Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Kremlinul comunică agenda discuțiilor dintre Putin și Erdogan
- Zelenski anunță un bilanț apocaliptic al pierderilor umane înregistrate de Rusia în Ucraina
Administrația impusă de ruși la Herson a închis podul Antonovski, bombardat de ucraineni cu sisteme HIMARS - Gazprom a redus livrările către Germania la 20% din capacitatea Nord Stream 2
- Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan se întâlnesc în Rusia, la Soci
- Rusia a anunțat că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina
- Olena Zelenska, pictorial în Vogue
- Rusia anunță că va părăsi Staţia Spaţială Internaţională
- Rusia intensifică atacurile aeriene în regiunea Doneţk
- Miniștrii din statele UE, compromis pe reducerea voluntară a consumului de gaze
Update 27 iulie, ora 22:30 Antony Blinken anunţă că va vorbi cu Serghei Lavrov în zilele următoare
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat miercuri seară că intenţionează să aibă o conversaţie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în zilele următoare, discuţia urmând să se concentreze pe situaţia unor cetăţeni americani aflaţi în detenţie în Rusia.
Antony Blinken a afirmat, conform agenţiei Reuters, că Washingtonul a transmis o "propunere substanţială" Moscovei în sensul eliberării jucătoarei de baschet Brittney Griner şi fostului militar american Paul Whelan, aflaţi în detenţie în Rusia.
"Discuţia va avea loc zilele următoare. Nu va fi o negociere despre Ucraina", a subliniat secretarul de Stat american.
Update 27 iulie, ora 21:30
Secretarul britanic de externe Liz Truss a declarat miercuri că președintele rus Vladimir Putin folosește gazul pentru a ține ostatică lumea.
Update 27 iulie, ora 20:30
Un adult și un copil au fost răniți în urma bombardamentelor ruse în regiunea Harkov pe 27 iulie.
Update 27 iulie, ora 19:00 Lituania i-a interzis Patriarhului Rusiei Kirill să intre în ţară până în iunie 2027
Potrivit ministrului lituanian de interne, Kirill „neagă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi, de asemenea, sprijină acţiunile agresive ale Rusiei, care încalcă grav normele şi principiile dreptului internaţional”.
Patriarhul Kirill al Moscovei este socotit un apropiat al lui Vladimir Putin. Mai mult, i se reproşează că nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.
Update 27 iulie, ora 17:30 Turcia anunţă că Ucraina ar putea exporta 25 de milioane de tone de cereale, pe mare, în 2022
Exporturile de cereale din Marea Neagră ar putea fi reluate într-o săptămână prin porturile ucrainene şi ar putea ajunge la 25 de milioane de tone până la sfârşitul anului, potrivit Turciei.
Un acord mediat de ONU şi Turcia între Moscova şi Kiev pentru a permite reluarea exporturilor după ce porturile au fost blocate de forţele ruseşti a sporit speranţele că o criză alimentară internaţională poate fi atenuată.
Data exactă la care vor începe exporturile oprite de invazia Rusiei va fi determinată de pregătirea logistică, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin. Până la 100 de nave care transportau cereale şi alte produse agricole au fost blocate în porturile ucrainene când a izbucnit războiul.
Update 27 iulie, ora 16:45 Centrul de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene a fost inaugurat la Istanbul
Centrul Comun de Coordonare, care va monitoriza exporturile de cereale din Ucraina, a început să funcţioneze miercuri, la Istanbul, fiind rezultatul acordului între Rusia, Turcia, Naţiunile Unite şi Ucraina.
"Centrul are o semnificaţie specială pentru întreaga lume şi va fi utilizat doar în scopuri umanitare", a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.
"Acordul părţilor va fi valabil 120 de zile, dar va continua dacă niciuna dintre părţi nu cere încheierea tratatului. Pregătirile şi planificarea pentru plecarea primelor nave cu cereale din Ucraina continuă", a subliniat oficialul turc. Reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au semnat vineri, prin intermediul Turciei şi Naţiunilor Unite, acorduri care permit reluarea exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră.
Update 27 iulie, ora 15:45 Președintele Vladimir Putin va discuta despre cooperarea militară și tehnică dintre Rusia și Turcia împreună cu omologul său de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan.
Anunțul a fost făcut miercuri de Kremlin și se referă la întâlnirea celor doi lideri, care va avea loc în data de 5 august, la Soci, în Rusia.
"Cu siguranță, subiectul cooperării militar-tehnice va fi discutat la Soci", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.
Potrivit oficialului de la Kremlin, cooperarea tehnică și militară dintre Rusia și Turcia este în mod constant pe agendă.
Peskov a mai precizat că Putin și Erdogan vor putea evalua, cu ocazia întâlnirii de la Soci, stadiul implementării acordurilor de la Istanbul, cu privire la transporturile de grâu din Ucraina.
Vineri, Ucraina și Rusia au încheiat acorduri separate cu conținut identic cu ONU și Turcia.
Documentele prevăd reluarea exporturilor de grâne prin trei porturi ucrainene la Marea Neagră cu ajutorul caravanelor navale de transport, în condițiile în care, până în prezent, marina militară rusă a impus o blocadă a exporturilor ucrainene de cereale pe cale maritimă.
Update 27 iulie, ora 14:30 Armata rusă ar fi înregistrat circa 40.000 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei.
Estimarea a fost făcută de președintele Volodimir Zelenski în ultimul său discurs adresat ucrainenilor.
"Timp de patru luni, statul rus nu le-a comunicat cetățenilor săi nicio informație, fie ea și cenzurată, despre pierderile contingentului de ocupație. A fost o tăcere totală pe acest subiect, nu s-a publicat nimic și nimic nu s-a spus în numeroasele interviuri și discursuri la nivel politic și militar. Totuși, numărul morților a ajuns la aproape 40.000", a declarat președintele ucrainean.
Statele Unite estimează că pierderile înregistrate de Rusia în Ucraina au ajuns până acum la aproximativ 15.000 de morți și 45.000 de răniți.
Update 27 iulie, ora 12:30 Administrația instalată de forțele ruse în Herson a închis singurul pod al orașului peste râul Nipru.
S-a întâmplat astfel după ce construcția a fost ținta unor tiruri cu sisteme HIMARS furnizate de SUA armatei ucrainene.
Podul Antonovski a fost închis circulației civililor, dar integritatea sa structurală nu a avut de suferit în urma bombardamentelor, a declarat Kirill Stremousov, adjunct al șefului administrației impuse de Rusia, conform agenției Interfax.
Agenția TASS îl citează pe același oficial afirmând că podul a fost vizat de tiruri efectuate cu rachete lansate de sisteme HIMARS.
Mihailo Podoliak, consilierul șefului administrației prezidențiale de la Kiev, a declarat că, după loviturile forțelor armate ucrainene asupra podului Antonovski, ocupanții ruși ar trebui să plece din Herson.
"Puteți să numiți podul Antonovski un mijloc prin care apărarea antiaeriană rusă interceptează rachetele ucrainene, dar nu puteți ignora realitatea. Invadatorii ar trebui să învețe să treacă Niprul înot. Sau să părăsească orașul Herson până când există o astfel de posibilitate. Un al treilea avertisment s-ar putea să nu existe", a scris Podoliak pe Twitter.
Locuitorii din Herson au sesizat, marți seara, explozii puternice în zona podului Antonovski.
Armata Kievului a confirmat loviturile, afirmând că a acționat cu precizie "de bijutier", potrivit agenției de presă ucrainene Liga.
Update 27 iulie, ora 11:20 Gazprom a invocat "motive tehnice" și a coborât volumul livrărilor la 20% din capacitatea gazoductului Nord Stream 1, conform datelor publicate de operatorul infrastructurii pe pagina sa web.
Reducerea fluxului de gaze a început la ora 9:00, ora Moscovei.
Conform furnizorului de gaze, volumul zilnic furnizat prin Nord Stream va fi de 33 milioane metri cubi.
Decizia Rusiei a fost anticipată de liderii europeni.
Miniștrii din statele UE au anunțat, marți, un acord de diminuare voluntară a consumului cu 15% în perioada august 2022 - martie 2023.
Update 27 iulie, ora 10:30 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan vizitează Rusia, săptămâna viitoare, pentru discuții cu omologul rus Vladimir Putin.
Întâlnirea va avea loc în data de 5 august, la Soci, o stațiune de pe litoralul estic al Mării Negre.
Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată pe 19 iulie la Teheran, cu trei zile înainte de semnarea unui acord între Moscova, Kiev, Ankara și ONU, menit să permită reluare exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Noua întâlnire Putin - Erdogan vine în contextul în care președintele turc amenință, de mai multă vreme, cu o ofensivă în nord-estul Siriei.
Ankara vrea să stabilească o zonă de securitate de 30 de kilometri la frontiera turco-siriană, pentru a-i ține la distanță luptătorii kurzi și pe aliații lor.
Rusia, la rândul său, a desfășurat forțe militare în Siria, în sprijinul președintelui Bashar al-Assad.
Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, subliniază că, pe fondul invaziei ruse în Ucraina, Turcia și-a făcut datoria față de Alianța Nord-Atlantică.
Update 27 iulie, ora 09:30 Moscova a anunțat că trupele sale au preluat controlul asupra celei mai mari centrale electrice pe cărbune din Ucraina.
Este vorba despre unitatea energetică Vuhlehirska, situată în apropiere de orașul Svitlodarsk, în regiunea estică Doneţk.
Presa separatiștilor din Doneţk a difuzat imagini în care apar combatanți, presupuși a fi mercenari din grupul rus Wagner, în faţa clădirii administrative a centralei electrice.
Afirmațiile privind capturarea centralei de la Svitlodarsk nu au putut fi verificate în mod independent.
Statul Major ucrainean nu a menționat această centrală electrică în buletinul său asupra situației de pe front dat publicității marți seara, deși documentul pomenea de luptele din jurul localității Semigoria, din apropiere.
Update 27 iulie, ora 08:30 Olena Zelenska a pozat pentru coperta revistei Vogue într-un pictorial legat de realitățile războiului.
Soția președintelui Ucrainei apare pe scările Palatului Prezidențial, lângă sacii de nisip folosiți pentru baricade.
Este același loc în care soțul ei, Volodimir Zelenski a pozat și a susținut și o conferință de presă, în trecutul apropiat.
Olena Zelenska a fost fotografiată și pe front, fiind descrisă ca femeia puternică din spatele bărbatului care luptă pentru libertate.
În urma cu trei luni, soții Zelenski au apărut pe coperta revistei Time, cu ocazia unui interviu acordat de liderul de la Kiev.
Update 27 iulie, ora 00:00
Potrivit șefului Băncii Naționale a Ucrainei, Kirill Shevchenko, Kievul și-a trimis deja cererea către FMI și se consultă acum cu fondul cu privire la noi finanțări.
Programul de 20 de miliarde de dolari ar putea fi al doilea cel mai mare împrumut FMI în vigoare în prezent.
Război în Ucraina, 26 iulie | Putin și Erdogan vor purta discuții la Soci | Schroeder este la Moscova pentru discuţii despre gaz
Război în Ucraina, 25 iulie | Război în Ucraina, ziua 152 | Germania acuză Rusia că recurge la "pretexte" pentru a forța Occidentul să nu mai susțină Ucraina
Război în Ucraina, 24 iulie | Soarta acordului de la Istanbul, după bombardamentele Rusiei la Odesa
Război în Ucraina, 23 iulie | După ce și-a trimis ministrul de externe după gaze, la Moscova, premierul maghiar Viktor Orban a aflat cum se va încheia războiul din Ucraina
Război în Ucraina, 22 iulie | Rusia și Ucraina, acord scris după cinci luni de război