Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Zelenski și premierul Belgiei au semnat o declarație privind aderarea Ucrainei la UE și NATO
- Sursă ucraineană: 32 de civili au fost uciși în Herson de la eliberarea orașului
- Rusia se declară "profund şocată" de moartea ministrului de externe din Belarus
- Un atac aerian al rușilor s-a soldat cu cel puțin 13 răniți în orașul Dnipro
- Volodimir Zelenski a publicat imagini emoţionante după atacurile din Ucraina
- Şase milioane de locuinţe din Ucraina, afectate de întreruperi de energie electrică
- Zelenski a cerut generatoare de mare capacitate din rezerva UE
- 130.000 de persoane din Kiev, în continuare fără curent
- Ucraina a primit sâmbătă noi promisiuni de sprijin în faţa Rusiei
- Pacienţii din spitalele din Herson, evacuaţi din cauza ''bombardamentelor ruseşti constante''
Update 22.00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul belgian Alexander De Croo au semnat, astăzi, o declarație de sprijin pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO.
Documentul a fost semnat în timpul vizitei lui De Croo la Kiev.
"Mulțumesc Belgiei și premierului pentru declarația comună semnată astăzi. Acest document atestă sprijinul Belgiei pentru mișcarea noastră către o aderare deplină la Uniunea Europeană și la NATO. Vom obține cu siguranță acest rezultat important pentru noi", a declarat Zelenski.
Documentul semnat de cei doi lideri politici are o valoare simbolică.
De asemenea, Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Belgia pentru că "este pregătită să furnizeze generatoare de energie electrică și alte echipamente care sunt acum de o necesitate vitală pentru societatea ucraineană" în urma întreruperilor de energie electrică din Ucraina după atacurile cu rachete rusești.
Update 21.00. Zeci de persoane au fost ucise în Herson începând cu 9 noiembrie, de când trupele rusești s-au retras, iar ucrainenii au recucerit orașul, a anunțat sâmbătă șeful Poliției Naționale din Ucraina, Ihor Klymenko.
Polițistul a estimat la 32 numărul total al victimelor, care au fost în mare parte ucise în urma loviturilor cu rachete asupra orașului.
Pe 24 noiembrie, trupele ruse au lansat 17 rachete asupra orașului, ucigând șapte persoane și rănind 21.
Klymenko a mai anunțat că șapte departamente de poliție și-au reluat activitatea în teritoriile eliberate din regiunea Herson, dintre care patru sunt în oraș.
De asemenea, specialiștii au curățat de mine aproximativ 450 de hectare de teren din regiune și au îndepărtat cel puțin 3.500 de explozibili.
"Acțiunea a salvat viețile a sute sau chiar mii de oameni", a precizat Klymenko.
Update 20.00. Ministerul rus de Externe a transmis, astăzi, că este "profund şocat" de vestea morţii ministrului belarus de Externe, Vladimir Makei, transmite CNN.
"În calitate de şef al Ministerului de Externe, el a avut o mare contribuţie la consolidarea în continuare a relaţiilor ruso-belaruse", a transmis, într-o declaraţie, Ministerul rus de Externe.
"El a apărat ferm şi eficient interesele Republicii Belarus pe platformele internaţionale", se mai arată în declaraţie, oficialii ruşi adăugând că "este o pierdere grea, ireparabilă".
Update 18.55. Un atac aerian s-a soldat astăzi cu cel puțin 13 răniți la Dnipro, a anunțat un oficial local, citat de Sky News.
Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, a spus că este vorba despre un „atac cu rachete".
Patru dintre cei răniți rămân la spital, inclusiv un băiat de 17 ani și o femeie care a fost scoasă de sub dărâmături și este în stare gravă, a precizat el.
Reznichenko a mai spus că șapte case au fost parțial distruse și că operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare.
Update 17.33. Vladimir Putin le-a vorbit mamelor soldaţilor ruşi ucişi în războiul din Ucraina despre curaj şi încredere. Liderul de la Kremlin le-a transmis că le înţelege suferinţa, dar că este vorba despre nevoia de a apăra ţara.
Putin i-a îndemnat pe ruşi să privească dincolo de ceea ce văd la televizor sau pe internet pentru că duşmanii ţării folosesc informaţia ca pe o armă.
Update 15.50. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit un summit internațional la Kiev care a avut ca principale teme securitatea alimentară și exporturile agricole. La întâlnire au participat mai mulți lideri europeni.
Alături de Zelernski s-au aflat prim-miniștrii Belgiei, Poloniei și Lituaniei și președintele Ungariei.
Update 15.30. Premierul belgian Alexander de Croo a sosit sâmbătă la Kiev, în prima sa vizită de când Rusia a început invazia în Ucraina.
Oficialul belgian a postat câteva imagini pe Twitter, reiterând sprijinul ţării sale pentru ucraineni: "Suntem alături de poporul ucrainean. Mai mult ca niciodată".
Update 14.30. Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate sâmbătă, conform autorităţilor locale, citate de DPA.
Reparaţiile pentru restaurarea întregii reţele ar urma să fie finalizate în 24 de ore, a precizat administraţia militară din Kiev, conform căreia în acel moment toate sistemele de încălzire ar trebui să funcţioneze din nou. În acelaşi timp, potrivit consilierului prezidenţial Kirilo Timoşenko, alimentarea cu electricitate a fost restabilită în oraşul Herson, din sudul Ucrainei, după eliberarea sa la începutul lunii de sub ocupaţia rusească.
Oraşul era fără electricitate, încălzire centralizată şi apă curentă de când forţele ucrainene l-au eliberat la 11 noiembrie.
Update 13.10. Rusia va plăti pentru foametea din perioada sovietică - Holodomor -, soldată cu milioane de morţi ucraineni, în iarna 1932-1933, şi pentru acţiunile sale în războiul actual din Ucraina, afirmă sâmbătă şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, relatează AFP.
Update 11.30. Liderii Ucrainei vor trebui să privească în perspectivă pentru a obţine pacea, a declarat vineri Papa Francisc, sugerând că Kievul va fi nevoit să facă unele concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia, relatează Reuters.
La începutul acestei luni, Suveranul Pontif a făcut apel la un armistiţiu pentru a evita riscul unei escaladări a războiului şi s-a rugat la Dumnezeu "să grăbească" sfârşitul conflictului.
Update 10.30. Peste şase milioane de locuinţe din Ucraina au fost afectate de întreruperile de energie electrică. Preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat din nou atacurile asupra infrastructurii pe care le-a numit crime de război. Totodată, liderul de la Kiev a anunţat că a vorbit cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi despre un nou ajutor ce presupune generatoare electrice de mare capacitate din rezervele Uniunii Europene.
Update 08.00. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a publicat imagini emoţionante pe Instagram, care arată distrugerile şi durerea cauzate de armata lui Vladimir Putin. Inimile luminate ale ucrainenilor sunt mai puternice decât orice întuneric, a fost mesajul transmis de liderul de la Kiev.
Ursula von der Leyen a vorbit cu Volodimir Zelenski şi anunţă noi acţiuni pentru susţinerea Ucrainei
"În cursul convorbirii de astăzi cu preşedintele Zelenski, am exprimat solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina în contextul atacurilor criminale ale Rusiei asupra infrastructurii civile. Comisia Europeană intensifică susţinerea, inclusiv împreună cu partenerii, pentru restabilirea alimentării cu electricitate şi căldură în Ucraina", a declarat Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe Twitter.
"I-am exprimat preşedintelui Zelenski solidaritatea totală a UE cu Ucraina în contextul în care suferă din cauza atacurilor deliberate şi barbare ale lui Vladimir Putin (preşedintele Rusiei - n.red.) asupra infrastructurii civile a ţării. Condamn vehement aceste atacuri.
Rusia trebuie trasă la răspundere pentru ceea ce reprezintă crime de război. Intensificăm eforturile şi colaborăm cu partenerii pentru a furniza Ucrainei susţinerea de care are nevoie pentru restabilirea şi menţinerea în funcţiune a alimentării cu electricitate şi a încălzirii pentru populaţia civilă.
Prin intermediul Centrului UE de coordonare a reacţiilor la situaţii de urgenţă, Comisia pregăteşte furnizarea în Ucraina cât mai rapid a următoarelor donaţii din partea statelor membre şi direct din rezervele proprii: 200 de transformatoare de capacitate medie şi un transformator mare din Lituania; un transformator mediu din Lituania, 40 de generatoare de mare capacitate din rezervele UE localizate în România.
Toate aceste generatoare pot alimenta fără întrerupere cu electricitate un spital mic sau mediu", a transmis Ursula von der Leyen într-o declaraţie postată pe site-ul Comisiei Europene.
Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că există eforturi pentru crearea unui centru de distribuire în Polonia, care va permite donaţii din state terţe şi va ajuta Ucraina în coordonare cu partenerii din Grupul G7.
"Am discutat cu Ursula von der Leyen despre iniţiativa Cereale din Ucraina. I-am mulţumit pentru asistenţa financiară masivă, pentru lansarea acţiunilor în sensul celui de-al nouălea pachet de sancţiuni. Am remarcat că plafonarea preţului la petrolul rusesc trebuie să fie eficientă. Am discutat şi despre asigurarea stabilităţii energetice a Ucrainei", a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski, prin Twitter.
Război în Ucraina, 25 noiembrie | În Liov, transplanturile de organe se fac fără energie electrică
Război în Ucraina, 24 noiembrie | Atac armat cu cel puțin trei morți în sud-vestul Rusiei. Atacatorul și-a pus capăt zilelor
Război în Ucraina, 23 noiembrie | Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina
Război în Ucraina, 22 noiembrie | Rusia vrea să înroleze circa 700.000 de soldați în a doua mobilizare
Război în Ucraina, 21 noiembrie | Rusia va permite un control restricționat al inspectorilor ONU la Zaporojie