Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 206. Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean | Mercenarii ceceni s-au întors pe front

Război în Ucraina, ziua 206. Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean | Mercenarii ceceni s-au întors pe front

Redacția Antena 3 CNN
6 minute de citit Publicat la 19:45 17 Sep 2022 Modificat la 21:34 17 Sep 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Centrala nucleară Zaporojie, reconectată la sistemul ucrainean
  • Mercenarii ceceni ai lui Kadîrov s-au întors pe front 
  • Josep Borrell: Uniunea Europeană, profund șocată de descoperirea gropilor comune din Izium
  • Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit
  • Putin către premierul Indiei: Rusia va "face totul" pentru a opri conflictul din Ucraina
  • Procurorul general al separatiștilor din Lugansk, ucis într-o explozie
  • Germania se declară gata să preia "răspunderea principală" pentru securitatea Europei
  • Majoritatea celor îngropați în cimitirul improvizat din Izium sunt civili, anunță șeful poliției

Update 17 septembrie, ora 21.34. Ucraina urmează să primească un nou sprijin financiar internaţional, în valoare de 1,5 miliarde de dolari, iar banii vor fi folosiți pentru plata pensiilor și a ajutoarelor sociale.

Ucraina primeşte un nou ajutor financiar internaţional. Premierul ucrainean Denys Shmyhal a mulţumit Statelor Unite, sâmbătă, pentru sprijinul acordat pentru apărarea ţării.

„Bugetul de stat al Ucrainei a primit un grant de 1,5 miliarde de dolari. Aceasta este ultima tranşă din ajutorul de 4,5 miliarde de dolari acordat de Statele Unite din Fondul fiduciar al Băncii Mondiale”, a scris Shmyhal pe Twitter.

Oficialul ucrainean a precizat că fondurile primite vor fi folosite pentru a rambursa cheltuielile bugetare către plata pensiilor şi a programelor de asistenţă socială.

Update 17 septembrie, ora 19.42. Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată în urmă cu câteva săptămâni de la sistemul ucrainean de energie, a fost reconectată, astăzi, potrivit unui anunţ făcut de AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică).

O echipă AIEA se află la centrala de la Zaporojie pentru a monitoriza situaţia reactoarelor, după ce, săptămâni la rând, atât ucrainenii, cât şi ruşii, s-au acuzat reciproc că au lansat rachete asupra clădirilor din cadrul centralei, riscând ca în orice moment să fie produs un accident nuclear de proporţii.

Update 17 septembrie, ora 15.32. Surse din ambele tabere confirmă că se dau lupte grele pe fronturile din estul și sud-estul Ucrainei, potrivit Sky News.

Un atac cu rachete rusești a provocat un incendiu în zona industrială din Harkov sâmbătă dimineața, a declarat guvernatorul regional ucrainean Oleh Syniehubov.

Oficialul a mai spus că resturile metalice arată că au fost folosite rachete sol-aer S-300, concepute pentru a lovi rachete sau avioane în cer, nu ținte la sol. Analiștii spun că utilizarea de către Rusia a rachetelor pentru atacuri la sol sugerează că ar putea rămâne fără unele muniții de precizie pe măsură ce conflictul continuă.

De asemenea, forțele rusești au lansat atacuri în mai multe părți ale Ucrainei, potrivit rușilor. Ministerul Apărării din Rusia a spus că au fost atacate pozițiilor ucrainene în mai multe părți ale țării. Printre zonele vizate se numără regiunile Herson, Nikolaiev, Harkov și Donețk.

Update 17 septembrie, ora 14.58. Mercenarii lui Kadîrov s-au întors pe front, astfel că două batalioane cecene s-au alăturat trupelor ruse din Donbas. Liderul cecen a promis că va forma patru batalioane noi, pentru a ajuta armata rusă în Ucraina.

Două batalioane cecene, Zapad-Akhmat şi Vostok-Akhmat, s-au alăturat forţelor aliate din Donbas, a anunţat vineri liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliatul lui Putin, pe Telegram.

„Soldaţii batalioanelor Zapad-Akhmat şi Vostok-Akhmat, împreună cu comandanţii lor experimentaţi, s-au alăturat numărului imens de trupe aliate din Donbas. Au echipamente moderne şi arme avansate”, a scris Kadîrov, care a informat anterior că republica sa va forma patru batalioane noi, pentru a ajuta armata rusă în Ucraina.

Kadîrov a făcut apel şi la mobilizare, vineri, invitând fiecare regiune rusă să furnizeze un batalion de „cel puţin 1.000 de voluntari” care să fie trimis în Ucraina.

Update 17 septembrie, ora 08.21. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei și a declarat că este prea devreme pentru a spune că valul războiului se schimbă, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide realizate de forțele sale din această lună.

Liderul ucrainean a declarat pentru Reuters într-un interviu că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum în a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă de arme străine către țara sa.

El a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucea”, orașul de lângă Kiev, unde a acuzat forțele ruse de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului. Moscova a negat acuzațiile.

„Începând de astăzi, există 450 de morți, îngropați (în regiunea nord-estică Harkov). Dar mai sunt și altele, înmormântări separate ale multor persoane. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a declarat Zelenski.

Întrebat dacă există dovezi ale unor crime de război, el a spus: „Toate acestea sunt acolo... Există unele dovezi și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru”.

Kremlinul nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la noile acuzații ale lui Zelenski.

Uniunea Europeană este „profund șocată” de descoperirea de către oficialii ucraineni a gropilor comune din orașul recucerit Izium, a declarat vineri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, transmite Agence France-Presse, potrivit Guardian.

„Uniunea Europeană este profund șocată de gropile comune descoperite de autoritățile ucrainene...”, a spus Borrell. „Condamnăm aceste atrocități în cei mai puternici termeni posibili.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge și distrugere în toată Ucraina”, a mai adăugat oficialul.

O groapă comună, cu aproximativ 440 de cadavre a fost descoperită în orașul ucrainean Izium din regiunea Harkov, după alungarea forțelor ruse. Șeful poliției a declarat că unii dintre cei uciși au fost împușcați, iar alții au murit în bombardamente. Toate trupurile vor fi examinate pentru a strânge dovezi ale presupuselor crime de război.

Președintele Zelenski, care a mers la Izium în urmă cu două zile, a comparat orașul cu Bucha și Mariupol, devenite simboluri ale atrocităților comise de ruși. El a cerut ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru toate ororile comise. 

Volodimir Zelenski a declarat vineri că mulți ucraineni au fost îngropați în diferite locuri din nord-estul recent recucerit, inclusiv familii întregi și persoane care au fost torturate.

Într-un interviu acordat în biroul său, el a declarat pentru Reuters că o anchetă este în curs de desfășurare cu asistență internațională și că există dovezi ale unor crime de război comise de ruși în acele zone.

"În prezent, există 450 de persoane moarte, îngropate. Dar mai sunt și altele, morminte separate ale multor persoane. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii", a spus el.

Întrebat dacă există dovezi ale unor crime de război, el a spus: "Toate sunt acolo. Comisii de anchetă cu parteneri internaționali, comisii de anchetă comune", a spus el.

"Procurorii noștri lucrează, de asemenea, cu cei internaționali. Există unele dovezi și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru."

Rusia neagă că ar fi vizat civili și a declarat în trecut că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sunt o campanie de denigrare.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synhubov, a declarat vineri reporterilor, la unul dintre locurile de înmormântare din orașul Izium, că unele corpuri exhumate acolo au fost găsite cu mâinile legate.

Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la descoperirile din Izium.

Război în Ucraina, 16 septembrie | Zelenski susține că există dovezi de tortură și crime de război în nord-estul recucerit

Război în Ucraina, 15 septembrie | AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, 14 septembrie | Secretarul general al ONU:  "Suntem departe de sfârșitul războiului"

Război în Ucraina, 13 septembrie | Ucraina declară că a preluat controlul asupra a peste 300 de localităţi în regiunea Harkov

Război în Ucraina, 12 septembrie | Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk"

Război în Ucraina, 11 septembrie | Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole