Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 636 | SUA oferă un nou sprijin militar, de 100 de milioane de dolari, pentru Ucraina, care include noi capacități de apărare antiaeriană

Război în Ucraina, ziua 636 | SUA oferă un nou sprijin militar, de 100 de milioane de dolari, pentru Ucraina, care include noi capacități de apărare antiaeriană

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 13:50 21 Noi 2023 Modificat la 23:43 21 Noi 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a fost vizat de „cinci sau șase” tentative de asasinat inițiate de ruși
  • Luptele dintre ucraineni și ruși se intensifică în jurul orașului Bakhmut
  • Rușii, în ofensivă pe direcțiile Kupiansk și Bahmut
  • Rusia susţine că a doborât două drone ucrainene, Kievul dezminte
  • Armata finlandeză ajută la construirea "cortinei de fier" cu Rusia
  • Volodimir Zelenski destituie conducerea medicilor militari
  • Guvernator ucrainean: o parcare din Herson a fost lovită cu rachete rusești, doi oameni au murit

Update 20:30 O cântăreață ucraineană ce a câștigat concursul Eurovision în 2016 a fost pusă de Rusia pe lista celor mai căutați infractori.

Jamala, al cărei nume complet este Susana Jamaladinova, se află "pe lista persoanelor căutate pentru acuzații penale", a anunțat luni agenția de presă de stat rusă TASS.

TASS a citat baza de date de căutare a Ministerului rus al Afacerilor Interne, care ar fi spus că Jamala este menționată "în temeiul unui articol din Codul penal al Federației Ruse".

Cu toate acestea, autoritățile nu precizează ce articol penal ar fi încălcat cântăreața din Ucraina. O posibilitate ar fi împrăștierea ”de știri false despre armata rusă", precizează CNN.

De asemenea, publicația a relatat că Jamala a fost adăugată pe o listă de artiști ucraineni care au interdicție de a intra în Rusia timp de 50 de ani, listă ce apărut în aprilie 2022.

În 2016, ea a câștigat Eurovision cu o melodie sumbră și controversată, care evocă deportarea de către Moscova a membrilor grupului etnic tătar din Crimeea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Jamala a dezvăluit, la acea vreme, că a scris cântecul pentru că a fost inspirată de o poveste pe care i-a spus-o străbunica ei despre deportarea familiei sale și a altora din Crimeea.

Interpretarea cântecului, intitulat "1944", a fost considerată o mustrare puternică la adresa acțiunii militare ordonate de Vladimir Putin în Ucraina în 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Presa de stat rusă a acuzat atunci că a încălcat regulile Eurovision, iar piesa este una anti-rusă.

Update 18:45 România a devenit cel mai important culoar de export pentru Ucraina, după izbucnirea războiului.

Ţara noastră a importat anul trecut din statul vecin marfă în valoare de 2,1 miliarde de euro, o creştere de 66% faţă de 2021.

Dar cât am exportat spre vecini? Produse de 1,5 miliarde de euro, cu 118,5% mai mult faţă de 2021, astfel avem un deficit comercial de peste 0,65 de miliarde de euro, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cele mai mari creșteri ale valorii importurilor au fost la cereale. Valoarea cerealelor cumpărate de România din Ucraina a crescut în 2022 față de 2021 de 204,6 ori.

Concret, 37,3% din toate cerealele importate în 2022 au provenit din Ucraina.

Am importat în cantităţi uriaşe şi seminţe, fructe, tutun, zahăr, preparate din carne, dar şi îngrăşăminte, arată INS.

Update 14:40. Ucrainenii anunță că au distrus 10 drone de atac și o rachetă de croazieră

Statului Major General al armatei urcainene, a anunțat, în urma rapoartelor primite de la administrațiile militare regionale, că apărarea aeriană a distrus, în noaptea de luni spre marți, o racheta de croazieră „Iskander-K” și 10 drone de atac.

„Peste noapte, ocupanții ruși au mai dat o lovitură împotriva Ucrainei, folosind 4 rachete ghidate antiaeriene S-300, o rachetă de croazieră Iskander-K și 11 UAV-uri de atac de tip Shahed-136/131. Racheta de croazieră și 10 drone au fost doborâte”, se arată în mesaj.

Update 13:50. Președinele Consiliului European, la Kiev

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit marţi la Kiev, într-un gest de susţinere, în contextul în care Ucraina marchează 10 ani de la începutul protestelor în masă care au răsturnat de la putere un preşedinte susţinut de Moscova şi au pus Kievul pe o direcţie pro-occidentală fermă, relatează Reuters.

„Mă bucur să mă întorc la Kiev – printre prieteni”, a scris Charles Michel pe X, postând o fotografie în care apare dând mâna cu ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Katarina Mathernova, în gara din Kiev.

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European, luna aceasta, să aprobe începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, la un an după ce Kievul a primit statutul de ţară candidată, un demers excepţional care avea loc la câteva luni după ce ţara fusese invadată de forţele Moscovei.

Update 12:00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a fost vizat de „cinci sau șase” tentative de asasinat inițiate de ruși

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a fost vizat de „cinci sau șase” tentative de asasinat inițiate de ruși, potrivit Sky News.

Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei discuții pe care liderul ucrainean a avut-o cu reprezentanți ai The Sun și ai Fox Corporation. Zelenski a spus că prima încercare a avut loc în prima zi a războiului.

Forțele speciale ale rușilor s-au parașutat la Kiev pentru a-l asasina pe 24 februarie 2022, a relatat președintele Ucrainei. Atunci, gărzile de corp l-au dus pe Zelenski în birou și au improvizat mai multe baricade. Ulterior, oficialii britanici și americani s-au oferit să-l scoată din capitala Ucrainei, dar Zelenski a refuzat.

Vorbind despre tentativele de asasinat, liderul ucrainean le-a comparat cu infecțiile COVID, care sunt din ce în ce mai puțin severe.

„Prima este foarte interesantă, iar după aceea este la fel ca la COVID”, a declarat Volodimir Zelenski pentru The Sun.

Update 11:15. Luptele dintre ucraineni și ruși se intensifică în jurul orașului Bakhmut

Luptele dintre ucraineni și ruși se intensifică în jurul orașului Bakhmut, ocupat de Rusia în primăvară. Ambele tabere susțin că au respins atacuri ale adversarului, potrivit Sky News.

Armata ucraineană a anunțat că în ultimele zile s-au intensificat atacurile rușilor în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Rușii au capturat orașul Bakhmut în luna mai după luni de lupte grele care au transformat zona în ruine. Ulterior, luptele au continuat în zonă, dar progresul a fost lent de ambele părți.

Volodymyr Fityo, un purtător de cuvânt al forțelor terestre ucrainene, a declarat că rușii și-au concentrat atacurile asupra Klișchiivka, un sat din zonă eliberat de forțele ucrainene în septembrie.

„Forțele de ocupație ruse au adus rezervele necesare și au pornit la atac. 11 atacuri au fost respinse în ultimele 24 de ore. Inamicul încearcă să-i disloce pe oamenii noștri din pozițiile defensive din jurul Klișchiivka”, a declarat Fityo pentru televiziunea națională ucraineană.

În paralel, rușii susțin pe rețelele de socializare că forțele lor au respins peste 30 de atacuri ucrainene în jurul orașului Bakhmut în ultima săptămână. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Update 10:35. Rusia a pierdut 319.820 de soldaţi în Ucraina de când a început războiul

Rusia a pierdut 319.820 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene.

Acest număr include 610 pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi,

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.439 de tancuri, 10.174 de vehicule blindate de luptă, 10.134 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.752 de sisteme de artilerie, 899 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 588 de sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.771 de drone şi 22 de ambarcaţiuni.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 21.11.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Luni, 20 noiembrie 2023

Update 09:40. Rușii, în ofensivă pe direcțiile Kupiansk și Bahmut

Comandantul Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sirski, a transmis, marți, că rușii încearcă să forțeze atacuri pe direcțiile Kupiansk și Bahmut, dar armata ucraineană respinge toate atacurile inamice, relatează Ukrinform.

„Pentru atacul asupra pozițiilor ucrainene în toate direcțiile, ocupanții ruși continuă să folosească unități storm z, storm v, care sunt formate din prizonieri și condamnați militari. Rușii încearcă să ajungă la aşezarea Sinkivka, regiunea Harkov, pentru a continua atacul asupra oraşului Kupiansk. Apărătorii noştri au respins toate încercările în această direcţie”, a notat Oleksandr Sirski.

Potrivit oficialului militar ucrainean, rușii își retrag rezervele și se regrupează în direcția Lîman pentru a se pregăti pentru continuarea atacurilor. 

„Bătăliile grele continuă lângă Bahmut . Ocupanții își continuă acțiunile ofensive. Inamicul încearcă să-i scoată pe apărătorii ucraineni din pozițiile lor din zona Klișchiivka. Forțele de apărare rezistă și provoacă pierderi grele trupelor ruse, atât în echipament, cât și în militari”, a transmis Oleksandr Sirski.

Update 08:32. Rusia susţine că a doborât două drone ucrainene, Kievul dezminte

Rusia susţine că a doborât o dronă în regiunea Kursk şi o alta în regiunea Oriol. Surse din armata ucraineană infirmă afirmaţiile făcute de Ministerul rus al Apărării.

SUA oferă un nou sprijin militar, de 100 de milioane de dolari, pentru Ucraina, care include noi capacități de apărare antiaeriană.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat luni un nou ajutor militar de 100 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timpul vizitei sale neanunțate pe care o face la Kiev, relatează Reuters și Sky News.

Noul pachet de sprijin va include interceptoare de apărare antiaeriană și arme antitanc.

"Mesajul pe care vi-l aduc astăzi, domnule președinte, este că Statele Unite ale Americii sunt alături de dumneavoastră. Vom rămâne alături de dumneavoastră pe termen lung", i-a spus Austin lui Zelenski.

Zelenskiy i-a spus lui Austin că vizita sa a fost "un semnal foarte important" pentru Ucraina. "Contăm pe sprijinul dumneavoastră", i-a spus președintele lui Austin.

SUA au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 44 de miliarde de dolari până acum, după ce Rusia și-a lansat invazia pe la scară largă, în februarie 2022.

O conferință comună Ucraina-SUA privind industria militară de la Washington, care va avea loc pe 6 și 7 decembrie, este menită să stimuleze producția internă de arme a Ucrainei, în timp ce războiul se apropie de împlinirea a doi ani.

Război în Ucraina, 20 noiembrie 2023 | Preşedintele Volodimir Zelenski a destituit conducerea medicilor militari

Război în Ucraina, 19 noiembrie 2023 | Președintele Rusiei va participa prin videoconferință la summitul G20

Război în Ucraina, 18 noiembrie 2023 | Vladimir Putin susține că Rusia are relații bune cu Europa: "Nu avem niciun conflict"

Război în Ucraina, 17 noiembrie 2023 | Secretarul general al NATO consideră susţinerea Ucrainei o problemă de securitate naţională pentru toate statele aliate

Război în Ucraina, 16 noiembrie 2023 | Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole