Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Zelenski spune că suspecta indicată de FSB în cazul Daria Dughina nu este cetățean ucrainean și nu se află în Ucraina
- "Nicio milă pentru cei care au ucis-o pe Daria Dughina", promite ministrul rus de Externe
- Rusia recrutează în provincie pentru războiul din Ucraina, dar rușii rămân reticenți
- România ar urma să antreneze soldați ucraineni, potrivit unei inițative lansate de șeful diplomației europene
- Zelenski: "Ce a început în Crimeea se va termina în Crimeea!"
- Daria Dughina, condusă pe ultimul drum, la Moscova
- SUA anticipează atacuri intensificate ale Rusiei în Ucraina
- Vladimir Putin a decorat-o post-mortem pe Daria Dughina
- Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie
- Aleksandr Dughin, prima declaraţie despre moartea fiicei sale
- FSB publică noi imagini cu suspecta care ar fi ucis-o pe Daria Dughina
- Putin s-a pronunţat în cazul atentatului în care a fost ucisă Daria Dughina
- Ucraina anulează evenimentele de Ziua Independenței la Kiev şi la Harkov, în contextul tensionat de după uciderea Dariei Dughina
Update 23 august, ora 22:20 - Ucraina va recupera Crimeea de la Rusia prin orice modalitate pe care o consideră corectă, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Reuters, precizând că se consultă cu alte ţări înainte de a trece la acţiuni.
Cu ocazia reuniunii Platformei Crimeea, Zelenski a subliniat că Administraţia de la Kiev are deja o strategie de reconstrucţie a Crimeei. "Am elaborat deja o strategie de reconstrucţie în Crimeea după expulzarea forţelor de ocupaţie ruse (...)", a afirmat preşedintele Ucrainei, citat de agenţia Ukrinform.
Liderul de la Kiev a părut să respingă din nou ideea negocierilor cu Rusia pentru un armistiţiu, subliniind că Ucraina nu va accepta oprirea luptelor pe actuala linie de conflict din estul ţării.
Update 23 august, ora 18:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat responsabilitatea țării sale în atentatul cu bombă în care și-a pierdut viața Daria Dughina, fiica proeminentului ideolog ultranaționalist rus Aleksandr Dughin.
"Asta nu este responsabilitatea noastră. (Suspecta) nu este cetățean al Ucrainei. Nu ne interesează. Și nu se află pe teritoriul Ucrainei, fie că este sau nu sub ocupație", a declarat Zelenski, conform CNN.
La o zi după ce FSB, serviciul rus de securitate, a publicat imagini ale unei femei despre care susține că este "Natalia Vovk, născută în 1979, cetățean ucrainean", este neclar unde s-ar putea afla această persoană.
FSB susține că, după ce ar fi detonat bomba care a ucis-o pe Dughina, Vovk ar fi ieșit din Rusia pe la granița cu Estonia.
Autoritățile de la Tallin au calificat drept o "provocare" susținerile FSB.
"Privim (afirmațiile FSB) drept un exemplu dintr-o foarte lungă serie de provocări ale Federației Ruse și nu avem nimic în plus de declarat în momentul de față", a spus, marți, Urmas Reinsalu, ministrul de Externe al Estoniei.
Cu o zi înainte, poliția estoniană a precizat că Rusia nu a făcut nicio solicitare oficială cu privire la Natalia Vovk.
Daria Dughina a fost înmormântată marți, la Moscova, după o ceremonie funerară la care au participat sute de persoane.
Update 23 august, 16:30 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov declarat, marți, că "nu va exista milă" față ce cei responsabili pentru asasinarea Dariei Dughina.
Fiica ideologului ultranaționalist Aleksandr Dughin a fost înmormântată marți, la Moscova, după o ceremonie la care au participat sute de persoane.
Dughina a fost ucisă sâmbătă seara, în explozia unei bombe amplasate sub mașina sa.
La fel ca și tatăl său, ea susținea deschis ofensiva militară rusă în Ucraina.
"A fost o crimă barbară pentru care nu există scuză. Din ce am înțeles, FSB a stabilit deja faptele, care sunt în prezent investigate. Sper că ancheta se va încheia în curând și, ca rezultat, nu va exista nicio milă pentru organizatori, comanditari şi executanți", a reacționat, marți, șeful diplomației ruse.
Rusia a construit deja o versiune publică, pe baza informațiilor publicate de FSB, serviciul de securitate rus, succesor al fostului KGB.
Conform acestei versiuni, Daria Dughina a fost ucisă de o femeie ucraineană, Natalia Vovk, care după atentat a fugit în Estonia.
Atentatul ar fi fost planificat de serviciile secrete ucrainene, susține FSB.
Kievul a negat orice implicare în acest asasinat.
Update 23 august, ora 15:30 În localitățile rusești din provincie, recruții sunt la mare căutare, dar dorința oamenilor de a merge la războiul lui Putin este în scădere, remarcă presa internațională.
Din difuzoarele amplasate în spatiile publice, folosite uzual pentru a pune muzică patriotică la sărbătorile naționale, se aud în prezent, cu mare frecvență, mesaje ale campaniei de recrutare.
Se caută bărbați cu vârste între 18 şi 60 de ani, care să semneze contracte de scurtă durată pentru campania din Ucraina.
Însă recrutarea avansează greu, pentru că tot mai puțin ruși sunt dispuși să meargă la război.
Ca să îi motiveze, autoritățile de la Moscova le promit potențialilor candidați sume relativ mari de bani, loturi de teren și chiar locuri "premium" pentru copiii lor în școlile rusești.
În închisori, deținuții sunt atrași cu pedepse mai blânde sau chiar cu promisiunea eliberării.
Cei care dau curs ofertelor pot să obțină chiar și echivalentul a 5.500 de euro.
Mulți dintre cei ce rămân reticenți invocă bilanțurile neoficiale, care indică zeci de mii de morți și răniți în luptele din Ucraina.
Alții avertizează că armata rusă aruncă în luptă recruți care nu au antrenamentul de bază.
Potrivit surselor occidentale, între 70 și 80.000 de soldați ruși au murit sau au fost răniți în Ucraina, de la începutul războiului.
Update 23 august, ora 14:30 Membri ai armatei ucrainene ar urma să fie antrenați în România, în baza unei inițiative a Uniunii Europene.
Informația apare în publicația Defense Romania, citată de Antena 3.
Uniunea Europeană are în vedere să organizeze o misiune de "antrenament şi asistență" pentru armata ucraineană, misiune care se va derula în țările vecine Ucrainei.
Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful diplomației europene, Josep Borrell.
Oficialul european nu a menționat niciun stat în mod particular, însă țările care se învecinează cu Ucraina sunt Polonia, Slovacia, Ungaria și România.
Ungaria, al cărei guvern păstrează legături strânse cu Kremlinul în pofida agresiunii militare ruse în Ucraina, nu va face parte - din motive politice evidente - din inițiativa menționată de Josep Borrell, menționează sursa citată.
Update 23 august 13:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Peninsula Crimeea se va întoarce la Ucraina, după anexarea din 2014. Zelenski a făcut afirmațiile la cel de-al doilea summit al mecanismului "Platforma Crimeea", desfășurat în format online, la care România a fost reprezentată de premierul Nicolae Ciucă.
"Mulți ne-au oferit asistență și ne-au ajutat, dar mulți au păstrat tăcerea cu privire la ce se întâmplă în Crimeea. Recent, am primit o scrisoare din partea unuia dintre liderii din Crimeea, care a fost însă trimis la închisoare. La nouă zile după ce s-a întors în peninsulă, a fost lipsit de libertate.
'Totul a început cu Peninsula Crimeea și se va încheia cu Peninsula Crimeea', se spune în scrisoarea sa.
Sincer, eu cred asta. Cred că, pentru a face față terorismului, pentru a aduce securitatea și predictibilitatea la noi în regiune, în Europa și în întreaga lume, trebuie să câștigăm în fața agresiunii rusești și să eliberăm peninsula Crimeea de sub ocupație", a spus președintele ucrainean.
"Ce a început în Crimeea se va încheia în Crimeea. Va fi, practic, o revigorare a Noii Ordini Mondiale", a adăugat Volodimir Zelenski.
Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după o invazie urmată de un referendum local, nerecunoscut de comunitatea internațională.
Update 23 august, 12:30 O ceremonie funerară a fost organizată marți, la Moscova, în memoria Dariei Dughina, ucisă într-un atentat cu bombă la finele săptămânii trecute.
Tatăl său, proeminentul ideolog ultranaționalist Aleksandr Dughin, a afirmat că fiica sa a murit pentru țară și a insistat asupra valorilor în spiritul cărora Daria Dughina a crescut și s-a format ca om.
"A murit pentru victoria noastră, pentru victoria Rusiei, în numele ortodoxiei țării noastre, a statului nostru. Încă din copilărie, primele sale cuvinte, pe care le-a învățat de la noi, au fost: statul nostru, poporul nostru, imperiul nostru. Nu avea teamă. Ultimele sale cuvinte, când am vorbit la Festivalul Tradiției, au fost: 'Tată, mă simt ca un războinic, precum un erou. Vreau să fiu astfel, nu-mi doresc o altă soartă. Vreau să fiu alături de popor, alături de țară (...)
La ultima mea prelegere, am stat împreună și i-am spus că istoria noastră este o luptă constantă între lumină și întuneric. Între Dumnezeu și dușmanii său. Și că noi suntem implicați în asta, prin războiul nostru în Ucraina, dar nu împotriva Ucrainei. Este și asta o parte a acestui război: lumină și întuneric", a spus Dughin.
El a adăugat că este "pe cât de fericită ar fi fost" fiica sa, după ce președintele rus Vladimir Putin i-a conferit post-mortem Dariei Dughina o medalie pentru curaj, într-un decret semnat luni.
"O crimă perfidă și crudă a curmat viața Dariei Dughina, o persoană strălucitoare, talentată, cu o inimă rusă adevărată: bună, iubitoare, deschisă și plină de simpatie. Jurnalist, om de știință, filosof, corespondent de război, ea a servit cu sinceritate poporul și patria și a dovedit prin fapte ce înseamnă să fii patriot rus", a spus Putin într-o declarație publicată pe canalul Telegram al Kremlinului.
Update 23 august, ora 11:30 SUA anticipează atacuri intensificate ale Rusiei în Ucraina.
Ambasada SUA de la Kiev le-a cerut din nou cetăţenilor americani să plece din Ucraina, în contextul riscului ca Rusia să lanseze noi atacuri în proximiatea Zilei Independenței, marcată pe 24 august.
"Departamentul de Stat are informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile pentru a lansa atacuri asupra infrastructurii civile şi a instituțiilor guvernamentale din Ucraina, zilele viitoare", a precizat ambasada pe site-ul său, într-un mesaj de avertizare.
"Ambasada SUA le cere cetăţenilor americani să plece din Ucraina acum, folosind opţiunile de transport terestru privat aflate la dispoziţie, dacă pot face asta în siguranţă", se precizează în atenţionare.
Avertismentul a fost trimis anterior prin mesaje de alertă.
Ucraina a interzis manifestările publice în capitală, invocând ameninţarea sporită a unui atac.
Update 23 august, ora 08.15. Rusia plănuiește noi atacuri asupra infrastructurii civile înainte de ziua independenței, avertizează SUA, potrivit Sky News.
Avertismentul a determinat Kievul să interzică sărbătorile publice din această săptămână care comemorează independența față de regimul sovietic. Decizia a fost însușită și de alte regiuni.
Un oficial american din domeniul informațiilor a avertizat că Rusia plănuiește să lanseze în curând noi atacuri împotriva infrastructurii civile și a facilităților guvernamentale din Ucraina.
"Având în vedere istoricul Rusiei în Ucraina, suntem îngrijorați de amenințarea continuă pe care atacurile rusești o reprezintă pentru civili și infrastructura civilă", a declarat oficialul, sub rezerva anonimatului.
Avertismentul a determinat Kievul să interzică sărbătorile publice din această săptămână, chiar dacă este sărbătorită independența față de regimul sovietic.
Și alte regiuni au restricționat, de asemenea, adunările publice, inclusiv Harkov, unde primarul Ihor Terejov a anunțat o prelungire a restricțiilor pe timpul nopții între orele 16.00 și 7.00 până joi.
În portul Mykolaiv, în apropierea teritoriului deținut de Rusia la sud, guvernatorul regional Vitaliy Kim a declarat că autoritățile au pregătit un ordin de precauție pentru ca locuitorii să lucreze de acasă marți și miercuri și a îndemnat oamenii să nu se adune în grupuri mari.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care îi acordă Ordinul Prieteniei post-mortem jurnalistei și activistei publice ruse Daria Dughna, pentru curaj și devotament, a anunțat luni serviciul de presă al Kremlinului, citat de Agenția de presă TASS.
„Acordarea Ordinului Prieteniei Dariei Alexandrovna Dughina, corespondent al societății pe acțiuni private Tsragrad Media, Moscova (postum), pentru curajul și devotamentul demonstrate în timpul îndeplinirii îndatoririlor sale profesionale”, se arată în decretul semnat de Vladimir Putin.
Daria Dughina s-a născut în 1992 în familia filosofului Alexander Dugin. Ea a absolvit Universitatea de Stat din Moscova, specializându-se în filosofie.
Daria a lucrat în mass-media, inclusiv precum corespondent în Donbass.
Daria Dughina a fost ucisă în seara zilei de 20 august, când un dispozitiv exploziv a explodat în mașina sa care se deplasa pe o autostradă din apropierea satului Bolshiye Vyazyomy, regiunea Moscova. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat luni pentru TASS că crima a fost pusă la cale de serviciile speciale ucrainene, iar autorul crimei este cetățeanul ucrainean Natalia Vovk, care a fugit în Estonia.
Luptătorii regimentului Azov, eliberați din prizonieratul rusesc, au negat luni informațiile potrivit cărora presupusa ucigașă a Dariei Dugina, Natalia Vovk, ar face parte din Regiment.
Generalul Mircea Mîndrescu a analizat, alături de Radu Tudor, în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire de la Antena 3, harta războiului din Ucraina şi liniile de front unde se dau lupte grele.
"Această hartă reprezintă astăzi. Dacă vrem să ne gândim la mâine trebuie să mergem la Moscova. Acolo se desenează ziua de mâine. Eu cred că putem să avem următoarea predicţie: preşedintele Putin nu a renunţat şi nu va renunţa niciodată la două state din această parte a Europei, Ucraina şi Belarus.
Aceste două state reprezintă linii roşii pentru el. De asta avem şi prima fază a războiului, cu atacuri împotriva Kievului. Pentru că s-a dorit controlul, ocuparea întregii Ucraine, dar nu s-a putut. Pentru că forţele şi mijloacele alocate unei asemenea misiuni nu au fost suficiente. Dar de ce nu au fost suficiente? Probabil, una dintre variante este că Rusia, inclusiv agresorii, vor să fie de partea bună a istoriei.
Nu au avut forţe suficiente, dar eu nu cred că au renunţat la aceste obiective strategice, dar au trebuit să facă o etapizare. Şi avem situaţia de acum cu zona de sud, deja cucerită, cu jumătate din Zaporojie, cu Luhansk, cu jumătate din Doneţk. Iar următoarea etapă înseamnă noi cuceriri. E mai greu cu Odesa pentru că nu sunt cantităţile de forţe şi mijloace necesare", a declarat generalul Mircea Mîndrescu.
Război în Ucraina, 22 august | Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie
Război în Ucraina, 21 august | Zelenski: În această săptămână Rusia ar putea să facă ceva deosebit de urât
Război în Ucraina, 20 august | Sediul flotei rusești din Sevastopol, atacat cu o dronă kamikaze de ucraineni
Război în Ucraina, 19 august | Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac
Război în Ucraina, 18 august | Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie