Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Germania a trimis un nou transport de ajutor militar în Ucraina
- Volodimir Zelenski, vizită în Nikolaev, oraș-port în sudul Ucrainei
- Zelenski a mers în Herson, unde armata ucraineană încearcă să treacă Niprul
- Kievul anunţă că a respins un nou asalt rusesc la Avdiivka
- Comisia de anchetă ONU susține că a găsit noi dovezi privind crime de război comise în Ucraina
- Volodimir Zelenski îi mulțumește lui Biden pentru "semnalul său puternic de sprijin”
- Vladimir Putin a vizitat comandamentul din Rostov de unde este condusă operațiunea militară din Ucraina
- Joe Biden, discurs din Biroul Oval: Ajutorul pentru Israel și Ucraina, vital pentru securitatea SUA
- Ambasadorul Germaniei: "Deocamdată nu se livrează rachete Taurus Ucrainei"
- Rusia a ridicat două avioane Suhoi Su-27 și a interceptat trei aeronave britanice deasupra Mării Negre
- Kuleba a anunțat livrări noi și permanente de rachete ATACMS din partea SUA
- Noi bombardamente au fost lansate de ruși în Herson
- Sectorul cerealelor din Ucraina ar putea pierde 3,2 miliarde de dolari în 2023, din cauza războiului
- Statele Unite vor trimite în continuare arme Ucrainei
Update 22:00 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, anunță că a discutat, în cursul zilei, cu cancelarul german Olaf Scholz, căruia i-a mulțumit pentru ajutorul Germaniei pentru Ucraina.
Scholz a declarat, în fața parlamentarilor germani, că UE trebuie să continue să sprijine financiar Ucraina în mod colectiv și în viitor. „Avem o poziție clară în acest sens: Acest ajutor pentru Ucraina, pentru stabilitatea financiară a țării, va trebui să îl acordăm împreună, ca europeni”, a spus el, amintește The Guardian.
Update 21:00 Ucraina, Republica Moldova și România au semnat vineri, la Kiev, o declarație privind gestionarea bazinului râului Prut.
Ministrul Mediului Mircea Fechet a participat vineri la Forumul Internațional „Uniți pentru Dreptate. Uniți pentru Natură”, care are loc vineri și sâmbătă, în Kiev, Ucraina. Reuniunea își propune să aducă în atenția lumii consecințele războiului asupra mediului, atât în Ucraina, cât și în regiunea transfrontalieră.
La conferință participă reprezentanți ai Grupului de lucru la nivel înalt instituit de Oficiul Președintelui Ucrainei, ai Programului Națiunilor Unite, reprezentanți ai instituțiilor Uniunii Europene, ai Curții Penale Internaționale.
„Aș dori să reiterez faptul că România condamnă, în cei mai fermi termeni, agresiunea premeditată a Rusiei asupra Ucrainei și își exprimă deplina susținere și solidaritate cu poporul ucrainean, victime ale războiului brutal de agresiune declanșat de Rusia.
Referindu-mă la consecințele asupra mediului în Europa și nu numai, aș dori să abordez în primul rând problema apei. După cum știm cu toții, este un element de bază pentru existența vieții, fie dacă ne referim la ființe umane, fie la mediu în general, inclusiv flora și fauna de care suntem total dependenți.
În plus, emisiile de gaze cu efect de seră sunt un rezultat direct al războiului, ducând la o pierdere profundă a biodiversității și la deteriorarea ecosistemelor esențiale de pe teritoriul Ucrainei și nu numai.
În contextul acestei realități tragice, vom dovedi un angajament puternic față de necesitatea urgentă de a proteja mai bine mediul inclusiv prin semnarea instrumentelor de cooperare bilaterală și multilaterală, în cursul zilei de astăzi”, a declarat Mircea Fechet.
Acesta a semnat Declarația de cooperare legată de managementul apelor din perspectiva aspectelor internaționale, între Ucraina, Republica Moldova și România privind gestionarea bazinului râului Prut, alături de ministrul mediului din Republica Moldova, Iordanca-Rodica Iordanov, și de Ruslan Strilets, ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina.
Ministrul român a subliniat importanța bazinului râului Prut, care acoperă o suprafață de 27.540 km², fiind unul dintre cei mai lungi 3 afluenți ai Dunării. Totodată, caracterul puternic transfrontalier al bazinului râului Prut este sporit de faptul că principalul său curs fluvial a marcat întotdeauna granițe importante în istorie. Astăzi, pe parcursul a 711 km, formează granița dintre România și Republica Moldova, iar pentru o lungime de 31 km, formează granița dintre România și Ucraina.
Tot vineri, ministrul Mircea Fechet și Ruslan Strilets, ministrul protecției mediului și resurselor naturale din Ucraina, au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul protecției mediului între cele două țări, potrivit Mediafax.
Update 20:00 Germania a trimis un nou transport de ajutor militar în Ucraina. în ultima săptămână, transmite Ukrainska Pravda, care citează site-ul Bundestagului.
Ucraina a primit, între altele, trei instalații autopropulsate Ghepard, pe lângă cele 46 deja trimise, și câte 20 de drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun (80 în total) și Vector (104) . De asemenea, în cursul săptămânii, Germania a transferat în Ucraina 13 vehicule de grăniceri și aproape 3.900 de obuze de artilerie fumigenă DM125 de 155 mm.
Update 19:15 Volodimir Zelenski a ajuns la Nikolaev, oraș-port în sudul Ucrainei, după ce a vizitat Herson.
Comandantul grupului operațional și strategic de trupe Odesa, Andri Hnatov, a raportat despre situația de securitate din Marea Neagră, în special despre amenințările la adresa transporturilor maritime create de Federația Rusă, acoperirea infrastructurii portuare și rezultatele „culoarului de cereale”.
Anterior, președintele Ucrainei a vizitat un spital militar, unde sunt tratați militari ucraineni răniți pe front. El le-a înmânat soldaților Ordinul Curaj de gradul III, potrivit servicul de presă al președinției de la Kiev.
Update 18:15 Ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că trupele sale au respins asalturi ucrainene pe malul stâng al fluviului Nipru în provincia Herson, provincie unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut, în aceeaşi zi, o şedinţă cu comandanţii armatei şi trupele ucrainene, care încearcă să creeze capete de pod pentru a deschide o nouă axă de atac în contraofensiva lansată în iunie.
"Inamicul a încercat de mai multe ori să ocupe capete de pod pe insulele şi malul stâng al Niprului (...), dar fără succes", se arată în raportul public zilnic al Ministerului rus al Apărării despre evoluţia războiului din Ucraina, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Ucraina a lansat în iunie o contraofensivă în sud-est în provinciile Zaporojie şi Doneţk pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă, urmărind în primul rând să ajungă la Marea Azov pentru a tăia legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu partea de sud a provinciei Herson.
Dar câştigurile teritoriale în această contraofensivă au fost până în prezent minore, armata ucraineană reuşind doar să elibereze o mână de sate. Armata rusă desfăşoară la rândul ei ofensive mai către nord, dar tot cu progrese minore.
Astfel, linia frontului care se întinde pe o lungime de peste 1.000 de kilometri nu s-a mişcat aproape deloc din luna noiembrie 2022, când sub ameninţarea unei ofensive ucrainene armata rusă s-a retras din partea de nord a provinciei ucrainene Herson dincolo de Nipru, stabilindu-şi defensiva pe bariera naturală reprezentată de acest fluviu.
Acum, din cauza lipsei progreselor pe axele ofensive din Zaporojie şi Doneţk, armata ucraineană încearcă să deschidă o nouă axă de atac în Herson traversând Niprul. Canalul de Telegram al bloggerului Rybar, apropiat de armata rusă şi urmărit de peste 1,2 milioane de persoane, a scris joi despre debarcarea unor unităţi ucrainene de sabotaj şi recunoaştere şi a unei brigăzi de infanterie marină în apropierea satului Krinki pe malul stâng al Niprului.
Potrivit Rybar, aceste unităţi au reuşit să ocupe acolo poziţii, dar un contraatac rus a împins trupele ucrainene către exteriorul satului, deşi o parte din acesta însă se află sub controlul soldaţilor ucraineni, care aşteaptă întăriri.
Un alt canal de Telegram apropiat de armata rusă, WarGonzo, cu peste 1,1 milioane de urmăritori, notează că "trupele ucrainene încearcă să ocupe poziţii şi să constituie rezerve pentru a prelua iniţiativa pe malul Niprului controlat de armata rusă".
În acest timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujîi, au avut vineri în provincia Herson o reuniune cu comandanţii armatei şi "au discutat despre operaţiunile actuale ale apărătorilor ucraineni în sud" şi despre "situaţia pe principalele zone ale frontului", printre alte subiecte, afirmă preşedinţia de la Kiev într-un comunicat, fără alte detalii, potrivit Agerpres.
Update 17:40 Rusia spune că forțele ucrainene încearcă să treacă râul Nipru
Rusia a afirmat, vineri, că a respins asalturile ucrainene pe malul stâng al Niprului, pe care îl ocupă și unde, potrivit bloggerilor militari, au loc incursiuni în timp ce Kievul încearcă să își ancoreze forțele acolo, potrivit AFP.
„Inamicul a făcut mai multe încercări nereușite de a cuceri capete de pod pe insule și pe malul stâng al Niprului (un râu care a devenit o linie de front) (...)”, a precizat Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic, adăugând că brigăzile 36 și 38 de infanterie marină ucrainene au condus aceste asalturi.
Update 16:20 Armata ucraineană anunţă, vineri, că a respins un nou asalt rus la Avdiivka, un oraş industrial în Donbas (est), vizat în ultimele săptămâni de atacuri ruseşti intense, şi dă asigurări că a provocat adversarului ”numeroase pierderi”, relatează AFP.
”Inamicul şi-a reluat atacurile şi nu renunţă la tentative de a încercui Avdiivka”, anunţa în raportul matinal, pe Facebook, Statul Major al armatei ucrainene.
”Militarii noştri menţin ferm liniile de apărare”, dă asigurări Statul Major, care anunţă că armata rusă a pierdut aproximativ 900 de oameni şi 150 de blindate, distruse în această regiune, în ultimele 24 de ore.
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a publicat o imagine în care apare un vehicul blindat ars şi un cadavru blurat.
”Avdiivka. Războinicii noştri îi distrug pe ruşii care încearcă să atace pe flancuri”, scrie el, pe Telegram.
Update 16:00 Comisia de anchetă ONU a anunțat, vineri, că a găsit noi dovezi privind crime de război comise de ruși în Ucraina, potrivit Reuters.
O comisie de anchetă a ONU a anunțat vineri că a găsit dovezi suplimentare că forțele din Rusia au comis „atacuri fără discernământ” și crime de război în Ucraina, inclusiv viol și deportarea copiilor.
„Comisia a găsit noi dovezi că autoritățile ruse au comis încălcări ale drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului internațional umanitar și crime corespunzătoare, în zonele aflate sub controlul lor în Ucraina”, se arată într-un raport transmis Adunării Generale ONU.
Printre altele, în documente se vorbește despre incidente din zonele Uman și Herson.
"Comisia a documentat recent atacuri care au afectat obiecte civile, cum ar fi clădiri rezidențiale, o gară, magazine și un depozit pentru uz civil, ducând la numeroase victime. Cele mai multe incidente au avut loc după ce făptuitorii au pătruns în casele victimelor. Victimele au raportat violuri sub amenințarea armei și amenințări cu uciderea sau cu alte vătămări grave victimelor sau rudelor acestora”, scrie în document.
Comisia a mai anunțat că a analizat transferul a 31 de copii din Ucraina în Rusia și „a concluzionat că a fost o deportare ilegală și o crimă de război”.
Misiunea diplomatică a Rusiei la Geneva nu a comentat informațiile. Rusia a negat cu fermitate că a vizat civili din Ucraina.
Update 14:30 Volodimir Zelenski îi mulțumește lui Biden pentru "semnalul său puternic de sprijin”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis vineri că îi este recunoscător lui Joe Biden pentru „semnalul său puternic de sprijin”, după ce a vorbit cu președintele american cu puțin timp înainte ca acesta să susțină o alocuție rară din Biroul Oval, în care le-a cerut americanilor să sprijine acordarea de mai mult ajutor militar atât Ucrainei, cât și Israelului.
Zelenski a precizat că a discutat despre un „pachet de sprijin semnificativ pentru țara noastră” în apelul său telefonic cu Biden, care a spus în discursul său că va trimite vineri o solicitare bugetară urgentă Congresului pentru a finanța pachetul de sprijin pentru Kiev și Israel.
"Este o investiție inteligentă care va plăti dividende pentru securitatea americană pentru generații”, a spus Biden.
Moscova a răspuns imediat, spunând că afirmațiile lui Biden au trădat o atitudine cinică față de războiul din Ucraina.
"Obișnuiau să numească o luptă pentru libertate și democrație”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, pe Telegram.
Update 12:00 Vladimir Putin a vizitat comandamentul din Rostov de unde este condusă operațiunea militară din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat comandamentul armatei ruse din Rostov-pe-Don în timpul nopții, relatează agenția rusă de stat TASS.
Cu această ocazie, Vladimir Putin a primit o informare de la șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse Valeri Gerasimov, care comandă și trupele rusești care luptă în Ucraina.
"Au avut loc conversații cu reprezentanți ai conducerii superioare a Ministerului Apărării”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Vizita lui Vladimir Putin la Rostov vine la scurt timp după întoarcea în Rusia din călătoria efectuată în China, unde liderul rus a participat la Forumul „Drum și Centură”.
Putin a vizitat ultima dată baza militară Rostov, de unde este condusă operațiunia din Ucraina, pe 19 august pentru a-și „arăta autoritatea”, după ce orașul a fost capturat pentru scurt timp în timpul rebeliunii grupării Wagner de la începutul verii.
Update 10:50 Berîslav,
Berîslav
Berîslav
După cum sa raportat, în jurul orei 4:00, armata rusă a atacat din aer două așezări din regiunea Herson, lansând în total șase bombe.
Update 08:20 Joe Biden, discurs din Biroul Oval: Ajutorul pentru Israel și Ucraina, vital pentru securitatea SUA
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a ținut, în noaptea de joi spre vineri, un discurs destinat cetățenilor SUA, din Biroul Oval.
Joe Biden a ținut un discurs istoric, în noaptea de joi spre vineri, după ce a vizitat Israelul aflat în război cu Hamas și Hezbollah, două grupări teroriste din Orientul Mijlociu.
Președintele s-a adresat națiunii sale și a afirmat că ajutorul oferit de SUA pentru Ucraina și Israel este vital pentru securitatea țării sale.
"A ne asigura că Israelul și Ucraina au succes este vital pentru securitatea națională a Americii. Nu putem renunța la soluția (n.r. de a lupta în războaiele lor) celor două state. Oricât de greu ar fi, nu putem renunța la pace, nu putem renunța la o soluție cu cele două state”, spune Biden.
"Leadershipul american este ceea ce ţine lumea laolaltă. Alianţele sunt cele care ne menţin în siguranţă în America.
Valorile americane sunt cele care ne fac să fim o naţiune parteneră cu care vrei să lucrezi. Să punem toate acestea în pericol - să ne îndepărtăm de Ucraina, să întoarcem spatele Israelului - pur şi simplu nu merită.
Este o investiţie inteligentă care ne va aduce asigurări pentru securitatea americană pentru generaţii întregi. Ajutaţi-ne să ţinem trupele americane departe de pericol. Ajutaţi-ne să construim o lume mai sigură, mai paşnică, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri”, a spus Biden.
"În privința Ucrainei, cer Congresului să se asigure că vom continua să trimitem Ucrainei, fără întrerupere, armele de care au nevoie pentru a se apăra, pentru a-și apăra țara, astfel încât Ucraina să oprească brutalitatea lui Putin în Ucraina. Ei reușesc.
Când Putin a invadat Ucraina, a crezut că va lua Kievul și întreaga Ucraină în câteva zile. Un an mai târziu, Putin a pierdut. Și continuă să piardă. Kievul stă în picioare datorită bravului popor ucrainean.
Ucraina a recâștigat peste 50% din teritoriul pe care le-a ocupat trupele rusești. Sprijinită de coaliția condusă de SUA, peste 50 de țări din lume și-au adus contribuția pentru a sprijini Kievul.
Ce s-ar fi întâmplat dacă am fi plecat? Suntem națiunea esențială. Între timp, Putin s-a îndreptat către Iran și către Coreea de Nord pentru a cumpăra drone de atac și muniție, pentru a teroriza orașele și poporul ucrainean.
De la bun început am spus că nu voi trimite trupe americane să lupte în Ucraina. Tot ceea ce cere Ucraina este ajutor pentru arme, muniție, capacități, capabilități, pentru a împinge forțele rusești invadatoare de pe pământul lor și sisteme antiaeriene pentru a doborî rachetele rusești înainte de a distruge orașele ucrainene.
Vreau să fiu clar în privința unui lucru. Trimitem Ucrainei echipament care stă în stocuri. Și când folosim banii alocați de Congres, îi folosim pentru a ne reumple propriile depozite, propriile stocuri, cu echipament nou, echipament care apără America și care este făcut în America - rachete Patriot pentru bateriile de apărare antiaeriană făcute în Arizona, proiectile de artilerie produse în 12 state, în Pennsylvania, Ohio, Texas și multe altele", a spus Biden în discursul istoric.
Update 03:43 În discursul după vizita din Israel, preşedintele american Joe Biden a declarat că a cerut Congresului "să trimitem mai departe Ucrainei armele de care au nevoie, fără întrerupere, în aşa fel încât Ucraina să poată opri brutalitatea lui Putin. Ucrainenii nu ne-au cerut trupe, ci arme ca să se poată apăra. Hamas şi Putin sunt două ameninţări diferite, dar au o viziune comună. Tiranii ca Putin şi teroriştii ca Hamas trebuie opriţi”.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit, joi, la telefon, omologului său american, Joe Biden, pentru "sprijinul vital" acordat ţării sale de Statele Unite, salutând în special livrarea rachetelor cu rază lungă de acţiune ATACMS dorite de Kiev, notează AFP.
"Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul vital şi durabil al Statelor Unite în lupta sa pentru libertate şi împotriva agresiunii ruse", a declarat Volodimir Zelenski pe reţeaua socială X (fostă Twitter), în urma unei conversaţii telefonice cu preşedintele Biden.
Volodimir Zelenski a subliniat că ucrainenii au fost "foarte încurajaţi de livrarea ATACMS" (Army Tactical Missile System) şi că soldaţii "le folosesc în scopuri bune pe câmpul de luptă".
Ucraina a anunţat, marţi, că a folosit cu succes pentru prima dată aceste rachete cu o rază de acţiune de până la 165 km, pe care Statele Unite i le-au livrat în cel mai mare secret.
La rândul său, preşedintele rus, Vladimir Putin, a estimat, miercuri, că aceste livrări nu vor avea nicio influenţă asupra cursului războiului şi nu vor face decât să prelungească "agonia" Ucrainei.
În plus, Volodimir Zelenski a mai indicat că l-a informat pe liderul de la Casa Albă despre adoptarea de către parlamentul ucrainean a unei legi anticorupţie care, în opinia sa, face să avanseze ţara "pe calea deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei la UE", obiectivul Kievului, potrivit Agerpres.
Război în Ucraina, 19 octombrie 2023 | Ucraina anunță livrări noi și permanente de rachete ATACMS din partea SUA
Război în Ucraina, 18 octombrie 2023 | Atacuri cu rachete rusești în mai multe zone din Ucraina. Bilanțul civililor uciși
Război în Ucraina, 17 octombrie 2023 | SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia
Război în Ucraina, 16 octombrie 2023 | Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin
Război în Ucraina, 15 octombrie 2023 | Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă"