Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ucraina primește 5.000 de dispozitive Starlink de la guvernul polonez
- Finlanda oferă Ucrainei al 21-lea pachet de ajutor militar în valoare de 106 milioane de euro
- Olanda deblochează primul ajutor de 102 milioane de euro pentru Ucraina din fondurile de asistență financiară pentru 2024
- Avioanele rusești au lansat două bombe asupra orașului Toretsk. Trei oameni au murit, iar alți cinci au fost răniți
- Germania alocă 89 de milioane de euro pentru Fondul de sprijin energetic al Ucrainei
- Viktor Orban reiterează că fondurile pentru Ucraina nu trebuie să provină de la bugetul UE
- Rusia a promis să dea un răspuns pe măsură în cazul în care UE îşi continuă planul de a utiliza în folosul Ucrainei activele ruseşti îngheţate
- Ucrainenii a anunțat joi noi pierderi grele pentru ruși în decurs de 24 de ore
- Întâlnire între miniştrii ucrainean şi polonez pentru a rezolva problema blocajului la frontieră
- Ucraina îşi cheamă cetăţenii de sex masculin din străinătate să se alăture luptei împotriva Rusiei
- Ucraina a doborât 34 din cele 35 de drone rusești lansate în cadrul unui atac major desfășurat peste noapte
- Rusia a avansat doi kilometri în apropiere de Avdiivka în două luni, pierzând 20.000 de soldați
- Casa Albă speră ca legea privind ajutorul pentru Ucraina să fie adoptată în ianuare 2024
- Două persoane, rănite în regiunea Dnipro în urma unui atac rusesc cu dronă
- UE oferă Ucrainei 160 de milioane de dolari sub formă de granturi pentru eforturile de redresare
- Depozit al Crucii Roșii în orașul Herson, distrus în urma unui bombardament rusesc
Update 21:30 Guvernul polonez a donat Ucrainei un lot de 5.000 de terminale de rețea prin satelit Starlink.
După cum a raportat Ministerul ucrainean al Transformării Digitale, noile terminale Starlink vor contribui la restabilirea conexiunii în teritoriile eliberate și vor asigura funcționarea școlilor, a unităților medicale și a sectorului energetic.
Ca urmare a acordurilor încheiate între Ministerul pentru Transformare Digitală și partenerii săi, aproximativ 47.000 de terminale Starlink sunt deja în funcțiune în Ucraina, Polonia furnizând cele mai multe dintre acestea - peste 19.500.
Update 20:15 Președintele Finlandei, la propunerea guvernului finlandez, a aprobat acordarea unui alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
Acest pachet de asistență militară pentru Ucraina este al 21-lea pentru Finlanda de la începutul războiului. Aceștia au precizat că este în valoare de aproximativ 106 milioane de euro.
"Finlanda se angajează să sprijine Ucraina atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Valoarea totală a pachetelor de echipamente de apărare pe care le-am livrat deja este de 1,6 miliarde de euro", a comentat ministrul finlandez al apărării, Antti Häkkänen.
În mod tradițional, Finlanda nu dezvăluie detalii despre conținutul pachetului sau despre momentul livrării acestuia în Ucraina "din motive operaționale și pentru a asigura livrarea în siguranță a ajutorului".
Update 18:56 Guvernul olandez a anunțat eliberarea primei tranșe de ajutor umanitar, care face parte din pachetul de ajutor de peste 2 miliarde de euro care va fi acordat Ucrainei în 2024.
Actualul pachet de ajutor de 102 milioane de euro este destinat primelor patru luni ale anului 2024, pentru a ajuta Ucraina să treacă iarna și să se pregătească pentru primăvară.
Ca parte a acestui pachet de ajutor, 15 milioane de euro vor fi alocate pentru fiecare dintre birourile ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare și pentru eforturile de curățare a terenurilor agricole și a teritoriilor eliberate de mine.
Alte 62 de milioane de euro vor sprijini guvernul ucrainean în furnizarea de servicii de bază, refacerea infrastructurii critice și punerea în aplicare a reformelor prin intermediul Programului de redresare pentru Ucraina și Moldova al Băncii Mondiale.
În cele din urmă, 10 milioane de euro vor contribui la finanțarea de echipamente pentru rețeaua electrică ucraineană.
În 15 decembrie, ministrul olandez al comerțului exterior, Joffrey van Leeuwen, a vizitat Ucraina și a anunțat că intenționează să ofere asistență suplimentară pentru 2024.
Update 18:05 Armata rusă a aruncat două bombe asupra orașului Torețk din regiunea Donețk, ucigând trei civili și rănind alți cinci.
Cei cinci civili care au suferit leziuni lucrau la două firme diferite și aveau vârste cuprinse între 33 și 54 de ani. Aceștia au fost spitalizați și primesc tratament medical.
A fost inițiată o anchetă preliminară în cadrul procedurilor penale pentru încălcarea legilor și obiceiurilor de război.
Update 16:20 Guvernul german a alocat încă 88,5 milioane de euro pentru Fondul de sprijin energetic pentru Ucraina în cadrul Comunității Europene a Energiei.
Ucraina utilizează fondurile Fondului de sprijin pentru energie pentru a finanța achiziționarea de surse de energie, piese de schimb și echipamente, cum ar fi transformatoare și generatoare, care contribuie la menținerea aprovizionării cu energie a Ucrainei, precum și la repararea substațiilor și a centralelor electrice distruse pentru a continua să furnizeze populației energie electrică și termică.
Update 15:00 Ungaria crede că fondurile UE pentru Ucraina nu trebuie acordate din bugetul UE şi că un calendar "rezonabil" trebuie stabilit pentru orice finanţare a Ucrainei, a declarat joi premierul ungar Victor Orban, relatează Reuters.
"Sunt convins că să dai Ucrainei 50 de miliarde de euro de la bugetul UE pe cinci ani... este o decizie proastă", a spus Orban în cadrul unei conferinţe de presă.
Toate cele 27 de state UE cu excepţia Ungariei au fost de acord săptămâna trecută cu declanşarea negocierilor de aderare cu Ucraina, ocolind opoziţia declarată a lui Orban, care a acceptat sugestia de a pleca din sala Consiliului European când a fost luată decizia. Orban a confirmat ulterior că Olaf Scholz a sugerat această soluţie.
Dar liderii UE nu au reuşit să depăşească rezistenţa lui Orban când a venit vorba de alocarea a 50 de miliarde de euro de la bugetul UE către Ucraina.
Liderii UE, care preferă un acord sprijinit de toate statele membre, dar au şi un plan B, urmează să rediscute chestiunea la summitul extraordinar de la 1 februarie.
"EI vor să dea bani Ucrainei de la bugetul UE, Ungaria vrea să-i dea din afară. Au posibilitatea - dacă nu suntem de acord cu asta - să rezolve problema în afara bugetului, dar nu au opţiunea de a rezolva asta în interiorul bugetului fără aprobarea Ungariei", a subliniat Orban.
"Au posibilitatea, 26 de membri, să rezolve asta cu un împrumut comun în afara bugetului. Dacă asta va interveni ne vom gândi ce vom răspunde", a precizat el.
UE ar putea continua să ajute Ucraina cu o soluţie care implică un acord între Kiev şi 26 de state membre, care în acelaşi timp ar lipsi Budapesta de acces la alte fonduri care ar fi fost alocate alături de cele 50 de miliarde, precum cele pentru migraţie.
UE a suspendat o mare parte din fondurile UE pentru Ungaria din cauza preocupărilor că Budapesta a afectat mecanismele mecanismele de verificare şi control din ţară. UE a deblocat unele dintre aceste fonduri săptămâna trecută, afirmând că Budapesta a implementat o reformă a justiţiei, dar circa 20 de miliarde de euro rămân îngheţate.
Întrebat joi, Orban a spus că Ungaria nu vrea să lege chestiunea fondurilor UE suspendate Budapestei din cauza problemelor cu statul de drept de alocarea pentru Ucraina.
"Nu vrem să legăm asistenţa financiară care urmează a fi acordată Ucrainei cu orice chestiuni financiare ale Ungariei... Asta încalcă de asemenea principiul UE al cooperării loiale", a spus Orban.
Update 13:32 Rusia a promis joi să dea un răspuns pe măsură în cazul în care Uniunea Europeană îşi continuă planul de a utiliza în folosul Ucrainei activele ruseşti îngheţate în UE, transmite Reuters.
Comisia Europeană a propus folosirea veniturilor generate de cele aproximativ 300 de miliarde de dolari reprezentând fonduri îngheţate de la rezervele Băncii Centrale a Federaţiei Ruse. În acest fel, s-ar colecta în jur de 16 miliarde de dolari.
”Avem şi noi suficiente active care sunt îngheţate aici, în conturi de tip C”, a declarat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia 24.
”Cifrele nu sunt mici, veniturile din utilizarea acestor fonduri sunt substanţiale şi cu siguranţă pot fi folosite dacă se ia o decizie de către partenerii noştri neamicali”, a spus demnitarul rus.
Potrivit Comisiei Europene, în UE sunt îngheţate active ruseşti estimate la 300 de miliarde de dolari, cea mai mare parte dintre ele fiind gestionate de compania de clearing belgiană Euroclear. Clearingul este un sistem de decontare între state prin intermediul băncilor, prin compensarea reciprocă a creanţelor şi a datoriilor, în scopul echilibrării schimburilor comerciale.
La începutul acestei luni, Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a aprobat o propunere legislativă cu privire la procedurile de utilizare a activelor ruseşti blocate în conformitate cu sancţiunile impuse Moscovei de Uniunea Europeană.
Pe 18 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat al 12-lea set de sancţiuni economice şi individuale având în vedere continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceste măsuri afectează şi mai mult capacitatea preşedintelui rus Vladimir Putin de a purta un război, vizând sectoare cu valoare ridicată ale economiei ruse şi îngreunând eludarea sancţiunilor UE, indică un comunicat al Consiliului.
Update 12:15 Ucrainenii a anunțat joi noi pierderi grele pentru ruși în decurs de 24 de ore, și anume 1.080 soldați, 14 tancuri, 31 de alte blindate, 20 de piese de artilerie, 4 lansatoare multiple de rachete, 48 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.
Update 11:00 Ministrul ucrainean al infrastructurilor, Oleksandr Kubrakov, a anunţat joi că s-a întâlnit pentru prima dată cu omologul său polonez recent numit, pentru a încerca să găsească o soluţie la blocajul transportatorilor polonezi la frontiera dintre cele două ţări, relatează AFP.
Oleksandr Kubrakov a declarat că "subiectul principal" al acestei reuniuni de miercuri de la Varşovia cu Dariusz Klimczak a fost "deblocarea frontierei", care are un impact asupra economiei Ucrainei.
"Sperăm să ajungem la o poziţie comună în această săptămână" cu o delegaţie poloneză aşteptată la Kiev pentru un nou rând de negocieri, a spus el.
"Am prezentat cifre-cheie şi date analitice care stau mărturie: problemele invocate de protestatarii polonezi nu există în realitate", a dat asigurări ministrul ucrainean.
Transportatorii polonezi, care denunţă "concurenţa neloială" a colegilor lor ucraineni, blochează de la începutul lui noiembrie frontiera, ceea ce a dus la formarea de cozi interminabile.
Ucraina depinde puternic de transportul rutier prin Polonia, membră a UE, pentru exporturile şi importurile sale, în special de la declanşarea invaziei ruse în urmă cu aproape doi ani.
Noul premier polonez, Donald Tusk, a promis să găsească o soluţie împreună cu transportatorii nemulţumiţi.
Venirea la putere a liderului proeuropean marchează o schimbare politică majoră în Polonia, notează AFP. Donald Trusk a promis de altfel să intensifice eforturile pentru ajutorarea Ucrainei.
Oleksandr Kubrakov a salutat acest nou guvern pentru "dialogul deschis" purtat cu Kievul şi "voinţa sa de a rezolva problemele împreună".
Update 09:30 În căutarea de soldaţi suplimentari, ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov doreşte să îi cheme acasă anul viitor pe bărbaţii ucraineni care locuiesc în străinătate, informează joi dpa.
Bărbaţilor ucraineni cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani din Germania şi altele ţări, care sunt apţi pentru serviciul militar, urmează să le fie solicitat să se prezinte la centrele de recrutare ale forţelor armate, a spus Umerov în comentarii publicat miercuri seara în mass-media germane, inclusiv în Bild, Welt TV şi Politico.
Ministrul ucrainean a spus că adresează "o invitaţie" şi a ţinut să fie clar că nu vor exista sancţiuni dacă cineva nu va da curs cererii."Încă discutăm despre ce ar trebui să se întâmple dacă nu vin în mod voluntar", a adăugat el.
Armata ucraineană ar dori să mobilizeze încă 450.000 până la 500.000 de soldaţi pentru a putea face faţă invaziei ruse. Cu toate acestea, condiţiile-cadru financiare şi politice încă nu au fost clarificate, iar preşedintele Volodimir Zelenski consideră că mobilizarea este o "chestiune sensibilă".
În pofida interdicţiei, mulţi bărbaţi ucraineni au plecat în străinătate pentru a evita să fie mobilizaţi pentru a lupta pe front.
Update 08:00 Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 34 din cele 35 de drone rusești lansate în cadrul unui atac major desfășurat peste noapte asupra a 12 regiuni ucrainene, au anunțat joi forțele aeriene.
Rusia a lansat drone Shahed, de fabricație iraniană, în mai multe valuri, de la aproximativ ora 20.00 până la 3.30, au precizat forțele aeriene într-un comunicat citat de Reuters.
Alerte aeriene în numeroase regiuni ucrainene din centru, sud-est și nord au durat ore întregi.
Nu sunt informații privind pagube majore sau victime.
Update 00:00 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova a declarat miercuri că planurile Germaniei de a desfășura o brigadă în Lituania începând din 2027 vor duce la "o escaladare a tensiunilor militare” între Rusia și NATO.
Zaharova a făcut aceste comentarii după ce planul a fost convenit între Germania și Lituania săptămâna trecută. Acordul prevede ca o brigadă germană permanentă de aproximativ 4.800 de soldați să fie desfășurată în Lituania, în apropiere de granița țării cu Rusia.
Acesta vine pe fondul îngrijorărilor că Vladimir Putin ar putea reprezenta un risc pentru țările NATO dacă va avea succes în războiul din Ucraina.
Anterior în cursul acestei zile, șeful armatei belgiene a avertizat că Rusia ar putea viza în continuare Republica Moldova și statele baltice, transmițând țărilor că ar trebui să fie "îngrijorate”.
Război în Ucraina, 20 decembrie 2023 | Focar de ”febră a șoarecilor”, în rândul soldaților ruși: ”Capacitatea de luptă a acestora a fost puternic afectată!”
Război în Ucraina, 19 decembrie 2023 | Summit special al UE pentru Ucraina | Asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro
Război în Ucraina, 18 decembrie 2023 | Rusia ar putea folosi frauda electorală și intimidarea în alegerile din teritoriile ocupate
Război în Ucraina, 17 decembrie 2023 | Rusia nu vrea să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră
Război în Ucraina, 16 decembrie 2023 | Forţele ruseşti susţin că au distrus 26 de drone ucrainene deasupra Crimeei