Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ucraina, succes parțial la sud-vest de satul Verbove, din regiunea Zaporojie
- Ambasadorul Germaniei: "Deocamdată nu se livrează rachete Taurus Ucrainei"
- Rusia a ridicat două avioane Suhoi Su-27 și a interceptat trei aeronave britanice deasupra Mării Negre
- Kuleba a anunțat livrări noi și permanente de rachete ATACMS din partea SUA
- Noi bombardamente au fost lansate de ruși în Herson
- Sectorul cerealelor din Ucraina ar putea pierde 3,2 miliarde de dolari în 2023, din cauza războiului
- Parlamentul Ucrainei interzice Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei
- Putin: Jocurile Olimpice pot fi folosite ca „instrument de presiune politică și discriminare etnică”
- Cel puțin 5 morți și 5 răniți, după atacul rusesc de la Zaporojie
- O rachetă a lovit depozitele de arme ale Flotei Mării Negre din Crimeea
- Rusia recrutează sârbi pentru războiul din Ucraina
- Vladimir Putin, primele comentarii după atacul ucrainenilor cu rachete americane
- Forbes: „Există un lucru pe care rachetele ATACMS nu îl poate face: să arunce în aer tancurile blindate”
- Vladimir Putin îl invită la un ceai pe Joe Biden, după terminarea războiului
- Rusia atacă regiunea Mykolaiv cu rachete
- Putin anunţă patrule permanente cu avioane MiG-31, echipate cu rachete hipersonice, deasupra Mării Negre
- Rusia a doborât două rachete lansate de ucraineni asupra Sevastopolului
- Angel Tîlvăr a discutat cu ministrul Apărării din Ucraina despre minele marine din Marea Neagră
- Rușii spun că au distrus un depozit de armament al armatei ucrainene, în regiunea Dnipropetrovsk
- Șapte oameni au murit în urma loviturilor cu rachete rusești, lansate miercuri, asupra Ucrainei
Update 23:30 Forțele ucrainene au obținut un succes parțial la sud-vest de satul Verbove, din regiunea Zaporojie, a raportat joi generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul Grupului Tavria care luptă pe liniile de front din sud, potrivit Kyiv Independent
34 de lupte cu forțele rusești au avut loc doar în ultima zi, a declarat comandantul forțelor din sud.
Rusia a pierdut 322 de soldați și 43 de echipamente în cursul luptelor, inclusiv trei tancuri, 12 piese de artilerie, 13 drone și alte echipamente militare, a precizat el.
Update 22:00 Berlinul nu intenționează să dea undă verde transferului de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, pentru moment, a declarat ambasadorul Germaniei în Ucraina, Martin Jaeger, într-un interviu acordat pe 19 octombrie pentru European Pravda.
„Pentru moment, nu vor exista livrări de rachete Taurus către Ucraina”, a declarat ambasadorul.
Rachetele Taurus au fost subiectul unor discuții și dezbateri ample, o mare parte din ezitarea germană provenind din perspectiva utilizării rachetelor pe teritoriul Rusiei.
Rachetele Taurus au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, ceea ce înseamnă că Ucraina le-ar putea folosi pentru a lovi adânc în teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv în Crimeea, potrivit The Kyiv Independent.
Update 20:30 Rusia a trimis, joi, avioane de luptă pentru a împiedica avioanele militare britanice să intre în spațiul aerian rusesc deasupra Mării Negre, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Ministerul de la Moscova a precizat că avioanele de luptă ruseşti au fost trimise pentru a intercepta „trei ţinte aeriene” care se apropiau de graniţă şi le-a identificat ca fiind un avion de recunoaştere RC-135 şi două avioane de luptă Typhoon.
"Avioanele rusești s-au întors în siguranță la aerodromul lor de origine. Nu a existat nicio încălcare a frontierei de stat a Federației Ruse.
Zborul avioanelor de vânătoare rusești a fost efectuat în strictă conformitate cu normele internaționale de utilizare a spațiului aerian deasupra apelor neutre, fără a traversa rutele aeriene sau a se apropia periculos de aeronavele unui stat străin", a transmis Ministerul rus al Apărării.
Update 19:30 Armata rusă folosește elicoptere de recunoaștere și atac Ka-52 de la distanță, fără a zbura în raza de apărare aeriană ucraineană, susțin, joi, Forțele Armate ale Ucrainei, conform Ukrainskaia Pravda.
"În această etapă, îi distrugem cu lovituri cu rachete. Inamicul nu zboară în raza de acțiune a apărării noastre antiaeriene. Pentru că soldații noștri au învățat să-i doboare destul de profesionist.
De aceea inamicul lovește de departe. Eficiența acelor elicoptere la distanță lungă este mult mai mică decât dacă ar zbura mai aproape. Rușilor le este frică acum”, a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ucrainene, Oleksandr Shtupun.
Ka-52 au capacitatea de a lovi de la o distanță de aproximativ 10 km și țintele preferate sunt vehiculele blindate ucrainene.
Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, forțele ruse au pierdut 320 de avioane și 324 de elicoptere.
Update 18:30 Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat că SUA vor furniza Ucrainei mai multe rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune și vor face acest lucru cu regularitate.
Întrebat, la canalul de televiziune 1+1, dacă livrarea primului lot de ATACMS înseamnă că SUA vor continua furnizarea într-un număr mai mare, Kuleba a răspuns afirmativ.
Potrivit ministrului de Externe ucrainean, livrarea rachetelor este un rezultat direct al acordurilor dintre președinții Volodimir Zelenski și Joe Biden, care au fost încheiate la Washington în timpul întâlnirii lor la Casa Albă de la sfârșitul lunii septembrie.
"Mulțumim Statelor Unite pentru îndeplinirea acordurilor și pentru întărirea puterii noastre de foc”, spuse Kuleba, potrivit Pravda.
Update 18:00 Forțele ruse au lansat, joi dimineață, o lovitură de artilerie asupra orașului Herson, rănind doi bărbați și o femeie, au informat oficialii locali, potrivit The Kyiv Independent.
Atacul a fost efectuat în jurul orei 9:15, vizând zone rezidențiale din districtul Dniprovskyi. Doi bărbați în vârstă de 60 și 39 de ani au suferit răni de schije, iar o femeie de 49 de ani a suferit atât răni de schije, cât și o contuzie, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin.
De asemenea, mai multe case au fost avariate în urma atacului, potrivit Parchetului din regiunea Herson.
Update 17:20 Pierderile înregistrate în acest an de sectorul cerealelor şi oleaginoaselor din Ucraina ar putea trece de 3,2 miliarde de dolari, din cauza costurilor ridicate cu logistica şi majorările de preţuri la combustibili şi îngrăşăminte, ceea ce ameninţă să ducă la reducerea suprafeţelor însămânţate în următorii ani, au avertizat, joi, asociaţiile fermierilor, transmite Reuters.
Ucraina este unul din cel mai importanţi producători şi exportatori mondiali de produse alimentare iar sectorul său agricol a fost, tradiţional, unul profitabil. În 2022, însă, autorităţile şi fermierii din Ucraina nu au dat publicităţii rezultatele financiare.
Înainte de invazia rusească, Ucraina expedia cea mai mare parte a exporturilor via porturile de la Marea Neagră, care începând din luna februarie 2022 au fost complet sau parţial blocate.
Oportunităţile limitate de export, care acum sunt concentrate pe micile porturi de la Dunăre şi căile ferate spre Europa de Est, au majorat costurile cu logistica şi în consecinţă au redus preţurile pe care traderii le pot oferi fermierilor ucraineni.
De asemenea, închiderea porturilor a dus la creşterea semnificativă a preţurilor la carburanţii, seminţele, îngrăşămintele şi piesele de schimb importate.
Producătorii ucraineni spun că pierderile mari au dus deja la diminuarea suprafeţelor însămânţate pentru recolta din 2024. "Aveam de gând să însămânţăm 2.000 de hectare cu grâu de iarnă, dar la final am însămânţat doar 1.000 de hectare", a spus Ruslan Holub, directorul unei companii care cultivă peste 10.000 de hectare de teren în centrul şi sudul Ucrainei.
"Fermierii vor stabili ce suprafaţă vor însămânţa în primul rând pe baza capacităţii lor financiare", spune Oleh Khomenko, preşedintele asociaţiei Ukrainian Agribusiness Club.
Sindicatele fermierilor nu au dorit să facă prognoze cu privire la suprafeţele care vor fi însămânţate cu grâu pentru recolta din 2024 însă Ministerul ucrainean al Agriculturii îşi menţine prognozele referitoare la însămânţarea unor suprafeţe de aproximativ 4,4 milioane de hectare.
Conform celor mai recente date oficiale, la data de 16 octombrie 2023, fermierii ucraineni au însămânţat 3,02 milioane de hectare cu grâu, comparativ cu 2,5 milioane de hectare la aceiaşi dată a anului trecut, potrivit Agerpres.
Update 16:30 Parlamentul Ucrainei a adoptat joi în primă lectură un proiect de lege prin care se interzice Biserica Ortodoxă subordonată Patriarhiei Moscovei, au informat deputaţi citaţi de AFP.
Parlamentarul Iaroslav Jelezniak a afirmat că în favoarea reglementării respective au fost 267 de voturi, în timp ce majoritatea necesară era de numai 226, transmite Agerpres.
„Este o decizie istorică", a scris pe Facebook deputata Inna Sovsun.
Update 14:55 Putin: Jocurile Olimpice pot fi folosite ca „instrument de presiune politică și discriminare etnică”
Vladimir Putin a acuzat omitetul Internaţional Olimpic (CIO) de „discriminare etnică”, în condiţiile în care se aşteaptă ca sportivii ruşi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 doar în număr limitat şi sub un steag neutru, ca represalii pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, scrie agenția France Presse, preluată de News.ro.
„Din cauza anumitor lideri ai actualului Comitet Internaţional Olimpic, am învăţat că Jocurile în sine pot fi folosite ca instrument de presiune politică împotriva unor persoane care nu au nimic de-a face cu politica şi, de facto, ca un instrument grosolan de discriminare rasistă, etnică”, a spus el în timpul unui discurs despre sport la Perm (Urali).
Pentru CIO, „o invitaţie la Jocuri nu este un drept necondiţionat pentru cei mai buni sportivi, ci un fel de privilegiu„, a adăugat liderul de la Kremlin. Dezbaterea privind participarea sau nu a sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris agită lumea sportivă de câteva luni.
Sportivii ruşi au fost excluşi din toate competiţiile internaţionale după declanşarea ofensivei ruseşti în Ucraina în februarie 2022. Cu toate acestea, în martie 2023, CIO a recomandat ca aceştia să fie reintroduşi în competiţiile internaţionale în afara Jocurilor Olimpice, cu condiţia să concureze sub un steag neutru ca persoane fizice şi să nu fi „susţinut activ războiul din Ucraina”.
Update 13:45. Cel puțin 5 morți și 5 răniți, după atacul rusesc de la Zaporojie, transmit serviciile ucrainene de urgență
În urma atacului cu rachete asupra de la Zaporije, cel puțin 5 oameni au murit și alți cinci au fost răniți, a precizat Serviciul ucrainean de Urgență, preluat de portalul TSN.
Operațiunile de căutare au durat peste 20 de ore. Salvatorii au spus că munca a fost complicată de alarmele aeriene constante. În plus, exista amenințarea de prăbușire a structurilor.
❗️Внаслідок ракетної атаки у Запоріжжі загинуло п’ять людей, ще п’ять травмовані Рятувальники завершили...
Publicată de ДСНС України pe Joi, 19 octombrie 2023
Update 13:05. O rachetă a lovit depozitele de arme ale Flotei Mării Negre din Crimeea
O rachetă ucraineană a lovit, miercuri, 18 octombrie, teritoriul depozitelor de arme ale Flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea, transmite canalul de Telegram Astra.
„Una dintre rachete a lovit teritoriul unității militare 63876 în zona satului Țukrova Golovka de lângă Sevastopol, unde există un depozit de arme al Flotei Mării Negre a Rusiei. Teritoriul unității militare a fost avariat, un militar a fost rănit”.
Update 12:20. Rusia recrutează sârbi pentru războiul din Ucraina
Pe baza relatărilor furnizate de doi luptători sârbi care au călătorit în Rusia, precum şi a unei liste de sârbi recrutaţi ce a fost făcută publică, The Guardian a constatat că oficialii ruşi par să fi făcut planuri de recrutare a sute de cetăţeni pentru a întări armata, scrie Mediafax.
De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a introdus o serie de legi pentru a-i atrage pe cetăţenii străini să se alăture rândurilor sale. Vladimir Putin, la o reuniune de securitatela scurt timp după ce trupele sale au invadat Ucraina, a declarat că Kremlinul ar trebhie să ajute persoanele de peste hotare care intenţionează să lupte de partea Rusiei.
De atunci, liderul rus a semnat un ordin care reduce durata minimă a serviciului militar prin contract pentru străini de la cinci ani la un an şi a oferit un proces de recrutare rapid pentru combatanţii care nu sunt ruşi.
În fruntea schemei de recrutare a sârbilor, un plan care pare să fi fost conceput în timpul verii, a fost Davor Savičić, un sârb care a petrecut ani de zile luptând în cadrul primei incursiuni a Rusiei în Ucraina, în 2014. Savičić a fost, de asemenea, legat de grupul paramilitar Wagner. Postul de ştiri Fontanka a relatat că acesta a luptat anterior în Siria cu Wagner. Două surse apropiate paramilitar au confirmat pentru The Guardian implicarea anterioară a lui Savičić.
Update 11:00. Vladimir Putin, primele comentarii după atacul ucrainenilor cu rachete americane
Vladimir Putin a calificat livrarea de către SUA a rachetelor balistice tactice cu rază lungă de acţiune către Kiev drept "o altă greşeală a Statelor Unite", în primele sale comentarii publice după ce un atac ucrainean fără precedent a distrus săptămâna aceasta elicopterele de pe două aerodromuri din teritoriul ocupat de Rusia.
De asemenea, preşedintele rus a afirmat că livrarea rachetelor ATACMS, care pot lovi ţinte aflate la peste 160 de kilometri distanţă şi pot lansa salve cu muniţie cu dispersie doar vor "prelungi agonia Ucrainei", potrivit Mediafax.
Update 10:25. Forbes: „Există un lucru pe care rachetele ATACMS nu îl poate face: să arunce în aer tancurile blindate”
„Rachetele ATACMS transferate în Ucraina nu vor putea distruge vehiculele blindate rusești”, scrie Forbes. Noile rachete M39 de fabricație americană pot rade regimente întregi de elicoptere de pe aerodromurile lor și pot distruge convoaiele de aprovizionare și bateriile de apărare antiaeriană, scrie Dave Ave, în articolul său, citând experți militari.
„Dar există o mulțime de lucruri pe care M39-urile nu le pot face Printre acestea, distrugerea vehiculelor de luptă blindate. Focosul M39 distribuie aproximativ o mie de submuniții de dimensiunea unei grenade, dar, în absența unei lovituri foarte norocoase, nicio submuniție nu este suficient de puternică pentru a provoca daune grave unui tanc”, scrie Forbes.
Update 08:00. Vladimir Putin îl invită la un ceai pe Joe Biden, după terminarea războiului
Vladimir Putin l-a invitat pe Joe Biden la un ceai, sugerându-i să ia înapoi sistemul de rachete tactice cu rază lungă de acțiune al armatei pe care Statele Unite ale Americii l-au trimis în Ucraina.
Președintele rus l-a îndemnat pe Biden să viziteze Moscova în timp ce se afla la la Beijing, cu ocazia summit-ului "Noul Drum al Mătăsii" şi la o zi după ce forțele ucrainene au folosit pentru prima dată sistemul de rachete furnizate de americani.
Comentariul preşedintelui rus poate fi interpretat ca o ameninţare voalată, având în vedere că mai mulţi inamici şi opozanţi ai lui Vladimir Putin au fost otrăviţi în timp ce beau, de-a lungul timpului, scrie The Telegraph.
De altfel, ambasadorul Rusiei în Statele Unite a avertizat ieri Washingtonul că va plăti un preţ mare, după ce rachetele americane cu dispersie au devastat două aeroporturi aflate sub controlul ruşilor, în Berdiansk și Lugansk.
Update 07:25. Rusia atacă regiunea Mykolaiv cu rachete
Forţele ruse au lansat un atac cu rachete la 20:30, ora locală. Salvatorii au recuperat trupurile a doi morţi din moloz, dar şi o persoană rănită, a confirmat Ministerul Afacerilor Interne al uncrainei.
"Multiplicarea crizelor nu va slăbi în niciun fel sprijinul francez şi european pentru Ucraina, care va rămâne atât timp cât va fi necesar", a subliniat preşedintele francez în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean, a indicat Elysée.
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre capacităţile militare ale Ucrainei, care se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în timpul iernii, şi despre "nevoile" acesteia pe măsură ce se apropie acest sezon, au indicat cele două preşedinţii.
Şeful statului ucrainean a subliniat pe platforma X că ţara sa acordă "o mare importanţă ajutorului militar al Franţei", care a furnizat în special tunuri de artilerie Caesar şi a promis rachete SCALP cu rază lungă de acţiune.
Cei doi şefi de stat au "făcut, de asemenea, un bilanţ al iniţiativei de pace ucrainene şi al problemelor legate de securitatea alimentară", a menţionat Elysée.
Ei au discutat în special despre coridorul Mării Negre destinat exporturilor de cereale pe care Ucraina vrea sa-l instituie în pofida blocadei ruse.
Cei doi şefi de stat au abordat, de asemenea, situaţia din Orientul Mijlociu cu masacrele comise de Hamas pe 7 octombrie împotriva israelienilor şi riposta Israelului în Gaza.
"Amândoi am subliniat necesitatea de a proteja civilii şi de a evita orice escaladare ulterioară în regiune", a menţionat preşedintele ucrainean, potrivit Agerpres.
Război în Ucraina, 18 octombrie 2023 | Atacuri cu rachete rusești în mai multe zone din Ucraina. Bilanțul civililor uciși
Război în Ucraina, 17 octombrie 2023 | SUA au trimis, în secret, rachete Ucrainei pentru a lua prin surprindere Rusia
Război în Ucraina, 16 octombrie 2023 | Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin
Război în Ucraina, 15 octombrie 2023 | Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă"
Război în Ucraina, 14 octombrie 2023 | Ministrul de Finanțe al Ucrainei susține că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar