Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Vladimir Putin va face o vizită în Turcia, în februarie
- Volodimir Zelenski și-a publicat prima declarație de avere de la începutul războiului
- În plin război, Ucraina anunță construirea a patru reactoare nucleare
- Miniștrii de Externe ucrainean și ungar discută pentru a pune bazele unei întâlniri Zelenski - Orban
- Zelenski se declară dezamăgit de rolul Germaniei în conflictul declanșat de Rusia în Ucraina
- Putin și Lukașenko au ieșit la hockey pe gheață în Piața Roșie
- Oficiali ucraineni: Rusia pare să fi început ofensiva pe mare parte din linia frontului
- Rușii au deschis un "muzeu" cu obiecte furate de la ucraineni
- Avionul militar prăbușit la Belgorod, doborât sau nu? Șeful ucrainean al Informațiilor: "Nu sunt dovezi despre persoanele de la bord"
- Noi atacuri rusești raportate în regiunea Herson
- Dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, extrema dreaptă din Ungaria va revendica Transcarpatia, afirmă un lider de partid
- Acuzații de corupție în armata Ucrainei: pagubă uriașă după o tranzacție cu obuze
- Volodimir Zelenski vrea să confiște banii rușilor: "Să-i folosim pentru apărarea Ucrainei"
Update 20:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a început săptămâna aceasta o serie de întâlniri la Washington, concentrate pe continuarea sprijinului militar american pentru Ucraina în fața amenințării unei posibile invazii ruse, conform AFP.
Stoltenberg a fost primit luni dimineață de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, înainte de a participa la discuții în după-amiaza aceleiași zile cu secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan.
Marți, secretarul general al NATO este programat să se întâlnească cu membri ai Congresului pentru a discuta cu responsabilii republicani și democrați care negociază pas cu pas un acord referitor la un nou pachet bugetar pentru Ucraina.
După ce administrația președintelui Joe Biden a furnizat Ucrainei arme în valoare de zeci de miliarde de dolari începând cu începutul conflictului, fondurile s-au epuizat la sfârșitul anului 2023. Președintele a solicitat Congresului aprobarea unor fonduri suplimentare de aproximativ 61 de miliarde de dolari, însă negocierile cu republicanii s-au blocat.
Sub presiunea opoziției, noul pachet de ajutor militar este discutat concomitent cu măsuri privind imigrația, într-un moment în care numărul imigranților care traversează frontiera cu Mexicul atinge cote record.
Stoltenberg a declarat duminică la Fox News că acordul aflat în negociere în Congres "este, de fapt, un acord benefic, deoarece, prin folosirea unei părți a bugetului militar american, am reușit să aducem prejudicii semnificative și să distrugem puternic armata rusă", subliniind necesitatea de a continua acest sprijin.
Un alt subiect de discuție se referă la posibila aderare a Suediei la NATO, având în vedere că doar Ungaria mai trebuie să ratifice aderarea, după ce Turcia a dat undă verde săptămâna trecută.
În schimbul ratificării de către Turcia, guvernul american a aprobat vineri seara vânzarea de avioane de luptă F-16 către Ankara în valoare totală de 23 de miliarde de dolari. În același timp, Washingtonul a autorizat vânzarea a 40 de avioane F-35 către Grecia, pentru 8 miliarde de dolari. Atena și Ankara sunt ambele membre NATO.
Update 19:00 Vizita președintelui rus Vladimir Putin în Turcia este planificată pentru luna februarie, a declarat luni un consilier prezidențial.
"Da, se pregătește o vizită", a declarat Iuri Ușakov reporterilor din Sankt Petersburg, ca răspuns la o întrebare referitoare la această vizită.
Ushakov a declarat că Ucraina, unde Rusia a lansat o "operațiune militară specială" în urmă cu aproape doi ani, va fi unul dintre punctele cheie ale întâlnirii dintre Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
El a spus că Moscova este pregătită să intre în negocieri cu Ucraina. "Răspundem la solicitările diferitelor țări cu privire la disponibilitatea noastră, spunem că am fost pregătiți de la bun început și că nu noi am fost cei care am întrerupt aceste negocieri, iar acum suntem pregătiți, dar nu avem cu cine să vorbim, deoarece partea ucraineană și-a interzis să negocieze cu rușii", a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat săptămâna trecută că pregătirile pentru vizita lui Putin în Turcia sunt în curs de desfășurare.
Update 16:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a publicat declarația de avere pe 2021 și 2022, care arată că veniturile liderului de la Kiev au scăzut de la an la an.
Veniturile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, au scăzut în plin război cu Rusia, potrivit declarației sale de avere.
Anul trecut, liderul de la Kiev și soția sa, au încasat cu aproape 50.000 de dolari mai puțin față de 2021, adică până în 200.000 de dolari.
Volodimir Zelenski ar fi pierdut aceste venituri ca urmare a înghețării contractelor de închiriere pe fondul invaziei ruse în Ucraina.
Rămâne însă constant numărul apartamentelor, dar și al mașinilor deținute de familia Zelenski, respectiv șapte apartamente și două mașini de lux.
Familia Zelenski a câştigat 285.198 de dolari în 2021, deşi aproape 141.278 de dolari din această sumă au provenit din vânzarea de obligaţiuni de trezorerie.
Venitul din 2021 a fost cu aproape 314.827 de dolari mai mic decât cel din 2020.
Potrivit declaraţiei, în 2021, Zelenski a finalizat procesul de înregistrare a 22 de mărci comerciale, după ce îl începuse "cu mult înainte de a fi ales preşedinte”.
Declaraţia completă enumeră câteva zeci de mărci comerciale. Numărul de apartamente, vehicule şi alte bunuri ale lui Zelenski nu s-a schimbat.
Potrivit declaraţiei sale, există şapte înregistrări de apartamente şi două de vehicule, un Range Rover şi un Mercedes.
Update 14:36 Ucraina a anunțat că intenționează să înceapă, anul acesta, construcția unor noi reactoare nucleare la centrala Hmelniţki din vestul țării.
Măsura este menită să compenseze pierderea centralei atomice de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de forţele ruseşti din martie 2022, relatează presa internațională.
Complexul de la Zaporojie, care, anterior războiului, asigura 20% din producția de electricitate a Ucrainei, a fost bombardat de mai multe ori, iar Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de intenţia de a provoca o catastrofă nucleară.
Într-un comunicat difuzat luni de Ministerului Energiei de la Kiev se arată că "în 2024, ar trebui să înceapă construcția a patru unități noi la centrala nucleară de la Hmelniţki".
Două din noile reactoare ar urma să fie de tip VVER-1000, un model sovietic, iar alte două, de tip AP1000, în colaborare cu compania americană Westinghouse, a mai precizat sursa citată.
Reactoarele sovietice ar putea intra în funcțiune cel mai devreme în doi ani şi jumătate.
Cu noile reactoare, centrala de la Hmelniţki ar urma să ajungă cea mai mare de pe continentul european.
Hmelniţki se află într-o regiune relativ sigură, dar rușii lovesc şi uneori şi acolo, așa cum s-a întâmplat în octombrie 2023, când ministerul ucrainean al Energiei a raportat un atac în apropierea centralei nucleare.
Update 13:00 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, avea programată, luni, o întâlnire cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, înaintea unui summit al UE menit să deblocheze ajutorul pentru țara devastată de război.
Întâlnirea diplomaților era planificată în vestul Ucrainei, în orașul Uzhhorod.
Relațiile dintre cei doi vecini au fost tensionate și s-au agravat și mai mult atunci când premierul ungar, Viktor Orbon, a făcut uz, luna trecută, de dreptul de veto pentru a bloca un ajutor UE de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.
În încercarea de a reface legăturile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat o întâlnire directă cu Orban, iar discuțiile de luni dintre Szijjarto și Kuleba au scopul de a pune bazele acestei întâlniri.
Ungaria, care menține legături amicale cu Kremlinul, i-a iritat și pe aliații NATO, temporizând aderarea Suediei la organizația militară.
Update 12:00 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre riscul de escaladare a conflictului din Ucraina la un al treilea război mondial.
El a insistat, totodată, asupra necesității ca țara sa să primească ajutorul necesar pentru a rezista în războiul declanșat de Rusia.
Într-un interviu acordat, duminică, postului public german ARD, Zelenski a declarat că, dacă Rusia ar lovi o țară NATO, ar fi "începutul celui de-al treilea război mondial".
În contextul în care Germania nu intenționează să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus, cerute de Kiev, Zelenski s-a declarat "dezamăgit" de faptul că Berlinul nu a jucat "rolul pe care ar fi trebuit să îl joace", în urma invaziei ruse. El a reiterat și reproșurile privind pasivitatea Occidentului atunci când Rusia a invadat și anexat Crimeea, în primăvara anului 2014.
"Nu este vorba doar despre (cancelarul german) Olaf Scholz. Îi privește pe liderii europeni și pe cei din SUA", a adăugat el.
Update 11:00 În condițiile în care presa internațională semnalează reluarea ofensivei ruse pe frontul din Ucraina, Vladimir Putin s-a afișat în public, într-un gest menit să-i sublinieze apetitul pentru sporturile de iarnă.
Astfel, liderul de la Kremlin a mers din nou la stadionul de hochei pe gheață aflat in Piața Roșie din Moscova
An de an, liderul de la Kremlin și-a făcut obiceiul de a vizita această locație, ba chiar a participat si la meciuri demonstrative, ca jucator.
De data aceasta, Putin a fost însoțit de președintele belarus, Aleksandr Lukașenko.
Acesta a venit în Rusia cu ocazia festivitatilor organizate pentru a comemora 80 de ani de la asediul orașului Sankt Petersburg. Putin și Lukașenko au primit pulovere personalizate și și-au exprimat aprecierea pentru evoluția profesională a unuia dintre jucătorii de hochei.
Update 09:00 Oficialii Kievului avertizează că Rusia desfășoară operațiuni ofensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului, iar armata ucraineană încearcă să își mențină pozițiile în timp ce muniția începe să se epuizeze, iar finanțarea din partea Statelor Unite rămâne blocată în Congres, relatează CNN.
Sunt raportate lupte intense în nord-est, de-a lungul unei porțiuni de teritoriu unde se întâlnesc regiunile Harkov și Luhansk.
Ucraina a anunțat la începutul acestei săptămâni că și-a retras forțele din localitatea Krohmalne situată în regiunea Harkov, pentru a ocupa poziții defensive mai avantajoase pe un teren mai înalt, în contextul în care forțele rusești au continuat să preseze în zonă.
Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că forțele sale au înfruntat 13 atacuri în apropiere de Krohmalne, la Tabaiivka, la nord-vest de sat, și la Stelmahivka, la sud de localitatea menționată.
"Inamicul se concentrează pe un număr mare de atacuri de artilerie, încercând să avanseze", a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului Forțelor Terestre pentru televiziunea ucraineană.
Situația pe liniile frontului din estul și sudul Ucrainei este în mare parte statică de luni de zile, după ce contraofensiva ucraineană a fost blocată, vara trecută, de apărarea rusească puternic fortificată.
Însă creșterea recentă a atacurilor rusești vine în contextul în care Ucraina a avertizat că se confruntă cu o lipsă critică de muniție, la aproape doi ani de la începutul invaziei.
Update 08:00 Rușii au deschis un muzeu cu obiecte furate din casele ucrainenilor în timpul războiului.
Potrivit ziarului ceh Blesk, muzeul deţine mai multe obiecte care au fost luate din gospodăriile ucrainene.
Expoziția prezintă echipamente militare, armament, cărți, ziare, plăcuțe de înmatriculare, casetofoane, medalii sau certificate.
Organizatorii expoziției își propun să invite la muzeu și grupuri de școlari.
Update 07:01 Ucraina a cerut, duminică, sporirea presiunii comunității internaționale asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancțiuni, în timp ce în războiul dintre aceste două țări continuă cu bombardamente asupra ambelor tabere în zonele de graniță, iar de-a lungul unei mari părți a liniei frontului trupele ruse sunt în ofensivă.
La aceste atacuri, armata ucraineană aflată în criză de muniții răspunde cu atacuri cu drone asupra unor ținte strategice în spatele liniilor inamice, ca tactică de război asimetric, consemnează agenția EFE.
"Fiecare manifestare de presiune asupra Rusiei este un pas către pace. Fiecare act de asistență pentru Ucraina este o protejare a vieților omenești. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Ucraina", a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
"Este nevoie de un nou pachet de sancțiuni din partea UE (împotriva Rusiei) şi îl pregătim. Pregătim, de asemenea, noi măsuri pentru a limita capacitatea Rusiei de a ocoli sancțiunile", a adăugat Zelenski.
El le-a cerut aliaților occidentali să se grăbească în luarea unei decizii de confiscare a activelor rusești din Occident, care însumează circa 300 de miliarde de dolari.
De partea sa, Rusia a acuzat Ucraina şi Occidentul că încearcă să-i "fure" aceste active şi a amenințat cu un răspuns "dureros", dacă un asemenea plan chiar va fi pus în aplicare.
Update 00:01 Rusia a lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un nou atac cu drone şi rachete asupra teritoriului ucrainean, potrivit Ministerului rus al Apărării, țintele fiind depozite de muniții şi combustibil în regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie, plus amplasamente ale artileriei, efectivelor şi echipamentelor armatei ucrainene.
În acest timp, guvernatorul regiunii ruse de graniță Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că armata ucraineană a lansat în ultimele 24 de ore 40 de proiectile asupra a cinci localități din această regiune.
Postul CNN a transmis duminică, citând oficiali ucraineni, că "Rusia desfășoară operațiuni ofensive de-a lungul unei mari părți a liniei frontului, în timp ce armata ucraineană încearcă să-şi mențină pozițiile" şi se confruntă cu o criză de muniții.
Război în Ucraina, 28 ianuarie 2024 | Avionul militar prăbuşit la Belgorod, doborât sau nu? Șeful ucrainean al Informațiilor: "Nu sunt dovezi despre persoanele de la bord"
Război în Ucraina, 27 ianuarie 2024 | Putin ar fi discutat cu SUA o eventuală încetare a conflictului din Ucraina. Kremlinul neagă
Război în Ucraina, 26 ianuarie 2024 | Kremlinul dezminte că Putin ar fi contactat SUA pentru discuții privind pacea în Ucraina
Război în Ucraina, 25 ianuarie 2024 | 27 de ani de închisoare pentru femeia care l-a aruncat în aer pe bloggerul rus Vladlen Tatarsky
Război în Ucraina, 24 ianuarie 2024 | Ucraina afirmă că nu are "informaţii de încredere" despre pasagerii de la bordul avionului rusesc