Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 211. NATO respinge "retorica nucleară iresponsabilă" a Rusiei şi planul anexării unor regiuni ucrainene

Război în Ucraina, ziua 211. NATO respinge "retorica nucleară iresponsabilă" a Rusiei şi planul anexării unor regiuni ucrainene

Redacția Antena 3 CNN
18 minute de citit Publicat la 20:43 22 Sep 2022 Modificat la 23:54 22 Sep 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • NATO respinge "retorica nucleară iresponsabilă" a Rusiei şi planul anexării unor regiuni ucrainene
  • Volodimir Zelenski a discutat cu actrița Barbra Streisand, care este ambasador al platformei de strângere de fonduri UNITED 24
  • Antonio Guterres critică ameninţările nucleare şi planul Rusiei de anexare a unor regiuni ucrainene
  • Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv de a slăbi Rusia
  • Până la un milion de ruși ar putea fi mobilizați
  • Primele imagini pe reţelele de socializare cu mobilizarea rușilor din ordinul lui Vladimir Putin
  • Șefa Comisiei Europene cere noi sancțiuni împotriva Rusiei după amenințările lui Putin
  • Rusia a eliberat miercuri zece combatanţi străini luaţi prizonieri în războiul din Ucraina
  • Joe Biden: ”Singura țară care se opune încheierii războiului este Rusia”
  • Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin va recurge la atacuri nucleare
  • Primarul Kievului spune că Putin a lansat acțiunea care îl va îngropa
  • Comisia Europeană: Mobilizarea militară parțială este "încă un semn al disperării" președintelui rus
  • Rușii caută să fugă din țară după anunțul lui Putin privind mobilizarea

Update 21:40 Alianţa Nord-Atlantică a condamnat vehement, joi seară, "retorica nucleară iresponsabilă" a Rusiei şi a denunţat planurile de organizare a referendumurilor în regiuni din sud-estul Ucrainei, avertizând că nu va recunoaşte anexarea acestora.

"Condamnăm în cei mai puternici termeni planul de organizare a aşa-numitelor «referendumuri» pentru unirea cu Federaţia Rusă în regiuni ucrainene controlate parţial de armata rusă. (...) După cum a reafirmat Adunarea Generală ONU în rezoluţia denumită «Agresiune împotriva Ucrainei», adoptată pe 2 martie 2022, nicio anexare de teritoriu prin ameninţări sau utilizarea forţei nu va fi recunoscută ca legală. Aliaţii nu au recunoscut şi nu vor recunoaşte niciodată anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeei. Farsele de referendumuri în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson nu au nicio legitimitate şi vor fi încălcări evidente ale Cartei ONU. Aliaţii din cadrul NATO nu vor recunoaşte anexarea ilegală şi nelegitimă a acestor regiuni. Aceste teritorii sunt ale Ucrainei. Le cerem tuturor statelor să respingă încercările evidente de a cuceri teritorii", anunţă Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

"Aceste decizii ruse, inclusiv mobilizarea parţială, constituie o nouă escaladare a războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Continuăm să respingem retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru război, pentru suferinţele imense pe care agresiunea sa le aduce asupra poporului ucrainean, precum şi pentru costurile războiului, inclusiv pentru cetăţenii ruşi mobilizaţi acum. Oprirea conflictului depinde de Rusia. Rusia trebuie să înceteze imediat acest război şi să se retragă din Ucraina", precizează NATO.

Update 21:10 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță că a avut o discuție online cu actrița Barbra Streisand, care este ambasador al platformei de strângere de fonduri UNITED 24, în domendiul ajutorului medical.

Zelenski a postat pe contul său de Telegram o fotografie în care apare în fața unui ecran pe care este, într-o discuție online, actrița Barbra Streisand.

Președintele Ucrainei spune că a avut o convorbire online cu Barbra Streisand, care a devenit ambasador al platformei de strângere de fonduri UNITED24 în domeniul ajutorului medical.

Cei doi au discutat detaliile colaborării dintre UNITED24 și Ucraina.

„Poate că lumea a obosit puțin să se gândească zilnic la Ucraina, dar comunitățile din SUA și din țările europene continuă să ne sprijine și să ne ajute. Este foarte important pentru noi ca astfel de oameni talentați și de renume mondial să susțină platforma UNITED24. Doamnă Streisand, vă mulțumim pentru susținerea Ucrainei!”, scrie Volodimir Zelenski pe Telegram.

Update 20:14 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a catalogat joi drept "total inacceptabile" afirmaţiile despre un conflict nuclear şi a avertizat Rusia asupra planurilor de anexare a unor regiuni din sud-estul Ucrainei.

Referendumuri în sensul unirii cu Rusia sunt programate în următoarele zile în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, aflate în mare parte sub ocupaţie rusă şi reprezentând 15% din teritoriul Ucrainei.

Antonio Guterres a afirmat, la o reuniune ministerială a Consiliului de Securitate ONU, că este îngrijorat de aceste referendumuri.

"Orice anexare a teritoriului unui stat de către alt stat, prin ameninţare sau prin utilizarea forţei, reprezintă încălcări ale Cartei ONU şi ale legislaţiei internaţionale", a atras atenţia Guterres, citat de agenţia Reuters.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat miercuri că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului rus.

Update 19:38 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat joi Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv de a slăbi Rusia, iar astfel SUA şi Europa devin ''parte'' în conflict, relatează Agerpres.

Lavrov s-a exprimat astfel la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, unde au fost prezenţi şi omologii săi ce reprezintă principalele puteri ale lumii, inclusiv secretarul american de stat Antony Blinken, dar şi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Şeful diplomaţiei ruse nu a făcut în intervenţia sa nicio menţiune despre decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele ce participă la agresiunea începută în februarie contra Ucrainei, dar a criticat dur sprijinul militar pe care SUA, Marea Britanie şi state membre ale UE îl oferă Kievului.

''Această politică presupune o participare directă a Occidentului în conflict şi îl transformă în parte a conflictului'', a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Conform acestuia, în Ucraina trupele ruse se confruntă ''nu doar cu formaţiunile neonaziste ale regimului de la Kiev, ci şi cu maşinăria militară a Occidentului colectiv''.

Mai mult, Lavrov a acuzat Kievul de ''tactici teroriste'', precum folosirea populaţiei civile ca ''scuturi umane'', şi a estimat că Ucraina a devenit sub conducerea preşedintelui Volodimir Zelenski un ''stat complet totalitar''.

În acest timp, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat împotriva convenirii unui armistiţiu între Rusia şi Ucraina, motivând că singura opţiune pentru ca acest război să se încheie este ca Rusia să pună capăt invaziei.

Ea a făcut această afirmaţie într-un discurs susţinut la Universitatea Princeton, unde a venit în cadrul programului său stabilit cu ocazia prezenţei în SUA la Adunarea Generală a ONU.

''Ştiu că unii cer o încetare a focului, dar realitatea este că dacă Rusia încetează să lupte, nu va mai fi război în Ucraina. Dar dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai exista Ucraina'', a apreciat Ursula von der Leyen, adăugând că armata ucraineană a făcut ''progrese impresionante, eliberând multe sate şi oraşe'', iar ''aceasta necesită consolidare''.

Update 18:05 Articolul șapte din decretul de mobilizare semnat de Vladimir Putin permite Ministerului rus al Apărării să înroleze în armată un milion de cetățeni, a declarat pentru Novaya Gazeta Europe o sursă de la Kremlin.

Miercuri, Kremlinul a publicat decretul privind „mobilizarea parțială" în Rusia. Articolul șapte a fost marcat cu mențiunea „doar pentru uz intern”. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că articolul ascuns includea numărul de cetățeni ruși care vor fi înrolați în armată.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că (ministrul rus al Apărării) Serghei Șoigu a spus în interviul său: 300.000 de persoane. Articolul menționează un număr de până la 300.000 de persoane”, a explicat el.

O sursă a Novaya Gazeta Europe din cadrul administrației prezidențiale ruse a dezvăluit că, la început, reprezentanții Ministerului Apărării au insistat ca textul întregului ordin să fie marcat „doar pentru uz intern”. Ulterior, s-a decis să fie clasificat doar articolul șapte, care se referea la numărul de persoane care vor fi mobilizate.

Update 17:00. Au apărut primele imagini pe reţelele de socializare cu mobilizarea rușilor din ordinul lui Vladimir Putin. Soțiile, copiii şi rudele îşi iau rămas bun, în lacrimi. 

Bărbații se urcă în autobuzele care urmează să-i ducă la locurile de antrenament şi de acolo pe front, aşa cum a cerut liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Update 16:10. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că schimbul de prizonieri efectuat de Rusia și Ucraina, care implică aproape 300 de persoane și mediat de Turcia, este un pas important către încheierea războiului, a informat joi postul de televiziune turc NTV.

Erdogan le-a spus reporterilor din New York că schimbul a avut loc ca urmare a discuțiilor pe care le-a desfășurat cu Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

„Turcia a primit acum rezultatul credinței sale în puterea dialogului și a diplomației”, a spus el la sfârșitul vizitei sale în Statele Unite.

Update 15:00. Uniunea Europeană va trebui să stabilească o poziție comună cu privire la cererile de intrare ale rușilor care fug din țara lor din cauza războiului din Ucraina, a declarat joi executivul blocului comunitar, conform Reuters.

Comisia Europeană a precizat, însă, că statele membre vor trebui să evalueze cererile de la caz la caz, ținând cont de legislația privind drepturile fundamentale și procedura de azil.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Peter Stano, a luat notă de rapoartele potrivit cărora numeroși ruși au încercat să părăsească țara după ce președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare parțială și a precizat că jumătate de milion de persoane au plecat de la invazia Ucrainei din februarie.

"Au avut loc proteste în mai multe orașe din Rusia", a declarat el în cadrul unui briefing de presă. "Noi, ca Uniune Europeană, în principiu, suntem solidari cu cetățenii ruși care au curajul și îndrăzneala de a-și arăta opoziția față de ceea ce face regimul, mai ales când vine vorba de acest război ilegal din Ucraina".

Un alt purtător de cuvânt a declarat că, atunci când vine vorba de cererile de intrare la frontierele UE, aceasta "trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația UE", ceea ce include respectarea drepturilor fundamentale și a întregii legislații în vigoare pentru procedurile de azil.

"Având în vedere această situație fără precedent, statele membre vor analiza de la caz la caz", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un al treilea purtător de cuvânt a declarat: "Va trebui să avem o poziție comună la nivelul UE" cu privire la problema cererilor, având în vedere că ar putea exista un număr mare de cereri de intrare.

Update 14:00. Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a spus că Rusia ar putea folosi „arme nucleare strategice”. 

Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că vor avea loc referendumuri organizate în zonele din teritoriul ucrainean ocupat de ruși și că „nu mai există drum de întoarcere”. 

El a spus: „Republicile Donbas (Donețk și Lugansk) și alte teritorii vor fi anexate Rusiei”, scrie SkyNews.

Acesta a continuat: „Rusia a anunțat că nu numai capacitățile de mobilizare, ci și orice arme rusești, inclusiv arme nucleare strategice și arme bazate pe noi principii, ar putea fi folosite pentru protecție”. 

Update 13:50. Trei soldați ar fi fost uciși după o explozie într-o piață aglomerată din Melitopol, sud-estul Ucrainei, în ajunul referendumurilor care ar putea duce la anexarea efectivă a 4 regiuni la Rusia. Numărul victimelor civile este neclar.

Oficialii ucraineni și cei ruși se acuză reciproc pentru explozie, scrie Reuters

Primarul exilat al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat că atacul a fost pus în scenă în mod intenționat de către forțele rusești pentru a acuza Ucraina de terorism. Fedorov a spus că au fost uciși 3 soldați, în timp ce numărul victimelor civile nu era clar.

Pe de altă parte, Vladimir Rogov, un membru al administrației locale instalate de Rusia, a declarat că atacul a fost comis de serviciile speciale ucrainene pentru a intimida civilii înainte de referendumuri.

Liderii regionali pro-ruși au anunțat marți referendumuri pentru 23-27 septembrie în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporijjea, reprezentând aproximativ 15% din teritoriul ucrainean.

Update 13:30. Rusia are agenți în sectorul de apărare al Ucrainei care transmit informații Moscovei și permit Rusiei să anticipeze mișcările ucrainene pe câmpul de luptă, a declarat joi reprezentantul președintelui Volodimir Zelenski în parlamentul ucrainean, citat de Reuters.

"Nu putem subestima inamicul", a declarat Fedir Venislavskyi în cadrul unui briefing. "Principala lor direcție de informații are, din păcate, mulți agenți, inclusiv în sectorul nostru de apărare. Cred că ei înțeleg parțial următorii pași ai forțelor noastre armate pe care îi vom vedea în viitorul apropiat".

Update 12:30. Vitaliy Kim, guvernatorul Nikolaevului, care se află la nord-vest de Herson, a anunțat, pe Telegram, că la scurt timp după miezul nopții orașul a fost „supus unui tir masiv de rachete, în principal sisteme de rachete antiaeriene S-300”. 

Potrivit lui Kim, ”clădirile cu mai multe etaje au fost distruse, ferestrele au fost sparte, conductele de gaz, conductele de apă, cinematografele și teatrul au fost avariate”, scrie SkyNews.

De asemenea, un incendiu puternic a izbucnit într-un depozit ca urmare a unui tir de rachete, a spus Kim. 

Din fericire, din primele informații, nu ar fi existat victime.  

Sistemul S-300 a fost dezvoltat și operat de fosta Uniune Sovietică. 

Update 12:10. Turcia condamnă referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru regiuni din Ucraina aflate sub controlul său. Ministerul turc de Externe a declarat că acestea nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.  

Însuşi preşedintele turc, Recep Tayip Erdogan, care întreţine relaţii cu Kievul şi Moscova, a încercat să ajungă la un armistiţiu cu aceştia, dar fără succes. Erdogan le-a explicat liderilor mondiali reuniţi la New York că Moscova şi Kievul au nevoie de ajutor pentru a găsi o "rezolvare demnă" a crizei. 

Update 11:40. Kîrgîzstan şi Uzbekistan şi-au avertizat cetăţenii să nu se înroleze în armata rusă, după ce Moscova a decis prin decret că orice străin care semnează un contract cu forţele armate va primi garantat cetăţenia rusă. În urmă cu două zile, primarul Moscovei a deschis un birou de recrutare pentru cetăţenii străini, la un centru de migranţi. Decizia este privită ca o tentativă de a-i atrage pe muncitorii veniţi din Asia Centrală. Totul în schimbul unui paşaport rusesc. Potrivit statisticilor guvernului, în 2021 se aflau în Rusia 4,5 milioane de muncitori din Uzbekistan, 2,4 milioane din Tadjikistan şi 920.000 din Kîrgîzstan. 

Update 11.30"Succesorul" lui Putin ar fi plecat în China să negocieze răsturnarea liderului de la Kremlin, după anunțarea mobilizării rezerviștilor. Este vorba despre Nikolai Patrușev, despre care s-a vehiculat în nenumărate rânduri că ar fi unul din posibilii succesori ai liderului rus.

Update 10:15. Reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană după anunţul lui Vladimir Putin și amenințările privind utilizarea armelor nucleare. Miniștrii au decis să impună noi sancțiuni Rusiei, pentru a o constrânge să oprească acțiunile militare.  

Miniștrii de Externe se află la New York, pentru sesiunea anuală a Adunării Generale ONU. Și Bogdan Aurescu este prezent. Ministrul nostru de Externe a condamnat ferm ultimele acţiuni anunţate de presedintele Rusiei: sporirea efectivelor militare dar şi susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal, precum şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare. 

Update 10:00. Ministerul Apărării din Marea Britanie condamnă anunțului lui Vladimir Putin privind mobilizarea trupelor. 

Președintele rus a declarat, miercuri, că intenționează să mobilizeze încă 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina. 

Însă Ministerul Apărării din Ucraina susține că Rusia „va avea de luptat în primul rând cu provocările logistice și administrative și chiar cu adunarea celor 300 de mii de persoane”. 

Reprezentanții Ministerului au adăugat că ”este puțin probabil ca trupele să fie efective în luptă luni de zile” iar mișcarea este ”o recunoaștere că Rusia și-a epuizat rezerva de voluntari dispuși să lupte în Ucraina”. 

Ministerul a continuat: „Chiar dacă această mobilizare limitată este probabil să nu fie foarte bine primită în rândul populației ruse, Putin își asumă un risc politic considerabil în speranța de a genera o putere de luptă care îi este atât de necesară”. 

Update 09:40. Orașul ucrainean Zaporojie a fost bombardat joi dimineața, susține un oficial al consiliului municipal. 

Secretarul Consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtiev, susține pe canalul său de Telegram că „infrastructura civilă a fost distrusă” și că „sunt victime”.  

Bombardamentele vin după 24 de ore grele pentru regiune, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia va sprijini un referendum pentru ca Zaporijie, controlată de rusi, să adere la Federația Rusă, scrie CNN

Update 09:20. Tensiune uriașă după amenințările lui Vladimir Putin cu armele nucleare și mobilizarea rezerviștilor. Situația ar putea degenera în următoarele zile, când se vor organiza așa zisele referendumuri de aderare la Rusia în regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică avertizează că situația din zona centralei Zaporojie "se deteriorează și mai mult și nu ne putem permite luxul de a aștepta să se întâmple ceva catastrofal. Atât timp cât continuă bombardamentele, riscurile sunt enorme". Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva ore, la reprezentanța Franței la ONU, inaugurată de președintele Emmanuel Macron. Șeful AIEA a declarat că a discutat si cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit la New York, în marja Adunării Generale a ONU, dar și cu cel ucrainean. 

Update 08:50. Rușii si ucrainenii au făcut un nou schimb, neaşteptat, de prizonieri. Aproape 300 de deţinuţi au fost eliberați. Printre ei, şi luptători de la Azovstal. Unul dintre aceştia este celebrul combatant care a rezistat la uzină până în ultima clipă. Șeful poliției din Mariupol, Mykhailo Verşinin, a fost şi el eliberat din captivitate. El a fost capturat împreună cu apărătorii lui la Mariupol după ce au fost blocați pe teritoriul combinatului în luna mai. Totodată au fost eliberaţi inclusiv zece combatanţi străini. 

Update 08:40. Volodimir Zelenski cere ca Rusia să fie pedepsită pentru crimele pe care le-a comis. Președintele ucrainean a mai declarat în discursul preînregistrat transmis în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, că Ucraina are mai multe condiţii pentru pacea cu Rusia. Acestea includ pedepsirea agresiunii, restabilirea securităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi garanţii de securitate. 

A fost comisă o crimă împotriva Ucrainei și cerem o pedeapsă corectă. Crima a fost comisă împotriva granițelor noastre de stat. Crima a fost comisă împotriva vieților poporului nostru. Crima a fost comisă împotriva demnității femeilor și bărbaților noștri. Crima a fost comisă împotriva valorilor care ne fac pe noi o comunitate a Națiunilor Unite. Iar Ucraina cere pedeapse deoarece ei au încercat să ne fure teritoriul. Pedeapse pentru uciderea a mii de oameni. Pedeapse pentru torturile și umilințele aplicate femeilor și bărbaților. Pedeapse pentru agitaţia catastrofală pe care Rusia a provocat-o cu războiul său ilegal și nu doar pentru noi, ucrainenii, ci pentru întreaga lume. Pentru fiecare națiune care este reprezentată în această sală a Adunării Generale a ONU”, a declarat Zelenski. 

"Ar trebui creat un tribunal special pentru a pedepsi Rusia pentru crima de agresiune împotriva statului nostru... Rusia ar trebui să plătească pentru acest război cu bunurile sale", a mai spus președintele ucrainean, îndemnând ONU să "elimine dreptul de veto" al Rusiei în calitate de membru al Consiliului de Securitate. 

Update 08:20. Mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze nemulțumiți că Vladimir Putin a anunțat mobilizarea a aproximativ 300.000 de rezerviști cu vârste între 18 și 65 de ani. Imaginile filmate în mai multe orașe rusești arată cum manifestanții sunt luați pe sus, trântiți la pământ sau loviți de poliție. În încercarea de opri protestele, Procuratura din Moscova a anunțat că cei care participă la aceste mitinguri "ilegale" vor fi pedepsiți cu până la 15 ani de închisoare. Peste o mie de protestatari au fost arestați, cei mai mulți dintre ei la Moscova si Sankt Petersburg. Printre ei, inclusiv o tânără care își plimba copilul în cărucior, în apropierea pieței în care avea loc un protest. Polițiștii nu i-au spus motivul concret pentru care o arestează.

Între timp, la granița dintre Rusia şi Georgia, zeci de mii de ruși au format coloane de mașini în încercarea de a fugi de încorporare.

Şi aeroporturile au fost pline până la refuz iar zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei, destinații care le permit rușilor să intre fără viză s-au epuizat în doar câteva minute. De asemenea, zborurile directe din Moscova către Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan au devenit indisponibile. Potrivit Google Trends, numărul căutărilor de curse aeriene a crescut de patru ori în ultimele 24 de ore.

 

Continuă și reacţiile internaţionale care condamnă discursul ameninţător al lui Vladimir Putin.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că e nevoie de o nouă rundă de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, după discursul în care președintele rus a amenințat din nou cu armele nucleare și a anunțat o mobilizare parțială, relatează CNN.

„Președintele Putin își arată acum slăbiciunea pentru că încearcă să mobilizeze personal mai puțin pregătit, cu mai puțină experiență, mai puțin motivat și vrea să înceapă referendumuri false pe pământul suveran al Ucrainei. Așa că cred că acest lucru necesită noi sancțiuni din partea noastră”, a declarat von der Leyen într-un interviu pentru CNN.

„Suntem pregătiți să impunem costuri economice suplimentare Rusiei și persoanelor și entităților din interiorul și din afara Rusiei care susțin, politic sau economic, invazia. În plus, vom propune controale suplimentare la export asupra tehnologiei civile, pe măsură ce Rusia trece la o economie de război completă”, a spus von der Leyen.

Ea a vorbit despre efectul sancțiunilor de până acum, spunând că acestea sunt „foarte eficiente”. Întrebată despre retorica nucleară a liderului rus, von der Leyen a spus: „Putin are arme nucleare, acesta este un fapt, dar nu vom ceda niciodată în fața șantajului”.

Cancelarul german Olaf Scholz a numit miercuri un „act de disperare” deciziile recente ale preşedintelui Vladimir Putin care a anunţat o mobilizare parţială a rezerviştilor ruşi pentru a lupta în Ucraina şi referendumuri în teritoriile din estul şi sudul acestei ţări.

„Putin nu face decât să înrăutăţească lucrurile. El a subestimat complet de la început situaţia şi voinţa de rezistenţă a ucrainenilor”, a declarat cancelarul german în cadrul unei scurte declaraţii făcute în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

„Rusia nu poate câştiga acest război criminal. Aceste referendumuri fictive nu vor fi niciodată recunoscute”, a subliniat Scholz. 

Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a spus că Forțele Armate ale Ucrainei vor distruge toți inamicii, oricât de mulți ar fi, ca reacție la anunțul mobilizării parțiale în Federația Rusă, relatează Ukrainska Pravda.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut miercuri comunității internaționale să pună „maximum de presiune” pe Vladimir Putin, pentru a opri războiul fără sens împotriva Ucrainei.

„Regret profund alegerea președintelui Putin de a-și implica țara, în mod special tinerii, în războianunțând mobilizarea rezerviștilor”, a spus Macron.  

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat miercuri „retorica nucleară periculoasă” a lui Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să utilizeze „toate mijloacele” arsenalului său împotriva Occidentului, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat redactorului-şef al Reuters, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a spus că prima mobilizare din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace nu este o surpriză, dar aceasta va escalada războiul din Ucraina lansat de Vladimir Putin în data de 24 februarie.

„Ne vom asigura că nu există nicio neînţelegere la Moscova despre modul exact cum vom reacţiona. Desigur, asta depinde de ce fel de situaţie sau ce fel de arme pot folosi ei. Lucrul cel mai important este să împiedicăm să se întâmple acest lucru şi iată de ce am fost atât de clari în comunicările noastre cu Rusia în legătură cu consecinţele fără precedent”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Război în Ucraina, 21 septembrie | Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin va recurge la atacuri nucleare 

Război în Ucraina, 20 septembrie | Şi separatiştii din Herson vor referendum pentru alipirea la Rusia

Război în Ucraina, 19 septembrie | Zelenski, decret privind înființarea a 15 noi administrații militare în regiunea Herson

Război în Ucraina, 18 septembrie | Lupte grele pe fronturile din est şi sud-est

Război în Ucraina, 17 septembrie | Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole