Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a exclus categoric, sâmbătă, orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara în schimbul păcii, după ce China a anunțat că va propune un plan de pace
- Un mort și doi răniți în urma bombardamentelor de sâmbătă din regiunea Harkov
- SUA: Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina
- Ursula von der Leyen: UE ar trebui să procedeze pentru achiziţiile de muniţii la fel cum a procedat pentru vaccinul împotriva coronavirusului
- Două rachete de croazieră rusești au fost doborâte sâmbătă deasupra Ucrainei
- Documentarul lui Sean Penn despre războiul din Ucraina, „Superpower”, premieră la Berlin
- Statele membre ale Uniunii Europene analizează mijloacele pentru a realiza achiziţii comune de muniţii pentru Ucraina
- Zelenski cere Occidentului „să se grăbească” cu sprijinul militar pentru Ucraina
- Primul grup de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază a Statelor Unite din Germania
- Schimbare radicală în discursul președintelui Franței față de Rusia: "Nu e momentul pentru dialog!"
Update: 22:35 - Regiunile din estul Ucrainei Lugansk și Harkov s-au confruntat sâmbătă cu mai multe atacuri din partea forțelor ruse, în timp ce soldații ruși nou recrutați par să înlocuiască luptătorii Wagner, au declarat liderii militari locali, relatează CNN.
„Numărul de luptători Wagner a scăzut semnificativ în prezent, comparativ cu ceea ce am văzut acum câteva luni. Cel mai probabil au fost uciși în sectoarele Bahmut și Soledar”, a scris Serhii Gaiday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, pe Telegram.
Update: 20:30 - Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a exclus categoric, sâmbătă, orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara în schimbul păcii, după ce China a anunțat că va propune un plan de pace.
„Un rol jucat de China în căutarea păcii este în interesul Ucrainei, dar integritatea teritorială a ţării noastre nu este negociabilă”, a spus Kuleba în faţa jurnaliştilor prezenţi la Conferinţa de securitate de la Munchen.
„Nicio concesie şi niciun compromis nu sunt posibile cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei sau a oricărei alte ţări din lume”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene, accentuând că ţara sa nu va ceda nici măcar un metru pătrat din teritoriul său.
Anterior, la Munchen, fostul ministru de externe chinez, Wang Yi, anunţase că China va prezenta în curând un plan de pace pentru Ucraina, dar nu a oferit alte detalii. Oficialul chinez se va deplasa direct la Moscova după Conferinţa de securitate de la Munchen, conform Agerpres.
Update: 18:50 - Un civil a fost ucis de un bombardament rusesc în estul Ucrainei, iar alți doi au fost răniți, sâmbătă după-amiază, au anunțat oficialii locali, citați de The Guardian.
Într-o postare pe Telegram, Oleh Syniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat că un obuz a lovit o casă din orașul Vovchansk, la doar câțiva kilometri de granița cu Rusia, și că o persoană a fost ucisă.
El a adăugat că un bombardament în satul Kivsharivka, mai la sud, a rănit o femeie de 57 de ani și un bărbat de 53 de ani.
Ambii au fost transportați la spital.
Conform guvernatorului, bombardamentele au avariat, de asemenea, infrastructura civilă, precum și o clădire pentru furnizarea de ajutor medical de urgență.
Update: 16:37 - Statele Unite au stabilit că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina, a declarat sâmbătă vicepreședintele Kamala Harris, insistând că „trebuie să se facă dreptate”, scrie AP.
Vorbind la Conferința de Securitate de la Munchen, Harris a declarat că comunitatea internațională are atât un interes moral, cât și unul strategic în urmărirea acestor crime, subliniind pericolul ca alte guverne autoritare să profite dacă regulile internaționale sunt subminate.
„Forțele rusești au urmărit un atac generalizat și sistemic împotriva unei populații civile - acte oribile de crimă, tortură, viol și deportare”, a declarat Harris.
Ea a amintit de atacul de la jumătatea lunii martie asupra unui teatru din orașul Mariupol, unde se adăpostiseră civili, care a ucis sute de persoane, și de imaginile cu cadavrele civililor lăsate pe străzile din Bucha după retragerea Rusiei din zona Kievului, în primăvara anului trecut.
„În cazul acțiunilor Rusiei în Ucraina, am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există niciun dubiu”, a spus ea, adăugând „Acestea sunt crime împotriva umanității”.
Update: 15:15 - Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat sâmbătă că Uniunea Europeană ar trebui să procedeze pentru achiziţiile de muniţii la fel cum a procedat pentru vaccinul împotriva coronavirusului, transmite Reuters.
La Conferinţa de Securitate de la Munchen, şefa executivului european a sugerat că producţia industriei de apărare se poate amplifica şi accelera dacă statele membre ale UE îşi unesc forţele. "Ne-am putea gândi, de exemplu, la contracte de achiziţii în avans, care dau industriei de apărare posibiltatea de a investi acum în linii de producţie, pentru a fi mai rapide şi pentru a creşte cantităţile pe care le pot livra", a spus ea.
Von der Leyen a subliniat că Uniunea nu poate aştepta luni şi ani de zile pentru a-şi reface stocurile militare sau pentru a trimite Ucrainei muniţii cum ar fi proiectilele de artilerie de 155 mm.
"Acum este timpul, într-adevăr, să accelerăm producţia şi să mărim producţia de produse standardizate de care Ucraina are nevoie disperată, de exemplu muniţie standardizată", a insistat ea.
Update: 14:00 - Două rachete de croazieră rusești au fost doborâte deasupra Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene, transmite The Guardian.
Rusia a tras sâmbătă, din Marea Neagră, patru rachete Kalibr deasupra Ucrainei, mai afirmă forțele aeriene ucrainene.
Sâmbătă dimineața au fost raportate explozii în regiunea Khmelnytskyi din vestul Ucrainei. De asemenea, au fost emise alerte de raid aerian în mare parte din vestul și sudul Ucrainei, dar au fost ulterior ridicate.
Update: 12:35 - Uniunea Europeană își propune să își unească forțele cu industria de apărare a blocului comunitar pentru a accelera și intensifica producția de muniție de care este mare nevoie pe câmpul de luptă din Ucraina și pentru a reface stocurile militare, a declarat sâmbătă Ursula von der Leyen.
Vorbind la Conferința de Securitate de la Munchen, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat că blocul comunitar ar trebui să facă ceea ce a făcut în timpul pandemiei pentru a se pregăti pentru producția pe scară largă a unui vaccin COVID, potrivit Reuters.
„Ne-am putea gândi, de exemplu, la acorduri de achiziție în avans care să ofere industriei de apărare posibilitatea de a investi acum în linii de producție pentru a fi mai rapide și pentru a crește cantitatea pe care o pot livra”, a spus ea.
Von der Leyen a subliniat că blocul comunitar nu poate aștepta luni și ani de zile pentru a-și putea reface propriile stocuri militare sau pentru a trimite în Ucraina muniții precum proiectile de artilerie de 155 mm.
„Acum este momentul, într-adevăr, să accelerăm producția și să mărim producția de produse standardizate de care Ucraina are nevoie disperată, de exemplu muniție standardizată”, a spus ea.
Update: 11:20 - Documentarul lui Sean Penn despre războiul din Ucraina, „Superpower”, a avut parte de o primire călduroasă la premiera mondială de la Berlin. Penn a prezentat filmul cu o pledoarie personală pentru continuarea sprijinului internațional acrodat Ucrainei, potrivit The Hollywood Reporter.
Solidaritatea cu Ucraina a fost o temă constantă la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2023, dar acest subiect a fost adus în prim-plan vineri seară la premiera mondială a celui mai recent film al lui Sean Penn, „Superpower”, un documentar care prezintă profilul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și modul cum a condus acesta țara în timpul războiului.
Înainte de ridicarea cortinei de la Verti Music Hall din Berlin, unde a avut loc premiera, Penn a oferit o introducere personală de pe scenă, mulțumind organizatorilor festivalului de film pentru găzduirea premierei și pentru că „au fost atât de respectuoși față de ucraineni, care duc o luptă în numele nostru, al tuturor”.
Iar mai târziu, când genericul a rulat, mulțimea s-a ridicat în picioare pentru a-i ovaționa călduros pe Penn și pe colaboratorii săi.
Penn a declarat că inițial a plănuit „Superpower”, pe care l-a regizat împreună cu Aaron Kaufman, ca pe o „poveste capricioasă a unui actor comic devenit președinte”, dar proiectul s-a schimbat radical după invazia Rusiei din 24 februarie 2022 în Ucraina. Porțiuni din film au fost filmate atât înainte, cât și după declanșarea atacului, oferind o descriere uluitoare a victimelor războiului asupra Ucrainei.
Filmul îl urmărește pe Penn în timp ce călătorește în linia întâi a conflictului pentru a se întâlni cu soldații și a observa direct cum se duce bătălia.
Penn a dezvăluit la proiecție că s-a întors cu doar câteva zile înainte din Ucraina, fiind a șasea sa călătorie în această țară. El a spus că adevărata premieră mondială a filmului „Superpower” a fost cea organizată pentru Zelenski și personalul său la începutul săptămânii.
Într-o demonstrație anterioară de solidaritate cu poporul ucrainean și o dovadă de sfidare față de Rusia, festivalul de la Berlin l-a invitat pe președintele Ucrainei să deschidă ediția din acest an a Berlinalei cu un mesaj video în direct. Publicul s-a ridicat în picioare atunci când Zelenski a fost prezentat și a aplaudat discursul său pe tot parcursul acestuia.
„Cultura alege o tabără atunci când decide să vorbească împotriva răului”, a spus Zelenski, „și ia o parte atunci când tace și, de fapt, ajută răul”.
De când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, Zelenski a folosit neobosit evenimentele mediatice pentru a atrage atenția asupra cauzei țării sale și pentru a obține sprijin politic și militar. Pe lângă faptul că a luat cuvântul în fața Congresului, a Camerei Parlamentului britanic și a Bundestagului german, el a avut numeroase apariții video la marile festivaluri de film, inclusiv la Cannes și Veneția anul trecut, și chiar a trimis un mesaj video la gala Grammy.
Update: 10:00 - În dimineața zilei de sâmbătă, 18 februarie, în Ucraina a fost anunțată o alertă aeriană pe scară largă, relateaz Ukrainska Pravda. Alarmele răsună în aproape toată țara.
Update: 08:00 - Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au atacat lângă Hrianykivka (55 km nord-vest de Svatove), Synkivka (45 km nord-vest de Svatove) și Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove).
O sursă rusă a susținut că forțele ruse au preluat controlul deplin asupra Hrianykivka, în timp ce alte surse au declarat că luptele sunt în desfășurare în apropierea așezării și că forțele ruse au preluat controlul asupra pozițiilor nespecificate din zona Kupyansk, la aproximativ 45 km nord-vest de Svatove. Un blogger rus a subliniat că forțele ucrainene la nord-vest de Svatove, în zona Kupiansk, se concentrează pe pregătirile defensive pentru acțiunile ofensive rusești și a prezis că forțele ruse pot ataca către Lyman Pershyi și Vilshana, ambele la aproximativ 45 km nord-vest de Svatove. Forțele ruse au continuat, de asemenea, operațiunile ofensive în jurul Kreminnei pe 17 februarie.
Statul Major ucrainean a raportat atacuri terestre rusești lângă Kreminna și lângă Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna) și Bilohorivka (10 km sud de Kreminna). Șeful regiunii Lugansk ucrainene, Serhiy Haidai, a remarcat că forțele ruse și-au concentrat toate eforturile asupra zonei Kreminnei. Bloggeri ruși au raportat bătălii de poziție de-a lungul golfului Balka Juravka la vest de Kreminna, lângă Yampolivka (17 km vest de Kreminna) și în zona pădurii Serebrianska (8 km sud de Kreminna). Un blogger rus a mai susținut că forțele ucrainene se pregătesc pentru o ofensivă rusă în Siversk, la 20 km sud-vest de Kreminna.
Statele membre ale Uniunii Europene analizează mijloacele pentru a realiza achiziţii comune de muniţii pentru Ucraina, iar subiectul va fi pe agenda reuniunii de luni de la Bruxelles a miniştrilor europeni de Externe, potrivit unor surse diplomatice, citate de AFP şi preluate de Agerpres.
Estonia le-a prezentat partenerilor propunerea unei alocări de patru miliarde de euro furnizată de statele membre prin Instrumentul European pentru Pace (IEP), fond folosit pentru achiziţii şi furnizarea de armamente Ucrainei. Donaţia va permite achiziţia unui milion de obuze de 155 mm.
Potrivit premierului eston Kaja Kallas, mecanismul ar fi similar cu cel folosit pentru achiziţia de vaccinuri în timpul pandemiei de COVID-19.
"Luni, nu este aşteptată nicio decizie pe acest subiect", au atras atenţia totuşi mai mulţi diplomaţi europeni, subliniind că numeroase puncte mai trebuie încă dezbătute.
"Este un bun punct de plecare, dar soluţia care va fi reţinută în cele din urmă ar putea fi extrem de diferită", a rezumat unul dintre ei.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, va participa la reuniunea de la Bruxelles, în contextul apropierii momentului în care se împlineşte un an de la începutul invaziei ruse din Ucraina.
"Sunt în favoarea propunerii Estoniei de a mobiliza industria de apărare europeană pentru a comanda, achiziţiona şi produce împreună muniţii", a dat asigurări preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu pentru cotidianul francez Libération.
"Voi înainta propuneri operaţionale Consiliului European de la 23 martie", a adăugat el.
O donaţie suplimentară de două miliarde de euro
Instrumentul European pentru Pace a deblocat deja 3,5 miliarde de euro în şapte tranşe de 500 de milioane de euro, iar statele au acceptat să acorde o donaţie suplimentară de două miliarde de euro. Banii sunt folosiţi pentru a le rambursa statelor livrările de arme şi muniţie pentru Ucraina folosite din stocurile lor.
Bugetul IEP este suplimentat cu contribuţii de la state pe baza PIB-ului lor, iar principalii trei contributori sunt Germania, Franţa şi Italia.
Trei state - Austria, Irlanda şi Malta - nu contribuie la finanţarea furnizării de arme letale, iar contribuţiile lor sunt asigurate de celelalte 24 de state membre.
"Se poate creşte dotarea Instrumentului, dacă va fi necesar", a spus vineri reprezentantul unei mari ţări din UE. Însă, pentru asta, va fi nevoie de acordul Celor 27.
"De la 24 februarie, începutul agresiuni ruse, Uniunea Europeană s-a adaptat situaţiei, aşa cum au arătat-o utilizarea Instrumentului pentru a furniza arme letale şi achiziţiile grupate de gaz. Pragmatismul a prevalat întotdeauna", a subliniat diplomatul.
Război în Ucraina, 17 februarie | Pentagon: Primul grup de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază a Statelor Unite din Germania
Război în Ucraina, 16 februarie | Zelenski exclude să dea teritorii în schimbul păcii: ”Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înţelege”
Război în Ucraina, 15 februarie | Mai multe baloane care zburau deasupra Kievului au fost doborâte de armata ucraineană, anunță administrația militară a capitalei
Război în Ucraina, 14 februarie | Secretarul american al Apărării dezvăluie momentul contraofensivei ucrainene
Război în Ucraina, 13 februarie | Rusia și-a crescut numărul de nave război din Marea Neagră