Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Regiunea capitalei Kiev este sub controlul total al armatei ucrainene | Antena 3, transmisiuni speciale din mijlocul războiului

Război în Ucraina | Regiunea capitalei Kiev este sub controlul total al armatei ucrainene | Antena 3, transmisiuni speciale din mijlocul războiului

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 20:40 02 Apr 2022 Modificat la 22:36 02 Apr 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Trupele ucrainene anunţă că au recucerit 30 de oraşe
  • Armata rusă a lansat rachete Iskander asupra unei zone rezidențiale din regiunea Odesa
  • UNESCO anunţă avarierea a peste 53 de situri istorice, culturale şi religioase
  • Şapte coridoare umanitare deschise în Mariupol
  • Soţul vicepremierului Olga Stefanishyna a fost ucis la Cernihiv

Update 2 aprilie, ora 22.33. Trupele ucrainene au preluat controlul asupra întregului teritoriu al regiunii Kiev, a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, citată de Sky News.

Într-o postare pe Facebook, Malyar a declarat "Întreaga regiune Kiev este eliberată de invadator".

Informarea vine după ce oficialii ucraineni au declarat că au recucerit orașul Brovary, care se află la 20 de km est de capitala Kiev.

Primarul din Brovary a declarat într-un discurs televizat că "ocupanții ruși au părăsit acum practic tot districtul Brovary".

Update 2 aprilie, ora 21.46. Noi imagini apar după ce soldaţii ruşi au deschis focul asupra unor civili ucraineni care protestau, astăzi, în centrul unui oraş din Ucraina.

Update 2 aprilie, ora 21.00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat soldații ruși că au minat în mod deliberat zone din nordul Ucrainei în timp ce se retrag, scrie Reuters.

Ucraina a afirmat că trupele sale au preluat controlul asupra a peste 30 de orașe și sate din regiunea Kiev, de când Rusia a anunțat săptămâna aceasta că își va reduce operațiunile din jurul capitalei și din regiunea nordică învecinată Cernihiv pentru a se concentra pe luptele din est.

"În nordul țării noastre, invadatorii pleacă. Este lent, dar vizibil. În unele locuri sunt dați afară cu lupte. În alte părți, ei înșiși abandonează pozițiile", a declarat Zelenski într-o filmare publicată astăzi.

"Ei minează aceste teritorii. Casele sunt minate, echipamentele sunt minate, chiar și cadavrele".

Update 2 aprilie, ora 20.41. Trupele ucrainene au recucerit peste 30 de orașe și așezări de la forțele ruse în regiunea Kiev, a declarat sâmbătă consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych, citat de BBC.

Dar lupte mai intense vor avea loc în alte zone ale țării, a declarat el pentru televiziunea locală.

"Să nu ne facem iluzii - mai sunt încă bătălii grele pentru sud, pentru Mariupol, pentru estul Ucrainei", a declarat Arestovici.

Update 2 aprilie, ora 17.11. Turcia s-a oferit să evacueze cu vaporul persoanele blocate în orașul asediat Mariupol, a anunțat ministrul Apărării din această țară, conform CNN.

"Putem oferi nave pentru evacuările din Mariupol, în special în ceea ce privește civilii, persoanele rănite și cetățenii turci și cetățeni din alte națiuni", a declarat ministrul Hulusi Akar reporterilor.

Orașul portuar, care se află pe țărmul Mării Azov, pe coasta sudică a Ucrainei, a suferit pagube importante în urma atacurilor ruse și iar încercările de evacuare au fost zădărnicite până astăzi.

Update 2 aprilie, ora 16.13. Agenția nucleară de stat din Ucraina afirmă că trupele ruse au deschis focul la un miting pro-Ucraina al locuitorilor din Enerhodar, un oraș din sudul țării unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, scrie BBC.

Agenția Energoatom a postat o înregistrare video pe serviciul de mesagerie Telegram, care arată explozii - aparent focuri de mortier - într-o piață unde se adunase mulțimea.

Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporizhzhia din Enerhodar la 4 martie.

Energoatom precizează: "În această dimineață, locuitorii orașului s-au adunat pentru un miting pașnic în sprijinul Ucrainei. Ei au cântat imnul și au vorbit unii cu alții... în timp ce locuitorii din Enerhodar au început să se disperseze, au sosit dubele poliției și invadatorii au început să aresteze localnicii”.

"În câteva minute, orașul a fost zguduit de sunetele exploziilor și de bombardamentele masive. Locuitorii îngroziți au început să fugă", se arată în declarație. Patru persoane au fost raportate ca fiind rănite.

Update 2 aprilie, ora 14.22. Ucraina afirmă că a recucerit orașul Brovarî. Magazinele și întreprinderile se redeschid în oraș după ce oficialii ucraineni au declarat că au recucerit orașul, aflat la 12 mile est de capitala Kiev.

Primarul din Brovarî a declarat într-un discurs televizat că „ocupanții ruși au părăsit practic tot districtul".

Forțele ucrainene curăță acum orașul de „echipamentul militar și, posibil, de mine", a spus el.

Este cea mai recentă zonă recuperată de Ucraina, după ce autoritățile au declarat că au recucerit zone din jurul Kievului, inclusiv Bucha, Makariv și Borodeanka.

Update 2 aprilie, ora 14.05. Un jurnalist ucrainean a fost găsit mort lângă Kiev.

Jurnalist și fotograf de război, Maks Levin a fost ucis de focuri de armă rusești în capitala ucraineană, potrivit procuraturii ucrainene citate de Sky News.

Levin a dispărut la 13 martie în timp ce se afla în misiune. Cadavrul său a fost găsit vineri în satul Huta-Mezhyhirska.

Potrivit unuia dintre angajatorii săi, Levin mergea spre această zonă împreună cu un alt jurnalist, Alexei Chernyshov. Nu se știe încă unde se află Chernyshov.

Update 2 aprilie, ora 13.45. Guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitaliy Kim, a oferit un nou bilanț al numărului de persoane ucise în urma atacului cu rachete asupra clădirii administraţiei regionale.

32 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte de la atac, a declarat Kim, scrie Sky News.

Echipele de intervenţie au căutat printre dărâmături în zilele care au trecut de la atacul care a lăsat în urmă o gaură în mijlocul clădirii.

Atacul asupra clădirii administrative regionale din orașul ucrainean Nikolaev a avut loc marți, 29 martie.

Update 2 aprilie, ora 13.20. Ucrainenii au dobotât primul elicopter rus cu rachete britanice. Potrivit surselor Times, Starstreak, cel mai avansat sistem de rachete portabile britanic furnizat Ucrainei în urmă cu o săptămână, a fost filmat "tăind aeronava în două deasupra regiunii Luhansk".

Se crede că cel mai avansat sistem de rachete portabil din Marea Britanie a doborât un elicopter rus la prima utilizare pe câmpul de luptă ucrainean.

Starstreak, un proiectil de mare viteză care distruge ţinte cu trei săgeţi cinetice, a fost filmat tăind aeronava în două deasupra regiunii Luhansk din estul ţării.

Update 2 aprilie, ora 11.28. Soțul vicepremierului ucrainean Olga Stefanishyna a fost ucis în timpul evacuării civililor din Cernihiv.

Soțul vicepremierului ucrainean a fost ucis vineri, potrivit deputatului Lesia Vasylenko, scrie Sky News.

Bărbatul a murit în timpul bombardamentelor rusești, când încerca să evacueze civili din Cernihiv.

Update 2 aprilie, ora 10.48. Șapte coridoare umanitare au fost convenite pentru evacuarea civililor astăzi, potrivit vicepremierului ucrainean.

Iryna Vereshchuk a declarat că rutele includ un coridor pentru persoanele care pleacă cu mașini private din orașul Mariupol și altul cu autobuze pentru locuitorii din Mariupol prin orașul Berdyansk.

Crucea Roșie a declarat că echipa sa se deplasează din Zaporizhzhia către Mariupol în această dimineață.

Update 2 aprilie, ora 09.38. Rachete rusești au lovit două orașe din centrul Ucrainei, avariind infrastructura și clădirile rezidențiale, potrivit șefului regiunii Poltava.

Dmitri Lunin a declarat că o rachetă a vizat infrastructura din orașul Poltava în cursul nopții, în timp ce în Kremenciuk au avut loc "multe atacuri" în această dimineață.

Situat la est de Kiev, orașul Poltava este capitala regiunii Poltava, iar Kremenchuk este unul dintre orașele sale principale.

Update 2 aprilie, ora 09.14. Presa din Ucraina anunţă că, noaptea trecută, ruşii au atacat cu rachete mai multe zone din oraşele Dnipro, Poltava şi Kremenchuk.

În Dnipro au fost raportate cel puţin zece explozii majore.

Update 2 aprilie, ora 08.50. Forțele rusești s-ar fi retras de pe aeroportul din apropierea Kievului, potrivit Ministerului Apărării din Ucraina.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor, Ministerul Apărării a declarat că Ucraina a recucerit mai multe localități de-a lungul axei estice a războiului.

Forțele ucrainene au securizat o rută cheie în estul Harkovului, după lupte grele în urma eliberării orașului Trostyanets la începutul acestei săptămâni, anunță Sky News.

„Forțele ucrainene continuă să avanseze împotriva forțelor rusești în retragere în apropierea Kievului", a precizat Ministerul Apărării.

Update 2 aprilie, ora 08.49. Un convoi al Crucii Roșii care se deplasează spre orașul ucrainean Mariupol va face astăzi o nouă încercare de evacuare a civililor din portul asediat.

Mariupol a fost ținta neîncetată a rușilor încă din primele zile ale conflictului de cinci săptămâni.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane sunt blocate acolo, cu acces redus la alimente și apă, scrie Sky News.

Update 2 aprilie, ora 08.10. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, într-un nou clip video postat online, că soldaţii ruşi se retrag încet, dar sigur, forţaţi de lupte şi de neajunsuri.

De asemenea, preşedintele a explicat că, în urma lor, militarii ruşi plantează mine în casele distruse.

Update 2 aprilie, ora 00.05. Un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl.

Potrivit datelor publicate de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse, a fost constatat primul deces al unui soldat rus cauzat de radiaţiile primite la Cernobîl.

Compania ucraineană Energoatom, care se ocupă de gestionarea centralelor nucleare, a comunicat acest lucru pe postul său TV.

Alţi 26 de militari au fost internaţi în spital şi 73 în stare gravă au fost transferaţi pentru recuperare.

Ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, a anunţat vineri că forţele armate din ţara lui au preluat comanda asupra centralei nucleare de la Cernobîl, oprind stângăciile făcut de ruşi timp de circa o lună.

Update 2 aprilie, ora 00.01. Agenția culturală a ONU afirmă că cel puțin 53 de situri istorice, clădiri religioase și muzee ucrainene au fost avariate sau parțial distruse de la începutul războiului, potrivit BBC.

UNESCO a precizat că lista nu este exhaustivă, iar experții continuă să verifice rapoartele privind alte daune.

Pagubele aduse la 29 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee și patru monumente au fost verificate cu ajutorul imaginilor din satelit și a rapoartelor martorilor.

Mai mult de 12 dintre aceste situri se află în Harkov, una dintre zonele din Ucraina cele mai afectate de bombardamente.

Lista nu include nicio informație despre situri sau clădiri din orașul asediat Mariupol.

Update 2 aprilie, ora 00.00. Armata rusă a lansat vineri, 1 aprilie, trei rachete Iskander asupra unei zone rezidențiale din regiunea Odesa care au provocat rănirea mai multor persoane, însă deocamdată nu se cunoaște numărul victimelor.

„Chiar acum inamicul a efectuat o lovitură cu trei rachete Iskander asupra unei zone rezidențiale din regiunea Odesa. Acolo sunt răniți. Nu vom lăsa lucrurile așa. Promit că le va părea rău pentru fiecare lansare de rachete și pentru fiecare bombardament”, a spus Maxim Marchenko, șefului administrației militare regionale din Odesa.

Pe 31 martie, reprezentantul sediului operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk, a declarat că Rusia va bombarda Odesa și alte regiuni ale Ucrainei cu rachete Caliber.

De asemenea, serviciile secrete britanice au raportat că, în zilele următoare, lupte aprige între Forțele Armate ale Ucrainei și trupele rusești ar putea avea loc lângă Kiev.

Potrivit informațiilor britanice, trupele ruse continuă să dețină poziții la est și la vest de Kiev, în ciuda retragerii unor unități.

Trimişii speciali Antena 3 în Ucraina, Ana Maria Roman şi Cristi Popovici, mărturii cutremurătoare de pe linia frontului

Război în Ucraina 1 aprilie 2022 | Preşedintele Parlamentului European, la Kiev: "Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele" 

Război în Ucraina 31 martie 2022 | Război în Ucraina | Ruşii bombardează masiv în suburbiile Kievului, dar şi în Nikolaev

Război în Ucraina 30 martie 2022 |  Rusia s-a răzgândit: a transmis că nu vede progrese în negocierile cu Ucraina| Luptele grele continuă la periferia Kievului

Război în Ucraina 29 martie 2022 |  Joe Biden şi lideri europeni ameninţă Rusia cu noi sancţiuni pentru atacurile brutale din Ucraina. 7 morți și 20 de răniți după bombardamentul de la Nicolaev 

Război în Ucraina 28 martie 2022 | Procurorul general ucrainean: Avem dovezi ale folosirii bombelor cu dispersie în regiunea Odesa

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole