Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 187. Ucraina vrea direct în NATO după șase luni de război | Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv

Război în Ucraina, ziua 187. Ucraina vrea direct în NATO după șase luni de război | Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv

Război în Ucraina, ziua 187. Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor vizita centrala nucleară de la Zaporojie "în următoarele zile", în contextul în care ucrainenii îi acuză pe ruşi că au transformat centrala în unitate militară.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv
  • Kievul vrea ca țara să devină membru al NATO în mod direct
  • Ucraina anunță lansarea contraofensivei în sud
  • Volodimir Zelenski susţine că Rusia practică terorismul economic
  • Presa rusă susține că ucrainenii folosesc hipnoza în operațiuni în spatele frontului
  • Rușii anunță un al doilea suspect în atentatul în care a murit Daria Dughina
  • China avertizează Rusia cu privire la centrala nucleară Zaporojie
  • Inspectorii AIEA au pornit spre centrala nucleară Zaporojie. Din delegație face pare șeful Agenției ONU
  • Ministrul ucrainean de Externe spune că centrala nucleară Zaporojie este folosită de ruși ca unitate militară
  • Ucrainenii anunță că peste 46.000 de militari ruși au murit în război până astăzi
  • UE este pe cale să suspende acordul cu Rusia privind vizele de călătorie

Update 29 august, ora 22:35 Rusia trebuie să asigure un acces sigur şi fără obstacole al inspectorilor AIEA la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, a declarat luni un responsabil american, potrivit căruia opţiunea 'cea mai sigură' ar fi o oprire 'controlată' a reactoarelor, transmite AFP.

"Continuăm să credem că o oprire controlată a reactoarelor de la Zaporojie ar fi opţiunea cea mai sigură şi cel mai puţin riscantă", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-un briefing de presă.

Statele Unite cer Moscovei să accepte crearea unei 'zone demilitarizate' în jurul centralei, unde o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică este aşteptată în scurt timp, a reiterat oficialul american.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, conduce el însuşi această misiune, de cel puţin zece persoane, pentru inspectarea centralei ocupate de armata rusă pe linia frontului.

Update 29 august, ora 21:29 Administraţia de la Moscova a anunţat, luni seară, că armata rusă a respins ofensivele ucrainene în regiunile Herson şi Mikolaiv, susţinând că forţele ucrainene au suferit pierderi semnificative, informează cotidianul Le Monde.

"Au fost respinse tentativele de ofensive militare" în regiunile Herson şi Mikolaiv, în sudul Ucrainei, iar forţele militare ucrainene au înregistrat "pierderi majore", a comunicat Ministerul rus al Apărării.

"Această nouă tentativă de operaţiuni ofensive ale inamicului a eşuat lamentabil", a susţinut Ministerul rus al Apărării.

Mai mulţi oficiali ucraineni au anunţat, luni, lansarea unei contraofensive în zona oraşului Herson, în sudul Ucrainei.

Update 29 august, ora 20:44 Un fost deputat ucrainean care a colaborat cu rușii a fost găsit împușcat în cap, în Herson.

Oleksii Kovalev, un fost deputat din partidul lui Volodimir Zelenski, dar care a colaborat cu rușii după ce Herson a fost ocupat de armata rusă, a fost împușcat în cap acasă, alături de iubita lui duminică seară, spun anchetatorii ruși, potrivit Kyiv Post. El mai fusese o dată ținta unei tentative de ucidere.

Kovalev fusese desemnat de ruși drept adjunctul șefului din Herson. Trupul său a fost găsit în casa sa din Hola Prîstan. În apropiere se afla o pușcă, înregistrată oficial pe numele lui Kovalev. Soția lui este internată cu o rană înjunghiată la gât.

În aprilie, Biroul de Investigații de Stat (SBI) a deschis un dosar penal lui Oleksii Kovalev, iar în iulie el a fost acuzat de trădare.

Ulterior, instanța a pus sechestru pe proprietatea colaboratorului, iar biroul postului de televiziune al deputatului a fost percheziționat. Oamenii legii investigau, de asemenea, dacă Kovalev era implicat în exportul ilegal de cereale și sare ucrainene în Federația Rusă.

Update 29 august, ora 19:02 După mai bine de șase luni de război, Ucraina vrea să devină membru al NATO în mod direct, şi nu prin planul de aderare conceput înainte ca trupele ruse să invadeze țara.

"Numai apartenența printr-o rută directă este o opțiune", a declarat, luni, vicepremierul pentru Integrare Europeană şi Euro-Atlantică, Olga Stefanişîna, citată de Ukrainska Pravda.

Aceasta a arătat că Ucraina a adoptat foarte multe practici ale alianței militare occidentale și a subliniat că soldații țării sale au o experiență unică de luptă, de care duc lipsă militari ai altor state NATO.

Membrii potențiali ai Alianței Nord-Atlantice, trebuie, de obicei, să urmeze un plan de aderare pentru a se alinia la standardele NATO, remarcă presa internațională.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, după ce a formulat anterior o serie de condiții considerate inacceptabile de către Occident.

Între acestea se numără retragerea NATO pe poziții corespunzătoare anului 1997 și garanții că alianța militară nu se va extinde spre est, în special către Ucraina.

Update 29 august, ora 17:02 Autoritățile militare ucrainene au anunțat oficial operațiuni ample în sudul țării.

"Astăzi am lansat acțiuni ofensive în diferite direcții, inclusiv în regiunea Herson", a declarat  Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, pentru un post ucrainean de televiziune.

Ea a confirmat ulterior într-o conferință de presă că "forțele armate ucrainene au început operațiuni ofensive în mai multe zone din sudul Ucrainei".

Recentele atacuri ale forțelor Kievului asupra rutelor logistice din sud au slăbit incontestabil inamicul, a indicat purtătoarea de cuvânt, adăugând că peste zece depozite de muniții rusești au fost lovite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, Gumeniuk a refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă.

"Orice operațiune militară are nevoie de liniște", a spus justificat ea absența detaliilor.

Ucraina transmite de două luni mesaje referitoare la o contraofensivă planificată în regiunile sale sudice, aflate sub ocupație rusă.

Întârzierea lansării acestei operațiuni a fost pusă de presa ucraineană pe seama lipsei de armament și de combatanți.

Update 29 august, ora 15:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat, luni, Rusia de practicarea terorismului economic prin obstrucționarea eforturilor națiunilor europene de a face stocuri de gaze înaintea iernii.

Liderul de la Kiev a rostit un discurs prin videoconferință la un seminar energetic organizat în Norvegia.

Conform agenției Reuters, Zelenski a denunțat terorismul economic practicat de Moscova, în condițiile în care compania rusă Gazprom a anunțat recent o întrerupere a livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1, spre Germania, invocând lucrări de întreținere.

Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene va organiza pe 9 septembrie o reuniune pe tema crizei energetice.

Update 29 august, ora 14:30 Presa rusă scrie că ucrainenii folosesc hipnoza în lupta contra rușilor

Presa din Rusia afirmă că mașina adjunctului șefului de Stat Major al Forțelor Armate Ruse a fost incendiată de o pensionară care ar fi fost răpită și hipnotizată de serviciile speciale ucrainenei.

Oficialul rus a cărui mașină a luat foc este generalului Evgheni Secretarev.

El conduce structura responsabilă de cenzura militară în cadrul forțelor armate ruse.

"Femeia care a incendiat BMW-ul oficial este o pensionară în vârstă de 65 de ani, pe nume Elena", relatează publicația online Lenta, cumpărată în 2020 de către banca de stat Sberbank, cea mai mare din Rusia.

"Ginerele ei crede că femeia a fost recrutată de forțele speciale ucrainene, care au învățat-o să dea foc la mașini”, continuă sursa citată.

Baza, un alt site de știri din Rusia, afirmă că gestul femeii a constituit un protest față de "operaținea militară specială" declanșate de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Făptașa ar risca 15 ani de închisoare.

Update 29 august, ora 12:30 Rușii anunță identificarea unui al doilea suspect în atentatul cu bombă în care a fost ucisă Daria Dughina, fiica ideologului ultranaționalist rus Aleksandr Dughin.

Serviciul rus de securitate, FSB, comunică faptul că este vorba despre un cetățean ucrainean născut în anul 1978.

Acesta ar fi sosit în Rusia din Estonia în data de 30 iulie şi ar fi părăsit teritoriul rus cu o zi înainte de explozia mașinii în care a murit fiica lui Aleksandr Dughin. FSB susține că acest suspect este cel care a furnizat documente false și plăcuțe de înmatriculare pentru mașina cu care s-a deplasat Natalia Vovk, femeia care a fost nominalizată de autoritățile ruse drept prim suspect în acest caz.

Cel de-al doilea suspect ar fi, de asemenea, responsabil pentru asamblarea bombei plasate sub mașina Dariei Dughina, potrivit. FSB.

Bomba ar fi fost asamblată într-un garaj închiriat din sud-vestul Moscovei.

Acuzate de Moscova, autoritățile ucrainene au negat în mod repetat că ar fi fost implicate în asasinatul produs în data de 20 august, în apropierea capitalei ruse.

Consiliul de Securitate Națională de la Kiev susține că Daria Dughina a fost executată de serviciile secrete rusești, teorie către care înclină mai mulți analişti occidentali specializați în probleme legate de Rusia.

Update 29 august, ora 11:30 China intervine în situația critică provocată de bombardamentele de la centrala nucleară Zaporojie.

Beijingul cere mai multă responsabilitate Moscovei.

Un oficial chinez de rang înalt la ONU a transmis Rusiei, "să dea dovadă de maximă reținere".

"Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl și Fukushima să se repete", a avertizat acesta.

Apelul Chinei vine într-un moment în care ucrainenii i-au acuzat, din nou, pe ruși că au bombardat zona în care se află centrala.

Soldații lui Putin susțin că au vizat o uzină în care erau reparate elicoptere ale forțelor aeriene ucrainene.

Update 29 august, ora 10:30 Inspectorii ONU au pornit în drum spre centrala nucleară de la Zaporojie.

Printre experții care participă la inspecție se numără însuși Rafael Grossi, directorul Agenției de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite.

Vizita are loc în contextul reluării bombardamentelor în zona centralei și a temerilor tot mai mari privind un accident nuclear.

Update 29 august, ora 09:30 Militarii ruși au bombardat orașele ucrainene poziționate peste râul de lângă centrala nucleară Zaporojie. Acțiunea alimentează temerile privind un dezastru cu radiații. Volodimir Zelenski a declarat duminică noapte că "ocupanții vor resimți consecințele în acțiunile ulterioare ale apărătorilor noștri". Inspectorii ONU sunt în drum spre centrala nucleară de la Zaporojie.

Șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunțat duminică noapte pe Telegram că armata rusă a tras asupra orașului Energodar, unde este poziționată centrala nucleară Zaporojie.

Pe lângă anunțul făcut, acesta a trimis o înregistrare video în care pompierii sting mașinile în flăcări. Ei provoacă și încearcă să șantajeze lumea", a declarat șeful de cabinet Andriy Yermak.

Temerile privind un accident nuclear cresc, astfel că autoritățile din Zaporojie distribuie tablete de iod și îi învață pe locuitori cum să le folosească în cazul unei scurgeri de radiații.

Update 29 august, ora 00:01

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, „în următoarele zile”, pe fondul reluării bombardamentelor și a temerilor tot mai mari privind un potențial accident nuclear.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că își „continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranței și securității nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, citat de CNN.

Rafael Grossi face parte din delegația care merge la Zaporojie, potrivit New York Times, care menționează că numele acestuia figurează pe o listă care include și alți 13 experți "din țări în mare parte neutre".

Pe listă nu apar experți din SUA sau Marea Britanie.

Anunțul AIEA vine în contextul în care atât Ministerul rus al Apărării, cât și operatorul nuclear ucrainean Energoatom au anunțat, sâmbătă, că locația centralei nucleare a fost bombardată în mod repetat în ultimele 24 de ore, cele două entități acuzându-se reciproc pentru bombardamente.

Război în Ucraina, 28 august | Centrala nucleară Zaporojie, transformată în unitate militară

Război în Ucraina, 27 august | Bombardamente tot mai intense în regiunea Doneţk

Război în Ucraina, 26 august | Grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina își vinde participația din Rusia

Război în Ucraina, 25 august | SUA cer Rusiei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie

Război în Ucraina, 24 august | Ultimul opozant proeminent la adresa lui Vladimir Putin, arestat în Rusia după o postare pe YouTube

Subiecte în articol: Război Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?