Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 512. Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile controlate de Rusia

Război în Ucraina, ziua 512. Ucraina avertizează că va considera ținte militare navele din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile controlate de Rusia

Război în Ucraina, ziua 512. În noaptea de miercuri spre joi, Rusia a atacat Odesa, dar și centrul orașului Mykolaiv, din sudul Ucrainei.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

  • Rusia și China încep exerciții navale și aeriene comune
  • Statele Unite anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei
  • Marea Britanie îi sancţionează pe liderii Wagner pentru violenţă în statele africane
  • Germania critică abordarea Ucrainei şi cere continuarea negocierilor cu Rusia privind cerealele
  • Un membru al Parlamentului propune invitarea Rusiei în NATO și explică felul cum ar funcționa acest plan în Ucraina
  • Ucraina avertizează că va trage în navele din Marea Neagră care navighează spre teritoriile controlate de Rusia
  • Ucraina a început să folosească împotriva Rusiei cu bombele cu dispersie furnizate de SUA
  • UE prelungește cu încă șase luni sancțiunile împotriva Rusiei
  • Autoritățile din Crimeea au declarat stare de urgență, după un atac cu drone ucrainene
  • Rusia a bombardat centrul orașului Odesa și alte regiuni din apropiere
  • Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU
  • Rusia va lua la țintă orice navă care se îndreptă spre porturile Ucrainei la Marea Neagră
  • Ministru ucrainean: "Rusia a distrus 60.000 de tone de cereale în ultimul atac la Odesa"
  • Ambasadorul Ucrainei în Turcia vrea "culoar sigur" pentru cereale prin apele teritoriale ale României.
  • Rusia dă ONU trei luni să rezolve cerințele Moscovei în legătură cu acordul cerealier

Update 23:00 Rusia și China încep exerciții navale și aeriene comune.
Rusia și China și-au început exercițiile navale și aeriene comune în Marea Japoniei, potrivit presei de stat chineze. 

Cele două țări se concentrează pe escorte maritime și aeriene, descurajare, repulsie și apărare prin ancorare, a raportat China Central Television. (CCTV). 

"Exercițiile comune vor testa capacitatea armatelor chineze și ruse de a integra operațiuni comune în ape îndepărtate”, a precizat CCTV

Exercițiul implică peste 10 nave și peste 30 de avioane, potrivit agenției de știri Xinhua din China.

Ministerul rus al Apărării a distribuit un clip care pare să arate nave de război care navighează în zonă. 

China a susținut că este neutră în conflictul din Ucraina, dar exercițiile militare sunt un semn al sprijinului continuu al Beijingului pentru Rusia. 

Țara a acuzat SUA și aliații săi că au provocat Rusia și a menținut legături economice, diplomatice și comerciale solide cu Moscova. 

Update 22:00 Statele Unite anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Administraţia de la Washington a anunţat, joi, sancţiuni suplimentare împotriva unor persoane şi companii acuzate de implicare în furnizarea de echipamente pentru invazia militară a Rusiei în Ucraina.

Departamentul american al Trezoreriei şi Departamentul de Stat de la Washington au anunţat sancţionarea a 120 de persoane şi entităţi, în scopul "afectării capabilităţilor Rusiei de a susţine războiul din Ucraina".

"Aceste sancţiuni vor restricţiona accesul Rusiei la materiale esenţiale, vor limita producţia de energie şi capabilităţile de export, vor reduce utilizarea sistemului financiar internaţional şi vor contracara complicitatea la evitarea sancţiunilor", a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

"De când Rusia a lansat invazia de amploare în Ucraina, Statele Unite, în colaborare cu aliaţii şi partenerii au adoptat acţiuni fără precedent pentru a impune costuri Rusiei şi a promova tragerea la răspundere a persoanelor şi entităţilor care susţin războiul ilegal al Rusiei.

Vom fi în continuare alături de Ucraina cât timp va fi necesar", a subliniat Antony Blinken, conform unei declaraţii postate pe site-ul Departamentului de Stat.

Update 21:00 Marea Britanie îi sancţionează pe liderii Wagner pentru violenţă în statele africane.
Guvernul Regatului Unit a anunţat pe 20 iulie un nou val de sancţiuni împotriva a 13 persoane şi întreprinderi legate de activităţile Grupului Wagner din Mali, Republica Centrafricană (CAR) şi Sudan.

Una dintre persoanele vizate de Regatul Unit este Ivan Maslov, şeful Grupului Wagner din Mali, pentru rolul său în masacrul a peste 500 de persoane din Moura în martie 2022.

Update 20:00 Guvernul Germaniei s-a distanţat, joi, de abordarea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care vrea continuarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră fără acordul Rusiei.

Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei şi ministru al Economiei, a declarat că trebuie continuate negocierile cu Rusia pentru reactivarea Acordului exporturilor de cereale.

"Nu pot fi puse în pericol, în mod intenţionat, vieţi omeneşti și nu pot fi trimise nave spre dezastru. Sigur că trebuie continuate discuţiile cu Rusia pentru prelungirea Acordului exporturilor de cereale", a spus Habeck.

El a insistat pentru implicarea mai multor ţări, în demersul de a evita amplificarea crizei alimentare internaţionale.

Rusia a suspendat aplicarea acordului privind transporturile de cereale pe Marea Neagră, un tratat garantat de Turcia şi de Naţiunile Unite.

Însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnalat că Ucraina poate continua transporturile de cereale pe Marea Neagră fără acordul Rusiei, prin apele teritoriale ale României.

Rusia a anunţat că, începând de joi, va considera ţinte legitime navele care circulă pe Marea Neagră spre sau dinspre porturi din Ucraina.

Joi, Kievul a venit cu un anunț similar și a avertizat că, începând de la ora zero a zilei de vineri, va considera drept nave militare suspecte vasele comerciale de pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi controlate de Rusia.

Update 19:30 Un membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie a sugerat că Rusiei i s-ar putea oferi perspectiva de a deveni membru NATO.

În schimb, Rusia ar trebui să se retragă "complet" din Ucraina.

Lordul Indarjit Singh de Wimbledon a declarat în Parlamentul de la Londra că oferta de membru NATO pentru Rusia va eroda personalitatea de lider forte a președintelui rus Vladimir Putin și va contribui la instaurarea păcii mondiale.

"Domnului Putin îi place să se prezinte ca un om puternic, care apără Rusia împotriva amenințării din partea alianței NATO. Credibilitatea lui Putin ar fi complet distrusă, suferinței poporului ucrainean i s-ar pune capăt iar cauza păcii mondiale va fi promovată dacă Occidentul ar oferi în mod deschis Rusiei perspectiva aderării la NATO în schimbul retragerii sale totale din Ucraina", a spus acest membru independent al Camerei Lorzilor.

Singh a primit o replică din partea colegului său din Camera Lorzilor, Tariq Ahmad, responsabil pentru Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Asia de Sud și Națiunile Unite în cadrul Foreign Office, ministerul britanic de Externe.

"Sunt sigur că Lordul Singh este bine intenționat, dar mă tem că nu pot fi de acord cu această propunere. Există cineva care poate opri acest război. Acela este Putin și îl poate opri chiar acum", a spus reprezentantul ministerului britanic.

Update 18:21 Ucraina a anunțat, joi, că va considera navele din Marea Neagră drept ținte, sub suspiciunea că transportă încărcături militare.

Decizia intră în vigoare la miezul nopții de joi spre vineri și vine după un anunț similar făcut de Moscova cu o zi în urmă. 

Autoritățile ruse s-au suspendat, în data de 17 iulie, din acordul cerealier la Marea Neagră, care stabilea coridoare sigure de transport pentru vasele încărcate cu cereale ucrainene.

Practic, în prezent ambele părți în conflict spun că își rezervă dreptul de a deschide focul asupra vaselor din Marea Neagră.

"(...) Amenințând în mod deschis navele civile care transportă alimente din porturile ucrainene, lansând atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii civile din orașe pașnice, generând în mod deliberat o amenințare militară pe rutele comerciale, Kremlinul a transformat Marea Neagră într-o zonă periculoasă, în primul rând pentru navele rusești și pentru vasele care navighează spre porturile maritime ale Federației Ruse și spre porturile ucrainene de pe teritoriul aflat temporar sub ocupație rusă.

Responsabilitatea pentru toate riscurile revine în întregime conducerii ruse. Soarta crucișătorului 'Moskva' dovedește că forțele de apărare ale Ucrainei dispun de mijloacele necesare pentru a respinge agresiunea rusă pe mare.

Ministerul ucrainean al Apărării avertizează că, începând cu ora 00:00 a zilei de 21 iulie 2023, toate navele care se îndreaptă pe apele Mării Negre în direcția porturilor maritime ale Federației Ruse și a porturilor maritime ucrainene de pe teritoriul ocupat temporar de Rusia pot fi considerate ca transportând încărcături militare, cu toate riscurile asociate", se spune în declarația instituției citate.

Update 17:30 Moscova a denunțat, joi, activităţi militare "agresive" ale Poloniei în apropierea frontierei cu Belarus, în contextul în care autorităţile de la Varșovia au suplimentat măsurile de securitate, din cauza grupului paramilitar rus Wagner.

"Decizia Poloniei de suplimentare a forţelor de securitate de-a lungul frontierei cu Belarus constituie un motiv de îngrijorare. Urmărim cu multă atenţie activităţile Poloniei, care este un stat agresiv", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Guvernul Poloniei a anunţat recent suplimentarea forţelor de securitate de-a lungul frontierei cu Belarus cu 500 de militari.

Varşovia anticipează un nou val de imigranţi extracomunitari şi ia în calcul o agresiune a grupului de mercenari, transferat temporar în Belarus după rebeliunea militară eșuată din 24 iunie.

"Suntem pregătiţi pentru diverse scenarii. Efectuăm un exerciţiu militar pentru a demonstra capabilităţile nelimitate ale Poloniei de a răspunde tentativelor de destabilizare", a transmis, joi, Ministerul polonez al Apărării.

Anterior, Ministerul Apărării de la Minsk a comunicat că organizează exerciţii militare la frontiera dintre Belarus şi Polonia, cu participarea combatanţilor Wagner.

Update 16:20 Uniunea Europeană a anunțat că a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

"Aceste sancțiuni, introduse pentru prima dată în 2014 ca răspuns la acțiunile Rusiei care au destabilizat situația din Ucraina, au fost extinse în mod semnificativ din februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei", a precizat Consiliul Uniunii Europene.

Moscova a pus printre condițiile revenirii în acordul cerealier la Marea Neagră relaxarea restricțiilor, astfel încât industria agricolă rusă să se poată aproviziona cu piese de schimb, precum și deblocarea activelor ruse "înghețate" în UE, ca urmare a sancțiunilor.

Update 15:30Publicația The Washington Post relatează că Ucraina a început să folosească cu munițiile cu dispersie furnizate de armata americană.

Trupele ruse fortificate, aflate în prima linie în sud-estul Ucrainei, au fost atacate cu acest tip de bombe, care au o rată mare de eșec, astfel încât pot detona accidental la ani de zile de la încetarea conflictului, arată sursa citată.

Colonelul ucrainean Oleksandr Bakulin a declarat la începutul acestei săptămâni că armele cu dispersie au fost necesare pentru "a provoca pagube maxime infanteriei inamice".

Nici SUA, nici Rusia și nici Ucraina nu au semnat convenția de interzicere a munițiilor cu dispersie, adoptată de numeroase țări.

ONU a comunicat că Rusia a folosit aceste arme în zonele populate din Ucraina de cel puțin 24 de ori de la începutul ostilităților.

Update 14:30 Consulatul chinez din Odesa a fost avariat în ultimul atac nocturn lansat de Rusia asupra orașului.

Anunțul a fost făcut pe Telegram de guvernatorul regional, Oleg Kiper.

"Agresorul lovește în mod deliberat infrastructura portuară. Au fost avariate clădirile administrative și rezidențiale, precum și consulatul Chinei. Acest lucru arată că inamicului nu-i pasă de nimic (atunci când bombardează)", a scris oficialul ucrainean, citat de publicația britanică The Guardian.

Rusia a bombardat orașele Odesa și Nikolaev în ultimele trei nopți.

Moscova a transmis că bombardamentele sunt represalii pentru atacul ucrainean asupra podului care leagă Rusia de Crimeea.

"Agresorul lovește în mod deliberat infrastructura portuară. Au fost avariate clădirile administrative și rezidențiale, precum și consulatul Chinei. Acest lucru arată că inamicului nu-i pasă de nimic (atunci când bombardează)", a scris oficialul ucrainean, citat de publicația britanică The Guardian.

Rusia a bombardat orașele Odesa și Nikolaev în ultimele trei nopți.

Moscova a transmis că bombardamentele sunt represalii pentru atacul ucrainean asupra podului care leagă Rusia de Crimeea.

Update 13:30 Mercenarii Wagner vor fi desfășurați în Belarus, în apropierea graniței cu Polonia.

Acolo, luptătorii lui Evgheni Prigojin vor antrena trupele speciale belaruse.

Anunțul oficial a fost făcut de Ministerul Apărării de la Minsk, relatează Antena 3 CNN.

Această comunicare vine la scurt timp după prima apariție video a lui Prigojin de la revolta încheiată cu un marș spre Moscova, în data de 24 iunie.

În materialul filmat, Prigojin se adresează combatanților Wagner ajunși în Belarus și spune că "este o rușine ce se întâmplă în prezent" cu acțiunile armatei regulate ruse pe frontul din Ucraina.

Liderul Wagner adaugă că trupele sale vor reveni în Ucraina în momentul în care va fi sigur că acestea nu vor fi obligate să se facă de râs.

Update 12:30 Surse ucrainene confirmă că două persoane au fost ucise și cel puțin 27 au fost rănite în atacurile rusești din cursul nopții, care au vizat orașele Odesa și Nikolaev  pentru a treia noapte la rând.

Nouăsprezece persoane au fost rănite în Nikolaev, iar în Odesa un agent de securitate a fost ucis și cel puțin alte opt persoane au fost rănite, inclusiv un copil.

Ucraina susține că a doborât cinci rachete și 13 drone, după ce Rusia a lansat câte 19 astfel de arme.

Presa internațională, care citează autoritățile regionale, relatează că o persoană a fost ucisă de bombardamentele rusești în regiunea nord-estică Harkov.

La începutul acestei săptămâni, Moscova a declarat că atacurile asupra orașelor portuare ucrainene reprezintă represalii la atacul ucrainean asupra podului peste Strâmtoarea Kerci, cunoscut drept "Podul lui Putin", care leagă Peninsula Crimeea de Rusia.

Update 12:00 Evgheni Prigojin a transmis primul mesaj către mercenarii Wagner, după mutarea în Belarus.

"Am luptat cu onoare! Ați făcut foarte mult pentru Rusia. Acum, ceea ce se întâmplă pe front este o rușine la care nu trebuie să participăm. Trebuie să așteptăm momentul în care vom putea demonstra din plin de ce suntem în stare.

De aceea, am decis că vom rămâne aici, în Belarus, pentru o perioadă de timp. În acest timp, sunt sigur, vom face din armata belarusă a doua armată a lumii.

Iar dacă este necesar, vom interveni pentru belaruși și îi vom apăra la nevoie. Vreau să atrag atenția tuturor asupra faptului că belarușii ne-au primit nu doar ca pe eroi, ci ca pe frați", a transmis Prigojin.

Update 11:30 Vladimir Putin pune o condiție Occidentului pentru a reveni în acordul privind transportul de cereale.

Astfel, înainte să accepte să reintre în acord, liderul de la Kremlin vrea ca băncile și instituțiile financiare din țara sa să fie reconectate la sistemul bancar internațional Swift.

"Trebuie eliminate toate obstacolele pentru băncile și instituțiile financiare rusești, care asigură aprovizionarea cu alimente și îngrășăminte. Vorbim, de asemenea, despre conectarea imediată a cestora la sistemul internațional de decontare bancară Swift.

Nu avem nevoie de niște promisiuni și idei în această privință, ci de îndeplinirea acestor condiții", a transmis Vladimir Putin.

Update 10:30 Autoritățile din Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, au declarat stare de urgență în zona atacului cu drone, anunță The Guardian.

O adolescentă a murit într-un atac cu drone ucrainene în nord-vestul Crimeei, a declarat guvernatorul din peninsula ocupată.

"Ca urmare a unui atac cu drone asupra uneia dintre așezările din nord-vestul Crimeei, patru clădiri administrative au fost avariate. Serviciile [de urgență] se află la fața locului. Din păcate, atacul s-a lăsat cu victime: o adolescentă a murit", declara mai devreme guvernatorul prorus Serghei Aksyonov, într-o postare pe Telegram, fără să spună exact în ce localitate a avut loc atacul.

Anunțul a venit la o zi după un incendiu la un depozit de muniție din Crimeea, care a forțat autoritățile să evacueze mii de civili.

În 2014, Rusia a anexat Crimeea, unde își are baza Flota Mării Negre.

Kievul afirmă că Crimeea este ucraineană și că intenționează să o recupereze cu forța, ca parte a campaniei sale de expulzare a trupelor rusești de pe teritoriul său.

Kremlinul a acuzat miercuri Occidentul că închide ochii la ceea ce a spus că sunt "atacuri teroriste" comise de Ucraina în interiorul Rusiei, potrivit Mediafax.

Update 10:00 Atacul Rusiei asupra orașului Odesa a afectat o clădire administrativă și mai multe depozite.

Cel puțin patru persoane au fost rănite în explozia de la clădirea administrativă din centrul orașului Odesa, a declarat Natalia Gumeniuk, șefa Centrului Comun de Presă al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei.

"Pentru a treia noapte la rând, rușii au atacat regiunile Odesa și Nikolaev. Aceste atacuri vizează, în special, infrastructura portuară", a declarat Gumeniuk, pentru postul de televiziune Rada.

Gumeniuk a mai declarat că un submarin în Marea Neagră, avioane și rachete Kh-22 au fost implicate în atac, iar numărul total de rachete și drone care au vizat ținte din sudul Ucrainei este mai mare de 20, potrivit CNN.

Update 08:30 Rusia a atacat Odesa, în noaptea de miercuri spre joi, potrivit autorităților ucrainene.

Cel puțin două persoane au fost rănite în timpul atacului, a declarat șeful administrației militare din regiune, Oleg Kiper, într-o postare pe Telegram.

În urma atacului, un incendiu puternic a izbucnit în centrul Odesei, care s-a extins pe o suprafață de 300 de metri pătrați, cauzând distrugeri majore.

De asemenea, Rusia a lovit, joi, și centrul orașului Nikolaev din sudul Ucrainei, potrivit Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale.

"Un garaj de parcare și un bloc de apartamente cu 3 etaje sunt în flăcări. Corpul de pompieri este pe drum", a spus Kim la Telegram.

Printre persoanele rănite, 18 la număr, se numără cinci copii, inclusiv un bebeluș de mai puțin de un an, și un copil de 3 ani.

Șeful administrației militare regionale din Nikolaev a raportat și decese, dar nu a precizat câte, notează CNN.

Update 08:00 Ucraina a anunțat Organizația Națiunilor Unite că va folosi apele teritoriale ale României pentru a-și exporta grânele. 

Decizia a fost luată după ce Rusia a  renunțat la acordul care permitea exporturile ucrainene printr-un coridor maritim sigur, susținut de ONU.

Președintele Ucrainei a declarat că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră ar putea continua fără participarea Rusiei. 

"Coridorul trebuie să fie securizat. De fapt, cunoscând Rusia, nu va fi sigur decât dacă ONU începe să lucreze foarte clar și ferm la nivelul secretarului general. Pe lângă cuvintele care au fost destul de puternice, sunt necesare acțiuni practice, pe care nu le-am văzut încă", a spus Volodimir Zelenski.

De cealaltă parte, Rusia amenință că va considera toate navele care navighează în Marea Neagră, către porturile din Ucraina, drept parte a conflictului militar.

"În legătură cu încetarea Inițiativei Marea Neagră și retragerea coridorului maritim umanitar, începând de la ora Moscovei 0.00, la 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum către porturi din Ucraina la Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de încărcătură militară", a transmis Ministerul rus al Apărării.

”Mulțumesc pentru un nou și puternic pachet de sprijin pentru apărare în valoare de 1,3 miliarde de dolari”, a scris miercuri Zelenski pe Twitter.

”Sistemele de rachete antiaeriene NASAMS cu muniție, obuze de artilerie, echipamente de deminare și alte tipuri de asistență atât de necesare vor salva vieți și vor aduce victoria noastră comună mai aproape. Apreciem sprijinul neobosit din partea poporului american prieten", a adăugat Zelenski.

SUA s-au angajat să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană și drone de atac în cadrul unui pachet de ajutor de 1,3 miliarde de dolari, potrivit Departamentului Apărării. 

Pachetul include încă patru sisteme naționale avansate de rachete sol-aer (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), care sunt baterii de apărare aeriană cu rază medie de acțiune care au ajutat deja Ucraina să reziste barajelor continue de rachete și drone rusești.

Este vorba de același sistem folosit pentru a proteja Washington DC și zona din jurul capitalei naționale.

Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU

 

Subiecte în articol: Război Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion