Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 272. Rusia vrea să înroleze circa 700.000 de soldați în a doua mobilizare

Război în Ucraina, ziua 272. Rusia vrea să înroleze circa 700.000 de soldați în a doua mobilizare

Andreea Ştefan
8 minute de citit Publicat la 22:17 22 Noi 2022 Modificat la 23:00 22 Noi 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Locuitorii din Herson sunt mutați în zone unde problemele de încălzire sunt mai puțin grave
  • Statele Unite vor furniza Ucrainei asistenţă macroeconomică suplimentară
  • Rusia plănuiește să înroleze până la 700.000 de soldați în a doua mobilizare
  • Olaf Scholz: Trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare a crizei din Ucraina
  • Șeful Agenției ONU, după ultimele bombardamente la centrala nucleară Zaporojie: "Vă jucați cu focul!"
  • Macron anunță sprijin de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina
  • Zelenski cere ajutorul NATO pentru apărarea centralelor nucleare din Ucraina
  • Procuratura din Kiev anunță că a identificat patru centre de tortură în Herson
  • Moscova anunță că îi va căuta pe cei care i-ar fi executat pe mai mulți soldați ruși după ce aceștia s-ar fi predat

UPDATE 23:00 Locuitorii din Herson sunt mutați în zone unde problemele de încălzire sunt mai puțin grave

Cetățenii din orașul Herson, recent eliberat, situat în sudul țării, unde Kievul spune că trupele rusești au distrus infrastructura critică, sunt în prezent mutați în zone unde problemele de securitate și de încălzire sunt mai puțin grave, scrie Sky News.

”A fost înfricoșător. Am așteptat. Ne-am așteptat băieții până la sfârșit. Am așteptat eliberarea noastră. Plecăm acum, pentru că este înfricoșător să dormim noaptea. Obuzele zboară deasupra capetelor noastre și explodează. Este prea mult. Vom aștepta până când situația se va îmbunătăți”, a spus Tetyana Stadnik.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că jumătate din capacitatea energetică a țării a fost pusă la pământ de rachetele rusești.

Între timp, într-un mesaj pe Telegram adresat locuitorilor din Herson - în special persoanelor în vârstă, femeilor cu copii și celor bolnavi sau cu dizabilități - vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a postat o serie de modalități prin care locuitorii își pot exprima interesul de a pleca.

”Puteți fi evacuați pentru perioada de iarnă în regiuni mai sigure ale țării”, a scris ea, citând atât probleme de securitate, cât și de infrastructură.

UPDATE 22:00 Statele Unite vor furniza Ucrainei asistenţă macroeconomică suplimentară

Administraţia SUA va începe să transfere Ucrainei, în următoarele săptămâni, fonduri din cadrul planului de asistenţă financiară în valoare de 4,5 miliarde de dolari (4,37 miliarde de euro), a declarat marţi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citată de agenţia Reuters.

Fondurile, aprobate la Washington în septembrie, au rolul "consolidării stabilităţii economice şi susţinerii serviciilor guvernamentale de bază", a declarat Janet Yellen.

Oficialul american a îndemnat şi alte naţiuni să furnizeze asistenţă financiară suplimentară Ucrainei.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi după-amiază transferul a 2,5 miliarde de euro Ucrainei, în cadrul asistenţei financiare pentru acoperirea nevoilor curente, în contextul războiului cu Rusia.

"Comisia Europeană transferă Ucrainei încă 2,5 miliarde de euro. Plănuim să oferim 18 miliarde în 2023, prin tranşe constante, pentru remedierea urgentă a problemelor şi relansarea rapidă, care să conducă la o reconstrucţie de succes. Vom continua să susţinem Ucraina cât va fi necesar", a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter.

La rândul său, Banca Mondială (BM) a anunţat marţi că va furniza Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari (4,37 miliarde de euro) pentru acoperirea necesităţilor bugetare curente.

"Fondurile au rolul menţinerii în funcţiune a serviciilor esenţiale şi a instituţiilor guvernamentale. Vor putea fi plătite salariile angajaţilor spitalelor, funcţionarilor guvernamentali şi personalului din învăţământ. De asemenea, vor putea fi plătite pensiile, salariile angajaţilor din sectorul de stat şi indemnizaţiile sociale", a comunicat Banca Mondială.

Până acum, Banca Mondială a furnizat Ucrainei asistenţă financiară în valoare de 17,8 miliarde de dolari de la începerea invaziei militare ruse.

UPDATE 18:00 Rusia plănuiește să înroleze până la 700.000 de soldați în a doua mobilizare

Kremlinul se pregătește pentru o a doua rundă de mobilizare și plănuiește să înroleze până la 700.000 de oameni, a afirmat consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gherșcenko, potrivit Sky News.

În septembrie, președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială în Rusia pentru a „asigura securitatea poporului nostru și a populației din teritoriile eliberate”.

La momentul respectiv, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia va recruta 300.000 de rezerviști pentru a-și susține armata.

Ulterior, însă, au început să apară informații potrivit cărora autoritățile ruse ar fi recrutat și oameni ai străzii pentru a-și reface efectivele militare.

Acum, consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gherșcenko, a afirmat că o nouă rundă de mobilizare ar putea fi la orizont pentru Rusia în ianuarie.

Dacă afirmațiile sunt adevărate, aceasta sugerează că Rusia se pregătește pentru un conflict de lungă durată și, de asemenea, că războiul Moscovei din Ucraina nu decurge așa cum și-a imaginat Putin.

UPDATE 17:00 Olaf Scholz: Trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare a crizei din Ucraina

Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a crizei din Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz, la o conferință de la Berlin.

Vorbind la o conferință la Berlin, găzduită de ziarul Suddeutsche Zeitung, Olaf Scholz a declarat: „Având în vedere evoluția războiului și eșecurile vizibile și crescânde ale Rusiei, trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare”.

Aceasta ar putea include distrugerea infrastructurii, a adăugat el.

De asemenea, Scholz a declarat că recenta sa călătorie în China a meritat, deoarece a permis ambelor țări să împărtășească poziția lor comună împotriva utilizării armelor nucleare.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la cetățenii săi să economisească energia, în contextul în care atacurile neîncetate ale Rusiei au înjumătățit capacitatea energetică a țării.

Autoritățile au declarat că milioane de ucraineni, inclusiv în capitala Kiev, s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie electrică cel puțin până la sfârșitul lunii martie din cauza atacurilor cu rachete.

Atacarea de către Rusia a instalațiilor energetice ucrainene urmează unei serii de eșecuri pe câmpul de luptă care au inclus retragerea din orașul Herson din sudul țării.

UPDATE 14:00 - Viktor Orban a enervat și Ucraina după ce s-a afișat cu un fular cu harta Ungariei Mari

Ucraina îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a protesta față de faptul că premierul Viktor Orban a mers la un meci de fotbal purtând un fular care înfățișează o parte din teritoriul ucrainean ca parte a Ungariei, a declarat marți Ministerul ucrainean de Externe, transmite Reuters.

"Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-ungare și nu respectă principiile politicii europene", a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko.

Nikolenko a precizat că Ucraina dorește scuze și o dezmințire a oricăror pretenții maghiare asupra teritoriului ucrainean.

Și presa ucraineană a prezentat imagini cu Orban întâlnindu-se cu un fotbalist maghiar care purta un fular pe care era o hartă a Ungariei Mari, care include teritorii care acum fac parte din statele vecine Austria, Slovacia, România, Croația, Serbia și Ucraina.

Update 12:00 - Un înalt oficial NATO susține că războiul din Ucraina va continua și în 2023 și că în primăvară va urma o ofensivă puternică din partea Rusiei.  

Potrivit surselor Antena 3 CNN, în următoarele 8-10 săptămâni, rușii se vor consolida, se vor regrupa, urmând ca în primăvară să aibă loc o ofensivă puternică din partea acestora.  

Totodată, Vladimir Putin nu va ceda și nu va renunța la scopul inițial de a cuceri tot teritoriul. Acesta este și motivul pentru care războiul va continua și în 2023. 

Mai mult decât atât, oficialul NATO a declarat că nu se exclude folosirea armei nucleare tactice, însă, în acest moment, nu există semnale că s-ar pregăti așa ceva.  

În ceea ce privește regugiații, ucrainenii vor continua să își părăsească țara, însă numărul acestora nu va fi foarte mare.  

Update 10:00 - Întreruperile de curent din Ucraina vor dura probabil până în martie 2023

Cel mai probabil ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a avertizat șeful unui important furnizor de energie, informează The Guardian.

Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost avariată de atacurile rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski, lăsând milioane de oameni fără electricitate și apă, în timp ce iarna se instalează și temperaturile scad sub zero grade.

Serghei Kovalenko, șeful YASNO, principalul furnizor privat de energie din Kiev, a declarat că muncitorii se grăbesc să finalizeze reparațiile înainte de sosirea frigului.

„Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă: Ucrainenii vor trăi cel mai probabil cu pene de curent până cel puțin la sfârșitul lunii martie”, a declarat Kovalenko într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Scenariul de bază este că, dacă nu vor exista noi atacuri asupra rețelei electrice, atunci, în condițiile actuale de generare a energiei electrice, deficitul de energie ar putea fi distribuit în mod egal în întreaga țară. Acest lucru înseamnă că întreruperile vor fi peste tot, dar mai puțin durabile”, a adăugat acesta.

Update 09:00 - ONU: Incidentul cu soldați ruși executați trebuie anchetat

Organizaţia Naţiunilor Unite face investigaţii cu privire la săvârşirea de crime de război, de această dată, din partea ucrainenilor. Totul a început de la o serie de imagini care arată un grup de soldaţi ruşi executaţi, spun mai mulţi analişti.

Însă New York Times şi experţii în urmărirea penală a crimelor de război spun că aceste imagini sunt neclare şi că, în cazul în care soldaţii ruşi au simulat capitularea şi au deschis focul, gestul lor este o crimă de război.

"Există tot mai multe dovezi privind crime de război sistemice comise în toate regiunile în care au fost desfăşurate trupe ruse", a declarat Beth Van Schaack, emisarul american pentru Justiţie la nivel Global.

"Este vorba despre atacuri deliberate, generalizate şi disproporţionate împotriva populaţiei civile şi asupra infrastructurii civile, precum şi despre eforturi de acoperire a acestor acţiuni", a afirmat Beth Van Schaack, menţionând şi abuzuri asupra civililor şi asupra prizonierilor de război.

Beth Van Schaack a precizat că este dificil de stabilit dacă un atac specific este crimă de război. "Fiecare atac trebuie evaluat pentru a se stabili dacă erau obiective militare în apropiere sau dacă erau doar obiective civile, dar există un model care pare a indica atacuri asupra elementelor civile", a subliniat oficialul american. Van Schaack a afirmat că există şi informaţii clare despre "abuzuri fizice şi psihologice, inclusiv execuţii sumare, în cadrul operaţiunilor militare, precum cazuri de transferuri şi deportări forţate".

Război în Ucraina, 21 noiembrie | Rusia va permite un control restricționat al inspectorilor ONU la Zaporojie

Război în Ucraina, 20 noiembrie | AIEA: Centrala nucleară din Zaporojie a fost bombardată

Război în Ucraina, 19 noiembrie | Premierul britanic Rishi Sunak vizitează Kievul și promite sprijin

Război în Ucraina, 18 noiembrie | Ajutorul internaţional pentru Ucraina a ajuns la 23 miliarde de dolari 

Război în Ucraina, 17 noiembrie | Generalul James Marks dezvăluie motivul pentru care Ucraina și Rusia trebuie să negocieze 

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole