Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 210. Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin va recurge la atacuri nucleare

Război în Ucraina, ziua 210. Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin va recurge la atacuri nucleare

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 16:15 21 Sep 2022 Modificat la 23:52 21 Sep 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia a eliberat miercuri zece combatanţi străini luaţi prizonieri în războiul din Ucraina
  • Joe Biden: ”Singura țară care se opune încheierii războiului este Rusia”
  • Volodimir Zelenski nu crede că Vladimir Putin va recurge la atacuri nucleare
  • Primarul Kievului spune că Putin a lansat acțiunea care îl va îngropa
  • Comisia Europeană: Mobilizarea militară parțială este "încă un semn al disperării" președintelui rus
  • Rușii caută să fugă din țară după anunțul lui Putin privind mobilizarea
  • Serghei Şoigu: "Toate Forţele Armate, inclusiv 'Triada Nucleară', îndeplinesc ordinele preşedintelui"
  • Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia
  • Avarii la Centrala Nucleară Zaporojia după noi bombardamente ale rușilor
  • Explozii puternice în Harkov. Rachetele au lovit clădiri rezidențiale
  • Scholz cere, la ONU, menţinerea susţinerii pentru Ucraina şi soluţii pentru crizele internaţionale
  • Comunitatea internaţională denunţă referendumurile anunţate în regiunile separatiste

Update 21 septembrie, ora 21.40 Potrivit OVD-Info, o organizație specializată în numărarea arestărilor, peste 928 de protestatari au fost deja reținuți în 38 de orașe, dintre care 361 de persoane ar fi fost reținute numai în Moscova.

Update 21 septembrie, ora 20.15 Rusia a eliberat miercuri zece combatanţi străini luaţi prizonieri în războiul din Ucraina, eliberarea acestora survenind în urma unei acţiuni de mediere desfăşurată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunţat un oficial saudit citat de Reuters.

Pe lista prizonierilor eliberaţi se regăsesc cetăţeni din SUA, Marea Britanie, Suedia, Croaţia şi Maroc, iar aceştia au fost aduşi miercuri cu un avion în Arabia Saudită, a precizat oficialul saudit.

Update 21 septembrie, ora 18.43 Președintele american Joe Biden a declarat în cadrul discursului său de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite că Statele Unite sunt decise să apere democrația în întreaga lume, în urma amenințărilor nucleare lansate marți dimineață de liderul rus Vladimir Putin.

Update 21 septembrie, ora 17.22 Irlanda a anunțat că a depus o intervenție oficială la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), ca terță parte în dosarul deschis de Ucraina împotriva Federației Ruse, în legătură cu acuzațiile Rusiei de genocid în Ucraina, pentru a-și susține războiul din țara vecină, relatează Guardian.

În cererea sa adresată CIJ, Ucraina a argumentat că Rusia a susținut în mod fals că au avut loc acte de genocid în regiunile Lugansk și Donețk din Ucraina și a folosit acest lucru ca bază pentru a recunoaște autoproclamatele „Republică Populară Donețk” și „Republica Populară Lugansk”. ” și să invadeze Ucraina.

Intervenția Irlandei susține că CIJ are competență în acest caz și că utilizarea forței de către Rusia sub pretextul unei acuzații false de genocid în Ucraina este o încălcare gravă a Convenției genocidului.

„În calitate de membru ales al Consiliului de Securitate al ONU, am condamnat în mod constant agresiunea Rusiei, susținând o rezoluție emblematică în cadrul Adunării Generale, care denunță invazia ca fiind ilegală, nejustificată și neprovocată. Intervenția Irlandei în acest caz este o nouă demonstrație a hotărârii noastre de a asigura responsabilitatea”, a spus ministrul afacerilor externe al Irlandei, Simon Coveney.

Update 21 septembrie, ora 16.15 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părut să minimizeze ameninţările omologului său rus, Vladimir Putin, privind utilizarea de arme nucleare, semnalând că nu există informaţii că Moscova ar putea recurge la atacuri cu armament de acest tip.

"Eu nu cred că vor fi utilizate astfel de arme", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat Bild TV.

Referindu-se la decizia lui Vladimir Putin de a ordona mobilizarea parţială a rezerviştilor, Zelenski a precizat: "Eu am toate informaţiile de care am nevoie. Acest discurs nu reprezintă nimic nou pentru mine. Serviciile noastre secrete şi cele ale aliaţilor noştri spuseseră deja aceste lucruri. Mobilizarea a fost pregătită în ultima lună. Au probleme cu ofiţerii şi cu alţi membri ai personalului militar".

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat miercuri mobilizarea parţială a rezerviştilor militari, în contextul planurilor de organizare a unor referendumuri pentru anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

În discursul de miercuri, Putin a acuzat Occidentul de "şantaj nuclear" şi a afirmat că "reprezentanţi de rang înalt ai principalelor naţiuni NATO" au făcut declaraţii "despre posibilitatea utilizării armelor nucleare împotriva Rusiei", fără însă a nominaliza pe nimeni.

"Celor care îşi permt să facă astfel de afirmaţii la adresa Rusiei vreau să le reamintesc că ţara noastră are diverse mijloace de distrugere şi, când este ameninţată integritatea teritorială a ţării noastre, pentru protejarea Rusiei şi a cetăţenilor, categoric vom folosi toate mijloacele de care dispunem. Nu este o afirmaţie menită să genereze confuzie", a declarat Putin, citat de agenţia The Associated Press.

Update 21 septembrie, ora 15.00 Anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială și amenințarea sa cu desfășurarea de forțe nucleare în Ucraina sunt "procesele care îl vor îngropa", a declarat astăziprimarul din Kiev.

"Mobilizarea anunțată de Putin și amenințările nucleare nu-l vor ajuta pe agresor în demersul său de a cuceri și distruge Ucraina și pe ucraineni", a declarat Vitali Klitschko pe canalul său oficial de Telegram. "Tiranul a lansat în cele din urmă procesele care îl vor îngropa în țara sa".

"Lumea civilizată trebuie să înțeleagă în sfârșit că răul trebuie distrus complet, și nu să vorbească despre niște negocieri de pace iluzorii", a adăugat Klitschko.

Update 21 septembrie, ora 14.00 Executivul Uniunii Europene l-a acuzat astăzi pe președintele rus Vladimir Putin că face un "pariu nuclear foarte periculos" și a declarat că comunitatea internațională trebuie să facă presiuni asupra sa pentru a "opri un astfel de comportament nesăbuit", relatează Reuters.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de politică externă, Peter Stano, a declarat, de asemenea, într-o conferință de presă, că "referendumurile false și ilegale" susținute de Moscova în regiunile ucrainene pe care le ocupă nu vor fi recunoscute.

"Putin face un pariu nuclear. Folosește elementul nuclear ca parte a arsenalului său de teroare, este inacceptabil", a declarat Stano.

De asemenea, reprezentantul UE a mai spus că decizia lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială pentru a lupta în Ucraina a dovedit că președintele rus este "în disperare" și că nu urmărește decât să escaladeze criza.

Update 21 septembrie, ora 13.00 "Cum să scapi de mobilizare", este cea mai căutată frază de pe internet, în Rusia, înregistrată de Google Trends în această dimineață, la scurt timp dupa anunțul președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială. În plus, mulți ruși au cumpărat deja bilete de avion către Armenia, Turcia sau Georgia.

Rușii s-au panicat când au auzit anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială în Rusia. Aceștia au căutat pe internet modalități de a evita să fie înrolați.

"Cum să scapi de mobilizare", "Cum să scapi de armată", "Cu ce vedere nu iau în armată", "Cum să îți rupi mâna", sunt cele mai căutate fraze pe internet, în Rusia, înregistrate de Google Trends în această dimineață.

Totodată, s-au epuizat toate biletele la zborurile de astăzi de la Moscova către Erevan, Istanbul și Tbilisi, capitalele Armeniei, Turciei, respectiv Georgiei.

Update 21 septembrie, ora 11.00 Serghei Şoigu, ministrul al Apărării, a anunţat, astăzi, că "toate forţele armate ale Rusiei, inclusiv 'triada nucleară' îndeplinesc ordinele preşedintelui".

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a declarat că mobilizarea parțială decretată de președintele Vladimir Putin se va aplica "doar celor cu experiență militară anterioară" și că sunt vizați circa 300.000 de rezerviști, relateză Sky News.

Șoigu a declarat că Rusia luptă "nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva Occidentului". Ministrul rus a mai explicat că oamenii "vor fi pregătiți din punct de vedere militar înainte de a fi desfășurați", adăugând că mobilizarea nu va include "persoane care au servit ca recruți sau studenți".

De asemenea, Șoigu a oferit o cifră a pierderilor rusești, spunând că 5.937 de persoane au fost ucise. Numărul este cu mult sub estimările date de agențiile ucrainene și occidentale.

Update 21 septembrie, ora 10.00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că aproximativ 300.000 de persoane vor fi mobilizate, prin Decret, în Forțele Armate ale Federației Ruse.

Ce conține decretul de mobilizare parțială în Rusia, dat astăzi de Vladimir Putin

Update 21 septembrie, ora 09.30 Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, într-un discurs, mobilizarea parțială în contextul conflictului din Ucraina.

Într-un clip înregistrat, el a spus că locuitorii republicilor populare Donețk și Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia și alte zone „au fost eliberați de regimul nazist”.

El spune că țările occidentale încearcă să "blocheze" independența și dezvoltarea. "Scopul Occidentului este în continuare să slăbească și să distrugă, ei spun asta în mod deschis."

Putin adaugă că Occidentul a făcut din poporul ucrainean "carne de tun" încă din 2014, când a fost anexată Peninsula Crimeea și a adăugat că "obiectivul principal" de "eliberare" a populației din regiunea Donbas "rămâne neschimbat".

Putin a adăugat că "sprijină" persoanele care urmăresc organizarea de referendumuri în părțile din Ucraina controlate de Rusia. El spune că a dispus o "mobilizare parțială", precizând că un decret în acest sens a fost deja semnat.

"Subliniez că este vorba de o mobilizare parțială. Doar rezerviștii vor fi recrutați", spune el. Putin a spus că mobilizarea va începe miercuri. "Cetățenii ruși chemați în cadrul mobilizării vor beneficia de toate avantajele celor care servesc sub contract", spune el.

Putin spune că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul și că, dacă integritatea țării va fi pusă în pericol, va acționa. „Nu glumesc”.

Update 21 septembrie, ora 09.15 Invadatorii ruşi au tras, din nou, asupra Centralei Nucleare Zaporojia, avariind echipamentul de comunicaţii al uneia dintre unităţile energetice - a anunţat Energoatom, agenţia nucleară de stat ucraineană.

"Pe 21 septembrie 2022, la ora 01:13, ca urmare a unui nou bombardament asupra Centralei Nucleare Zaporojia, lansat de către teroriştii ruşi, echipamentul de comunicaţii al unităţii energetice nr. 6 a fost avariat" - a menţionat compania, adăugând că au fost oprite atât transformatorul unităţii energetice afectate, cât şi cele care asigură nevoile proprii ale unităţii.

Din cauza pierderilor de energie, a avut loc o pornire de urgenţă a două generatoare diesel ale sistemelor de siguranţă pentru a asigura funcţionarea pompelor de răcire a combustibilului.

La ora 02:00, personalul centralei a restabilit alimentarea cu energie electrică pentru nevoile proprii ale unităţii nr. 6, astfel că generatoarele diesel au fost oprite, scrie Rador.

Update 21 septembrie, ora 08.00 Mai multe explozii puternice au avut loc, în această dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar rachetele au lovit clădiri rezidenţiale, relatează CNN.

În timp ce sirenele de raid aerian răsunau, echipa CNN de la faţa locului a auzit 6-7 "explozii mari". Acestea au avut loc în jurul orei locale 1:52 a.m.

Rachetele au lovit clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje în districtul Kholodnogorsk din Harkov, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, într-o postare pe Telegram.

Update 21 septembrie, ora 00.30 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a pledat, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, pentru menţinerea susţinerii internaţionale pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia, şi a cerut soluţii pentru depăşirea problemelor alimentare, a crizei energetice şi climatice.

Olaf Scholz a cerut, de la tribuna Adunării Generale a Naţiunilor Unite, intensificarea cooperării internaţionale şi a îndemnat Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina, argumentând că Administraţia de la Kiev are dreptul de apărare a integrităţii teritoriale.

"De aceea, susţinem Ucraina şi, de aceea, nu putem accepta farse de referendumuri", a declarat Olaf Scholz, referindu-se la planurile Moscovei de a organiza plebiscite pentru anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson.

Olaf Scholz a cerut soluţii pentru problemele alimentare, pentru criza energetică şi cea climatică. "Trebuie să ne ţinem de cuvânt şi să contribuim la posibilitatea de soluţionare a problemelor majore cu care se confruntă lumea", a continuat Olaf Scholz, conform declaraţiei publicate pe site-ul Guvernului Germaniei şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Vrem să atingem neutralitatea climatică până în anul 2045 şi vrem să contribuim pentru a ajuta toate ţările să meargă pe acest drum, în Asia, Africa şi în America de Sud", a subliniat Scholz.

Cancelarul german a îndemnat naţiunile dezvoltate să ajute ţările care se confruntă cu probleme alimentare. "Ţările bogate au responsabilitatea de a contribui cu mijloace financiare" pentru a ajuta statele care se confruntă cu probleme alimentare, a insistat Scholz.

Update 21 septembrie, ora 00.05 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a acuzat Rusia, în discursul rostit la reuniunea Adunării Generale ONU, că a generat revenirea "imperialismelor" şi a cerut relansarea procesului diplomatic pentru oprirea războiului din Ucraina, admiţând că acest lucru poate avea loc doar dacă vrea şi Kievul.

"Începând din 24 februarie, asistăm la revenirea erei imperialismelor şi a coloniilor. Franţa le refuză şi va căuta cu obstinaţie pacea", a afirmat Emmanuel Macron, în discursul rostit marţi la reuniunea Adunării Generale a Naţiunilor Unite, în New York.

Macron a îndemnat Rusia să "oprească anexarea regiunilor ucrainene" şi a cerut relansarea procesului de pace, "dacă îl vrea Ucraina şi Rusia acceptă buna-credinţă".

Invazia rusă în Ucraina a deschis calea "altor războaie de anexare, în Europa, dar, poate că mâine şi în Africa, Asia sau în America Latină. Avem de făcut o alegere simplă, între război şi pace", a subliniat preşedintele Franţei, conform postului BFMTV.

Emmanuel Macron a îndemnat toate naţiunile să condamne ferm războiul Rusiei în Ucraina. "Cei care tac astăzi servesc în secret, cu o anumită complicitate, cauza unui nou imperialism, un cinism contemporan care erodează ordinea internaţională fără de care pacea nu este posibilă", a atras atenţia preşedintele Franţei.

Înaintea discursului de la reuniunea Adunării Generale ONU, Emmanuel Macron a criticat vehement planul Administraţiei Vladimir Putin de a organiza referendumuri penru anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson. "Aceste iniţiative nu au nicio existenţă legală" şi nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională, a subliniat preşedintele Franţei.

Casa Albă respinge planurile Rusiei de a organiza refendumuri în anumite părți din Ucraina și a spus că Moscova ar putea face acest lucru pentru a recruta militari din acele zone, după ce a suferit pierderi masive pe câmpul de luptă. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, consideră referendumurile un afront la principiile suveranității și integrității teritoriale.

Președintele francez Emmanuel Macron a calificat marți drept o „parodie” anunțul privind organizarea de referendumuri în patru regiuni separatiste din Ucraina, afirmând că acestea nu vor avea „nicio consecință juridică”, potrivit AFP.

Şi Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat la rândul său „simulacrele de referendumuri” organizate de autoritățile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina, considerându-le a fi „o nouă escaladare a războiului lui Putin”.

„Aceste simulacre de referendumuri n-au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a scris Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter.

Bursa de la Moscova a scăzut marți cu aproape 9% după anunțarea referendumurilor privind anexarea la Rusia de către autoritățile pro-ruse din cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei controlate de Moscova, scrie AFP.

„Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să își intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el.

Orice referendum privind aderarea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși ar anihila orice posibilitate pentru discuții dintre Kiev și Moscova, a declarat marți purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean publicației ucrainene Liga.net.

„Fără referendumuri, există încă o mică șansă pentru o soluție diplomatică. După referendum - nu”, a spus Serghei Nikiforov, potrivit Liga.net. El a făcut aceste comentarii după ce oficialii instalați de ruși în patru regiuni ucrainene ocupate au anunțat desfășurarea unor referendumuri, săptămâna viitoare, pentru aderarea oficială la Rusia, relatează Reuters.

Război în Ucraina, 20 septembrie | Şi separatiştii din Herson vor referendum pentru alipirea la Rusia

Război în Ucraina, 19 septembrie | Zelenski, decret privind înființarea a 15 noi administrații militare în regiunea Herson

Război în Ucraina, 18 septembrie | Lupte grele pe fronturile din est şi sud-est

Război în Ucraina, 17 septembrie | Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean

Război în Ucraina, 16 septembrie | Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole