Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Papa i-a solicitat unui cardinal italian să conducă o misiune de pace în Ucraina
- Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă, în Bahmut, şi au avansat considerabil pe flancuri
- Surse: președintele Braziliei se va întâlni cu Volodimir Zelenski la Hiroshima
- Lavrov: Deciziile G7 vizează o "dublă îngrădire" a Rusiei și Chinei
- Zelenski l-a invitat pe premierul indian să participe la negocierile de pace
- Liderii G7 cer Chinei să exercite presiuni asupra Rusiei şi să evite militarizarea în Asia-Pacific
- Obiectul neidentificat care a intrat în spațiul aerian al Poloniei - rachetă rusească
- Zelenski a ajuns în Hiroshima pentru "discuţii” cu membrii G7
- Kievul a respins un nou atac cu drone rusești asupra capitalei
- SUA, nou pachet de ajutor militar de 375 milioane de dolari pentru Ucraina
- Zelenski a denunţat indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina
- Liderii G7 își reafirmă susținerea pentru Ucraina și se pronunță pentru reducerea dependenței de China
- Serghei Șoigu a vizitat zonele ocupate de ruși în Zaporojie însă Moscova a omis să spună când a avut loc vizita ministrului rus
- Un nor radioactiv produs de atacurile lansate de armata rusă în Ucraina se îndreaptă spre Europa, susține un oficial rus de rang înalt
Update 21:45 Papa Francisc i-a cerut cardinalului Matteo Zuppi, șeful conferinței episcopale italiene, să efectueze o misiune de pace pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina, a anunțat Vaticanul, potrivit Sky News.
Suveranul pontif a vorbit pentru prima dată despre intenția sa de a lansa o misiune în aprilie, când se întorcea dintr-o călătorie în Ungaria. Papa nu a oferit detalii despre inițiativa sa.
„Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat el reporterilor în timpul zborului său spre casă.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Papa săptămâna trecută la Vatican. De asemenea, cei doi au avut mai multe conversații telefonice de când a început războiul din Ucraina.
Update 20:00 Bătălia intensă pentru Bahmut continuă. Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă şi au avansat considerabil pe flancuri, o spun mai mulţi experţi occidentali în război. Potrivit acestora, ruşii sunt acum în pericol de a fi înconjuraţi şi prinşi în capcană. Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat astfel un apel disperat către armata rusă pentru a trimite mai multe întăriri.
Soldaţii ucraineni care luptă în Bahmut sunt determinaţi să să le ţină piept cu orice preţ mercenarilor Wagner. Deşi ruşii deţin încă peste 90% din oraş, moralul luptătorilor aflaţi în tranşee creşte simţitor.
Cel mai clar indicator al succesului înregistrat în ultimele zile de forțele ucrainene, care continuă să avanseze pe flancuri, este capacitatea de a-i ține pe ruși blocați. Căci altfel, dacă ar câştiga oraşul, armata Moscovei ar putea înainta cu uşurinţă şi spre alte zone ale Ucrainei.
Operațiunile recente ale trupelor ucrainene constituie contraatacuri localizate și nu reflectă încă începutul unei noi operațiuni majore, atrag atenţia analiştii militari. În plus, nu există nicio garanţie că ele vor dura. Însă, până una alta, principalul scop al Ucrainei este acela de a epuiza resursele și moralul trupelor lui Vladimir Putin înaintea mult-aşteptatei contraofensive.
Rusia a trimis întăriri în zona Bahmut. Pentru a încerca să oprească avansul ucrainenilor, comandaţii ruşi au trimis suplimentar pe front câteva mii de soldați, dar şi numeroase unităţi de tancuri.
Update 18:30 Președintele Braziliei, Inacio Lula da Silva, i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că intenționează să se întâlnească cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski la Hiroshima, în Japonia, potrivit unor surse franceze citate de Sky News.
Informația a fost dezvăluită în condițiile în care existau speculații potrivit cărora Lula ar dori să evite o întâlnire cu Zelenski.
Anterior, Lula a cerut o încetare a focului și a propus ca mai multe națiuni, inclusiv Brazilia, să medieze pacea.
În același timp, el a refuzat să furnizeze arme Ucrainei, a făcut comentarii prin care atribuia Ucrainei o anumită vină pentru invazia Rusiei și a afirmat că SUA și Europa încurajează luptele.
Comentariile sale au fost criticate de toate părțile și au ridicat semne de întrebare cu privire la imparțialitatea Braziliei în cadrul unor eventuale negocieri de pace.
Inacio Lula da Silva și Volodimir Zelenski au fost invitați să participe la discuțiilor liderilor G7 care au loc în Japonia.
Update 17:00 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat sâmbătă că deciziile luate de țările G7 la summitul lor din Japonia au avut ca scop "dubla îngrădire" a Rusiei și Chinei, a relatat Reuters.
Update 16:00 Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a invitat India să se alăture negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina, potrivit Reuters.
Propunerea a fost făcută în timpul discuțiilor pe care Zelenski le-a avut cu premierul Narendra Modi, în cadrul summitului Grupului celor Șapte (G7), care s-a desfășurat sâmbătă în Japonia.
Zelenski a anunțat pe Telegram că a discutat cu premierul indian despre nevoile Ucrainei în materie de deminare și spitale mobile. Aceasta a fost prima întâlnire față în față a celor doi lideri după declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022.
Update 15:00 Un analist militar a calculat cât timp va dura până când avioane F-16 vor zbura deasupra Ucrainei, după ce Joe Biden le-a semnalat liderilor din G-7 că va da undă verde livrării de către occidentali de avioane de luptă Ucrainei.
Analistul militar Sean Bell a vorbit la Sky News despre promisiunea de a trimite avioane F-16 în Ucraina, precum și despre pregătirea piloților.
Întrebat când vor putea fi văzute avioanele de vânătoare zburând pe cerul Ucrainei, el a spus: "Președintele Zelenski ar cere cât mai curând posibil, fără îndoială. Dar, în mod inevitabil, există o mulțime de factori. Doi dintre cei principali sunt pregătirea piloților. SUA a evaluat doi dintre piloții ucraineni în sistemul lor de pregătire și consideră că ar fi nevoie de un an pentru a face mai multă pregătire, însă cu un program intensiv, pregătire de zbor, abilități la sol etc., ei estimează că pot reduce timpul la 4 luni pentru piloții ucraineni experimentați".
El a adăugat: "Celălalt lucru este cum să le ducem avioanele, pentru că fiecare națiune are un
În plus, a spus Bell, odată ce noul avion va ajunge în spațiul aerian ucrainean, "rușii îl vor viza - deci va fi vulnerabil".
"Ei vor trebui să se asigure că nevoile Ucrainei fac ca acesta să fie complet integrat în spatele sistemelor de apărare aeriană, rachete sol-aer și chestii de genul acesta. Iar celălalt lucru pe care trebuie să îl facă, fără menajamente, este să se asigure că propriile lor sisteme de apărare aeriană ucrainene nu îl țintesc și nu îl doboară", a spus el.
Update 13:35 Liderii Grupului naţiunilor puternic industrializate (G7), reuniţi în oraşul japonez Hiroshima, au îndemnat China să exercite "presiuni" asupra Rusiei şi să susţină "o pace durabilă" în Ucraina, cerând, în acelaşi timp, Beijingului să evite militarizarea în zona Asia-Pacific.
"Cerem Chinei să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a opri agresiunea militară şi a-şi retrage imediat, total şi fără condiţii trupele din Ucraina. Încurajăm China să susţină o pace totală, corectă şi durabilă, pe baza integrităţii teritoriale, inclusiv prin dialogul direct cu Ucraina", arată Declaraţia liderilor Grupului G7, citată de cotidianul Le Monde.
Din Grupul G7 fac parte Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franţa şi Italia. La summitul din Hiroshima participă şi lideri ai Uniunii Europene.
"Suntem pregătiţi să facilităm relaţii constructive şi stabile cu naţiunea chineză, ţinând cont de importanţa dialogului sincer cu autorităţile chineze. Reafirmăm opoziţia faţă de activităţile chineze de militarizare în zona Asia-Pacific", subliniază liderii G7.
Administraţia de la Beijing a criticat atitudinea Grupului G7. Ambasada Chinei din Japonia a transmis, vineri, îngrijorarea Beijingului în legătură cu "acţiuni negative recente" ale Grupului G7 şi a îndemnat Preşedinţia niponă a organizaţiei să nu transforme summitul într-un "spectacol politic" destinat contracarării naţiunii chineze.
Prezent la summitul Grupului G7 ca invitat special, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că "pacea va fi mai aproape" după această reuniune. "Japonia. G7. Întâlniri importante cu partenerii şi prietenii Ucrainei. Dezvoltarea securităţii şi a cooperării pentru victoria noastră. Pacea va fi mai aproape astăzi", a afirmat Zelenski, într-un mesaj postat pe Twitter.
Surse citate de cotidianul Financial Times au declarat că liderii Grupului G7 vor analiza o propunere de promovare a planului de pace elaborat de Ucraina în scopul opririi conflictului militar cu Rusia, iar Kievul ar vrea implicarea Chinei în această iniţiativă.
Update 12:20 Obiectul care a intrat în spațiul aerian al Poloniei anul trecut și a fost găsit în aprilie a fost o rachetă de fabricație rusească, declară un consilier al președintelui polonez Andrzej Duda.
Associated Press relatează că Pawel Szrot a declarat vineri la Radio RMF FM că a fost găsit vârful rachetei și că acesta este "ciudat", deoarece este fabricat din beton. Acesta a fost examinat de experți.
Szrot a spus că este vorba de "tehnologie rusească" și că, cel mai probabil, materialul era menit să dea greutate vârfului și să permită proiectilului să deruteze sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei în încercarea de a respinge atacurile rusești.
Vârful rachetei nu conținea explozibili, a precizat Szrot.
Obiectul s-a prăbușit pe teritoriul polonez în decembrie și părțile sale au fost găsite de un civil în pădurea din apropierea orașului Bydgoszcz în aprilie.
Chestiunea securității aeriene în timp ce în Ucraina vecină se desfășoară un război a devenit deosebit de sensibilă în Polonia după ce doi polonezi au fost uciși când o rachetă a aterizat în estul Poloniei în noiembrie.
Update 11:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit sâmbătă în oraşul japonez Hiroshima pentru a se întâlni cu liderii celor mai bogate democraţii din lume şi pentru a obţine sprijin pentru apărarea împotriva invaziei Rusiei în ţara sa.
Zelenski, purtând obişnuita sa ţinută de culoare verde-oliv, a coborât dintr-un avion al guvernului francez şi s-a deplasat rapid către o maşină care îl aştepta, au arătat imaginile difuzate de televiziunile japoneze.
Câteva momente mai târziu, el a scris pe Twitter: „Japonia. G7. Întâlniri importante cu parteneri şi prieteni ai Ucrainei".
Sosirea sa are loc după ce membrii G7 au avertizat că ţările care încearcă să folosească comerţul ca armă se vor confrunta cu "consecinţe", trimiţând un semnal puternic Chinei cu privire la practicile despre care Washingtonul a spus de mult timp că echivalează cu intimidarea economică, potrivit Reuters.
Oficialii francezi şi europeni au declarat că a fost crucial ca Zelenski să vină în persoană mai întâi la Liga Arabă şi acum la G7, unde participă membri ai Sudului Global, pentru a sublinia punctul de vedere al Ucrainei ca victimă a unui atac al Rusiei şi modul în care el vede un acord de pace în viitor.
„Trebuie să folosim toate mijloacele pentru a lega statele nealiniate de cauza apărării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei", a declarat presei un oficial prezidenţial francez.
Zelenski va avea întâlniri bilaterale cu liderii G7, dar în mod semnificativ şi cu liderii Indiei şi Braziliei, două ţări care nu s-au distanţat de Moscova.
El urmează să ţină duminică o sesiune cu G7 înainte de o sesiune mai amplă cu participanţii din Sudul Global.
Update 09:30 Administraţia civilă şi militară a Kievului a anunţat sâmbătă că a respins un nou atac cu drone ruseşti asupra capitalei ucrainene, vizată în timpul nopţii, dar că resturi au căzut asupra Kievului, fără a provoca victime în acest stadiu, informează France Presse.
"Aseară, agresorul a efectuat un nou atac masiv cu drone", a scris pe canalul Telegram şeful administraţiei civile şi militare a Kievului, Serhi Popko.
"Toate ţintele aeriene detectate au fost doborâte de apărarea antiaeriană a oraşului", a asigurat el, adăugând că, potrivit informaţiilor preliminare, dronele erau de tip Shahed, informează Agerpres.
"Kievul nu a fost lovit deloc!", a salutat el, adăugând că resturi de dispozitive au căzut asupra capitalei, provocând în special un incendiu - care de atunci a fost stins - pe acoperişul unei clădiri rezidenţiale din cartierul Dniprovski.
Incendiul nu a provocat victime, a mai spus Popko.
La ora locală 0.45 (21.45 GMT vineri), armata ucraineană a anunţat că dronele Shahed se îndreptau spre regiunea Kiev.
Acolo au fost semnalate explozii de către autorităţi, precum şi în regiunile Cernihiv (centru-nord) şi Mariupol (sud-est).
Update 08:00 Președintele american Joe Biden va anunța un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina în timp ce se va afla la Hiroshima, în Japonia, unde participă la summitul G7 2023 al liderilor mondiali, a declarat vineri un oficial american citat de Reuters.
Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că pachetul va include artilerie, muniție și lansatoare de rachete HIMARS.
Conform Politico, anunțul va fi făcut după o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va avea loc la sfârșitul acestui weekend, la G7 din Japonia.
Anunțul vine în contextul în care președintele SUA a semnalat că va da undă verde transferului de avioane de luptă americane F-16 către Ucraina, spunându-le omologilor săi din G7, în cursul nopții, că va sprijini un efort internațional comun de pregătire a piloților ucraineni pe aceste avioane.
Aceste mișcări reprezintă o demonstrație puternică de sprijin pentru Kiev înaintea unei contraofensive așteptate, care, speră ucrainenii, va recuceri mai multe teritorii confiscate de Rusia. Moscova a bombardat Ucraina cu rachete în ultimele săptămâni, dar Kievul a reușit să contracareze atacurile cu ajutorul apărării aeriene occidentale recent primite, cum ar fi sistemul de rachete Patriot.
Țări care au pilotat F-16 timp de decenii, precum Belgia, Danemarca și Olanda, au anunțat că vor participa la programul de antrenament, în timp ce Norvegia se gândește, de asemenea, să dea o mână de ajutor.
Toate țările NATO se află în proces de tranziție la F-35 și și-au vândut F-16 mai vechi unor țări terțe, precum România, care doresc cu disperare să se modernizeze față de avioanele din epoca sovietică, scrie Politico.
Update 00:00 "Salut decizia istorică a Statelor Unite şi a preşedintelui SUA de a susţine o coaliţie internaţională privind avioanele de vânătoare. Acest lucru va consolida semnificativ forţele noastre aeriene. Mizez pe faptul că vom discuta despre implementarea practică a deciziei la summitul G7 din Hiroshima", a declarat Volodimir Zelenski.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni, urmând ca între timp să fie luată o decizie privind furnizarea aeronavelor. "Preşedintele Biden susţine o iniţiativă comună vizând antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de ultimă generaţie. În cursul programului de instruire, care se va derula în următoarele luni, coaliţia ţărilor participante va decide când va furniza avioane, câte şi cine le va furniza", a declarat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului, citat de cotidianul Le Monde.
Anterior, oficiali citaţi de cotidianul The Washington Post declarau că Administraţia de la Washington ar fi informat aliaţii europeni că nu va bloca transferul de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina. Informaţia nu a fost confirmată oficial de Washington şi ar reprezenta o schimbare semnificativă de poziţie. Alte surse de la Washington au transmis că deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind avioanele F-16.
Război în Ucraina, 19 mai | Zelenski denunță indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina
Război în Ucraina, 18 mai | Londra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse
Război în Ucraina, 17 mai I Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni
Război în Ucraina, 16 mai I Ucraina a eliberat zone din jurul oraşului Bahmut, dar forţele ruse avansează în interior
Război în Ucraina, 15 mai I Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câştigă războiul cu Rusia