Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Mesaj de la Berlin: "Ucraina va fi Stalingradul lui Putin"
- Zeci de oameni, arestați în Rusia pentru că au depus flori la comemorarea unui an de război în Ucraina
- "SUA rămân puternic angajate față de Republica Moldova", declară purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american la Antena 3 CNN
- Moscova pregătește terenul pentru o intervenție în Republica Moldova
- "Pădurea Groazei" de la Izium: sute de civili uciși, aruncați în gropi comune
- Șeful Pentagonului, la un an de război: "Să nu uităm care este miza în Ucraina"
- Zelenski spune că Ucraina poate pune capăt războiului în acest an
- Polonia trimite primul tanc Leopard 2 la Kiev în ziua în care se împlinește un an de la invazia în Ucraina
- Liderii de la Chișinău cred că vor fi ajutați de aliați în cazul unei agresiuni a Rusiei
- Moment istoric la un an de război! Zelenski a scos trupele în Kiev
- Ucraina, avertizată să se aștepte la o ploaie de rachete
- Ucraina se pregătește să invadeze Transnistria, susține Rusia
- ”Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul” | Declarația adoptată de membrii CE
- Cel mai rău scenariu în Ucraina: NATO vede semnele pregătirii unui ajutor militar din China pentru Rusia
- Premierul spaniol la Kiev: "Spania ar putea spori la 10 numărul de tancuri Leopard 2 pentru Ucraina"
- Zelenski, mesaj înaintea împlinirii unui an de război: "Rusia a ales calea ucigașilor, a teroriștilor, a torționarilor. Va răspunde ca stat!"
- Presa rusă de stat acuză Ucraina că pregătește un așa-numit atac sub steag fals, pe care să-l atribuie apoi Rusiei
Update 23:30 Un politician leton și-a exprimat nemulțumirea legată de prezența în sală a unor reprezentanți ai Rusiei, vizați de sancțiunile occidentale, și s-a adresat acestora citâdu-i pe apărătorii Insulei Șerpilor din Ucraina.
Rihards Kols, membru al delegației letone și șef al Comisiei pentru afaceri externe din Saeima, parlamentul unicameral de la Riga, a spus că este o ruşine faptul că delegaţilor lui Vladimir Putin li s-a permis să participe la întâlnirea de la Viena.
Mai mult, în limba rusă, acesta le-a transmis colegilor ruși: ”Navă rusească, du-te la naiba!”, adică exact răspunsul unuia dintre ucrainenii de pe Insula Șerpilor înainte ca navele lui Putin să declanșeze atacul.
"Există un elefant în această încăpere, care se numește delegația Federației Ruse. Dacă aș fi un martor și cineva m-ar întreba: Cine este criminal de război?, ei bine, eu aș arăta spre băncile din spate din această încăpere.
Este pur și simplu o rușine. Este o rușine că această delegație se află aici, în special delegația care este formată din persoane sancționate care au votat pentru anexarea teritoriilor unei țări independente (…) acestea sunt principiile pe care această instituție a fost garantată să le protejeze și să le păzească! Iar noi stăm ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat!”, a spus Rihards Kols în limba engleză.
Update 22:30 De frica unui atac la un an de la începutul invaziei, mulţi locuitori din Kiev au părăsit oraşul. Transmisiune specială cu Melissa Bell, corespondent CNN.
Părinţii nu şi-au mai lăsat copiii la şcoală şi transportul public a fost redus la minimum.
Securitatea a fost întărită în oraş.
Ucrainienii din Kiev i-au omagiat astăzi pe soldații și civilii care și-au pierdut viețile în război.
Ziua a început în Kiev cu o ceremonie pe care nimeni nu și-ar fi imaginat-o în urmă cu un an.
Președintele Zelenski a vorbit în fața trupelor, le-a vorbit familiilor unora dintre soldații care, în mod tragic, și-au pierdut viețile în ultimul an, vorbind în fața lor din centrul orașului Kiev, imaginea a fost una foarte puternică, iar mesajul asemenea.
Zelenski le-a spus militarilor că următoarele luni joacă un rol important pentru existența Ucrainei și că totul depinde de ei.
În decursul ultimelor zile, zile care au fost relativ calme, luptele s-au intensificat pe flancul estic.
Update 20:20 Alertele de raid aerian au sunat în mai multe regiuni din Ucraina, în ziua în care s-a împlinit un an de război.
Este ziua în care Kievul a primit primul lot de tancuri germane Leopard 2, din Polonia.
Tot vineri, un apropiat al lui Vladimir Putin a amenințat cu trimiterea militarilor până la granița Poloniei, adică a NATO.
Cel puțin trei civili au fost uciși în regiunile Doneţk şi Herson, unde mai multe clădiri rezidențiale au fost străpunse de proiectile. Multe alte persoane sunt rănite. Este scenariul crunt care se repetă zilnic deja de un an în Ucraina.
Pe linia frontului, luptele continuă, în contextul în care Moscova și-a dorit mult să se laude cu o victorie importantă la împlinirea unui de la invazie: de exemplu, prin ocuparea orașului Bahmut.
Însă Bahmut este aprig disputat de mai multe luni iar mercenarii Wagner, aflați într-o aparentă competiție cu forțele armate ruse în zonă, au anunțat că au reușit doar să ocupe un sat din nord-vestul orașului.
În acest peisaj pesimist pentru ruși, fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat că soldații Moscovei vor ajunge până la granița NATO.
"Vom obține victoria! Este atât de important să se atingă toate obiectivele operațiunii militare speciale, pentru a îndepărta cât mai mult posibil granițele amenințărilor la adresa țării noastre, chiar dacă este vorba de granițele Poloniei. Să distrugem neonazismul din rădăcini", a declamat Medvedev.
Între timp, Ucraina este presată și dinspre nord. Ministerul Apărării din Belarus anunță "măsuri de pregătire pentru luptă", în cadrul cărora "una dintre unitățile de rachete" a avansat într-o anumită zonă și a primit sarcina de "pregătirea echipamentului pentru utilizare de luptă".
Această evoluție vine după ce liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko asigura, în urmă cu câteva zile, că țara sa nu va intra în război decât dacă va fi atacată de Ucraina.
Update 20:00 Generalul James "Spider" Marks: "Este începutul sfârșitului pentru ceea ce vom vedea în Ucraina anul acesta"
"Cred că Beijingul ar fi inteligent să nu ofere această susținere Rusiei. China vede lumea din punct de vedere financiar, printr-o lentilă economică.
Pentru ei, totul este vorba de afaceri, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina este că armata rusă eșuează. Nu investești bani buni într-o situație rea. În termeni militari, nu susții eșecul.
Armata rusă eșuează în mod dramatic în Ucraina, iar China ar face o greșeală strategică uriașă, dacă în mod direct ar susține militar Rusia în acest moment.
Nu cred că există vreun motiv pentru care China ar face asta, și vă rog să păstrați în minte faptul că Beijing, China, doresc să mențină relații bune cu toate celelalte națiuni occidentale, are nevoie să facă asta, China este o economie uriașă, are nevoie să-și îmbunătățească relația cu SUA și știe acest lucru.
Să-l susțină pe Putin în acest moment, cu echipament militar, ar fi o cauză pierdută pentru China, iar ei realizează acest lucru.
Cred că ceea ce încearcă Putin să facă este să asigure ceea ce are în acest moment. Să se asigure că nu mai pierde și altceva.
Cred că anul 2023 este anul unui fel de așezări a situației dintre Ucraina și Rusia.
Nu sunt optimist că Ucraina va putea să împingă trupele rusești. Ceea ce vedeți acum este începutul sfârșitului pentru ceea ce vom vedea în Ucraina anul acesta.
Update 19:41 Zeci de persoane au fost reţinute, vineri, de poliţie în Rusia pentru că au participat la acțiuni de comemorare a unui an de la declanşarea invaziei în Ucraina.
La Moscova, cel puţin trei persoane care au depus flori la un monument dedicat poetei ucrainene Lesia Ukrainka au fost imediat reţinute de poliţie, a semnalat centrul pentru drepturile omului OVD-Info.
"Una dintre persoane depunea flori la monument, însă în acelaşi moment a fost reţinută de forţele de securitate şi buchetul a fost luat", a precizat OVD-Info.
Cel puţin 15 persoane au fost reţinute în timp ce depuneau flori la monumentul scriitorului ucrainean Taras Şevcenko în Sankt Petersburg, a adăugat sursa citată.
Anul trecut, poliţia a reţinut peste 4.300 de persoane la protestele organizate în Rusia împotriva invaziei în Ucraina, potrivit OVD-Info.
Moscova a introdus noi legi aspre care prevăd amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru cei care discreditează armata sau critică războiul din Ucraina, numit oficial de administrația rusă "operaţiune militară specială".
Update 18:43 Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat în exclusivitate la Antena 3 CNN că SUA "rămân puternic angajate față de Republica Moldova".
Declarația oficialului american vine pe fondul semnelor tot mai numeroase că Moscova ia în calcul o intervenție în Republica Moldova sub pretextul protejării populației rusofone și a celor circa 1.500 de soldați ruși din Transnistria.
"Rămânem puternic angajați față de Republica Moldova. Secretarul de Stat Blinken a avut ocazia să se întâlnească cu președintele Sandu în marja Conferinței de Securitate de la München și suntem, din nou, pregătiți să sprijinim Republica Moldova în eforturile sale de reformare pentru propriul viitor european autodeterminat.
Este foarte important să fie clar că încălcările continue ale Rusiei în spațiul aerian al Republicii Moldova continuă să fie un lucru care ne îngrijorează în mod direct și este un lucru pe care îl urmărim cu mare atenție. Nu vreau să speculez asupra unor ipoteze, dar vreau să fiu foarte clar că suntem în continuare pregătiți, alături de partenerii noștri moldoveni", a spus oficialul american.
Update 16:37 Ministerul rus de Externe a avertizat SUA, NATO și Ucraina împotriva "pașilor nechibzuiți" în Transnistria.
Potrivit avertismentului formulat, vineri, pe site-ul instituției citate, Ucraina ar fi mobilizat "un număr semnificativ de personal, echipamente militare și artilerie în poziții de tragere la granița dintre Ucraina și Transnistria" și ar fi crescut într-un număr "fără precedent" zborurile cu drone deasupra teritoriului separatist.
"Avertizăm SUA, țările membre NATO și pe ucraineni asupra următorilor pași nechibzuiți", a subliniat ministerul rus.
"Nimeni nu trebuie să aibă, însă, îndoieli că armata rusă va răspunde în mod adecvat la această provocare și va asigura protecția compatrioților săi, a contingentului rus de menținere a păcii, a militarilor din Grupul operativ al trupelor ruse și a depozitelor militare din localitatea Cobasna", continuă textul publicat de ministerul de la Moscova.
"Orice acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității (entităților enumerate, n.r.) vor fi considerate, în conformitate cu dreptul internațional, un atac împotriva Federației Ruse", a precizat ministerul rus de Externe.
Update 15:19 După primul an de război în Ucraina, bilanțul victimelor civile se ridică la aproximativ 19 mii, potrivit celei mai recente estimări făcute, luna aceasta, de Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.
Este vorba despre mai mult de 7.000 de civili morți, între care peste 400 de copii, și aproximativ 12.000 de răniți.
Pierderile militare au ajuns la niveluri apocaliptice, conform estimării făcute de generalul Eirik Kristoffersen, șeful Apărării din Norvegia.
Kristoffersen a indicat 100.000 de mii de soldați morți de partea ucraineană și aproape de două ori mai mulți morți în tabăra rusă.
Cristi Popovici, trimisul special Antena 3 CNN în Ucraina, a relatat din Izium, orașul în care au fost descoperite mai multe gropi comune.
"Ne aflăm într-o pădure de lângă această localitate, care număra peste 50.000 de suflete la începutul războiului. În această pădure au fost aruncate peste 450 de cadavre: femei, bătrâni, copii, adulți, câțiva militari ucrainieni uciși.
Cadavrele au fost descoperite ulterior, după șase luni de la începutul războiului, când ucrainienii au reușit să recucerească zona și au identificat trei gropi comune. Asta, pe lângă mormintele săpate în pădure de localnici sau chiar de rușii care încercau să-și ascundă atrocitățile.
Toate cadavrele aveau urme de moarte violentă: oamenii au fost împușcați sau călcați cu mașinile de război sau uciși în urma bombardamentelor. În prezent, se derulează o investigație în curs pentru crime de război. Procurorii Ucrainei încearcă să-i identifice pe rușii care au comis, care au comandat acest masacru.
În cele din urmă, trupele Moscovei au fost alungate de aici și se află în acest moment undeva la vreo 30 - 35 de kilometri depărtare de locul unde suntem noi", a transmis corespondentul Antena 3 CNN.
Update 14:35 Ucraina poate pune capăt invaziei ruse în acest an, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video adresat unui eveniment desfășurat la Berlin cu ocazia comemorării unui an de război.
Ucraina are puterea de a învinge "în unitate, cu hotărâre și fermitate", a spus Zelenski.
El a mulțumit Germaniei și celorlalți aliați pentru sprijinul acordat țării sale și a estimat că nicio altă națiune nu va îndrăzni să atace o altă națiune atunci când știe că lumea liberă îi va sări în ajutor țării atacate.
"Nimeni nu va mai ataca libertatea dacă știe că lumea liberă este suficient de hotărâtă să apere libertate. Nimeni nu va mai repeta momentul 24 februarie de anul trecut dacă știe că niciun ocupant nu va mai rămâne pe întregul teritoriu al Ucrainei", a spus Volodimir Zelenski.
Update 13:45 Statele Unite au anunțat un nou pachet de ajutor de două miliarde de dolari pentru Ucraina în ziua împlinirii unui an de la războiul declanșat de Rusia.
Noul pachet de ajutor, despre care CNN a relatat încă de joi, include muniție pentru lansatoare de rachete HIMARS, alte tipuri de muniție de artilerie, drone și echipamente anti-drone.
CNN amintește, în context, că Rusia folosește drone din Iran pentru a lovi infrastructura civilă ucraineană, fiind vizate în special centralele electrice.
Spre deosebire de alte pachete anterioare, care au fost constituite direct din rezervele existente în arsenalul SUA, noul ajutor pentru Ucraina intră sub incidența Inițiativei pentru Asistență de Securitate, care contractează producătorii din industria de armament.
În contextul marcării unui an de război, secretarul american al Apărării a numit invazia rusă drept "cel mai iminent pericol la adresa securității europene de la Al Doilea Război Mondial".
"S-ar putea să ne aștepte vremuri dificile, dar haideți să rămânem lucizi în ceea ce privește miza din Ucraina. Să rămânem uniți în obiective și fapte și fermi în angajamentul nostru de a ne asigura că lumea regulilor și a drepturilor nu este înlocuită de o lume a tiraniei și a tulburărilor", a declarat, vineri, Lloyd Austin.
Update 13:15 Deși conștienți de riscurile unei agresiuni din partea Moscovei, liderii de la Chișinău se inspiră din exemplul Ucrainei și spun că vor fi ajutați să reziste în cazul unei intervenții ruse.
"Din declarațiile politicienilor ruși reiese că inclusiv Republica Moldova este un teritoriu care trebuie acaparat (de Federația Rusă).
Dacă adăugăm avertismentul președintelui Volodimir Zelenski despre tentative de a răsturna guvernul legitim al Republicii Moldova și afirmațiile președintei Maia Sandu (referitoare la posibilitarea unei lovituri de stat instrumentată de Moscova, n.r.), ajungem la concluzia că Federația Rusă înțelege destul de bine că ea nu poate, militar, să schimbe situația în Republica Moldova, fiindcă Ucraina luptă înverșunat (...)
Eu sunt ferm convins că după discursul istoric al președintelui american Joe Biden, în care Republica Moldova și problemele Republicii Moldova au fost ridicate la nivel internațional a fost transmis un mesaj destul de clar, atât președintelui Putin și celor de la Kremlin, cât și aliaților din NATO că Republica Moldova, la fel ca și Ucraina, va fi ajutată cu tot ce este necesar pentru a-și apăra oamenii și teritoriul.
Deci, anticipez, că vor fi luate decizii, nu doar în România, ci și la nivel NATO, pentru a ajuta Republica Moldova în dezvoltarea capacității sale de apărare", a spus la Antena 3 CNN Vitalie Marinuță, fost ministrul al Apărării Republicii Moldova.
Update 12:30 Polonia va face prima livrare de tancuri Leopard 2 în Ucraina chiar în ziua în care se împlinește un an de la invazia Rusiei.
Astfel, primul tanc Leopard 2 va ajunge, vineri, pe teritoriul ucrainean.
Este primul din cele 14 vehicule promise de guvernul de la Varșovia, a precizat oficial citat de Bloomberg.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki urma să facă anunțul în timpul călătoriei sale la Kiev, a adăugat sursa citată.
În urmă cu două zile, președintele polonez Andrzej Duda spunea că Germania este de vină pentru faptul că tancurile Leopard 2 încă nu au ajuns în Germania.
Update 11:40. Volodimir Zelenski a ținut un discurs, vineri dimineața, care marchează împlinirea unui an de la începutul războiului.
”Cetăţeni ai Măreţei Ucraine!
În urmă cu un an, în această zi, chiar din acest loc, pe la ora șapte dimineața, m-am adresat dumneavoastră cu o scurtă declarație. A durat doar 67 de secunde. Ea conținea cele două lucruri cele mai importante, atunci și acum. Că Rusia a început un război la scară largă împotriva noastră. Și că suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Îi vom învinge pe toți. Pentru că noi suntem Ucraina!
Așa a început ziua de 24 februarie 2022. Cea mai lungă zi din viața noastră. Cea mai grea zi din istoria noastră modernă. Ne-am trezit devreme și nu am mai adormit de atunci.
Unii oameni erau speriați, alții erau șocați, unii nu știau ce să spună, dar toți simțeau ce trebuie să facă. Erau ambuteiaje pe șosele, dar mulți oameni aveau de gând să facă rost de arme. Se formau cozi. Unii oameni stăteau la granițe, dar mulți mergeau la birourile de înregistrare și înrolare militară și la unitățile de apărare teritorială.
Nu am ridicat steagul alb și am început să apărăm albastrul și galbenul. Nu ne-a fost frică, nu am cedat, nu ne-am predat. Simbolul a fost reprezentat de polițiștii de frontieră din insula Zmiinyi și de traseul pe care l-au indicat navei de război rusești.
Credința noastră a devenit mai puternică. Moralul nostru a fost întărit. Am îndurat prima zi a unui război la scară largă. Nu știam ce se va întâmpla mâine, dar ne-am dat seama cu siguranță: fiecare zi de mâine merită să luptăm pentru ea!
Și am luptat. Și am luptat cu înverșunare pentru fiecare zi. Și am îndurat a doua zi. Și apoi - a treia. Trei zile pe care ni s-a prezis că le vom rezista. Ne-au amenințat că în 72 de ore nu vom mai exista. Dar am supraviețuit celei de-a patra zile. Și apoi a cincea. Și astăzi suntem în picioare de exact un an. Și încă mai știm: fiecare zi de mâine merită să luptăm pentru ea!
Le sunt recunoscător tuturor celor care fac posibilă rezistența noastră. Aceștia sunt toți apărătorii noștri. Forțele armate ale Ucrainei. Forțele terestre, infanteria și tanchiștii noștri. Forțele aeriene și navale. Artileria, apărarea aeriană, parașutiștii, serviciile de informații, polițiștii de frontieră. Forțele pentru operațiuni speciale, Serviciul de Securitate, Garda Națională, poliția, unitățile de apărare teritorială - toate forțele noastre de securitate și apărare. Mulțumită vouă, Ucraina rezistă. Și am îndurat luna furioasă și începutul furibund al războiului.
Și apoi a venit primăvara. Noi atacuri, noi răni, noi dureri. Toată lumea a văzut adevărata natură a inamicului nostru. Bombardarea maternității, a teatrului de teatru din Mariupol, a administrației regionale de stat din Mykolaiv, a Pieței Svobody din Harkov, a gării din Kramatorsk. Am văzut Bucha, Irpin, Borodyanka. Întreaga lume și-a dat seama clar ce înseamnă cu adevărat lumea rusă. De ce este capabilă Rusia.
În același timp, lumea a văzut de ce este capabilă Ucraina. Aceștia sunt noii eroi. Apărători ai Kievului, apărători ai Azovstalului. Noile fapte realizate de orașe întregi. Harkov, Cernihiv, Mariupol, Kherson, Mykolaiv, Hostomel, Volnovakha, Bucha, Irpin, Okhtyrka. Orașe erou. Capitalele invincibilității. Simboluri noi. Și, odată cu acestea, noi evaluări și previziuni pentru Ucraina.
Prima lună de război. Și primul punct de cotitură în război. Primele schimbări în percepția lumii asupra Ucrainei. Nu a căzut în trei zile. A oprit a doua armată a lumii.
Am încasat noi lovituri în fiecare zi, am aflat despre noi tragedii în fiecare zi, dar am rezistat datorită celor care au dat tot ce au putut în fiecare zi. De dragul celorlalți.
Aceștia sunt medicii noștri care salvează soldați răniți pe linia frontului, fac operații sub foc, aduc pe lume copii în adăposturi antiaeriene și rămân la datorie zile și săptămâni întregi. La fel ca salvatorii și pompierii noștri care scot oamenii din moloz și din foc 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Și lucrătorii noștri feroviari care au evacuat sute de mii de ucraineni de la începutul războiului, fără somn sau odihnă.
Și apoi au fost primele ofensive, primele realizări, primele teritorii eliberate. Primul și nu ultimul Chornobaivka. Expulzarea ocupanților din regiunile Kiev, Sumy și Cernihiv. Stuhna noastră. Vilkha. Neptun al nostru și crucișătorul Moskva care se scufundă. Primul Ramstein. Și al doilea Lend-Lease din istorie.
Ucraina a surprins lumea. Ucraina a inspirat lumea. Ucraina a unit lumea. Sunt mii de cuvinte care ar putea dovedi acest lucru, dar câteva vor fi suficiente. HIMARS, Patriot, Abrams, IRIS-T, Challenger, NASAMS, Leopard.
Le mulțumesc tuturor partenerilor, aliaților și prietenilor noștri care au fost alături de noi pe parcursul anului. Mă bucur că coaliția internațională anti-Putin a crescut atât de mult încât necesită o adresă separată. O voi transmite în curând. Cu siguranță.
De asemenea, mulțumesc armatei noastre de politică externă. Diviziunile diplomaților noștri, ambasadorilor, reprezentanților în organizațiile și instituțiile internaționale. Tuturor celor care se luptă cu ocupanții cu focul și sabia dreptului internațional, obținând noi sancțiuni și recunoașterea statului terorist ca stat terorist.
Războiul a schimbat soarta multor familii. A rescris istoria familiilor noastre. Ne-a schimbat obiceiurile și tradițiile. Bunicii obișnuiau să le povestească nepoților lor cum i-au învins pe naziști. Acum, nepoții le povestesc bunicilor lor cum i-au învins pe rasiști. Mamele și bunicile obișnuiau să împletească eșarfe, acum țes plase de camuflaj. Copiii obișnuiau să-i ceară Moșului smartphone-uri și gadget-uri, dar acum dau bani de buzunar și strâng bani pentru soldații noștri.
De fapt, fiecare ucrainean a pierdut pe cineva în ultimul an. Un tată, un fiu, un frate, o mamă, o fiică, o soră. O persoană iubită. Un prieten apropiat, un coleg, un vecin, o cunoștință. Condoleanțele mele.
Aproape toată lumea are în telefon cel puțin o persoană de contact care nu va mai răspunde niciodată la telefon. Nu va răspunde niciodată la un mesaj text "Ce mai faci?". Aceste cuvinte simple au căpătat o nouă semnificație în anul de război. În fiecare zi, milioane de ucraineni au scris sau au adresat această întrebare celor dragi de milioane de ori. În fiecare zi, cineva nu a primit un răspuns. În fiecare zi, ocupanții ne-au ucis rudele și prietenii.
Nu le vom șterge numele din telefon și nici din propria noastră memorie. Nu îi vom uita niciodată. Nu vom ierta niciodată acest lucru. Nu ne vom odihni niciodată până când criminalii ruși nu vor primi pedeapsa meritată. Pedeapsa Tribunalului Internațional. Judecata lui Dumnezeu. A războinicilor noștri. Sau a tuturor împreună.
Verdictul este evident. În urmă cu 9 ani, vecinul a devenit agresor. Acum un an, agresorul a devenit călău, jefuitor și terorist. Nu avem nicio îndoială că vor fi trași la răspundere. Nu avem nicio îndoială că vom câștiga.
În timpul verii am simțit acest lucru. Am depășit 100 de zile de război. Am primit statutul de candidat la UE, am returnat insula Zmiinyi, am auzit prima "Bavovna" în Crimeea, am văzut focuri de artificii la depozitele ocupantului și la podul Antonivskyi.
August a fost prima lună în care ocupanții nu au luat niciun oraș ucrainean. Amenințările și ultimatumurile privind denazificarea au fost înlocuite de gesturi de bunăvoință. Și am simțit atunci că victoria noastră era inevitabilă. Este aproape. Va veni.
Și apoi a venit toamna. Și contraofensiva noastră. Eliberarea lui Izyum, Balakliya, Kupyansk, Lyman, regiunea Kherson și orașul Kherson. Am văzut cum oamenii de acolo s-au întâlnit cu militarii noștri. Cum prețuiau steagul ucrainean. Cum îi așteptau și cum s-au întors în Ucraina.
Vreau să mă adresez celor care încă așteaptă. Cetățenii noștri care se află acum sub ocupație temporară. Ucraina nu v-a abandonat, nu a uitat de voi, nu a renunțat la voi. Într-un fel sau altul, vom elibera toate pământurile noastre. Vom face totul pentru ca Ucraina să se întoarcă. Iar pentru toți cei care sunt acum forțați să rămână în străinătate, vom face totul pentru ca voi să vă întoarceți în Ucraina. Vom face totul pentru ca acest lucru să fie posibil.
Vom lupta și vom aduce înapoi fiecare dintre soldații noștri captivi. Doar toate acestea împreună vor fi o victorie.
O putem vedea chiar și în întuneric. În ciuda atacurilor masive constante cu rachete și a întreruperilor de curent. Vedem lumina acestei victorii.
În amintirile lor despre primele sentimente pe care le-au avut la 24 februarie 2022, oamenii menționează șocul, durerea și incertitudinea. La un an de la invazia la scară largă, credința în victorie este de 95%. Principala emoție pe care o simțim când ne gândim la Ucraina este mândria.
Pentru fiecare bărbat ucrainean, pentru fiecare femeie ucraineană. Mândrie pentru noi. Am devenit o mare armată. Am devenit o echipă în care cineva găsește, cineva împachetează, cineva aduce, dar toată lumea donează.
Sunt recunoscător poporului nostru, recunoscător pentru armata noastră de mai multe milioane de voluntari și cetățeni cărora le pasă, care pot colecta și obține tot ce este necesar.
Am devenit un singur om. Jurnaliștii și mass-media noastre sunt un front unit care luptă împotriva minciunilor și a panicii.
Am devenit o singură familie. Nu mai există străini printre noi. Ucrainenii de astăzi sunt cu toții tovarăși. Ucrainenii au adăpostit ucraineni, și-au deschis casele și inimile celor care au fost forțați să fugă din calea războiului.
Rezistăm tuturor amenințărilor, bombardamentelor, bombelor cu dispersie, rachetelor de croazieră, dronelor kamikaze, pene de curent și frig. Suntem mai puternici decât atât.
A fost un an al rezistenței. Un an al grijii. Un an de curaj. Un an de durere. Un an de speranță. Un an de rezistență. Un an de unitate.
Un an al invincibilității. Un an furios al invincibilității.
Rezultatul său principal este că am rezistat. Nu am fost înfrânți. Și vom face totul pentru a obține victoria în acest an!
Glorie Ucrainei!”, a declarat Volodimir Zelenski.
Update 10:45. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă vineri la o slujbă religioasă ținută în memoria celor care au murit în timpul conflictului declanșat de ruși.
Tot la Kiev are loc o ceremonie dedicată militarilor în activitate și celor care au murit în război.
Zelenski înmânează medalii soldaților și liderilor militari, dar și familiilor celor decedați.
Președintele Volodimir Zelenski a ținut un discurs cu ocazia aniversării invaziei rusești în Ucraina.
„Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru orice. Îi vom învinge pe toți. Pentru că noi suntem Ucraina. Am rostit aceste cuvinte acum un an, în primul meu discurs de la începutul războiului pe scară largă. Nu știam ce se va întâmpla mâine. Dar am înțeles cu siguranță: trebuie să luptăm pentru fiecare mâine! Suntem în picioare de exact un an. Și încă știm că merită să luptăm pentru fiecare zi de mâine”, a spus Zelenski în discursul său adresat ucrainenilor.
Update 09:45. Kievul a fost informat să se aștepte ca atacurile cu rachete rusești să coincidă cu aniversarea invaziei, afirmă serviciul său de informații. Zelenski ar vrea să se întâlnească cu chinezii, de la care nu a văzut niciun plan de pace deocamdată. El a subliniat din nou că viteza de aprovizionare cu armament din partea aliaților e esențială pentru succes.
Se așteaptă ca Națiunile Unite să aprobe o rezoluție care condamnă invazia Rusiei în Ucraina și cere pace cât mai curând posibil. Invazia Rusiei în Ucraina a fost descrisă drept un "afront" adus conștiinței colective a lumii de către șeful ONU, António Guterres. Guterres a denunțat, de asemenea, "amenințările implicite cu folosirea armelor nucleare" din partea lui Vladimir Putin.
La un an de când a început invazia rusă în Ucraina, un procent de 95% dintre ucraineni cred în victoria țării lor, susține un sondaj prezentat de institutul ucrainean Rating Group. Sondajul arată că determinarea țării nu a scăzut după un an de război.
Mai mult, 97% dintre ucraineni au încredere în armata lor, față de 65% în 2019, şi 90% în președintele lor Volodimir Zelenski, care în ianuarie 2022 coborâse la o cotă de încredere de 36%.
În timp ce 17% din populație afirmă că a pierdut o persoană apropiată ucisă în război, mai mult de jumătate consideră imposibilă restabilirea relațiilor amicale cu ruşii şi cu belarușii. Pentru 22%, o asemenea restabilire ar fi posibilă în 20-30 de ani și pentru 11% în 10-15 ani.
Două treimi dintre ucraineni au remarcat o deteriorare a situației lor economice și 36% au spus că şi-au pierdut locul de muncă. Însă procentul ucrainenilor care trăiesc separați de apropiații lor din cauza războiului a scăzut de la 41% în martie 2022 la 21% un an mai târziu.
Institutul ucrainean Rating Group precizează că a realizat sondajul în februarie, pe un "eșantion reprezentativ" de peste 1.600 de cetățeni ucraineni din diverse regiuni ale Ucrainei, cu excepția teritoriilor ocupate de Rusia.
Studiul prezentat indică şi aspirațiile pro-occidentale ale ucrainenilor, cu 87% dintre ei dorind aderarea la UE şi 86% aderarea la NATO, faţă de 62% înainte să înceapă războiul.
Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că, în opinia sa, războiul din Ucraina va fi încă în desfășurare peste un an.
Update 09:00. China a făcut publică poziția sa cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene.
Guvernul chinez a cerut Rusiei și Ucrainei să reia dialogul și a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului, informează AFP.
"Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeași direcție şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil" în vederea unei "soluții pașnice", a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.
"Toate părțile trebuie să rămână raționale şi să dea dovadă de reținere, să evite agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control", se arată în document, potrivit Reuters.
Update 08:30. Kremlinul a anunțat, în urmă cu doar câteva ore, că Ucraina a strâns trupe și echipamente militare la granița cu Transnistria şi că se pregătește să invadeze regiunea separatistă pro-rusă din Republica Moldova.
Asta după ce ieri, Ministerul Rus al Apărării spunea că Ucraina a pregătit sabotori, adică soldați îmbrăcați în uniforme ale armatei ruse, pe care îi va trimite în Transnistria pentru a lansa o ofensivă sub steag fals, acesta fiind pretextul unei invazii a Kievului în regiune separatistă.
ONU cere din nou retragerea trupelor ruse din Ucraina, la un an de la începutul războiului
ONU a votat joi cu o majoritate covârșitoare să ceară Rusiei retragerea imediată și necondiționată din Ucraina, marcând împlinirea unui an de la război cu un apel la pace, notează AFP.
141 de membri au votat pentru rezoluție, 7 s-au opus și 32 s-au abținut, inclusiv China și India.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat: „Prin votul în favoarea rezoluției de astăzi a Adunării Generale a ONU, 141 de state membre ale ONU au arătat clar că Rusia trebuie să pună capăt agresiunii sale ilegale. Integritatea teritorială a Ucrainei trebuie restabilită. La un an după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă, sprijinul global pentru Ucraina rămâne puternic”.
Cele 7 țări care au votat împotriva rezoluției au fost Belarus, Mali, Nicaragua, Rusia, Siria, Coreea de Nord și Eritreea, conform The Guardian.
Război în Ucraina, 23 februarie | ”Nicio țară nu are dreptul să își invadeze vecinul” | Declarația adoptată de membrii CE
Război în Ucraina, 22 februarie | Putin: "Rusia luptă în Ucraina pentru teritoriile sale istorice!"
Război în Ucraina, 21 februarie | Biden reafirmă angajamentul SUA față de Articolul 5 din Tratatul NATO
Război în Ucraina, 20 februarie | Moscova anunță că a capturat o localitate de lângă orașul asediat Bahmut
Război în Ucraina, 19 februarie | Antony Blinken: China ia în considerare furnizarea de arme Rusiei