Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 419. Ministrul de Externe din Brazilia critică sancțiunile aplicate Rusiei

Război în Ucraina, ziua 419. Ministrul de Externe din Brazilia critică sancțiunile aplicate Rusiei

Redacția Antena 3 CNN
16 minute de citit Publicat la 23:32 18 Apr 2023 Modificat la 23:32 18 Apr 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Tribunalul din Moscova a respins apelul jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj
  • Rusia a bombardat centrul orașului Herson cu ocazia vizitei lui Vladimir Putin în Ucraina
  • Ucraina discută cu Polonia deblocarea importurilor de cereale
  • Suedia, demonstrație de forță după ce Turcia i-a blocat aderarea la NATO
  • Rușii și-au adus transportoarele strategice de rachete în Pacific
  • Șeful forțelor terestre ucrainene: "Bătălia pentru Bahmut continuă"
  • Putin a făcut o vizită-surpriză în regiunea ocupată Herson din Ucraina
  • Aviația NATO a interceptat avioane militare rusești în zona Mării Baltice
  • Președintele Braziliei se întâlnește cu Serghei Lavrov, înaintea lui Klaus Iohannis
  • Grupul G7 vrea intensificarea acţiunilor de aplicare a sancţiunilor impuse Rusiei
  • Slovacia a blocat importurile de cereale din Ucraina, după deciziile similare anunțate de Polonia și Ungaria
  • Vladimir Kara-Murza, proeminet opozant al lui Putin, condamnat la 25 de ani de detenție pentru trădare

Update 23:30 "Anumite măsuri au efecte negative în primul rând asupra economiilor statelor aflate în dezvoltare", a declarat Mauricio Vieira.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a mulţumit Braziliei pentru susţinerea oferită Rusiei. "Sigur că suntem interesaţi să se termine cât mai curând posibil conflictul din Ucraina", a afirmat Lavrov în Brazilia, conform agenţiei Tass şi publicaţiei germane Die Welt.

Administraţia Braziliei pledează pentru încheierea prin negocieri a conflictului izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina. Preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva a criticat recent, în cursul vizitei în China, abordarea Statelor Unite şi a Uniunii Europene. "Statele Unite trebuie să înceteze stimularea războiului şi să înceapă să discute despre pace. Şi Uniunea Europeană trebuie să înceapă să discute despre pace", a afirmat Luiz Inácio Lula da Silva.

Kievul a anunţat marţi că l-a invitat pe Luiz Inácio Lula da Silva să efectueze o vizită în Ucraina. "Îl invităm la Kiev pentru a înţelege raţiunile reale ale agresiunii ruse şi consecinţele pentru securitatea mondială", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Update 21:25 Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în configuraţia forţelor nucleare ruse şi nu sunt semnale că Rusia a transferat arme atomice tactice în Belarus, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de postul de televiziune CNN.

"Deocamdată, nu am observat nicio modificare în configuraţia forţelor nucleare ale Rusiei care să necesite modificarea configuraţiei noastre nucleare", a declarat Jens Stoltenberg într-un discurs rostit prin conexiune video la Conferinţa NATO privind Controlul Armamentului şi Neproliferarea Armelor de Distrugere în Masă, desfăşurată în oraşul american Washington.

Anunţul privind transferul de arme nuclerare tactice în Belarus "se înscrie într-un model observat de mulţi ani, dar mai ales de la începerea invaziei în Ucraina, o retorică nucleară periculoasă şi iresponsabilă", a precizat Stoltenberg, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică monitorizează atent situaţia.

Wendy Sherman, adjunct al secretarului de Stat american, a confirmat că Rusia nu a transferat încă armament atomic în Belarus. "Oricum, este vorba despre o escaladare periculoasă. Am observat cu toţii şi suntem îngrijoraţi că preşedintele Vladimir Putin ar putea utiliza ceea ce el consideră a fi o armă nucleară tactică non-strategică sau ar putea face un fel de demonstraţie în sensul escaladării, dar o escaladare cu risc gestionat. Urmărim atent situaţia şi este esenţial să o urmărim atent", a afirmat Wendy Sherman.

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat recent că Rusia a ajuns la un acord cu Belarus pentru staţionarea de armament nuclear tactic pe teritoriul acestei ţări. Putin a precizat că lucrările la complexul din Belarus unde ar urma să fie staţionate armele nucleare ruse vor fi finalizate până în iulie. Administraţia de la Moscova a transmis că decizia este reacţia Rusiei la apropierea infrastructurii militare a Alianţei Nord-Atlantice de frontierele ruse.

Update 20:30 Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul polonez, a anunţat marţi ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, citat de agenţia Reuters.

"Am reuşit să creăm mecanisme care să asigure că nici măcar o boabă de cereale nu va rămâne în Polonia", a declarat Robert Telus.

Toate vehiculele care vor transporta cereale ucrainene pe teritoriul Poloniei spre alte state vor fi sigilate şi monitorizate.

Decizia de suspendare a importurilor de cereale ucrainene în Polonia rămâne în vigoare, a declarat, la rândul său, ministrul polonez al Dezvoltării, Waldemar Buda.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au dispus o serie de măsuri de limitare sau de stopare a exporturilor de cereale ucrainene, în contextul în care fermierii locali au fost afectaţi de facilitarea de către Uniunea Europeană a transporturilor din Ucraina.

Update 19:30 Statele Unite au tehnologie nucleară sensibilă la o centrală atomo-electrică din Ucraina şi au avertizat Rusia să nu o afecteze în niciun fel, conform unui document oficial vizualizat de postul de televiziune CNN.

Departamentul american al Energiei a trimis în martie o scrisoare adresată companiei de stat ruse Rosatom. Conform documentului, care are data de 17 martie, Andrea Ferkile, directorul Oficiului pentru Neproliferare din cadrul Departamentului american al Energiei, i-a transmis directorului general al companiei Rosatom că în Centrala nucleară Zaporojie, situată în apropierea oraşului ucrainean Enerhodar, sunt "date tehnice nucleare de origine americană aflate sub incidenţa controlului exporturilor", în conformitate cu reglementările americane.

Piese componente, sisteme de software sau tehnologii sunt vizate de controlul exporturilor atunci când pot fi utilizate în moduri care pot submina interesele de securitate naţională ale Statelor Unite.

Centrala nucleară Zaporojie, aflată în sud-estul Ucrainei, este de anul trecut sub controlul forţelor militare ruse. În contextul confruntărilor militare, alimentarea cu electricitate a centralei a fost întreruptă frecvent, iar Moscova şi Kievul se acuză reciproc de o serie de incidente de securitate.

"Este ilegal, în virtutea reglementărilor din Statele Unite, ca persoane neautorizate, inclusiv, dar fără a se limita la cetăţeni şi entităţi din Rusia, precum Rosatom şi filialele acesteia, să acceseze în mod conştient, să intre în posesia, să preia controlul, să exporte, să stocheze, să examineze, să re-exporte, să transporte, să livreze, să copieze sau să gestioneze tehnologie de acest fel sau date tehnice ori să le ceară altora sau să autorizeze acţiuni de acest fel fără autorizaţia secretarului Departamentului american al Energiei", arată scrisoarea trimisă de Washington Moscovei.

Nu este clar dacă grupul Rosatom a răspuns scrisorii. Autenticitatea documentului a fost confirmată de Administraţia pentru Securitate Nucleară a Departamentului american al Energiei. Un alt document intern, din octombrie 2022, arată că Statele Unite au transferat în Ucraina tehnologie destinată Centralei nucleare Zaporojie.

Update 17:42 Grupul francez Pernod Ricard a anunțat că va opri complet exporturile de vodcă premium către Rusia. Măsura a fost luată deoarece compania s-a confruntat cu o scădere a vânzărilor în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Mai multe instituții media au anunțat săptămâna trecută că Absolut vodca ”a furnizat produse în cantități care sprijină lucrătorii locali și oferă sustenabilitate economică comunităților locale", citând un purtător de cuvânt al Pernod.

Rapoartele au atras critici în Suedia, unde se fabrică vodca.

Pernod a transmis prin intermediul unui e-mail că a decis să oprească complet livrările în Rusia ca urmare a ”obligației de a avea grijă de angajații și partenerii noștri".

”Nu putem să-i supunem unor critici, sub nicio formă. Prin urmare, compania Absolut a decis să înceteze exportul mărcii sale în Rusia", a anunțat compania franceză, pentru Reuters.

La fel ca multe companii occidentale, Pernod Ricard a încetat în mare măsură să mai vândă produse în Rusia încă de anul trecut.

Update 17:30 Avocatul lui Alexei Navalnîi a anunțat că disidentul rus s-ar putea confrunta cu noi acuzații în urma unui incident care a avut loc în închisoare, potrivit Reuters.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, ar putea avea noi probleme cu sistemul de justiție din Rusia după ce a fost forțat să încalce regulile închisorii de maximă securitate în care este deținut, a declarat marți unul dintre avocații săi.

Vadim Kobzev a spus pe Twitter că un deținut cu un miros urât și cu o igienă precară a fost plasat luni în celula lui Navalnîi în mod provocator. Avocatul a mai spus că Navalnîi nu a avut de ales și l-a scos din cameră pe deținut. Ulterior, i s-a spus că va fi acuzat de „zădărnicirea autorității”, care poate duce la o pedeapsă de cel mult cinci ani, a explicat Kobzev.

Navalnîi ispășește o pedeapsă de peste 11 ani într-o închisoare aflată la aproximativ 240 de kilometri la est de Moscova. El a fost judecat pentru fraudă, acuzație despre care el spune că a fost inventată pentru a-l reduce la tăcere.

Joi, purtătorul său de cuvânt a spus că Navanîi suferă de dureri severe de stomac și că se teme că i s-a dat otravă. Tot săptămâna trecută, el a anunțat prin intermediul contului de Twitter că a fost mutat din nou în izolare și forțat să îndure condiții „infernale".

Update 17:00 O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, menţinerea în arest preventiv a jurnalistului american Evan Gershkovich, respingând cererea de plasare sub control judiciar, informează postul de televiziune CNN.

Tribunalul din Moscova a anunţat menţinerea deciziei Judecătoriei Lefortovski privind deţinerea în arest preventiv a jurnalistului Evan Gershkovich.

Echipa juridică a jurnalistului american ceruse eliberarea acestuia, recomandând măsura controlului judiciar, inclusiv prin plata unei cauţiuni de 50 de milioane de ruble (613.000 de dolari). "Grupul Dow Jones, proprietarul publicaţiei The Wall Street Journal, furnizase o scrisoare privind garanţii şi semnalase intenţia de a suporta o cauţiune de 50 de milioane de ruble. Dar solicitarea a fost respinsă", a declarat avocata Maria Korchagina.

Update 16:00 Ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii şi Canadei au fost convocaţi, marţi, la Ministerul rus de Externe, pe fondul acuzaţiilor referitoare la "ingerinţe" în afacerile interne ale Rusiei, după criticile privind condamnarea disidentului Vladimir Kara-Murza.

"În legătură cu ingerinţele majore în afacerile interne ale Rusiei şi cu activităţi care nu corespund cu statutul diplomatic, ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii şi Canadei au fost convocaţi la Ministerul de Externe", a anunţat marţi instituţia, conform agenţiei Tass şi cotidianului Le Monde.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că reacţiile diplomatice ale Statelor Unite, Marii Britanii şi Canadei după condamnarea disidentului Vladimir Kara-Murza constituie ingerinţe directe în afacerile interne ale Rusiei. Zaharova a avertizat Guvernul de la Londra să nu politizeze problemele referitoare la drepturile omului, după criticile ambasadorului britanic, Deborah Bronnert. De asemenea, Zaharova a catalogat "cinice" solicitările ambasadorilor Statelor Unite şi Canadei privind eliberarea disidentului Vladimir Kara-Murza, denunţând presupuse încălcări ale drepturilor omului în cele două ţări.

Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi alte ţări, inclusiv Franţa, precum şi Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite au criticat luni condamnarea la 25 de ani de închisoare a disidentului rus Vladimir Kara-Murza.

"Observăm intensificarea campaniei de reprimare. Reiterăm apelul de eliberare a domnului Kara-Murza şi a celorlalţi 400 de deţinuţi politici din Rusia", a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Update 14:42 Tribunalul din Moscova a respins, marți, apelul depus de jurnalistul Evan Gershkovich, de la publicația The Wall Street Journal.

Arestat la Ekaterinburg și acuzat de spionaj, Gershkovich ceruse să execute arestul preventiv la domiciliu, și nu la închisoare.

Ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, a declarat că a vorbit, luni, cu Gershkovich și că acesta este "puternic și sănătos".

"Acuzațiile împotriva lui Evan sunt nefondate și solicităm Federației Ruse să îl elibereze imediat", a declarat Tracy, după ce instanța a comunicat decizia de marți în privința arestului preventiv.

În vârstă de 31 de ani, Gershkovich a fost arestat pe 29 martie 2023 și ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de spionaj.

Autoritățile ruse susțin că jurnalistul încerca să obțină informații clasificate din domeniul apărării pentru guvernul SUA.

El a negat acuzațiile.

Arestarea sa este prima de după epoca sovietică în care autoritățile de la Moscova acuză și încarcerează un jurnalist american pentru spionaj.

Organizația "Reporteri fără frontiere" a relatat că reporterul The Wall Street Journal se ocupa de un subiect legat de grupul de mercenari ruși Wagner atunci când a fost arestat în Ekaterinburg, la aproximativ 1.600 kilometri distanță de Moscova.

Update 13:13 Cel puțin patru civili au fost uciși și alți 30 au fost răniți în ultimele atacuri cu artilerie și rachete efectuate de armata rusă de-a lungul liniei frontului din Ucraina.

CNN, care citează oficiali ucraineni, relatează că o persoană a fost ucisă în urma unui bombardament care a vizat, marți, centrul capitalei regionale Herson.

Fotografii și clipuri distribuite pe rețelele sociale arată o zonă comercială cu resturi de materiale de construcții și un cadavru acoperit cu o mușama.

Orașul a fost preluat de forțele Kievului în toamna anului trecut, după ce rușii s-au retras pe malul estic al râului Nipru, și este în mod frecvent ținta bombardamentelor efectuate de trupele de invazie.

Tot marți, Kremlinul a difuzat imagini de la o vizită-surpriză efectuată de președintele rus Vladimir Putin la cartierul general al trupelor ruse din zonele aflate sub ocupație în Herson.

Update 12:13 Update 12:30 Ucraina va încerca să deblocheze exporturile de alimente şi cereale prin Polonia, marți, în cea de-a doua zi de discuții care au loc la Varșovia.

Se întâmplă astfel după ce o parte dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei din Europa Centrală au impus embargouri cu privire la produsele ucrainene, transmite presa internațională.

"Vorbim atât cu Uniunea Europeană, cât și cu Ucraina pentru a găsi soluții. Vrem ca aceste produse să meargă în Europa, dar să ajungă în toată Europa. Este vorba de discuții tehnice pentru a găsi o soluție şi a permite acest tranzit în Europa", a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus.

Polonia, Ungaria şi Slovacia au blocat recent importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja piețele de un aflux de cereale ieftine.

Este consecința faptului că, după invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în demersul de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu.

Însă aceste cereale au ajuns să inunde piețele din Polonia, România şi din alte țări UE care urmau să fie doar rute de tranzit.

Interdicțiile impuse de Polonia, Ungaria și Slovacia vin în contextul în care la data de 18 mai urmează să expire un acord ce permite Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră. Solicitările Rusiei au făcut ca perspectivele prelungirii acordului să fie incerte.

Potrivit celor mai recente date ale Executivului de la Bruxelles, importurile de produse agroalimentare din Ucraina în Uniunea Europeană au crescut cu 88% în 2022 comparativ cu 2021, până la 13 miliarde de euro și au ajuns să reprezinte 8% din importurile totale din categoria 'agri-food' la nivelul blocului comunitar.

Update 11:11 Suedia a lansat cel mai mare exercițiu militar din ultimii 25 de ani, la care participă 26 de mii de soldați din 14 țări.

Majoritatea acestora sunt state NATO însă sunt prezenți și militari din Ucraina.

"Operațiunile au loc în aer, pe uscat și pe mare într-o mare parte a teritoriului național", au anunțat forțele armate suedeze.

Exercițiul este numit "Aurora - 23" și va continua până pe data 11 mai.

Manevrele militare vor fi concentrate în nordul și sudul țării, precum și pe insula strategică Gotland, și au rolul de a simula respingerea unui atac armat major asupra Suediei.

Împreună cu Finlanda, Suedia a cerut să se alăture alianței militare în mai 2022, în urma invaziei ruse din Ucraina.

Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea membru al NATO în data de 4 aprilie.

Suedia se confruntă, încă, cu opoziția Turciei și Ungariei, state care păstrează relații bune cu Rusia.

Update 10:37 25 de mii de militari ai Flotei Rusiei din Pacific efectuează exerciții militare complexe.

"În conformitate cu decizia dumneavoastră, o inspecție asupra Flotei Pacifice are loc încă din 14 aprilie. Peste 25 de mii de militari, 167 de nave și vapoare, 12 submarine și 89 de avioane și elicoptere au luat parte la exerciții.

Pe 18 aprilie vom intra în ultima fază a inspecției, în timpul căreia grupările de atac de bord, alături de diviziile de rachete, vor îndeplini sarcinile de a lovi țintele", i-a raportat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, președintelui Putin.

Flota rusă din Pacific exersează căutarea și distrugerea submarinelor și grupărilor de nave inamice şi efectuează trageri de artilerie în ținte aeriene și maritime iar în operațiuni sunt implicate inclusiv transportatoarele strategice de rachete, a precizat ministrul rus.

Update 09:47 Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat că, în ciuda multiplelor asalturi de-a lungul mai multor porțiuni ale liniei frontului, forțele rusești nu au reușit să străpungă apărarea Kievului. 

Generalul-colonel Oleksandr Sirski a scris, marți, pe canalul Telegram al Forțelor Terestre:

"Inamicul desfășoară acțiuni ofensive în mai multe direcții simultan. Dar acțiunile inamicului nu reușesc, în majoritatea lor. În pofida activității ridicate a inamicului, luptătorii noștri reușesc să frâneze înaintarea acestuia și să îi provoace pierderi semnificative."

Generalul a precizat că în direcția Kupiansk, în partea de nord a liniei frontului din Harkov, rușii au încercat să desfășoare acțiuni ofensive.

"Datorită focului precis al artileriei noastre, inamicul a fugit înainte de a ajunge măcar la linia de atac", a arătat el.

Sirski a mai spus că acțiunile Rusiei nu au avut succes nici în direcția Lîman iar bătălia pentru Bahmut continuă.

Update 08:47 Președintele rus Vladimir Putin a vizitat trupele de la o bază militară din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, parțial ocupată de Rusia.

Informația a fost difuzată, marți, de agenția rusă TASS, citată de CNN.

Imagini difuzate pe rețelele de socializare îl prezintă pe liderul rus coborând dintr-un elicopter militar într-un câmp, fiind întâmpinat de oficiali locali.

Președintele rus își continuă apoi călătoria într-un automobil de teren.

În timpul vizitei, Putin a discutat cu comandanții din forțele aeropurtate ale unității militare ruse "Dnieper" (Nipru, n.r.), întâlnindu-se, totodată, cu alți ofițeri superiori, menționează sursa citată. 

Președintele rus a dorit să se informeze de la comandații militari cu privire la situația luptelor pe direcțiile Herson și Zaporojie, a adăugat agenția rusă.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a vizitat, de asemenea, cartierul general al Gărzilor Naționale din regiunea estică Lugansk  o altă parte a Ucrainei pe care Moscova a anexat-o anul trecut, cu încălcarea dreptului internațional.

Președinția rusă nu a comunicat data la care Putin a efectuat aceste vizite în zonele ocupate din Ucraina.

Update 08:00 Avioane britanice Typhoon au interceptat două aparate de luptă rusești și un avion de spionaj care zburau deasupra Mării Baltice, aproape de spațiul aerian al NATO.

În cadrul unei misiuni comune cu Forțele Aeriene Germane, piloții britanici au constatat că avionul de informații rusesc zbura dinspre Rusia continentală spre exclava Kaliningrad, vecină cu Polonia și Lituania.

Acesta a fost întâmpinat de două avioane de vânătoare rusești cu baza în Kaliningrad, care au zburat împreună cu el spre sud.

Avioanele Typhoon ale Royal Air Force și cele germane au escortat aeronava rusă prin zonă înainte de a preda misiunea forțelor aeriene suedeze.

Update 00:01 Într-o conferință de presă cu omologul său brazilian, Lavrov a declarat că Rusia are ''un interes'' ca acest conflict să se încheie cât mai curând posibil.

Rusia a transmis în repetate rânduri că orice soluționare a conflictului trebuie să recunoască ''realitățile'' anexării sale unilaterale a patru provincii ucrainene, pe care forțele sale armate le controlează parțial.

''Trebuie să rezolvăm conflictul într-un mod durabil, nu imediat'', dar nici țările occidentale şi nici NATO ''nu contribuie'' la acest lucru. Lavrov a acuzat Statele Unite şi Europa că ''nu-şi îndeplinesc obligațiile pe care şi le-au asumat cu ani în urmă'', într-o aparentă aluzie la acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015, care au pus capăt conflictului din estul Ucrainei, dar pe care actualul președinte al acestei țări, Volodimir Zelenski, le califică astăzi drept ''concesii'', relatează EFE, potrivit Agerpres.

Rusia susține că a fost nevoită să intervină în Ucraina în februarie anul trecut pentru a-i apăra pe vorbitorii de limbă rusă de persecuții şi pentru a împiedica Occidentul să folosească Ucraina pentru a amenința securitatea Rusiei.

Kievul şi Occidentul consideră că acestea sunt pretexte nefondate pentru un război de cucerire în care mii de oameni au fost uciși și numeroase orașe ucrainene au fost devastate.

Război în Ucraina, 17 aprilie Slovacia a blocat importurile de cereale din Ucraina, după deciziile similare anunțate de Polonia și Ungaria

Război în Ucraina, 16 aprilie Noi atacuri ruse soldate cu morţi, în pofida Paştelui ortodox: Doi adolescenți au fost uciși în Nikolaev

Război în Ucraina, 15 aprilie Cel puţin 11 oameni au murit în atacul din Sloviansk

Război în Ucraina, 14 aprilie UE pregătește al 11-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia

Război în Ucraina, 13 aprilie Ucraina cere într-o conferință desfășurată la București ca Marea Neagră să devină o "mare a NATO"

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole