Update 2 martie 23:45 Convoiul rusesc care se îndreaptă spre Kiev se află în impas, susţine Pentagonul
Departamentul american al Apărării afirmă că forțele rusești au înregistrat progrese minore în ultimele 24-36 de ore, scrie BBC. În special un convoi de trupe de 60 km care se îndreaptă spre Kiev a fost încetinit de luptătorii ucraineni și "rămâne blocat", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt John Kirby.
"Credem că rușii se regrupează și reevaluează progresele pe care nu le-au făcut", a declarat el reporterilor.
Kirby a precizat că trupele invadatoare întâmpină în general mai puțină rezistență în sudul țării decât în nord.
El a spus că Pentagonul nu poate confirma că orașul Herson din sudul țării a căzut, așa cum susțin rușii.
În pofida încetinirii ritmului, a avertizat el, Rusia păstrează la dispoziție o putere suplimentară care nu a fost încă folosită.
Update 2 martie 23:15 Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat miercuri Rusia că intenţionează să folosească arme interzise de Convenţia de la Geneva în cadrul ofensivei sale masive asupra Ucrainei, relatează AFP.
''Se pare că Rusia se pregăteşte să sporească brutalitatea campaniei sale împotriva Ucrainei'', a declarat Linda Thomas-Greenfield în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, în timp ce mai multe oraşe ucrainene au fost bombardate de armata rusă, care mobilizează trupe şi în jurul capitalei Kiev.
Update 2 martie 22:55 Primarul din Herson pare să sugereze că orașul din sudul Ucrainei a căzut în mâinile forțelor ruse.
Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, Igor Kolykhaev a scris că „azi au fost vizitatori înarmați în consiliul orașului”, iar autoritățile le-au spus trupelor că „nu avem forțe armate ucrainene în oraș, ci doar civili și oameni care doresc să trăiți aici!”.
Într-un mesaj postat miercuri pe Facebook, Igor Kolykhaev a scris că „azi au fost vizitatori înarmați în consiliul orașului”, iar autoritățile le-au spus trupelor că „nu avem forțe armate ucrainene în oraș, ci doar civili și oameni care doresc să trăiți aici!”.
Update 2 martie 22:20 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Acestea vor viza 22 de ”entități legate de apărare” rusești.
Entitățile care vor fi sancționate includ ”companii care produc avioane de luptă, vehicule de luptă de infanterie, rachete, vehicule aeriene fără pilot, sisteme de război electronic”, a spus Blinken la o conferință de presă la Departamentul de Stat.
Update 2 martie 21:50 Emmanuel Macron, președintele Franței, a vorbit despre agresiunea Rusiei în Ucraina. „Nu suntem în război cu Rusia”, a spus președintele francez Emmanuel Macron.
Într-un discurs adresat națiunii miercuri, Macron a spus că războiul împotriva Ucrainei a creat o „ruptură” în Europa.
Președintele a mai amintit că ”sute de soldați francezi au ajuns ieri pe pământ românesc”. În ceea ce privește refugiații ucraineni, șeful statului a indicat că "sute de mii de refugiați din Ucraina sunt și vor fi primiți în Europa, iar Franța își va face datoria".
Update 2 martie 21:40 Atac aerian furibund lansat în această seară asupra Kievului. Unul din obiective a fost Gara din Kiev, unde mii de oameni, în timpul zilei, au căutat o cale de evacuare. Un obuz a căzut lângă Hotelul Ibis. Clădirea gării a suferit pagube importante, dar nu majore, transmit surse ucrainene, citate de Antena 3.
În urma exploziei din apropierea Gării Centrale din Kiev, rețeaua de încălzire a oraşului a fost deteriorată.
Update 2 martie 20:30 Avioanele şi rachetele au zburat din nou deasupra Ucrainei. O alertă aeriană a fost declarată aproape în toată ţara. S-a dat alarma în Kiev, Harkov, Lviv, regiunea Volyn, Zhytomyr, Ivano-Frankivsk, Kamenets-Podolsky, Kalush, Hmelnițki, Cherkasy, Cernăuţi.
Explozii puternice în Kiev.
Update 2 martie 19:40 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat miercuri, printr-o rezoluţie care nu are caracter juridic obligatoriu, intervenţia militară rusă în Ucraina, informează CNN.
În favoarea proiectului de condamnare a invaziei militare ruse au votat 141 de state, iar cinci ţări - Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria - s-au pronunţat împotriva rezoluţiei. Reprezentanţii a 35 de ţări, inclusiv ambasadorul Chinei, s-au abţinut de la vot.
Rezoluţia, care, spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate ONU, nu are caracter juridic obligatoriu, cere Rusiei să retragă "imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare de pe teritoriul Ucrainei recunoscut prin tratatele internaţionale". Rezoluţia confirmă susţinerea pentru "suveranitatea Ucranei, pentru independenţa, unitatea şi integritatea teritorială".
Rezoluţia, iniţiată de Uniunea Europeană şi de Ucraina, condamnă şi decizia Rusiei de plasare în alertă a capabilităţilor de disuasiune nucleară, precum şi implicarea Belarusului în conflict.
Update 2 martie 18:00 Noile negocieri ruso-ucrainene se vor desfăşura joi. Ucrainenii şi ruşii sunt pe punctul de a începe cea de-a doua rundă de discuţii privind conflictul dintre cele două ţări. Delegaţia rusă a sosit înaintea celei ucrainene, care are probleme de logistică pe traseu, a declarat şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinsky. Acesta a estimat că ucrainenii vor ajunge abia mâine la locul negocierii.
Update 2 martie 17:30 Primele imagini cu delegația rusă care se îndreaptă spre locul noilor negocieri. Miercuri după-amiază delegația rusă a pornit spre locul în care vor avea loc noi negocieri cu delegația ucraineană.
A doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc la Belovezhskaya Pushcha, unde au fost semnate acorduri care au pus capăt URSS, a declarat o sursă pentru RIA Novosti.
Update 2 martie 17:20 Sancţiunile financiare aspre impuse de SUA, Uniunea Europeană şi aliaţii occidentali au dat o 'lovitură serioasă' economiei Rusiei, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiilor de presă ruse, transmite miercuri dpa.
Update 2 martie 16:30 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita miercuri România şi Slovacia, a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt adjunct al executivului european, Dana Spinanţ.
Ursula von der Leyen va avea joi o întânire cu președintele Klaus Iohannis la ora 10.00, la Palatul Cotroceni. Recent, președinta Comnisiei Europene a transmis un mesaj de apreciere pentru România, pentru modul în care țara noastră, societatea civilă, a primit refugiații din Ucraina.
Update 2 martie 16:22 Cea de a doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina se vor desfăşura în zona pădurii Białowieża, în apropiere de Polonia, la graniţa dintre Ucraina şi Belarus.
Update 2 martie 15:03 A doua rundă de negocieri între delegațiile din Rusia și Ucraina va avea loc miercuri și este așteptat ca delegațiile să fie formate din aceiași reprezentanți care au participat și la prima rundă de discuții, luni.
Nu este clar deocamdată la ce oră va fi întâlnirea, dar a fost anunțată încă de ieri de presa rusă. După prima rundă, consilierul președintelui Putin, care a participat la discuții, a spus că, cel mai probabil, întâlnirea va avea loc tot în Belarus.
Update 2 martie 12:22 Încă un turn de comunicații din estul Ucrainei a fost lovit de ruși cu un proiectil
În urmă cu doar câteva momente, un alt turn de comunicații din estul Ucrainei a fost lovit de ruși.
Se pare că ar fi vorba despre un proiectil pe care armata rusă l-a folosit pentru a distruge turnul.
Update 2 martie 11:09 Liderii inamicului au mers să negocieze cu primarul din Konotop pentru a se preda. Rușii au fost alungați din oraș de ucraineni.
Update 2 martie 9:12 Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că trupele rusești au preluat controlul integral al regiunii Herson.
Update 2 martie 8:29. Autostrada Kiev - Moscova este acum controlată pe deplin de trupele ucrainene din regiunea Sumy. Trupele ucrainene ajung până la granița cu Rusia și o blochează, astfel încât trupele rusești să nu mai poată intra în țară.
Două explozii au avut loc cu puțin timp în Harkov și Sumy.
Update 2 martie 07:10. Trupele rusești au ocupat portul fluvial și gara din Herson. Este declarația făcută de primarul orașului. Potrivit CNN, vehiculele militare rusești au intrat în Herson după bombardamentele puternice și par să fi cucerit orașul din sud.
Update 2 martie 07.00. A fost încă o noapte de foc în Ucraina, în Mariupol și Karkov, unde se duc lupte grele și la această oră. Trupele rusești încearcă din greu să ocupe obiectivele majore din estul Ucrainei.
Potrivit surselor Antena 3, forțele ruse au atacat și eu aeroport din Harkov.
Sirenele continuă să sune atât în Kiev cât și în alte orașe din Ucraina. Există informații potrivit cărora rachetele lansate de forțele armate ruse au lovit un cartier rezidențial.
Update 2 martie, 02.41. Un convoi al forţelor armate ruse a fost atacat şi distrus de militarii ucraineni.
Convoiul, format în mare parte din vehicule de logistică şi blindate uşoare MT-LB, a fost distrus în zona oraşului Sumy, situat la nord-vest de oraşul Harkov şi la est de capitala Kiev.
Update 2 martie, 02.30. Noi imagini cu trupe cecene au fost publicate pe Twitter, în această noapte, îndreptându-se spre Kiev.
Potrivit postării, "armata lui Kadyrov", respectiv Ramzan Kadyrov - şeful Republicii Cecene, se află în nordul Ucrainei şi se îndreaptă către capitală. Aceeaşi sursă arată că soldaţii ceceni ar putea fi folosiţi într-o "viitoare luptă majoră în Kiev".
#Kadyrov's "army" from #Chechnya arrived in northern #Ukraine probably the #Russia'n spearhead for coming major battle in #Kyiv
Update 2 martie, 02.15. Trupurile miilor de soldaţi ruşi care au şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina nu vor fi repatriate, cel puţin pentru moment.
Anunţul a fost făcut de senatorul rus Lyudmila Narusova, care a citat surse din cadrul Forţelor Armate Ruse.
"Centrul de comand[ al Districtului MIlitar de Vest a anunţat că nici nu se pune problema recuperării şi repatrierii trupurilor soldaţilor morţi în Ucraina", a declarat Lyudmila Narusova, potrivit NEXTA.
Update 2 martie, 01.43. Ministerul Apărării din Ucraina a avertizat asupra unui posibil atac al forţele armate din Belarus, împreună cu armata rusă, în oraşe din estul ţării.
Potrivit unor surse, în următoarele ore urmează ca oraşe precum Mariupol şi Harkov să fie ţinta unor atacuri concentrate ale celor două armate din Rusia şi Belarus.
Update 2 martie, 01.18. Forţele Aeriene Ucrainene, împreună cu trupele de la sol, au distrus un convoi uriaş al forţelor armate ruse, lângă oraşul Bashtanka din sudul ţării, situat la nord de Herson.
Potrivit primelor informaţii furnizate de bloggerii militari, convoiul distrus de forţele ucrainene ar fi avut până la 800 de vehicule militare.
Update 2 martie, 00.38. BBC a analizat imaginile de satelit cu "Convoiul Morţii" furnizate de McKenzie Intelligence Services cu convoiul militar rus în drum spre Kiev. Iată cele mai importante informații:
– nu este un convoi unitar de 64 de km, ci o serie de unități logistice înșirate de-a lungul unei autostrăzi ce leagă Kievul de granița cu Belarus. Scopul transportului e să facă joncțiunea cu unitățile armatei ruse staționate deja în suburbiile și satele din nordul Kievului
– convoiul pare întârziat/îngreunat în mai multe porțiuni din cauza vehiculelor stricate
– coloana e formată din câteva tancuri și vehicule de infanterie, dar mai ales de logistică, ceea ce înseamnă că există planuri pe termen mai lung
Analiștii militari citați de BBC arată că forțele ruse au progresat foarte puțin în ultimele 24 de ore.
Update 2 martie, 00.36. S-au stins luminile la Podul peste Dunăre, Şantierul Naval Damen Galaţi, Liberty Galaţi, Portul Mineralier, Turnul de Televiziune şi punctul de trecere cu bacul de la IC Brătianu din Galaţi în această noapte.
Măsura a fost luată pentru ca aceste obiective să nu poată fi folosite ca puncte de reper de la mare distanţă pentru aviaţie. Acestea nu reprezintă posibile ţinte, însă pot fi folosite ca repere în localizarea unor ţinte de interes din Ucraina, notează jurnaliştii de la monitoruldegalati.ro.
Update 2 martie, 00.11. Rachetele lansate de ruşi au lovit case din Jytomyr.
O operaţiune uriaşă de salvare este în derulare chiar în aceste momente pentru a-i salva pe cei prinşi sub dărâmături. Mai multe case au fost lovite de rachetele lansate de forţele armate ruse.
Jytomyr este un oraş situat la vest de capitala Kiev. Potrivit primelor informaţii ale salvatorilor ucraineni arată că zece case au fost afectate de explozii, iar trei dintre ele au luat foc.
Până în prezent, două persoane au fost ucise, iar alte trei rănite, însă operaţiunile de căutare a potenţialelor victime sub dărâmături continuă.
Serviciul ucrainean pentru Comunicaţii a anunţat, potrivit cotidianului The Kyiv Independent, că au fost bombardamente în zonele Rusanivka, Kurenivka şi Boiarka din Kiev.
În plus, au fost raportate explozii la periferia capitalei, în zona Zhuliany, în apropierea aeroportului, şi în suburbia Vişneve.
Surse citate de CNN au confirmat o serie de explozii puternice în Kiev şi la periferia capitalei Ucrainei.
Tot în această noapte a fost semnalată o nouă explozie într-o zonă rezidenţială din oraşul Harkiv, în nord-estul Ucrainei. De asemenea, conform agenţiei Ukrinform, armata rusă a atacat şi obiective din regiunea Zaporojie, situată în sudul ţării.
Marţi după-amiază, armata rusă a efectuat bombardamente în zona unui turn de televiziune şi telecomunicaţii din Kiev. Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte cinci au fost rănite în acest atac.
Antena 3 transmite 24 de ore din 24 despre războiul din Ucraina. În fiecare zi, echipa antena3.ro actualizează în timp real informaţiile referitoare la situaţia de la graniţele României. Ataşăm, mai jos, lista articolelor cu situaţia din Ucraina, pe zile:
Război în Ucraina 1 martie 2022 | Atacul asupra capitalei Kiev continuă, explozie devastatoare în oraşul Chuguev | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24
Război în Ucraina 27-28 februarie 2022 | Ruşii au atacat şi invadat capitala Kiev, cinci oameni au murit în urma unui bombardament | Antena 3 transmite LIVE 24 din 24