Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de "execuţie" a prizonierilor de război ruşi
- Primar Mariupol, Ucraina: Vom reconstrui orașul
- Wall Street Journal: Retragerea Rusiei din Herson oferă forțelor armate ucrainene ocazia să preseze în mai multe zone
- AIEA: Centrala nucleară din Zaporojie a fost bombardată
- Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut 84.210 de militari în Ucraina din 24 februarie
- Ministrul Apărării din Noua Zeelandă a vizitat Ucraina pentru a reafirma susţinerea ţării sale
- Forțele armate ale Ucrainei au respins avansurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunile Lugansk și Donețk
- Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei este sub control - minister
- Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei
- Ucraina va produce și dezvolta arme grele și echipamente militare în comun cu cel puțin șase state membre NATO
UPDATE 21:43 Însărcinatul ucrainean pentru drepturile omului a respins duminică acuzaţiile Moscovei asupra unui caz de "execuţie" a prizonierilor de război ruşi, argumentând că în incidentul filmat, soldaţii ucraineni s-au apărat împotriva ruşilor care pretindeau că se predau, relatează France Presse.
Mediatorul Dmitro Lubîneţ a declarat că "extrasele video" prezentate de Moscova ca dovadă că Kievul a executat prizonieri de război ruşi arată de fapt că soldaţii ruşi "folosind predarea prefăcută", "au comis o crimă de război deschizând focul asupra forţelor armate ucrainene".
Soldaţii ruşi ucişi în acest incident "nu pot fi, prin urmare, consideraţi prizonieri de război", a adăugat el pe Telegram.
"Cei care vor să folosească protecţia dreptului internaţional pentru a ucide trebuie să fie pedepsiţi", a adăugat el.
Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat peste zece dintre soldaţii săi care au depus armele, denunţând o "crimă de război", pe baza unor înregistări video postate pe reţelele sociale.
În primul video, care pare să fi fost filmat de un soldat ucrainean într-o zonă de luptă, o duzină de presupuşi militari ruşi ies unul după altul dintr-un adăpost, cu mâinile în aer, şi se întind cu faţa la pământ la ordinul ucrainenilor care îi ţin sub ameninţarea armelor, aminteşte AFP.
Videoul se termină brusc când o ultimă siluetă întunecată iese din adăpost şi răsună împuşcături.
Un alt video filmat cu drona arată o duzină de cadavre întinse în bălţi de sânge, dintre care unul pare să fi fost lovit în cap.
AFP nu a putut confirma din sursă independentă autenticitatea acestor înregistrări video.
Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că ele arată "uciderea deliberată şi metodică" a soldaţilor ruşi prizonieri.
Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat că a deschis o anchetă.
Ministerul rus de Externe a cerut ca "organizaţiile internaţionale să condamne această crimă şocantă" şi să iniţieze o anchetă.
Un purtător de cuvânt al ONU la Kiev a declarat vineri pentru AFP că organizaţia "este la curent cu aceste videouri şi le examinează".
UPDATE 20:40 Vadym Boychenko, primarul orașului asediat Mariupol, spune că orașul va fi reconstruit, daar nu își face iluzii că rușii vor părăsi zona de bunăvoie, ci expulzați de armata ucraineană.
Vadym Boychenko este atât de încrezător că ziua în care va trece la reconstrucția orașului, încât tocmai a fost în Polonia și a semnat un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru a reconstrui orașul distrus, atunci când rușii vor pleca, potrivit BBC.
În colaborare cu Banca Mondială, se întocmește un raport de „Evaluare a pagubelor, a pierderilor și a necesităților” pentru a cuantifica pagubele la apă, canalizare, transport public și iluminat. Odată ce acesta va fi finalizat, se intenționează să se elaboreze Planul de renaștere a orașului Mariupol.
Mariupol va rămâne în istorie ca fiind unul dintre cele mai puternic bombardate orașe cu rachete, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Timp de luni de zile, după invazia Rusiei din februarie, un nucleu dur de apărători a rezistat, în principal în tunelurile din interiorul Combinatului siderurgic Azovstal din epoca sovietică, în timp ce mare parte din orașul din jurul lor a fost redus la ruine. Se estimează că cel puțin 20.000 de persoane au fost ucise în timpul asediului.
„În două luni trupele rusești au provocat mai multe pagube la Mariupol decât au făcut trupele germane în doi ani de ocupație în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De fapt, 90% din întreaga infrastructură a orașului are pagube de diferite grade de gravitate. Unsprezece din 15 spitale au fost distruse, 39 din 63 de școli au fost distruse, 25 din 79 de grădinițe au fost complet distruse”, ", spune primarul Boychenko.
Primarul, deloc surprinzător, nu se mai află în Mariupol, unde armata rusă deține controlul deplin.
El se află acum în Zaporijia, un oraș aflat încă în mâinile ucrainenilor - dar capitala unei provincii anexate ilegal de președintele Putin ca fiind „o parte a Federației Ruse pentru totdeauna”.
Primarul Boychenko este destul de categoric în această privință. „Nici nu se pune problema. Nu purtăm niciun dialog cu teroriștii care ne-au distrus orașul și au ucis zeci de mii de locuitori din Mariupol. Ocupanții ruși sunt un fenomen teribil, dar temporar”.
Rușii sunt astăzi ferm înfipți în Mariupol. Și, după ce au luptat atât de mult și din greu pentru a supune acest oraș strategic care se află între Crimeea ocupată și regiunea Donbas din estul Ucrainei, este puțin probabil să renunțe ușor la el.
Până în primăvara anului viitor, se așteaptă ca alte zeci de mii de soldați ruși mobilizați să se alăture efortului de război al Rusiei. Cu toate acestea, primarul Boychenko își găsește speranța de la recenta eliberare a Hersonului.
„Ne așteptăm la progrese suplimentare în direcția sud”, spune el. „Armata a spus deja că rușii vor fi alungați de pe teritoriul nostru aproximativ în primăvara anului viitor. Cred în forțele armate ucrainene, cred în fiul meu, care astăzi servește și apără țara noastră”.
Întrebat dacă ar putea Mariupol să redevină într-o zi un oraș mare?, primarul a spus: „Da, cu siguranță”. „Au existat deja exemple în istoria lumii când orașele au renăscut din cenușa războiului. De exemplu, Varșovia, Gdansk, Rotterdam, Dresda. Cu sprijinul unor parteneri precum BERD, Banca Mondială și USAID, nu există nicio îndoială că Mariupol va renaște și nu numai că va reveni la măreție, dar va deveni și mai puternic”.
UPDATE 19:35 Recucerirea de către Ucraina a orașului Herson se răsfrânge asupra fronturilor de luptă, în timp ce Moscova redistribuie trupe pentru a recâștiga inițiativa, iar Kievul încearcă să își extindă avantajul recent asupra forțelor rusești invadatoare, relatează publicația Wall Street Journal în ultima analiză.
Retragerea Rusiei din Herson, singura capitală regională pe care a câștigat-o în aproape nouă luni de lupte, a fost un eșec jenant, dar Moscova pare să fi retras în siguranță multe dintre cele mai bune trupe ale sale, permițându-le să se reorienteze în altă parte, spun analiștii militari consultați de sursa citată.
Trupele ucrainene, energizate de recucerirea orașului din sud cu mai puțină vărsare de sânge decât prevăzuseră mulți, au rămas în mișcare, bombardând forțele rusești care au părăsit orașul, în timp ce au respins o ofensivă rusă în nord-estul îndepărtat, în jurul orașului Bakhmut.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că a discutat despre luptele din acea regiune cu înalții săi oficiali. "Facem totul pentru a-i ajuta pe eroii noștri să reziste atacurilor rusești", a declarat el pe Telegram.
Chiar dacă forțele Kievului nu câștigă rapid mai mult teren în apropiere de Herson, recenta lor avansare acolo le permite să vizeze liniile de aprovizionare rusești care merg spre Peninsula Crimeea, pe care Moscova a confiscat-o de la Ucraina în 2014. Bazele militare rusești și civilii din Crimeea se bazează pe proviziile și apa dulce din partea continentului ucrainean care trec prin teritoriul controlat acum fie de Moscova, fie de Kiev.
Luna trecută, Ucraina a degradat capacitatea Moscovei de a aproviziona peninsula atunci când forțele sale au avariat podul Kerch cu o explozie incendiară. Moscova a construit podul în 2016 pentru a conecta Crimeea direct la Rusia. Acum, cele mai multe provizii trebuie să fie livrate încet cu vaporul sau prin intermediul unei singure linii feroviare care șerpuiește prin sud-estul Ucrainei, pe teritoriul controlat de Rusia, care ar putea fi în raza de acțiune a artileriei și a dronelor Kievului.
Evoluțiile oferă Ucrainei o varietate de opțiuni, îi permit să preseze pe mai multe fronturi și îi oferă șanse de a profita de oportunități, spun strategii militari. Trupele rusești, în schimb, dau semne că sunt dezorganizate și demoralizate, pe baza postărilor de pe rețelele de socializare și a altor informații din surse deschise.
"Cred că ucrainenii ar trebui să mențină presiunea asupra rușilor în măsura în care pot", în pofida apropierii iernii, a declarat miercuri generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, Mark Milley. "Este clar că voința rușilor de a lupta nu se potrivește cu voința ucrainenilor de a lupta".
Trupele ucrainene au recucerit Herson la începutul acestei luni, după ce l-au asediat timp de peste două luni, în mare parte datorită artileriei de precizie, precum M142 Himars, furnizată de SUA și de alți aliați occidentali. Avansând prin Herson până la malul vestic al râului Dnipro, trupele pot acum să își extindă cu kilometri spre est și sud țintirea pozițiilor și liniilor de aprovizionare rusești.
Ucraina bombardează deja trupele rusești care se retrag peste Nipru și a debarcat recent câteva trupe de forțe speciale peste râul lat. Oficialii ucraineni nu au detaliat operațiunile lor militare.
"Dacă ucrainenii trec râul în număr cât de mic, bănuiesc că mulți ruși vor continua să fugă", așa cum au făcut-o din Herson, a declarat Glen Grant, un locotenent-colonel britanic în retragere care a consiliat armata ucraineană din 2014. "Cu cât mai mulți ucraineni pot traversa rapid râul, cu atât mai bine va fi pentru ei", din cauza aparentei dezordini rusești în zonă, a spus el.
Cel mai înalt general rus a justificat retragerea din Kherson prin faptul că a permis redistribuirea trupelor în alte zone. Președintele rus Vladimir Putin a făcut o prioritate politică din capturarea Donbasului, o regiune în care se vorbește în mod tradițional limba rusă, o parte din ea fiind cucerită în 2014 de militanți pro-ruși.
Aceste atacuri din jurul Bakhmut au obținut până acum doar câștiguri mici, spun observatorii. Generalul Milley a declarat că Ucraina duce "o apărare mobilă foarte, foarte reușită" în zonă.
Ministerul britanic al Apărării a declarat vineri că forțele rusești de lângă granița Crimeei și din Donbas săpau tranșee, unele la aproximativ 65 de kilometri în spatele liniilor de front, "sugerând că planificatorii ruși fac pregătiri în cazul unor noi progrese majore ale Ucrainei".
UPDATE 17:30 Încercările occidentale de a convinge Ucraina să negocieze cu Moscova după o serie de importante victorii militare ale Kievului sunt „bizare" și echivalează cu o cerere de capitulare, a acuzat, într-un interviu pentru AFP, Mikhailo Podolyak, un consilier esențial al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Când ai inițiativa pe câmpul de luptă, este puțin ciudat să primești propuneri de genul: oricum nu veți putea face totul prin mijloace militare, purtați negocieri", a declarat Podolyak pentru AFP într-o discuție ce a avut loc biroul său din cadrul președinției ucrainene.
„Acest lucru înseamnă că țara care atacă, care își recuperează teritoriile, trebuie să capituleze în fața țării care pierde", a adăugat oficialul ucrainean, scrie The Guardian.
UPDATE 14:50 Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care se află sub control rusesc, a fost zguduită duminică de bombardamente, atrăgând condamnarea șefului organismului de supraveghere nucleară al ONU, care a declarat că astfel de atacuri riscă un dezastru nuclear major, relatează Reuters..
Bombardamentele repetate asupra centralei din sudul Ucrainei au stârnit îngrijorare cu privire la potențialul unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Chornobîl din 1986.
Mai mult de o duzină de explozii au zguduit sâmbătă seara și duminică centrala Zaporojie, al cărei control a fost preluat de Rusia la scurt timp după invazia Ucrainei din februarie, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
O echipă a AIEA aflată la fața locului a declarat că au fost avariate unele clădiri, sisteme și echipamente de la centrală, cea mai mare din Europa. Echipa AIEA a putut vedea unele dintre explozii de la ferestrele lor.
"Veștile primite de la echipa noastră ieri și în această dimineață sunt extrem de îngrijorătoare", a declarat Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU. "Au avut loc explozii pe locul acestei importante centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele acestui lucru, trebuie să înceteze imediat. Așa cum am mai spus de multe ori, vă jucați cu focul!"
Centrala nucleară din Zaporojie are șase reactoare VVER-1000 V-320 de concepție sovietică, răcite și moderate cu apă, care conțin uraniu 235, care are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani.
Reactoarele sunt oprite, dar există riscul ca combustibilul nuclear să se supraîncălzească dacă ar fi întreruptă alimentarea cu energie electrică care acționează sistemele de răcire. Bombardamentele au tăiat în repetate rânduri liniile electrice.
Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a tras cu obuze asupra liniilor electrice care alimentează centrala, în timp ce TASS a raportat că unele dintre instalațiile de depozitare ale site-ului au fost lovite, citând un oficial al operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom.
"Au bombardat nu numai ieri, ci și astăzi, bombardează chiar acum", a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, adăugând că orice atac reprezintă o amenințare la adresa securității nucleare.
Karchaa a declarat că obuzele au fost trase în apropierea unei instalații de depozitare a deșeurilor nucleare uscate și a unei clădiri care adăpostește combustibil nuclear uzat proaspăt, dar că în prezent nu au fost detectate emisii radioactive, potrivit TASS.
Oficialii ucraineni nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Atât Kievul, cât și Moscova s-au acuzat reciproc de atacarea centralei și de riscul unui accident nuclear.
Instalația a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei din 24 februarie și a fost forțată să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori.
UPDATE 12:00 Statul Major al Ucrainei a raportat pe 20 noiembrie că Rusia a pierdut şi 2.886 de tancuri, 5.817 vehicule blindate de luptă, 4.371 de vehicule pentru alimentare, 1.868 de piese de artilerie, 393 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 209 de sisteme de apărare aeriană, 278 de avioane, 26 de elicoptere, 480 de rachete de croazieră şi 16 bărci.
UPDATE 10:00 Noua Zeelandă a declarat duminică că ministrul Apărării Peeni Henare a vizitat Kievul pentru a reafirma sprijinul naţiunii din Pacific pentru rezistenţa Ucrainei la invazia Rusiei.
Henare a vizitat, de asemenea, Zidul de comemorare a celor căzuţi pentru Ucraina de la Kiev pentru a aduce un omagiu victimelor războiului, potrivit Reuters.
UPDATE 09:00 Forțele armate ale Ucrainei au respins avansurile rusești în apropierea a șapte așezări din regiunile Lugansk și Donețk și au lovit un post de comandă rusesc și un depozit de muniții din zonă, a informat duminică Statul Major al Ucrainei, notează The Kiev Independent.
UPDATE 08:00 Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că va verifica autenticitatea înregistrărilor video care, potrivit Moscovei, demonstrează că regimul de la Kiev a executat mai mulţi soldaţi ruşi care s-au predat, informează AFP.
"Înainte de a lansa o anchetă, trebuie ca pentru aceasta să existe o bază. Vrem să stabilim dacă aceste înregistrări video sunt fake-uri", a declarat purtătorul de cuvânt al statului-major ucrainean, Bogdan Senîk.
El a adăugat că aceste înregistrări video "au fost încredinţate unor specialişti", subliniind că postarea de înregistrări false "s-a intensificat recent".
Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat mai mult de zece militari ai săi care depuseseră armele şi a denunţat o "crimă de război". "Nimeni nu va putea prezenta uciderea deliberată şi metodică a mai mult de zece soldaţi ruşi care erau imobilizaţi (...), cu focuri trase direct în cap, drept o 'excepţie tragică'", a declarat Ministerul Apărării rus.
*
Alimentarea cu energie electrică a Ucrainei este sub control, în pofida unei serii de atacuri rusești asupra infrastructurii de generare a energiei și nu este motiv de panică, a declarat sâmbătă Ministerul Energiei, conform Reuters.
Separat, șeful DTEK, cea mai mare companie privată de energie din țară, a declarat că nu este nevoie ca oamenii să părăsească Ucraina.
Atacurile cu rachete rusești au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic ucrainean, iar autoritățile de la Kiev au declarat vineri că este posibilă o închidere completă a rețelei electrice a capitalei.
"Dezmințind declarațiile panicarde răspândite de rețelele de socializare și mass-media online, vă asigurăm că situația cu aprovizionarea cu energie este dificilă, dar sub control", a declarat Ministerul Energiei într-un comunicat.
Autoritățile din întreaga țară au programat întreruperi ale alimentării cu curent pentru a contribui la reparații, a precizat ministerul, îndemnând familiile să își reducă consumul de energie cu cel puțin 25%.
Luna trecută, președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze țara, forțând milioane de oameni să fugă spre vest, generând o criză a refugiaților pentru Uniunea Europeană.
Directorul general al DTEK, Maxim Timchenko, a declarat că forțele armate, industria energetică și ucrainenii individuali au făcut minuni pentru a menține aprovizionarea.
"De aceea nu este nevoie să părăsim Ucraina astăzi", a declarat acesta într-un comunicat.
În discursul său nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se lucrează în continuare la restabilirea energiei electrice în zonele vizate de loviturile rusești asupra infrastructurii din această săptămână, scrie CNN.
"Lucrăm în toată țara pentru a stabiliza situația", a spus el.
"Cele mai multe probleme cu energia electrică sunt în orașul Kiev și în regiunea Kiev, în orașul Odesa și în regiunea Odesa, în orașul Harkov și în regiunea Harkov. Vinnytsia, Ternopil, Cherkasy, Chernihiv și alte regiuni - lucrătorii din domeniul energiei fac tot posibilul pentru a le oferi oamenilor o viață normală", a adăugat el.
*
Moscova şi-a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei ucrainene, informează dpa.
Pentru a asigura adăpost numărului mare de soldaţi, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone, a subliniat Statul Major ucrainean.
Între timp, forţele militare ruse şi ucrainene continuă luptele în mai multe zone fierbinţi, desfăşurând tancuri, rachete de artilerie şi lansatoare de grenade, potrivit Kievului.
Potrivit armatei ucrainene, mai mult de 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi numai în oraşul Mihailivka din regiunea Zaporojie.
Informaţiile Kievului nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă,
Război în Ucraina, 19 noiembrie | Premierul britanic Rishi Sunak vizitează Kievul și promite sprijin
Război în Ucraina, 18 noiembrie | Ajutorul internaţional pentru Ucraina a ajuns la 23 miliarde de dolari
Război în Ucraina, 17 noiembrie | Generalul James Marks dezvăluie motivul pentru care Ucraina și Rusia trebuie să negocieze
Război în Ucraina, 16 noiembrie | Volodimir Zelenski se declară convins că racheta căzută în Polonia nu a fost lansată de Ucraina
Război în Ucraina, 15 noiembrie | Cel mai puternic atac asupra Ucrainei din ultima lună | Şapte milioane de oameni nu au energie electrică