Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 389. Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol şi reuniune militară în Rostov-pe-Don

Război în Ucraina, ziua 389. Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol şi reuniune militară în Rostov-pe-Don

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 19:00 19 Mar 2023 Modificat la 19:03 19 Mar 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia consideră prezenţa dronelor SUA deasupra Mării Negre drept confirmare a implicării în conflict
  • Vladimir Putin a organizat o reuniune militară în Rostov-pe-Don
  • Autorităţile ucrainene din Mariupol, oraş-port aflat sub control rusesc din luna mai 2022, au denunţat duminică vizita preşedintelui rus
  • Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă
  • Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol
  • Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a salutat, sâmbătă, decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei
  • Cel puţin doi morţi şi numeroşi răniţi în urma atacurilor ruse asupra oraşului ucrainean Kramatorsk
  • Rusia insistă că acceptă prelungirea Acordului cerealelor doar 60 de zile

Update 19:00  Trei civili au fost uciși, iar alți doi răniți, duminică, în urma bombardamentelor rusești asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, au declarat oficialii regionali, relatează Reuters.

Administrația militară a regiunii a declarat că trupele ruse au lansat rachete Grad în micul sat Kamianske, care avea o populație înainte de război de aproximativ 2.600 de oameni.

Autoritățile i-au avertizat pe locuitorii din regiune că pericolul bombardării este constant în apropierea frontului și i-au îndemnat să evacueze.

Update 16:50 Administraţia de la Moscova a reluat, duminică, acuzaţiile la adresa Statelor Unite, argumentând că prezenţa dronelor militare americane deasupra Mării Negre confirmă implicarea directă în războiul din Ucraina.

"Este destul de evident ce fac aceste drone, misiunea lor nu este deloc paşnică, pentru garantarea securităţii culoarelor maritime. Este vorba despre implicarea directă a operatorilor acestor drone în conflict şi împotriva noastră", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de agenţiile Interfax şi Reuters.

Moscova acuză frecvent Statele Unite şi naţiunile aliate că vor să aplice o "înfrângere strategică" Rusiei prin susţinerea Ucrainei. Washingtonul argumentează că oferă armament Ucrainei pentru a se apăra de invazia militară rusă.

Washingtonul şi Moscova îşi atribuie reciproc responsabilitatea pentru incidentul aerian produs pe 14 martie deasupra Mării Negre, soldat cu prăbuşirea unei drone militare de tip MQ-9 a Statelor Unite. Lloyd Austin a transmis un avertisment Rusiei, cerându-i să acţioneze în mod "sigur şi profesionist". "Acest episod periculos intervine într-un context de acţiuni agresive şi riscante efectuate de piloţi ruşi în spaţiul aerian internaţional. Statele Unite vor continua să trimită aparate de zbor oriunde permite dreptul internaţional. Rusia are obligaţia de a utiliza aeronavele militare în mod sigur şi profesionist", a declarat Lloyd Austin.

În schimb, Administraţia de la Moscova a cerut Washingtonului să evite incursiunile aeriene în apropierea spaţiului aerian al Rusiei şi în apropierea zonelor din sud-estul Ucrainei ocupate de armata rusă. Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a afirmat că drona militară americană prăbuşită marţi în Marea Neagră se apropia "deliberat şi în mod provocator" de spaţiul aerian rus, astfel că forţele aeriene ruse au fost nevoite să reacţioneze.

Update 14:52 Preşedintele rus, Vladimir Putin, a organizat, duminică, o reuniune militară în oraşul Rostov-pe-Don, situat în sud-vestul Rusiei, în apropierea frontierei cu Ucraina, informează agenţia Tass.

"Şeful statului a primit rapoarte din partea şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, şi a altor comandanţi militari", a comunicat Preşedinţia Rusiei.

Oraşul Rostov-pe-Don este situat la aproximativ 100 de kilometri de frontiera Rusiei de Ucraina.

Update 14:00 Autorităţile ucrainene din Mariupol, oraş-port aflat sub control rusesc din luna mai 2022, au denunţat duminică vizita preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-au calificat drept "criminal internaţional", informează AFP.

"Criminalul internaţional Putin a vizitat oraşul ocupat Mariupol" în timpul nopţii, "probabil pentru a nu vedea la lumina zilei oraşul ucis de 'eliberarea' lui", a scris Consiliul municipale pe contul său de Telegram, făcând referire la mandatul de arestare internaţional ce îl vizează pe preşedintele rus.

Update 11:30 Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Reuters.  De asemenea, în cel mai recent raport al său privind pagubele grele pe care le-a provocat inamicului, armata ucraineană susţine că a ucis 193 de ruşi şi a rănit alţi 199 în timpul luptelor de vineri. Rusia a făcut din capturarea oraşului Bahmut o prioritate a strategiei sale pentru preluarea controlului asupra regiunii industriale Donbas din estul Ucrainei. Oraşul a fost în mare parte distrus în luptele care durează de luni de zile, timp în care Rusia a lansat asalturi repetate. "Reuşim să livrăm muniţiile, hrana, echipamentele şi medicamentele necesare spre Bahmut. De asemenea, reuşim să scoatem răniţii noştri din oraş", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhii Cerevatîi la postul de televiziune ICTV. Potrivit lui Cerevatîi, trupele de recunoaştere şi contra-artileria armatei ucrainene ajută să fie menţinute deschise unele drumuri spre oraş. Alături de pagubele grele provocate inamicului, forţele pro-Kiev au doborât două drone şi au distrus cinci depozite de muniţii ale acestuia, vineri, a adăugat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.  Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, precizează Reuters. Duminica trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că trupele ruse au înregistrat mai mult de 1.100 de morţi în mai puţin de o săptămână de lupte în şi lângă oraşul Bahmut. 

Update 10:05 Peste 86.000 de persoane, dintre care 8.510 de cetăţeni ucraineni, au intrat sâmbătă în România, a anunțat Poliția de frontieră.

Sâmbătă, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 171.600 de persoane, cetățeni români și străini și peste 48.200 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.

Pe sensul de intrare în România, au fost 86.342 de persoane, dintre care 8.510 de cetăţeni ucraineni.

Din 10 februarie, înainte de începerea războiului din Ucraina, până sâmbătă, au intrat în România 3.778.406 cetăţeni ucraineni.

Update 09:00 - Președintele Vladimir Putin a făcut o vizită la Mariupol, a relatat duminică presa rusă de stat, în ceea ce ar fi prima deplasare a liderului de la Kremlin în teritoriile ocupate de Rusia din regiunea Donbas din Ucraina de la începutul războiului, transmite Reuters.

Putin a zburat cu elicopterul la Mariupol, au relatat agențiile ruse citând Kremlinul. Președintele Rusiei a mers prin mai multe cartiere ale orașului, făcând opriri și vorbind cu locuitorii.

„Șeful statului a examinat, de asemenea, linia de coastă din Mariupol, în zona clubului de iahturi, clădirea teatrului, locuri memorabile ale orașului”, a precizat agenția Interfax, citând serviciul de presă al Kremlinului. Presa rusă a relatat că Putin s-a întâlnit, de asemenea, cu mai mulți comandanți militari.

Vizita a avut loc după ce Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea într-o vizită neanunțată pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei de către Rusia de la Ucraina și la doar două zile după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus.

Mariupol, care a căzut în mâinile Rusiei în luna mai după una dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii din război, a fost prima victorie majoră a Rusiei după ce nu a reușit să cucerească Kievul și s-a concentrat asupra sud-estului Ucrainei.

Organizația pentru Securitate și Cooperare și Europa (OSCE) a spus că bombardarea de către Rusia a unei maternități din Mariupol a fost o crimă de război.

*

Activişti pro-Kremlin au protestat sâmbătă la Moscova în faţa ambasadelor a 20 de ţări considerate de Rusia drept "neprietenoase", cu ocazia aniversării a nouă ani de la anexarea Peninsulei Crimeea, transmite AFP.

Ţări precum Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa "susţin Ucraina (...) şi livrează în mod activ arme letale regimului ucrainean", a explicat mişcarea de tineret "Molodaia gvardia" ("Tânăra Gardă") într-un comunicat.

Citiţi şi: Ar putea ajunge Vladimir Putin după gratii? Ce spune şeful Curţii Penale Internaţionale

Mitingul din faţa ambasadei americane a reunit în jur de 400 de activişti care afişau pancarte pe care se putea citi "Statele Unite, tu semeni moartea", "Crimeea cu Rusia pentru totdeauna", a notat un corespondent al AFP. În faţa ambasadei Marii Britanii s-au strâns aproximativ 200 de protestatari, potrivit unui jurnalist AFP.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea pe 18 martie 2014, în urma unui referendum nerecunoscut de Kiev şi de comunitatea internaţională. 

Război în Ucraina, 18 martie | Vladimir Putin s-a deplasat în Crimeea, la nouă ani de la invazia peninsulei

Război în Ucraina, 17 martie | Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război

Război în Ucraina, 16 martie | Concluzia Comisiei de investigații a ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina 

Război în Ucraina, 15 martie | Moscova anunță că va încerca să recupereze drona americană trimisă pe fundul Mării Negre de avioane rusești

Război în Ucraina, 14 martie | Vladimir Putin spune că miza conflictului este existenţa Rusiei | Zelenski cere consolidarea rezistenţei

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole