Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 182. Ultimul opozant proeminent la adresa lui Vladimir Putin, arestat în Rusia după o postare pe YouTube

Război în Ucraina, ziua 182. Ultimul opozant proeminent la adresa lui Vladimir Putin, arestat în Rusia după o postare pe YouTube

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 21:45 24 Aug 2022 Modificat la 23:15 24 Aug 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ultimul opozant proeminent la adresa lui Vladimir Putin, arestat în Rusia după o postare pe YouTube
  • Ucraina și Rusia, pierderi grele de fiecare parte, după șase luni de război
  • Boris Johsnon, vizită-surpriză la Kiev, de Ziua Independenței Ucrainei
  • Le Monde: Grupul energetic francez TotalEnergies dă o mână de ajutor la alimentarea avioanelor rusești care bombardează Ucraina
  • SUA anunță de Ziua Independenței Ucrainei cel mai mare ajutor militar pentru Kiev: 3 miliarde de dolari
  • Zelenski: "Ucraina a renăscut atunci când a fost atacată de Rusia"
  • Astăzi se împlinesc şase luni de război în Ucraina
  • Statele Unite pregătesc asistenţă militară pe termen mediu şi lung pentru Ucraina
  • Zelenski avertizează că Ucraina va recupera Crimeea şi semnalează că nu vrea armistiţiu cu Rusia
  • Canada anunţă sancţiuni împotriva a zeci de persoane care susţin Administraţia Putin
  • Macron nu vrea compromisuri cu Rusia şi afirmă că europenii vor susţine Ucraina pe termen lung
  • "Nicio milă pentru cei care au ucis-o pe Daria Dughina", promite ministrul rus de Externe
  • Rusia recrutează în provincie pentru războiul din Ucraina, dar rușii rămân reticenți

Update 24 august, ora 23:00 Zelenski: Rachetele rusești au ucis 15 persoane în gară de Ziua Independenței Ucrainei

Update 24 august, ora 21:40 UE va analiza săptămâna viitoare opţiunile pentru o misiune de antrenare a militarilor ucraineni.

Update 24 august, ora 20:30 Ce mesaj le-a transmis Volodimir Zelenski ucrainenilor de Ziua Naţională

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis un mesaj ucrainenilor de Ziua Naţională. Liderul în vârstă de 44 de ani a ținut discursul în hainele verzi specifice militarilor, în fața monumentului central al Kievului, care marchează independența față de Uniunea Sovietică.

"Vom ridica mâinile o singură dată - când vom sărbători victoria. Toată Ucraina. Pentru că nu dăm la schimb pământurile şi oamenii noştri. Pentru noi Ucraina este toată Ucraina. Toate cele 25 de regiuni, fără concesiune sau compromis", a declarat preşedintele Ucrainei.

Update 24 august, ora 20:00 Boris Johnson a fost decorat la Kiev şi a primit o placă simbolică pe "Aleea Curajului".

Update 24 august, ora 19:45 Unul dintre cei mai proeminenți lideri ai opoziției față de Vladimir Putin, Evgheni Roizman, a fost arestat, miercuri, la Ekaterinburg, sub acuzația că ar fi discreditat forțele armate ruse.

Un dosar penal a fost deschis pe numele lui Roizman pe baza unui videoclip postat pe canalul său de YouTube, relatează agenția TASS, citată de CNN.

Bărbatul în vârstă de 59 de ani este fost primar al orașului Ekaterinburg.

El urma să fie dus la Moscova pentru investigații suplimentare, a relatat agenția RIA Novosti.

Un videoclip distribuit pe un canal Telegram pro-Kremlin arată cum polițiști cu veste de protecție și cagule dau năvală în apartamentul lui Roizman, miercuri dimineață.

Alte imagini îl arată pe fostul edil părăsindu-și locuința escortat de polițiști și fiind întrebat de trecători de ce a fost arestat.

"Practic pentru (că am spus) 'Invazia Ucrainei'. Am spus-o peste tot și o voi spune și acum", a declarat el.

Presa rusă menționează că Roizman riscă cinci ani de închisoare.

Update 24 august, ora 18:45 Șase luni de război au adus moarte și distrugeri în numeroase locuri din Ucraina însă a existat un preț ridicat și pentru Rusia.

Până în prezent, nouă mii de militari ucraineni au fost uciși pe front, potrivit șefului forțelor armate de la Kiev.

Ucrainenii estimează că au produs rușilor pierderi umane de cinci ori mai mari: Rusia ar fi pierdut 45.850 de soldați pe front, conform calculelor Kievului.

În materie de tehnică militară, rușii spun că au doborât peste 1800 de drone, 268 de avioane și 148 de elicoptere ucrainene.

La sol, trupele Moscovei ar fi fost distrus 4.382 de tancuri şi peste o mie de sisteme de lansare a rachetelor, de diverse tipuri.

De partea cealaltă, Rusia ar fi pierdut 900 de drone, 234 de avioane și 200 de elicoptere, la care se adaugă 1927 de tancuri și alte 4245 de vehicule blindate.

La capitolul "pierderi navale", Rusia se detașează net.

Forțele Moscovei au consemnat 15 nave de război trimise pe fundul mării, parte dintre ele reprezentând elita flotei militare ruse.

Ucraina nu ar fi reușit să reziste Rusiei șase luni și să-i producă pierderi atât de însemnate fără ajutorul statelor occidentale.

SUA sunt, de departe, cel mai însemnat aliat al Ucrainei, după volumul ajutorului militar.

Chiar miercuri, de Ziua Independenței Ucrainei, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat acordarea celui mai semnificativ pachet de asistență militară pentru Kiev, în valoare de 3 miliarde de dolari.

Update 24 august, ora 16:45 Premierul britanic în exercițiu Boris Johnson s-a întâlnit miercuri, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în ziua în care se împlinesc șase luni de la startul invaziei ruse și în care, totodată, este marcată desprinderea țării de fostul URSS.

Boris Johnson s-a remarcat între liderii occidentali drept unul dintre cei mai vocali susținători ai Ucrainei.

Vizita de miercuri este cea de-a treia efectuată de liderul britanic în Ucraina de la începutul războiului.

Astfel, premierul britanic a vizitat Kievul la sfârșitul lunii aprilie, apoi a revenit într-o a doua vizită-surpriză în iunie.

Cu ocazia vizitei, lui Johnson i-a fost acordat "Ordinul Libertății" de către președintele ucrainean.

Distincția "reflectă eforturile pe care Boris le-a făcut pentru țara noastră și pentru toată Europa", a spus Volodimir Zelenksi în timpul ceremoniei.

"Vreau să vă mulțumesc, ție și poporului Ucrainei, pentru onoarea incredibilă pe care mi-ați făcut-o și despre care cred că este o adevărată recunoaștere a eforturilor Marii Britanii", a spus, la rândul său, premierul britanic.

Potrivit informațiilor din Downing Street 10, Regatul Unit a acordat Ucrainei ajutoare militare și financiare de circa 2,3 miliarde de lire sterline (circa 2,7 miliarde de dolari) de la începutul invaziei ruse.

În timpul vizitei de miercuri de la Kiev, Boris Johnson a anunțat un ajutor suplimentar în valoare de alte 66 de milioane de dolari.

Potrivit CNN, acesta include 200 de drone de ultimă generație, drone-kamikaze care detonează la identificarea țintei ("loitering munition"), precum și 850 de micro-drone Black Hornet, proiectate special pentru a fi utilizate în orașe și sate, în vederea detectării forțelor inamice.

Update 24 august, ora 15:45 Publicația Le Monde semnalează că grupul petrolier francez TotalEnergies, care continuă să opereze în Rusia, contribuie la producția de kerosen pentru avioanele rusești care bombardează Ucraina.

Potrivit sursei citate, grupul francez exploatează, împreună cu partenerul său local, Novatek, un zăcământ din care se extrage condensat de gaz, o hidrocarbură lichidă ce este ulterior transformată în combustibil pentru aviație.

Compania Terneftegaz, care operează această resursă, este deținută în proporție de 49% de TotalEnergies și 51% de Novatek.

Le Monde arată că, pe baza informațiilor coroborate de ONG-ul Global Witness și obținute din baza de date financiare Refinitiv a Bursei de Valori din Londra, a reușit să urmărească lanțul de aprovizionare care duce de la zăcământul de gaz Termokarstovoye din Siberia până la două baze aeriene militare ruse, Morozovskaya și Malcevo.

Fiecare dintre acestea găzduiește o escadrilă de avioane de luptă multirol.

Potrivit Amnesty International și Human Rights Watch, aparatele de la aceste baze militare au lovit populația civilă ucraineană, fiind implicate inclusiv în bombardarea Teatrului Mariupol, unde ar fi fost ucise circa 600 de persoane în data de 16 martie 2022.

Update 24 august, ora 14:45 Președintele american Joe Biden a marcat miercuri Ziua Independenței Ucrainei reiterând angajamentul Statelor Unite față de această țară cu un nou ajutor militar, în valoare de 2,98 miliarde de dolari.

Este cel mai mare pachet de asistență de securitate din SUA pentru Ucraina în cele șase luni de la începutul invaziei ruse.

"Sunt mândru să anunț cea mai mare tranșă de asistență de securitate până în prezent: aproximativ 2,98 miliarde de dolari în arme și echipamente (...) Aceasta va permite Ucrainei să dobândească sisteme de apărare antiaeriană, sisteme de artilerie și muniție pentru acestea, sisteme aeriene fără pilot și radare, pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung", se spune într-un comunicat al președintelui american Joe Biden, difuzat miercuri.

Noul pachet de ajutor este acordat în cadrul Inițiativei de Asistență de Securitate pentru Ucraina (USAI) și nu va fi livrat din stocurile existente ale armatei SUA, precizează CNN.

Livrările vor fi efectuate în baza unor contracte cu producătorii de armament, indică un oficial american citat de rețeaua americană de televiziune.

Săptămâna trecută, SUA au anunțat un pachet de 775 de milioane de dolari ce include sisteme HIMARS și muniție pentru obuziere de 105 mm, rachete anti-blindate, capabilități de deminare și altele echipamente militare.

Acel pachet, acordat în baza autorității prezidențiale, va fi constituit pe baza inventarului existent în arsenalele SUA.

Update 24 august, ora 12:45 După ce Rusia lansat invazia, în dimineața zilei de 24 februarie. România s-a numărat printre statele europene care și-au deschis imediat granițele pentru refugiații ucraineni. Românii i-au primit în casele lor, ajutându-i să treacă peste traumele războiului.

Printre ucrainenii alungați de război care și-au găsit refugiu în România se numără Olga și cei doi copii ai sai, Matvei si Miroslava.

Cu ochii în lacrimi, femeia rememorează dimineața în care cel mai negru coșmar a devenit realitate.

"Până să ne strângem lucrurile, se instalaseră panica și frica. Valizele cu haine erau deja făcute (...) A fost un moment foarte dificil. (Copiii) plângeau și nu voiau să plecăm. În același timp, le era frică, pentru că blocul se mișca foarte mult atunci când zburau rachetele (...) Nu ne simțeam protejați deloc", povestește femeia.

Soțul său a fost nevoit să rămână în țară pentru a pentru a avea de mama sa, dar și de părinții soției. Bătrânii nu au vrut să își părăsească țara, dar au rugat-o pe Olga sa le salveze viitorul nepoților.

"Mi-a fost foarte frica. Nu știam unde voi locui, ce o sa mănânc. Fiind foarte frig, îmi făceam griji pentru copii, să nu înghețăm. A fost groaznic. Multe gânduri îmi treceau prin cap dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, parcă lucrurile se aranjau și oamenii ajutau. Ajutau cu tot ce puteau: haine, adăpost și produse.

Când am venit, mă claxonau mașinile cu număr de România. Inițial, m-am gândit ca încalc regulile de circulație cu ceva, dar apoi am înțeles că, de fapt, ma întâmpina poporul roman. În felul asta, își arătau susținerea. Era plăcut să știu asta", povestește Olga despre venirea sa în România.

Aici, cei trei și-au găsit un echilibru. Miroslava este înscrisă la școala. Din toamnă, fratele ei mai mic, Matvei, va urma și el cursurile aceleași școli, unde au fost organizate două clase pentru copiii ucraineni.

În prezent,  femeia lucrează ca voluntar la o grădiniță.

"Eu încerc mereu să ajut oamenii, pe toți, și cei din Ucraina, și cei din România. Dacă am această posibilitate, mereu aleg să ajut. Cred că viața e ca un bumerang și, cândva, acești oameni sau alții îi vor ajuta pe copiii mei", spune Olga.

Update 24 august, ora 10:45 "O nouă națiune a apărut pe 24 februarie, la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat, nu s-a speriat. Nu a fugit. Nu a renunțat. Nu am uitat", a spus el.

"Ne vom ridica mâinile o singură dată: când vom sărbători victoria. Toată Ucraina. Pentru că nu ne vom da la schimb pământurile și oamenii. Pentru noi, Ucraina este toată Ucraina.

Toate cele 25 de regiuni, fără nicio concesie, fără niciun compromis.

Nu cunoaștem aceste cuvinte, au fost distruse de rachete pe 24 februarie. Donbas este Ucraina. Și îl vom recâștiga, oricare ar fi calea. Crimeea este Ucraina. Și o vom recâștiga. Oricare ar fi calea", a continuat liderul de la Kiev.

Mesajul său a vizat și trupele de invazie:

"Nu vreți ca soldații voștri să moară? Eliberați-ne pământurile. Nu vreți ca mamele voastre să plângă? Eliberați-ne pământurile. Acestea sunt condițiile noastre simple și clare", a spus Zelenski.

Update 24 august, ora 08:45 Ucrainenii marchează miercuri 31 de ani de când s-au eliberat de Uniunea Sovietică, în ceea ce va fi cu siguranță o zi de sfidare a războiului de șase luni al Kremlinului pentru a supune din nou țara, relatează Reuters.

Ziua Independenței Ucrainei cade la aniversarea a șase luni de la invazia Rusiei din 24 februarie și va fi marcată sub amenințarea atacurilor de pe uscat, din aer și de pe mare. Adunările publice sunt interzise în capitala Kiev.

În semn de sfidare, guvernul a așezat în centrul Kievului carcasele tancurilor și vehiculelor blindate rusești arse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marți cu privire la posibilitatea unor „provocări rusești respingătoare”, iar autoritățile au îndemnat populația să ia în serios avertismentele de raid aerian.

„Luptăm împotriva celei mai teribile amenințări la adresa statalității noastre și, de asemenea, într-un moment în care am atins cel mai mare nivel de unitate națională”, a declarat Zelenski.

Tot marți, el le-a spus reprezentanților a aproximativ 60 de state și organizații internaționale care au participat la un summit virtual privind Crimeea că Kievul va alunga forțele rusești din peninsulă prin orice mijloace necesare, fără a se consulta în prealabil cu alte țări.

Războiul a ucis mii de civili, a forțat peste o treime din cei 41 de milioane de locuitori ai Ucrainei să își părăsească locuințele, a lăsat orașele în ruine și a zguduit piețele globale. Este în mare parte în impas, fără nicio perspectivă imediată de negocieri de pace.

Pe lângă Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, Rusia și-a extins controlul asupra unor zone din sud, inclusiv pe coastele Mării Negre și ale Mării Azov, precum și asupra unor bucăți din estul regiunii Donbas, care cuprinde provinciile Luhansk și Donețk.

Forțele armate ucrainene au declarat că aproape 9.000 de militari au fost uciși în război până în prezent.

Rusia nu și-a făcut publice pierderile, dar serviciile de informații americane estimează 15.000 de morți în ceea ce Moscova numește o „operațiune militară special” de „denazificare” a Ucrainei. Kievul spune că invazia este un act neprovocat de agresiune imperială.

Ucraina s-a desprins de Uniunea Sovietică în august 1991, iar o majoritate covârșitoare a ucrainenilor a votat la referendum pentru declararea independenței.

Ucrainenii marchează astăzi 31 de ani de când s-au eliberat de Uniunea Sovietică, în ceea ce va fi cu siguranță o zi de sfidare a războiului de șase luni al Kremlinului pentru a supune din nou țara, relatează Reuters.

Ziua Independenței Ucrainei cade la aniversarea a șase luni de la invazia Rusiei din 24 februarie și va fi marcată sub amenințarea atacurilor de pe uscat, din aer și de pe mare. Adunările publice sunt interzise în capitala Kiev.

În semn de sfidare, guvernul a așezat în centrul Kievului carcasele tancurilor și vehiculelor blindate rusești arse.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marți cu privire la posibilitatea unor „provocări rusești respingătoare”, iar autoritățile au îndemnat populația să ia în serios avertismentele de raid aerian.

„Luptăm împotriva celei mai teribile amenințări la adresa statalității noastre și, de asemenea, într-un moment în care am atins cel mai mare nivel de unitate națională”, a declarat Zelenski.

Tot marți, el le-a spus reprezentanților a aproximativ 60 de state și organizații internaționale care au participat la un summit virtual privind Crimeea că Kievul va alunga forțele rusești din peninsulă prin orice mijloace necesare, fără a se consulta în prealabil cu alte țări.

Război în Ucraina, 23 august | Zelenski avertizează că Ucraina va recupera Crimeea

Război în Ucraina, 22 august | Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie

Război în Ucraina, 21 august | Zelenski: În această săptămână Rusia ar putea să facă ceva deosebit de urât

Război în Ucraina, 20 august | Sediul flotei rusești din Sevastopol, atacat cu o dronă kamikaze de ucraineni

Război în Ucraina, 19 august | Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole