Cele mai importante evenimente din ultimele ore:
- Ucrainenii învață tehnici de deminare de la experți cambodgieni
- Ministrul german al Apărării: "Împreună cu partenerii noştri, vom continua să susţinem Ucraina în lupta pentru libertate, independenţă teritorială şi suveranitate"
- Maia Sandu cere Occidentului sisteme antiaeriene
- Moscova reacționează după ce Zelenski a spus public că nu știe dacă Putin mai e viu
- Președintele Consiliului European discută la Kiev măsuri de sprijin pentru Ucraina
- Parlamentul European votează în favoarea unui tribunal pentru crimele de război ale Rusiei în Ucraina
- Medvedev amenință lumea cu Apocalipsa nucleară dacă Rusia pierde războiul
- Putin spune că o victorie Rusiei în Ucraina este inevitabilă
- Suedia va trimite Ucrainei blindate de luptă și tunuri Archer
- Președintele Consiliului European, Charles Michel, anunță o vizită la Kiev
- Trei zile de doliu național în Ucraina, după prăbușirea elicopterului lângă Kiev
- Premierul Spaniei susține că este nevoie de negocieri cu Putin pentru a se pune capăt războiului din Ucraina
Update 22:10 O echipă de ucraineni a învățat tehnici de deminare în Cambodgia, una dintre cele mai minate țări din lume după decenii de război civil, potrivit Reuters.
Oficialii ucraineni au estimat că ar putea dura cel puțin un deceniu pentru a elimina toate minele și explozibilii de pe propriul teritoriu și din apele teritoriale, odată ce războiul cu Rusia se va încheia.
Experții de la Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina au lucrat cu personalul de la Centrul Cambodgian de Luptă împotriva Minelor (CMAC), încercând detonări controlate de la distanță, precum și lucrând cu detectoare de mine și câini de urmărire.
„Este o pregătire foarte utilă”, a declarat Arseniy Diadchenko, care face parte din echipa ucraineană.
Echipa cambodgiană intenționează să trimită experți în Polonia pentru a continua pregătirea cu ucrainenii.
„Situația de acolo este diferită, de aceea vom continua acest antrenament în Europa, în care ei pot aplica aceste echipamente și tehnologii într-o situație reală”, a declarat directorul adjunct al CMAC, Oum Phumro.
Update 20:50 Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, a încercat joi să confirme poziţia unitară a Germaniei şi Statelor Unite privind asistenţa militară oferită Ucrainei, în pofida disensiunilor privind livrarea de tancuri ultramoderne.
Boris Pistorius s-a întâlnit joi, la Berlin, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. "Împreună cu partenerii noştri, vom continua să susţinem Ucraina în lupta pentru libertate, independenţă teritorială şi suveranitate. Aşa cum s-a întâlmplat adesea în istorie şi mai ales în perioade ca aceasta, Germania şi Statele Unite stau alături una de cealaltă", a afirmat Pistorius, potrivit postului de televiziune CNN.
Însă nici Pistorius, nici Austin nu au făcut referire la problema tancurilor Leopard, notează publicaţia Handelsblatt. Conform unor surse guvernamentale de la Berlin, Washingtonul insistă ca Guvernul Olaf Scholz să autorizeze livrarea de tancuri Leopard Ucrainei.
Însă, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, Berlinul insistă pentru o soluţie coordonată şi nu vrea să permită furnizarea de tancuri Leopard dacă Washingtonul nu oferă Ucrainei tancuri M1 Abrams. Pantagonul a anunţat că nu va livra Ucrainei vehicule militare de acest tip.
Pe fondul disputelor dintre Germania şi SUA, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a semnalat că ar putea oferi 12 tancuri Leopard Ucrainei fără aprobarea Germaniei. "Fie obţinem acordul, fie acţionăm unilateral", a declarat Mateusz Morawiecki pentru postul Polsat News, citat de publicaţia Bild. O astfel de acţiune din partea Varşoviei ar genera tensiuni suplimentare în cadrul NATO.
O decizie este aşteptată din partea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care se va reuni vineri la Baza militară germană Ramstein.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat miercuri că Ucraina va primi armament occidental mai modern, pentru a putea respinge invazia militară rusă. "Ne vom reuni la Baza Ramstein în cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina, condus de Statele Unite, iar principalul mesaj va fi intensificarea susţinerii, prin furnizarea de arme mai puternice şi mai moderne", a declarat Stoltenberg.
Update 19:10 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că a cerut Occidentului sisteme antiaeriene.
Sandu, care a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos, a argumentat spunând că "există activități destabilizatoare" întreprinse de Rusia împotriva țării sale.
"Am cerut supraveghere aeriană și sisteme de apărare. Înțelegem că Ucraina este prioritatea, dar sperăm să primim și noi unele capabilități", a spus ea într-un interviu acordat agenției Reuters.
Ea a menționat că bugetul național pentru apărare a fost suplimentat și că Guvernul de la Chișinău a inițiat discuții cu Uniunea Europeană pentru sisteme antiaeriene, existând și negocieri separate, la nivel bilateral, cu națiuni aliate.
Republica Moldova, vecină cu Ucraina, are un buget redus în domeniul apărării și relații tensionate cu Rusia, care menține o prezență militară în regiunea separatistă Transnistria.
Administrația pro-occidentală de la Chișinău a susținut puternic Ucraina de la începutul invaziei militare ruse și a depus o cerere formală pentru admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Update 17:10 Kremlinul a reacționat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat dubii că liderul rus Vladimir Putin ar mai fi în viață.
Zelenski și-a manifestat îndoielile în legătură cu Putin într-un dialog prin legătură video cu participanții la forumul de la Davos.
Joi, purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a răspuns acestor remarci afirmând că președintele ucrainean ar prefera "ca nici Putin, nici Rusia să nu existe".
"Este clar că Rusia și Putin reprezintă o mare problemă în prezent pentru Ucraina și pentru Zelenski. Pur psihologic, Zelenski ar prefera să nu existe nici Putin, nici Rusia", a spus oficialul rus.
"Cu cât mai repede va arata Ucraina că e gata să ia în considerare cererile Rusiei - care vor fi soluționate pe o cale sau alta - cu atât mai repede se va termina totul, iar poporul ucrainean va începe să se recupereze după tragedia pusă în scenă de regimul de la Kiev", a apreciat el.
Update 15:10 Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a deplasat joi la Kiev pentru a discuta măsuri concrete de sprijinire a Ucrainei împotriva agresiunii militare a Rusiei.
Vizita lui Michel vine în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a cerut țărilor aliate să furnizeze țării sale mai mult armament greu, inclusiv tancuri.
În capitala ucraineană, șeful legislativului european are programate întâlniri cu Zelenski, cu premierul Denis Șmihal și cu membri ai Parlamentului.
"Ucrainenii luptă pentru pământul lor, pentru viitorul lor și al viitorul copiilor lor. Dar ei luptă, de asemenea, pentru valorile europene comune de pace și prosperitate. Au nevoie de sprijin și merită sprijinul nostru", a scris Michel pe Twitter.
"Sunt impresionat de curajul veteranilor de la un centru din Kiev finanțat cu fonduri europene. Ucraina este de neînfrânt", a scris el într-un mesaj ulterior, după sosirea în capitala ucraineană.
Update 14:10 Parlamentul European a votat un document în sprijinul unui tribunal pentru crimele de război ale rușilor în Ucraina.
Cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri, europarlamentarii au decis joi, într-o rezoluție, că liderii militari, politici și cei care au comis efectiv crime de război în Ucraina trebuie judecați și pedepsiți de o curte juridică internațională.
Rezoluția votată la Strasbourg îndeamnă statele membre UE să sprijine înființarea unui astfel de tribunal.
Conform documentului, o astfel de instituție este importantă pentru înfăptuirea justiției în Ucraina, pentru facilitarea cererilor de despăgubiri, pentru un eventual proces de reconciliere precum și pentru descurajarea altor state tentate să imite agresiunea ilegală a Rusiei.
Unul dintre inițiatorii rezoluției, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, subliniază că documentul cere atât pedepsirea celor care au comis crime de război, crime împotriva umanității, genocid sau fapte asociate acestuia, cât și a liderilor militari și demnitarilor.
Membru al grupului Renew Europe, Vlad Gheorghe este cel care a creat din prima zi de război cel mai mare grup de sprijin pentru refugiații ucraineni ajunși în România, grup care se numește "Uniți pentru Ucraina".
Update 13:51 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat, din nou, lumea cu declanșarea unui războiul nuclear.
Noul avertisment vine în contextul în care liderii occidentali primesc informații conform cărora Moscova a adunat forțe pentru o nouă invazie pe scară largă în Ucraina, relatează Antena 3 CNN.
Într-o postare recentă pe contul său de Telegram, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate rus a scris:
"Înfrângerea Rusiei într-un război convențional poate declanșa un război nuclear. Puterile nucleare nu au pierdut niciodată conflicte majore de care depinde soarta lor".
La fel ca și alți oficiali ruși, Medvedev a acuzat sprijinul militar al NATO pentru Ucraina.
Nu este prima dată când politicianul rus amenință cu folosirea arsenalului atomic rus.
În urmă cu câteva luni, el susținea că Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare în cazul în care va considera necesar şi argumenta că "este absurdă" ideea de a pedepsi o țară "care are cel mai mare arsenal nuclear din lume".
Update 13:32 Președintele rus și-a exprimat public convingerea că armata rusă va ieși victorioasă în conflictul din Ucraina.
"Din punct de vedere al obținerii rezultatului final și victoriei - care este inevitabilă - sunt câteva lucruri care stau la baza reușitei noastre. Acestea sunt unitatea și solidaritatea poporului rus, curajul și eroismul militarilor noștri în prima linie, în timpul operațiunii militare speciale și, bineînțeles, munca noastră în sectorul militar și industrial", a spus Putin.
Miercuri, la o întâlnire cu veteranii celui de-al Doilea Război Mondial și supraviețuitorii asediului de la Leningrad, președintele rus declarat că scopul așa-numitei "operațiuni militare speciale" din Ucraina este "încheierea războiului" din regiunea ucraineană Donbas
Potrivit lui Putin, "ostilitățile pe scară largă din Donbas nu s-au oprit din 2014 – cu utilizarea echipamentului greu, artileriei, tancurilor și avioanelor".
"Tot ceea ce facem astăzi, inclusiv în operațiunea militară specială, este o încercare de a pune capăt acestui război. Acesta este sensul operațiunii noastre. Și să ne protejăm oamenii care trăiesc acolo, în aceste teritorii", a declarat liderul de la Kremlin, potrivit RIA Novosti, citată de CNN.
Update 12:20 Suedia va da Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune Archer.
Artileria modernă, a cărei livrare a fost anunțată de premierul suedez, a fost cerută luni de zile de către ucraineni.
Anunțul livrării de tunuri Archer - obuziere moderne mobile - a fost făcut joi de premierul suedez Ulf Kristersson.
În noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina anunțat de guvernul suedez vor fi incluse și aproximativ 50 de vehicule blindate de luptă șenilate tip CV 90, pentru infanterie.
Pachetul are o valoare de 4,3 miliarde de coroane suedeze sau 419 milioane de dolari și va mai conține și arme antitanc NLAW.
Înaintea pachetului prezentat joi, Suedia anunțase un ajutor militar de aproximativ 5 miliarde de coroane suedeze pentru Ucraina, precum și mai multe tranșe de ajutoare umanitare.
Această țară deține președinția rotativă a UE și a solicitat, în urma invaziei Ucrainei, să adere la alianța NATO împreună cu Finlanda, o mișcare care pune capăt mai multor decenii de nealiniere.
Update 11:20 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat joi că se află "în drum spre Kiev", unde urmează să discute noi măsuri de sprijin pentru Ucraina cu președintele Volodimir Zelenski, care a solicitat livrări mai rapide de arme.
Cei doi lideri vor discuta "măsuri concrete (...) pentru a se asigura că (Ucraina) este mai puternică și mai puternică", a declarat Charles Michel într-un mesaj video postat pe Twitter, conform AFP.
Aliații NATO au promis Kievului "un sprijin sporit cu arme mai grele și mai moderne" pentru a contracara ofensivele Rusiei.
Update 10:00 Ucraina a decretat trei zile de doliu naţional după tragedia aviatică în care şi-au pierdut viaţa 14 oameni printre care şi ministrul Afacerilor Interne.
Martorii spun că după ce şi-a dat seama că nu poate evita impactul puternic cu solul, pilotul elicopterului ar fi ales cea mai mică dintre clădiri pentru impact.
La Davos, s-a ţinut un moment de reculegere, înaintea intervenţiei preşedintelui Zelenski. Mai mulţi oficiali europeni de rang înalt au transmis mesaje de condoleanţe.
Update 8:00 Premierul Spaniei, Pedro Sanche, a apreciat că ar fi fezabil să se revină la discuţiile care implică Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina în Formatul Normandia, creat înaintea izbucnirii războiului.
Pedro Sanchez s-a exprimat miercuri în favoarea unor negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, în declaraţii făcute în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, informează joi dpa.
"Este important să menţinem, de asemenea, legătura cu Putin", a spus Sanchez la Davos, scrie Agerpres.
"Susţin cu tărie, de exemplu, ca guvernul francez şi guvernul german... să preia conducerea aici", a declarat premierul Sanchez pentru CNN.
El a apreciat că ar fi fezabil să se revină la discuţiile care implică Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina în Formatul Normandia, creat înaintea izbucnirii războiului. Celelalte state membre UE ar sprijini Parisul şi Berlinul într-o astfel de iniţiativă, a adăugat Pedro Sanchez.
Întrebat dacă preşedintele Vladimir Putin ar putea interpreta disponibilitatea Occidentului de a discuta drept "slăbiciune", premierul Spaniei a răspuns: "Nu, nu cred".
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, miercuri, că Ucraina va primi armament occidental mai modern, pentru a putea respinge invazia militară rusă, conform cotidianului Le Monde.
"Ne vom reuni la Baza Ramstein în cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina, condus de Statele Unite, iar principalul mesaj va fi intensificarea susţinerii, prin furnizarea de arme mai puternice şi mai moderne", a declarat Jens Stoltenberg la Forumul Economic Mondial, aflat în curs în orăşelul elveţian Davos.
Guvernul Germaniei nu a decis încă dacă va autoriza furnizarea de tancuri Leopard Ucrainei. Cancelarul Olaf Scholz a afirmat, la Davos, că Berlinul va oferi "sprijin nelimitat" Ucrainei, "cât timp va fi necesar", dar nu a făcut nicio referire la tancurile de tip Leopard, potrivit site-ului Tagesschau.de.
Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru un efort "îndelungat" în contextul conflictului militar din Ucraina, a afirmat miercuri şi Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, cerând acţiuni suplimentare pentru consolidarea apărării.
În cursul reuniunii Comitetului militar al NATO, Mircea Geoană a afirmat, potrivit postului de televiziune CNN, că statele membre trebuie să investească mai mult în apărare, să accelereze producţia de armament şi să se pregătească de "viitoare războaie".
Mircea Geoană a atras atenţia că "subestimarea Rusiei este periculoasă", notând că preşedintele Vladimir Putin a mobilizat deja peste 200.000 de militari rezervişti.
"Nu avem niciun indiciu că obiectivele lui Putin s-au schimbat. De aceea, trebuie să ne pregătim pentru acţiuni pe termen lung. Anul 2023 va fi unul dificil. Şi trebuie să susţinem Ucraina cât va fi necesar", a subliniat Mircea Geoană.
Război în Ucraina, 18 ianuarie | Mircea Geoană: NATO trebuie să se pregătească pentru un efort "îndelungat" în contextul conflictului militar din Ucraina
Război în Ucraina, 17 ianuarie | Europa dă fuga să-și facă plinul cu motorină din Rusia înainte de introducerea noilor interdicții
Război în Ucraina, 16 ianuarie | ONU a comunicat un nou bilanț al victimelor civile în Ucraina
Război în Ucraina, 15 ianuarie | Creşte bilanţul atacului cu rachetă din Dnipro: 29 de morţi şi 73 de răniţi
Război în Ucraina, 14 ianuarie | Resturile unei rachete ruseşti, descoperite la Briceni, în Republica Moldova