Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 279. Ajutor de urgență din SUA: Ucrainenii primesc echipamente pentru rețelele electrice

Război în Ucraina, ziua 279. Ajutor de urgență din SUA: Ucrainenii primesc echipamente pentru rețelele electrice

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 18:12 29 Noi 2022 Modificat la 23:56 29 Noi 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Oficial american: rușii lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei
  • Reuniunea G7 cu partenerii, desfăşurată la Bucureşti, a abordat criza energetică din Ucraina
  • Jens Stoltenberg, primele concluzii de la ministeriala NATO de la București: "Această întâlnire este un semnal puternic de unitate și de sprijin continuu pentru Ucraina"
  • Ajutor de urgență din SUA: Ucrainenii primesc echipamente pentru rețelele electrice
  • Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, apel la NATO pentru livrarea de armament: "Putem învinge Rusia și putem câștiga în interesul întregii lumi"
  • O regiune din Ucraina, bombardată de 30 de ori în mai puțin de două ore
  • 32 de persoane ucise în regiunea Herson şi cel puţin 13 rănite în Dnipro
  • S-a restabilit alimentarea cu energie electrică la Kiev
  • Autoritățile ruse din Crimeea au "naționalizat" peste 130 de întreprinderi comerciale și industriale 
  • Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala ocupată Zaporojie
  • Vaticanul se oferă să organizeze negocieri între Rusia și Ucraina
  • Mamele rusoaice lansează o petiţie online prin care cer Parlamentului retragerea armatei ruse din Ucraina
  • Miniştrii de Externe din NATO discută despre susţinerea Ucrainei şi a altor parteneri

Update 22.10. Rusia lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei, afirmă un oficial militar american, citat de Reuters.

Rusia lansează asupra unor ținte din Ucraina rachete de croazieră neînarmate care au fost concepute pentru a transporta focoase nucleare pentru a încerca să epuizeze stocurile de apărare antiaeriană ale Kievului, a declarat marți un înalt oficial militar american.

Oficialul care a dorit să-și păstreze anonimatul, a fost întrebat despre o evaluare din 26 noiembrie a serviciilor de informații militare britanice, care a evidențiat că, „probabil", Rusia scoate focoase nucleare din rachetele de croazieră și lansează muniție fără focos spre Ucraina.

„Este cu siguranță ceva ce încearcă să facă pentru a atenua efectele sistemelor de apărare aeriană pe care le folosesc ucrainenii", a spus oficialul de la Pentagon.

Acestea sunt primele comentarii ale unui oficial american cu privire la rachetele fără focos.

Pentagonul susține că intensificarea atacurilor aeriene ale Rusiei în Ucraina este parțial concepută pentru a epuiza rezervele de apărare aeriană ale Kievului și pentru a obține, în cele din urmă, controlul aerian.

Din acest motiv, Statele Unite și alți aliați s-au concentrat pe furnizarea de provizii de apărare aeriană pentru Ucraina. Ajutorul variază de la sistemele moștenite din epoca sovietică până la cele mai moderne.

Update 21.00. Miniştrii de Externe din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au abordat la Bucureşti, într-un format la care au participat reprezentanţi ai statelor şi organizaţiilor partenere, criza energetică din Ucraina, generată de atacurile armatei ruse asupra infrastructurii civile.

"În contextul atacurilor nemiloase ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina, în special asupra reţelei energetice şi a instalaţiilor de apă, ministrul german de Externe Annalena Baerbock, în calitatea de a preşedinte al Grupului G7 la nivel de miniştri de Externe, a convocat o reuniune a G7+ pentru a discuta despre eforturile comune de a furniza asistenţă de urgenţă Ucrainei în acest moment crucial. Au participat peste 20 de miniştri de Externe, inclusiv cel al Ucrainei, Dmitro Kuleba, secretarul general al NATO şi reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Băncii Mondiale", anunţă Preşedinţia germană a Grupului G7, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului de Externe de la Berlin şi vizualizat de agenţia Mediafax.

"Uniţi în angajamentul de susţinere a Ucrainei, participanţii au discutat despre situaţia infrastructurii energetice esenţiale din Ucraina, pentru a înţelege mai bine şi a prioritiza cele mai urgente nevoi ale poporului ucrainean şi pentru a coordona eforturile de asistenţă. Ministrul de Externe Baerbock a evidenţiat importanţa reuniunii, în perspectiva organizării Conferinţei Internaţionale pentru Rezilienţa Civilă a Ucrainei, pe 13 decembrie, la Paris", subliniază Preşedinţia germană a Grupului G7.

Update 19.05. Autoritățile din Statele Unite ale Americii au anunțat că vor aloca 53 de milioane de dolari pentru achiziționarea de echipamente pentru rețelele electrice din Ucraina.

Noile echipamente vor ajuta Ucraina să combată efectele atacurilor rusești care au vizat infrastructura energetică a țării și care au lăsat milioane de oameni în întuneric, fără apă și fără încălzire în prag de iarnă.

„Acest ajutor va fi livrat rapid Ucrainei, în regim de urgență, pentru a-i ajuta pe ucraineni să reziste în timpul iernii", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Departamentul a adăugat că pachetul va include mai multe tipuri de echipamente.

Update 19.00. Miniştrii de Externe din NATO au reafirmat, la reuniunea de la Bucureşti, poziţia unitară în condamnarea "războiului brutal" al Rusiei împotriva Ucrainei şi au stabilit să menţină cât va fi necesar susţinerea pentru Kiev, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Miniştrii de Externe din cadrul NATO s-au concentrat pe condamnarea "războiului brutal" al Rusiei împotriva Ucrainei, a afirmat Stoltenberg, denunţând atacurile armatei ruse asupra obiectivelor civile.

"Rusia recurge la atacuri brutale cu rachete şi drone pentru a lăsa Ucraina în frig şi în întuneric iarna aceasta. Preşedintele Vladimir Putin încearcă să folosească iarna ca armă, pentru a-i forţa pe ucraineni să îngheţe sau să fugă. Încearcă să distrugă voinţa curajosului popor ucranean şi să ne forţeze pe noi toţi să îi susţinem. Dar reuniunea noastră de aici, de la Bucureşti, transmite un mesaj puternic de unitate la nivelul NATO şi de menţinere a susţinerii intense pentru Ucraina", a declarat Jens Stoltenberg, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe din statele NATO.

"Alianţa Nord-Atlantică nu este parte în război, dar noi vom continua să susţinem Ucraina cât va fi nevoie, nu vom face paşi înapoi. Aliaţii din cadrul NATO oferă o susţinere fără precedent, iar astăzi aliaţii au asumat angajamente suplimentare prin intermediul Pachetului de asistenţă NATO destinat Ucrainei. Vor fi alocate fonduri pentru asistenţă urgentă non-letală, combustibili şi generatoare, pentru a ajuta Ucraina să atenueze consecinţele atacurilor Rusiei asupra reţelei de electricitate", a precizat Stoltenberg.

"Am participat şi la reuniunea miniştrilor de Externe din G7, în scopul obţinerii de angajamente pentru infrastructura de urgenţă, prin intermediul mecanismelor de ajutare a Ucrainei", a subliniat secretarul general NATO.

Update 18.30. Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, a reamintit la ministeriala NATO de la Bucureşti, de solicitările repetate pentru a primi mai mult armament necesar pentru a învinge armata rusă. Mesajul lui Jens Stoltenberg.

"Ultima dată când am fost invitat la întâlnirea ministerială NATO, am prezentat 3 cuvinte, și anume arme, arme, arme sau armament, armament, armament.

De atunci s-a făcut un efort pentru a echipa Ucraina cu armele necesare și ați văzut ce am făcut și noi. Ne-au ajutat aceste arme să ne eliberăm teritoriul, să îi salvăm pe cei care au amenințat de posibilitatea torturii și de forțele rusești de ocupație.

Vreau să vă mulțumesc dumneavoastră și celor din Alianță, care au fost coordonatorii acestui efort de a trimite armele necesare către Ucraina.

Vin să vă prezint astăzi 3 cuvinte care sunt diferite mai repede, mai repede, mai repede.

În engleză sunt doar 3 cuvinte, pentru că am dovedit că putem învinge Rusia și putem câștiga în interesul spațiului euroatlantic și al întregii lumi. Deciziile cu privire la arme, la lansarea unor linii de producție pentru țările vestice, trebuie să se ia mai repede și, de asemenea, livrările trebuie să se facă mai repede.

Tocmai asta discutăm, astăzi, aici cu colegii miniștri despre cum să putem grăbi acest proces, să-l accelerăm.

Probabil că este prima întrunire ministerială NATO la care se discută despre siguranța energetică, ca fiind atât de importantă.

E vorba de transformatoare, generatoare și alte echipamente, care sunt foarte importante.

mai repede, mai repede, mai repede, spunea Kuleba, ministrul de externe ucrainean. Vorbim despre solicitările repetate care vin din Ucraina pentru NATO, pentru a primi mai mult armament. Vreau să mergem mai departe", a spus Dmytro Kuleba, ministrul Afacerilor Externe din Ucraina a reamintit la ministeriala NATO de la Bucureşti.

Update 18.00. Regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei a fost bombardată de 30 de ori în mai puțin de două ore, au anunțat autoritățile regionale.

Rușii au bombardat regiunea ucraineană Sumî de aproape 30 de ori în mai puțin de două ore, anunță reprezentanții armatei ucrainene, potrivit Sky News.

Niciun soldat ucrainean nu a fost ucis în aceste atacuri și nu au existat pierderi de echipament, au precizat aceștia.

Dmytro Zhivytsky, șeful administrației regionale din Sumî, a declarat că cel puțin șase case au fost avariate și alte patru au fost distruse în timpul atacurilor.

Locuitorii au reușit să se ascundă în adăposturi, a precizat oficialul.

Update 16.30.  Autoritățile din Kiev fac pregătiri pentru sărbătorile de iarnă, deși orașul este vizat frecvent de atacurile aeriene ale rușilor. „Nu-l vom lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul", a spus primarul orașului citat de CNN.

Pomii de Crăciun vor fi amplasați în întreaga capitală ucraineană pentru a marca Anul Nou și Crăciunul, a declarat primarul Kievului, Vitaly Klitschko, pentru postul de știri RBC-Ucraina. Totuși, brazii nu vor avea lumini, a anunțat compania energetică YASNO.

Evenimentele publice cu participare numeroasă vor fi în continuare interzise în cadrul legii marțiale, dar „nimeni nu va anula Anul Nou și Crăciunul și ar trebui să existe o atmosferă de Anul Nou", a declarat Klitschko. „Nu-l putem lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul", a adăugat primarul.

Pomii de Crăciun din Kiev vor oferi un semn de normalitate în locuri din oraș, inclusiv în celebra Piață Sophia. Klitschko a declarat că vor fi instalați „pentru a le reaminti copiilor noștri de atmosfera de Anul Nou".

Anunțul primarului vine după mai multe săptămâni de atacuri aeriene susținute asupra rețelei energetice ucrainene, care au lăsat milioane de ucraineni fără electricitate, căldură sau apă.

Update 14.25. Statele care evită aplicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei vor fi pedepsite de UE. Consiliul a votat în unanimitate adoptarea unui mecanism de sancţionare a celor care evită să pună în practică măsurile europene.

"Decizia este un instrument esenţial pentru a stopa orice tentativă de evitare a sancţiunilor", a declarat ministrul ceh al Justiţiei, ţară care deține acum președinția rotativă a Consiliului European.

Update 13.30. Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat la București că președintele Vladimir Putin "eșuează" în războiul său și, ca urmare, atacurile asupra Ucrainei se vor intensifica.

De la invazia din februarie, el spune că Rusia a cedat teren în jurul Kievului, Harkovului și Hersonului - adăugând că acesta este un "semn de slăbiciune".

"Acesta este semnul că Rusia eșuează pe câmpul de luptă. Ca răspuns, ei atacă orașe civile pentru că nu sunt capabili să câștige teritoriu și să evite ca Ucraina să elibereze încet-încet tot mai mult teritoriu. Deci, da, ne putem aștepta la mai multe atacuri. Nimeni nu poate spune cu exactitate câte, dar președintele Putin și Rusia au demonstrat dorința de a provoca suferință, la un nivel de brutalitate pe care nu l-am mai văzut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Știm că Rusia nu mai are muniție, de aceea a ajuns la Iran", a mai explicat Jens Stoltenberg.

Update 12.50. Violenţa sexuală face parte din arsenalul rus pentru umilirea ucrainenilor! Este declaraţia primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, care a participat la o reuniune internaţională împotriva crimelor sexuale în conflicte militare.

Zelenska anunță că procuratura anchetează peste 100 de cazuri de infracţiuni sexuale comise de militari ruși pe teritoriul Ucrainei. De altfel, Guvernul de la Kiev a deschis un centru de sprijin dedicat consilierii psihologice a celor care cad pradă agresiunilor sexuale comise de militarii lui Putin.

Update 12.30. Soldații ucraineni au dăruit hainele lor militare călduroase locuitorilor din regiunea Herson, pentru a face față iernii și temperaturilor scăzute, în timp ce rușii încearcă să distrugă infrastructura electrică și termică a Ucrainei.

Voluntarul militar Seva Koshel spune că a întâlnit doi soldați într-un autobuz care i-au explicat că nu aveau haine pentru că le dăruiseră oamenilor din Herson, relatează Sky News.

Locuitorii din Herson au reacționat la gestul făcut de soldați cu „lacrimi și zâmbete”.

Voluntarul a spus că soldații i-au povestit că „oamenii plângeau cu adevărat și i-au îmbrățișat pe soldații noștri”.

Rusia încearcă să folosească iarna ca armă în războiul împotriva Ucrainei, prin întreruperea alimentării cu energie electrică, prin lovituri aeriene.

Update 9:30. Începând de lunea viitoare, 5 decembrie, Uniunea Europeană va interzice importurile de petrol rusesc.

Măsura este de așteptat să reducă aproximativ 90% din importurile de țiței din Rusia.

Interdicția se referă doar la mărfurile transportate cu ajutorul navelor, nu și pentru petrolul transportat prin conducte.

Acest lucru va duce automat la o creștere a costurilor pentru carburanți, au atras atenția analiștii.

Update 8:45. Președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video ucrainenilor, în care vorbește despre o nouă agresiune din partea rușilor. 

”Înțeleg că teroriștii pregătesc noi atacuri. Știm asta cu certitudine. Și, atâta vreme cât dețin rachete, nu se vor opri, din nefericire. 

Dar capacitatea noastră de a ne ajuta reciproc și de a le purta de grijă celor mai vulnerabili, bătrânilor, familiilor cu copii, celor care și-au pierdut rudele și casele în război, asistența reciprocă este unul dintre elementele de protecție împotriva terorii, este puterea noastră.

Săptămânile ce urmează pot fi la fel de dificile ca cele de dinainte. Forțele noastre de apărare se pregătesc. Întreaga țară se pregătește”, a transmis Volodimir Zelenski.

Miniştrii de Externe din statele Alianţei Nord-Atlantice vor discuta, la Bucureşti, despre modalităţile de suplimentare a susţinerii pentru Ucraina şi pentru alte state partenere supuse presiunilor Rusiei, inclusiv Republica Moldova, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Aici, la Bucureşti, miniştrii de Externe din statele NATO vor aborda modalităţi de suplimentare a susţinerii pentru Ucraina, precum şi pentru alţi parteneri care se confruntă cu presiuni ruse, Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova. În calitatea de vecin al Ucrainei, aţi demonstrat găzduirea cu generozitate a peste 1,5 milioane de refugiaţi. Aţi facilitat exportarea a milioane de tone de cereale ucrainene, pentru a contribui la atenuarea crizei alimentare mondiale. Şi furnizaţi asistenţă militară semnificativă Ucrainei", a declarat Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă organizată împreună cu preşedintele României, Klaus Iohannis.

"Nu îi putem permite lui Vladimir Putin (preşedintele Rusiei - n.red.) să câştige. Acest lucru le-ar arăta liderilor autoritarişti din întreaga lume că îşi pot atinge scopurile utilizând forţa militară, iar lumea ar fi transformată într-un loc mai periculos pentru noi toţi. Prin urmare, este în interesul nostru de securitate să susţinem Ucraina", a subliniat Jens Stoltenberg.

Miniştrii de Externe din statele membre NATO se reunesc la Bucureşti, marţi şi miercuri, pentru a discuta despre conflictul din Ucraina şi despre modalităţile de consolidare a apărării comune.

Război în Ucraina, 28 noiembrie | Secretarul general al NATO: "Putin folosește iarna ca armă în război"

Război în Ucraina, 27 noiembrie | Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, 26 noiembrie | Rusia se declară "profund şocată" de moartea ministrului de externe din Belarus

Război în Ucraina, 25 noiembrie | În Liov, transplanturile de organe se fac fără energie electrică

Război în Ucraina, 24 noiembrie | Atac armat cu cel puțin trei morți în sud-vestul Rusiei. Atacatorul și-a pus capăt zilelor

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole