Soldaţii lui Vladimir Putin lovesc în continuare ţinte civile. Au sunat din nou sirenele şi s-au auzit explozii în Kiev, Jîtomîr şi Luţk, unde a fost lovit un depozit de combustibil. Ruşii au atacat cu rachete şi Liovul, au bombardat suburbiile din vestul și estul capitalei Kiev, precum şi puncte strategice din Sumi şi din regiunea Luhansk. Localnicii sunt disperaţi, nu au apă, alimente şi nici medicamente.
Principalele evenimente ale zilei
- Situație dificilă în Mariupol: oamenii trebuie evacuați pentru a scăpa de o catastrofă umanitară
- Rusia anunţă noi negocieri cu Ucraina, dar consideră "contraproductiv" un summit Putin-Zelenski
- Rusia a schimbat strategia: ţintele preponderente ale bombardamentelor au devenit depozitele de mâncare şi combustibil
- Alarmă de atac la Liov, populaţia e sfătuită să se adăpostească
- Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Putin. Răspunsul Kremlinului: Îi voi învinge
- Oameni importanţi din jurul lui Putin dispar misterios în ultima perioadă
- Războiul din Ucraina a provocat pagube de peste 63 de miliarde de dolari
- Ucraina va acorda "Premiul pentru pace" companiilor care au părăsit Rusia
Update 28 martie, 22:30 - Ucraina are "dovezi" ale utilizării de către forţele ruse a bombelor cu submuniţii, arme interzise de convenţiile internaţionale, în două regiuni din sudul teritoriului său, a asigurat luni procurorul general ucrainean Irina Venediktova, informează France Presse.
Update 28 martie, 21:20 - "Liderul cecen Ramzan Kadârov se află la Mariupol pentru a ridica moralul luptătorilor noştri", a declarat Ahmed Dudaev, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Kadârov.
Forţele ruse, care conduc din 24 februarie o ofensivă militară în Ucraina, încearcă de câteva săptămâni să pună mâna pe Mariupol, un oraş strategic unde situaţia umanitară este catastrofală.
Metode KGB folosite de Vladimir Putin pentru a câștiga războiul din Ucraina
Update 28 martie, 20:20 - Aproximativ 3,8 milioane de refugiați din Ucraina au ajuns în UE după invazia militară rusă pe 24 februarie.
Update 28 martie, 19:55 - Ucraina nu va accepta nicio pierdere teritorială, transmite ministrul de Finanțe.
Update 28 martie, 19:40 - Pierderile economice legate de război sunt estimate la peste 500 de miliarde de euro.
Update 28 martie, 19:15 - Oligarhul rus Roman Abramovich și doi dintre membrii echipei ucrainene de negociere cu Rusia suferă simptome de otrăvire, anunță publicația americană Wall Street Journal.
Update 28 martie, 18:55 - Aproape 5.000 de persoane au fost ucise în Mariupol, spune un purtător de cuvânt al primarului. Mariupol, în sudul Ucrainei, este bombardat de săptămâni întregi, cu oameni adunați în adăposturi, aproape fără apă și mâncare.
Update 28 martie, 18:10 - Forțele ucrainene au preluat din nou controlul deplin asupra orașului Irpin, unul dintre principalele puncte fierbinți din apropierea capitalei Kiev, a declarat primarul orașului. "Avem vești bune astăzi - Irpin a fost eliberat", a declarat Oleksandr Markushyn într-o postare video pe Telegram.
Alarmele au sunat din nou la Liov. Oamenii s-au adăpostit în buncăre
Update 28 martie, 18:00 - Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a anunţat luni că este în pregătire un decret prezidenţial vizând restricţionarea accesului pe teritoriul Rusiei pentru cetăţenii unor state responsabile de acţiuni "inamicale", în plin val de sancţiuni contra Moscovei în urma ofensivei sale în Ucraina.
Update 28 martie, 17:30 - În Kiev și în regiune este introdusă o interdicție de circulaţie de astăzi de la ora 21:00 până mâine dimineaţă la 06:00! Este interzisă circulația pe străzi, cu o excepție - deplasarea la adăpost în timpul alarmei.
Update 28 martie, 17:00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa Parlamentului grec la 7 aprilie, au anunţat luni oficiali ai legislativului de la Atena.
Update 28 martie, 15:45 - Rusia anunţă noi negocieri cu Ucraina, dar consideră "contraproductiv" un summit Putin-Zelenski
O nouă sesiune de negocieri între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei ar putea avea loc marţi, anunţă Kremlinul, dar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, consideră că o întâlnire a preşedintelui Vladimir Putin cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, ar fi "contraproductivă".
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, a anunţat luni că delegaţia Rusiei se va deplasa în Turcia, unde marţi ar putea avea loc negocieri cu reprezentanţii Ucrainei.
"Discuţiile faţă în faţă sunt mai concentrate şi mai consistente. În mod regretabil, nu putem spune că au existat realizări semnificative sau succese până acum", a afirmat Dmitri Peskov, citat de BBC News.
Update 28 martie, 15:30 - Situație dificilă în Mariupol: oamenii trebuie evacuați pentru a scăpa de o catastrofă umanitară
Primarul din Mariupol spune că toți civilii trebuie să fie evacuați din orașul ucrainean încercuit, pentru a scăpa de o catastrofă umanitară. Vadym Boichenko a declarat că 160.000 de civili sunt încă blocați în orașul portuar, fără căldură și energie electrică, scrie Reuters.
El a declarat că 26 de autobuze așteptau să evacueze civilii din Mariupol, care în mod normal are o populație de aproximativ 400.000 de persoane, dar forțele rusești nu au fost de acord să le ofere un "pasaj sigur".
"Situația din oraș rămâne dificilă. Oamenii sunt la limita unei catastrofe umanitare", a declarat Boichenko la televiziunea națională, adăugând: "Trebuie să evacuăm complet Mariupol".
"Federația Rusă se joacă cu noi. Suntem în mâinile invadatorilor", a completat el.
Mariupol este considerat în general ca fiind un "premiu strategic" pentru invadatorii ruși pentru a crea o punte între Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și două enclave separatiste din estul Ucrainei.
Update 28 martie, 15:00 - Rusia a schimbat strategia: ţintele preponderente ale bombardamentelor au devenit depozitele de mâncare şi de combustibil.
Ministerul Apărării rus a anunţat că a lovit un depozit de combustibil utilizat de forţele ucrainene lângă Liov, cu rachete cu rază de acţiune lungă.
Update 28 martie, 13:30 - Oraşul Cernihov este aproape încercuit complet de trupele ruseşti, aşa că civilii sunt nevoiţi să se ascundă în buncăre, în timp ce soldaţii lui Putin atacă şcoli şi spitale.
De altfel, Cernihov a rămas fără gaz sau apă curentă. Locuitorii care acum sunt prizonieri în propriul oraş şi spun că pe fondul bombardamentelor nu reuşesc să pună geană pe geană.
Până acum, circa 200 de oameni au murit în Cernihov, potrivit estimărilor oficiale.
Update 28 martie, 13:05 - Alarmă de atac la Liov, populaţia e sfătuită să se adăpostească
A sunat din nou alarma la Liov, luni la prânz. Este puţin neobişnuit ca alarmă să sune ziua în această regiune, transmite corespondentul Antena 3, Ana Maria Roman.
Autorităţile le-au recomandat cetăţenilor să meargă să se ascundă, fiind o alarmă de atac aerian.
Update 28 martie, 12:15 - Peste 3,8 milioane de persoane au părăsit Ucraina
Aproape patru milioane de oameni au părăsit Ucraina, iar alte 6,5 milioane de persoane au fost strămutate intern în Ucraina, potrivit ONU, citată de Sky News.
Aproximativ 13 milioane de ucraineni sunt blocați în zonele de luptă și nu pot pleca.
Se estimează că 160.000 dintre aceștia se află în orașul Mariupol din sudul țării.
Update 28 martie, 12:00 - Zelenski i-a trimis un bilet scris de mână lui Putin. Răspunsul Kremlinului: Îi voi învinge
Volodimir Zelenski i-a trimis lui Vladimir Putin un bilet scris de mână prin intermediul lui Roman Abramovici, în care îi spune președintelui rus poziția Ucrainei în ceea ce privește condițiile de pace.
Putin a avut o reacție violentă: "Spune-i că îi voi învinge".
Proprietarul clubului FC Chelsea a zburat cu avionul între Istanbul, Moscova și Kiev pentru a transmite mesajele între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.
Când i-a înmânat lui Putin biletul trimis de președintele ucrainean, președintele rus ar fi izbucnit în furie.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, a spus că se pare că fac progrese în cadrul negocierilor de pace, iar viitoarele discuții față în față vor continua săptămâna aceasta.
Update 28 martie, 11:10 - Liov, oraşul-adăpost. Ucrainenii se refugiază în oraşul neatins de ruşi
Oraşul Liov a rămas unul dintre puţinele oraşe ucrainene ferite de bombardamentele trupelor ruseşti. Acolo oamenii încearcă să-şi continue viaţa aşa cum o făceau pe timp de pace.
În acel oraş, s-au retras mulţi dintre ucraineni, în speranţă că vor fi la adăpost de bombardamentele ruşilor.
Sâmbătă a fost bombardat oraşul, chiar în timp ce Joe Biden era în vizită în Polonia.
Update 28 martie, 10:45 - Ucraina va acorda "Premiul pentru pace" companiilor care au părăsit Rusia
Companiile internaționale care au părăsit piețele ruse vor primi un "Premiu pentru Pace" din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat biroul său prezidențial, citat de CNN.
Companiile care au plecat "merită respectul ucrainenilor și al oamenilor din întreaga lume. La urma urmei, indiferența și tăcerea sunt complicitate", a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui.
"Scopul nostru este ca niciun ban să nu ajungă la bugetul țării agresoare", a spus Yermak, care a făcut apel la alte companii să "facă alegerea corectă". "Este imposibil să susții crimele de război, este inadmisibil să faci comerț cu criminali de război și să faci bani pe seama uciderii civililor", a spus el.
De la invazie, multe corporații internaționale și-au încetat afacerile pe teritoriul Rusiei într-o multitudine de industrii, inclusiv în domeniul energiei, transporturilor, finanțelor și tehnologiei.
Update 28 martie, 08:40 - Trupele ruse au părăsit orașul Cernobîl
Forțele ruse ar fi părăsit un oraș pe care l-au ocupat chiar lângă centrala nucleară Cernobîl, după protestele locuitorilor, conform BBC.
Primarul Iuri Fomichev a declarat luni, într-o postare video online, că trupele au finalizat munca "pe care și-au propus să o facă" și au părăsit orașul Slavutch.
Forțele ruse preluaseră sâmbătă controlul orașului Slavutîc și îl reținuseră pentru scurt timp pe primar. Au urmat protestele a sute de ucraineni din localitate, care au ieșit în stradă purtând steaguri, iar oficialul a fost eliberat ulterior.
Update 28 martie, 08:30 - Războiul din Ucraina a provocat pagube de peste 63 de miliarde de dolari
Războiul din Ucraina a provocat pagube de peste 63 de miliarde de dolari la nivelul infrastructurii, potrivit unei noi estimări a Institutului de Economie din Kiev.
Potrivit estimării - care a calculat impactul economic al invaziei Rusiei în Ucraina până la 24 martie - cel puțin 4.431 de clădiri rezidențiale au fost avariate, distruse sau confiscate, alături de 92 de fabrici și depozite și 378 de școli.
În plus, 12 aeroporturi au fost distruse, avariate sau capturate, precum și șapte centrale termice sau hidroelectrice.
Update 28 martie, 08:00 - O nouă rundă de negocieri cruciale astăzi în Turcia între delegaţia ucraineană şi cea rusă. Discuţiile între cele două părţi vor ţine până miercuri.
Negociatorul ucrainean David Arakhamia a confirmat informaţia pe reţelele sociale. Ucraina a descris discuţiile anterioare cu Rusia, drept "foarte dificile". Aşadar, delegaţia rusă şi cea ucraineană se vor întâlni faţă în faţă în Turcia, pentru o nouă rundă de negocieri preconizată să dureze trei zile.
Ultimele negocieri au avut loc în format fizic în Antalya, pe 10 martie. Atunci a fost organizată o reuniune între miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, încheiată fără niciun rezultat.
Duminică, președintele turc a discutat telefonic cu Vladimir Putin şi i-a transmis că este nevoie de o încetare a focului, dar și de condiții umanitare. Cele doua părţi ar fi convenit ca următoarea rundă de discuții să aibă loc la Istanbul. Însă, până acum, niciuna dintre delegaţii, nu a făcut un anunţ oficial privind locaţia exactă din Turcia în care se vor purta discuţiile.
Vladimir Putin a făcut prima declaraţie după ce omologul său american, Joe Biden, l-a atacat extrem de dur în discursul ţinut la Varşovia şi a spus despre liderul de la Kremlin că nu mai poate ramâne la putere.
Declaraţia preşedintelui SUA a provocat reacţii în plan internaţional. Şeful diplomaţiei americane a venit imediat cu clarificări, în timp ce preşedintele Franţei a subliniat că "trebuie să evităm să folosim astfel de epitete pentru a preveni o escaladare a conflictului".
[GAL layout="2"]Oameni importanţi din jurul lui Putin dispar misterios în ultima perioadă
Nu numai Serghei Șoigu a dispărut din atenţia publică, ci aproape toți principalii ofiţeri de securitate.
Sursele oficiale au vorbit pentru "Moscow Times" despre lipsa totală de activitate a unor personaje importante din jurul lui Vladimir Putin.
Șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, a dispărut pe 13 martie, imediat după ce a mers la Catedrala Mântuitorului Hristos și a primit o icoan din mâinile Patriarhului. Atunci Zolotov s-a plâns liderului religios că în războiul cu Ucraina "nu totul merge atât de repede pe cât şi-ar dori".
Numele șefului Statului Major General al Forțelor Armate RF, Valery Gerasimov, a încetat să mai apară în presă. Pe 12 martie a purtat o conversație cu un coleg din Turcia, iar pe 4 martie a discutat despre situația din Ucraina cu șeful Statului Major al Forțelor Armate Franceze. De atunci, nimic despre el.
Pe 24 martie, Pentagonul a anunțat că Gerasimov și ministrul Apărării Serghei Șoigu refuză să vorbească cu ei la telefon.
Nu mai există informații nici despre șeful adjunct al Statului Major al Federației Ruse, Igor Kostyukov.
Recent, despre el a scris doar fostul ministru al Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avakov. Potrivit surselor sale, sănătatea lui Kostyukov s-a "deteriorat drastic".
Război în Ucraina 27 martie | Zelenski a anunțat compromisul pe care Ucraina ar fi dispus să îl facă în negocierile de pace cu Rusia
Război în Ucraina 26 martie 2022 | Primarul orașului Liov cere apărarea aeriană a Ucrainei după bombardamente intense sâmbătă
Război în Ucraina 25 martie 2022 | Peste 7.300 de persoane au fost evacuate astăzi din Ucraina
Război în Ucraina 24 martie 2022 | 121 de copii uciși și 4.300 de case distruse într-o lună de invazie
Război în Ucraina 23 martie 2022 | Aproape 1.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov