consiliul Nord-Atlantic. 

Daunele aduse conductelor sunt de „profundă îngrijorare”, a declarat consiliul într-un comunicat, potrivit CNN. 

"Aceste scurgeri provoacă riscuri pentru transportul maritim și daune substanțiale mediului. Susținem investigațiile în curs pentru a determina originea pagubelor", se arată în comunicat. 

Update 14:04. Rusia va anexa vineri cele 4 regiuni ucrainene, în urma referedumurilor

Rusia va anexa mâine cele 4 regiuni ucrainene în care s-au organizat referendumuri, confirmă Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a confirmat că Putin va participa mâine la o ceremonie oficială de recunoaștere a celor 4 regiuni ca parte a teritoriului Federației Ruse.

Se așteaptă ca Vladimir Putin să adreseze Consiliului Forței Ruse și să vorbească despre decizia de anexa oficial teritoriile prin lege.

Aceste tratate trebuie mai întâi prezentate Consiliului Federației, organul superior al Parlamentului Rusiei, și apoi lui Putin pentru semnare.

Update 13:00. Protest cu zeci de mii de persoane în Georgia, împotriva valului de ruși care fug de mobilizare.

Oamenii s-au adunat în apropierea unui punct de trecere a frontierei cu Rusia pentru a protesta față de cetățenii ruși care fug din țară pentru a scăpa de mobilizarea parțială. 

Pe pancartele lor se pot citi mesaje precum ”Putin este un terorist” și ”Rusia ucide”.

Intrările din Rusia prin acest punct de trecere s-au dublat în ultimele zile și au ajuns chiar și la 10.000 de traversări.

Update 12:38. Atac cu cocktailuri Molotov la un centru de recrutare din Rusia, după anunțul mobilizării parțiale.

În Federația Rusă au avut loc mai multe astfel de incidente.

Update 12:00. Surse: nave rusești s-au aflat în zona în care s-au produs exploziile de la conductele Nord Stream

Oficialii europeni din domeniul securității susțin că au observat nave ale marinei rusești în apropierea conductelor Nord Stream, potrivit CNN.

Oficiali europeni din domeniul securității au observat luni și marți nave ale marinei ruse în apropierea zonelor unde au apărut scurgeri din conductele Nord Stream, probabil cauzate de explozii subacvatice. Informația este confirmată de o sursă și de oficiali occidentali din domeniul informațiilor.

Nu este clar dacă navele au avut vreo legătură cu exploziile, susțin sursele. Totuși, varianta va fi analizată de anchetatori.

Și submarinele rusești au fost observate săptămâna trecută în zonă, a declarat unul dintre oficialii serviciilor de informații.

Trei oficiali americani au declarat că specialiștii din SUA nu au încă o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat, la câteva zile după exploziile care au provocat patru scurgeri separate în cele două conducte.

Navele rusești operează în mod obișnuit în zonă, potrivit unui oficial militar danez, care a subliniat că prezența acestora nu reprezintă o dovadă a faptului că Rusia a provocat avariile.

Update 11:50. Un copil și doi adulți au murit la Dnipro în urma unui atac cu rachete rusești

Un copil și cel puțin doi adulți au murit, iar alte cinci persoane au fost rănite în urma unor lovituri cu rachete rusești la Dnipro, anunță un oficial ucrainean, citat de CNN.

Cel puțin trei persoane au murit, inclusiv un copil, în urma unor lovituri cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei. Atacul a avut loc joi dimineață, potrivit șefului administrației militare regionale, Valentyn Reznichenko.

”Rușii au lovit Dnipro cu rachete în timpul nopții. Au lovit zone rezidențiale. Deocamdată, se știe că sunt trei morți, dintre care un copil... Alte cinci persoane sunt rănite, inclusiv o fată de 12 ani. Salvatorii au scos-o din casa distrusă, unde dormea când a fost lovită de o rachetă rusească", a declarat Reznichenko.

Loviturile au avariat „60 de case și câteva clădiri înalte", iar câteva reședințe au fost „complet distruse", a adăugat el.

Update 8:30. UE pregăteşte noi sancţiuni pentru Rusia: De la cipuri până la hârtie igienică

Uniunea Europeană intenţionează să interzică importurile de mai multe produse din oţel din Rusia şi să interzică exportul anumitor semiconductori în Rusia, potrivit ultimei propuneri de sancţiuni a Comisiei Europene.

Cu toate acestea, un element omis de pe listă este reprezentat de diamantele ruseşti - o omisiune care va face fericită Belgia şi industria sa de diamante.

În schimb, Comisia vrea să interzică importul ”anumitor elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase”.

Proiectul pe care Comisia l-a prezentat miercuri ambasadorilor UE, dar care mai are nevoie de semnătura celor 27 de ţări UE, urmăreşte în principal să folosească o serie de noi interdicţii de export şi de import pentru a înăspri regimul de sancţiuni existent. Iar ţintele variază de la articole de uz cotidian la componente tehnologice folosite de armata rusă.

De exemplu, noul proiect de norme ar elimina importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, cum ar fi ”produse de înfrumuseţare, produsele pentru bărbierit, deodorante, săpun şi hârtie igienică”.

În ceea ce priveşte exportul, semiconductoarii şi cipurile, nu vor mai putea fi trimise în Rusia. Exporturile de avioane către Rusia vor fi, de asemenea, interzise dacă noul pachet de sancţiuni va fi adoptat.

În sectorul serviciilor, propunerea de sancţiuni prevede ca fiind ilegală „furnizarea de servicii de arhitectură şi inginerie, servicii de consultanţă juridică şi servicii de consultanţă IT” către companii şi persoane din Rusia.

În plus, blocul urmează să sancţioneze aproape 30 de persoane şi opt companii, inclusiv pe filosoful şi strategul de dreapta Alexander Dugin şi pe cântăreţul Nikolay Rastorguyev, precum şi pe cel mai mare acţionar al producătorului de arme Kalaşnikov, Alan Lushnikov.

Update 7:20. SUA monitorizează bazele nucleare rusești cu avioanele aflate în România

Washington monitorizează îndeaproape bazele de rachete nucleare ale Moscovei din spațiul aerian al României.

NATO a trimis cel puțin două avioane-spion pentru a supraveghea sistemele balistice ale Kremlinului.

Un astfel de avion a survolat, ieri, la înălțimea de 11.000 de metri orașele Constanța, Bârlad și Bacău.

Acesta a avut misiunea de a supraveghea video, dar și electronic, țintele din Crimeea.

Informațiile sunt considerate vitale și nu pot fi obținute prin nicio altă sursă, conform forțelor aeriene americane.

Administraţia Vladimir Putin a semnalat, miercuri seară, că va acţiona rapid pentru îndeplinirea "aspiraţiilor" locuitorilor regiunilor din sud-estul Ucrainei care, conform Moscovei, s-au pronunţat în favoarea unirii cu Rusia în referendumurile contestate vehement de Occident.

"În viitorul apropiat va urma o etapă crucială în acţiunile noastre comune de îndeplinire a aspiraţiilor locuitorilor celor patru regiuni de a se uni cu Rusia", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

"Rezultatele referendumurilor din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie arată că locuitorii nu vor să revină la viaţa anterioară şi au făcut o alegere conştientă în favoarea Rusiei", a subliniat Ministerul rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, NATO şi Grupul G7 au catalogat referendumurile drept "farse" şi au anunţat că nu vor recunoaşte anexarea de către Rusia a regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Uniunea Europeană şi Statele Unite intenţionează să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Administraţia Joseph Biden a reafirmat, miercuri, că nu va recunoaşte niciodată "tentativele ilegale şi nelegitime" ale Rusiei de a anexa regiuni din Ucraina, avertizând că Washingtonul pregăteşte sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

"Nu vom recunoaşte niciodată tentativele ilegale şi nelegitime de anexare" a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, a afirmat miercuri seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de cotidianul Le Monde.

Oficialul american a avertizat că Statele Unite şi naţiunile aliate pregătesc sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei.

Marţi seară, secretarul de Stat american, Antony Blinken, afirmase că Occidentul nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în regiuni din sud-estul Ucrainei. "Noi şi numeroase alte ţări am fost foarte clari: nu vom recunoaşte niciodată anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia", a declarat Antony Blinken.

Rusia pregăteşte anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, unde au avut loc referendumuri contestate de Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, NATO şi Grupul G7.

*

Pentagonul a anunţat, miercuri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în contextul conflictului militar cu Rusia. "Acest ajutor demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru susţinerea Ucrainei pe termen lung", a comunicat Departamentul Apărării de la Washington.

"Noul pachet de asistenţă reprezintă o investiţie multianuală în capabilităţi esenţiale pentru a construi o forţă durabilă a armatei ucrainene, în contextul în care continuă să apere suveranitatea Ucrainei şi teritoriul ucrainean de agresiunea rusă", subliniază Pentagonul, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

Noul plan de asistenţă constă în echipamente care urmează să fie livrate de companiile americane din industria militară. Vor fi livrate 18 sisteme mobile de artilerie de tip HIMARS, 150 de vehicule blindate Humvee, 150 de vehicule tactice, 40 de camioane şi 80 de remorci pentru transportul echipamentelor grele, radare şi sisteme antidronă.

În total, Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de 16,9 miliarde de dolari de la începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden şi în valoare de 19 miliarde de dolari de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

"Departamentul Apărării continuă să colaboreze cu Ucraina pentru a-i răspunde necesităţilor de securitate imediate şi pe termen lung. Împreună cu aliaţii şi partenerii, eforturile noastre unite vor ajuta Ucraina să continue să aibă succes în prezent şi să îşi construiască o forţă armată durabilă pentru a asigura în continuare libertatea şi independenţa poporului ucrainean", subliniază Pentagonul.

Război în Ucraina, 28 septembrie | SUA anunță un nou ajutor militar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina

Război în Ucraina, 27 septembrie | NATO, avertisment pentru Rusia în privința utilizării armelor nucleare: ”Va avea consecinţe severe"

Război în Ucraina, 26 septembrie | Kremlinul admite "erori" în aplicarea decretului de mobilizare a rezerviştilor

Război în Ucraina, 25 septembrie | Oficialii separatiști declară valide referendumurile pentru alipirea Doneţk şi Lugansk la Federația Rusă

Război în Ucraina, 24 septembrie | Zelenski le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot

Război în Ucraina, 23 septembrie | Ucrainenii continuă contraofensiva şi anunţă noi teritorii eliberate, în chiar ziua referendumului organizat de ruşi

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole