Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Marina Ovsiannikova, jurnalista care a sfidat Kremlinul în direct la televiziune, a fugit din Rusia
- Rușii au declarat război rezervoarelor de ulei din Nikolaev
- Atacul "de înaltă precizie" al Moscovei la Kiev a ucis o femeie însărcinată în șase luni
- Rusia confirmă oficial atacul masiv cu drone kamikaze asupra Ucrainei
- Ucrainenii sfidează Rusia după ultimele atacuri
- Reacția Iranului, după ce Rusia a lansat zeci de drone kamikaze Shahed asupra Ucrainei
- Ce sunt și cum arată dronele kamikaze Shahed, cu care Rusia a atacat Ucraina luni dimineață
- UE se pregătește pentru decizia care va irita Kremlinul
- Țările europene care l-au ajutat cel mai mult pe Putin să câștige bani în timpul războiului
- Iranul, pregătit să trimită rachete Rusiei pentru atacurile în Ucraina
- NATO a început exercițiul anual de descurajare nucleară în Europa.
- Rușii au atacat Kievul cu drone kamikaze la primele ore ale dimineții de luni
- Forţele ucrainene au lovit clădire administraţiei ruseşti din Doneţk
- Guvernul de la Kiev a anunţat că 423 de copii au murit în război până în prezent
- Elon Musk va continua să ofere internet prin Starlink guvernului ucrainean
- Președintele Ucrainei: 65.000 de soldaţi ruşi au murit în război
- Zelenski anunţă lupte grele în regiunile Doneţk şi Lugansk
- Ucraina dezvăluie identitatea "Fantomei din Vinnytsia"
- Bombardiere nucleare ale Rusiei, suprinse la graniţa NATO
- Vladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală
Update 23:00 Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, din sudul Ucrainei, funcționa luni cu generatoare diesel de urgență, după ce bombardamentele rusești au întrerupt alimentarea cu energie externă, a declarat compania de stat ucraineană pentru energie nucleară, conform Reuters.
Energoatom a declarat că generatoarele de rezervă au intrat în funcțiune după ce singura substație care alimenta centrala cu electricitate din rețeaua ucraineană a fost avariată înainte de zori.
Deși cele șase reactoare ale centralei au fost oprite de săptămâni întregi, acestea au nevoie de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menține rece combustibilul nuclear din interior.
Update 21:00 Ministrul ucrainean de interne a declarat că forțele de securitate ale Kievului au reușit să doboare 36 din cele 42 de drone de atac lansate luni de Rusia.
"Aceasta arată că acest atac nu și-a atins scopul. Cred că scopul a fost să depășească atacul cu rachete de lunea trecută. Dar acest lucru nu s-a întâmplat astăzi", a declarat Denys Monastyrskyi pentru televiziunea ucraineană.
Din cele 42 de drone, aproximativ 30 au vizat Kievul, a precizat el, adăugând că celelalte au vizat regiunile Sumy și Dnipropetrovsk.
Update 20:40 Guvernul ucrainean și autoritățile susținute de Rusia din regiunea Donetsk din estul Ucrainei au eliberat luni, fiecare, peste 100 de prizonieri în cadrul unui schimb, scrie CNN.
Partea susținută de Rusia a eliberat 108 femei, potrivit Comandamentului de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război din Ucraina. Printre ucrainencele eliberate se numără membre ale forțelor armate, din cadrul Marinei, Gărzii Naționale și Gărzii de Frontieră.
Autoritățile susținute de Rusia au eliberat, de asemenea, 12 civili ucraineni. "A fost un schimb foarte tensionat", a declarat Andrii Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, pe Telegram.
Update 19:50 Consiliul Uniunii Europene a aprobat alocarea de asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro, ceea ce ridică la 3,1 miliarde de euro susţinerea în materie de securitate pe care Bruxellesul a acordat-o Administraţiei de la Kiev de la începerea invaziei ruse.
"Consiliul a adoptat astăzi măsuri suplimentare de asistenţă în cadrul Instrumentului European de Pace (EPF), pentru a susţine în continuare capabilităţile şi rezistenţa forţelor armate ucrainene. Prin această acţiune, Uniunea Europeană intensifică sprijinul pentru a ajuta Ucraina să îşi apere suveranitatea şi integritatea teritorială în cadrul frontierelor recunoscute internaţional şi pentru protejarea populaţiei civile de agresiunea rusă aflată în curs", anunţă Consiliul UE.
Update 17:05 Cel puţin şapte persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma bombardamentelor efectuate luni de armata rusă asupra Kievului şi a regiunii Sumi, conform celui mai recent bilanţ furnizat de autorităţile ucrainene.
"În cursul operaţiunilor de căutare şi salvare, au fost descoperite corpurile a trei persoane", a declarat primarul Kievului, Vitali Klitşko, citat de cotidianul Le Monde.
Ulterior, Anton Geraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, a declarat că în Kiev a fost găsit corpul încă unei persoane, sub ruinele unui imobil atacat cu drone.
În regiunea Sumi, situată în nord-estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, atacurile cu rachete efectuate luni de forţele militare ruse s-au soldat cu moartea a cel puţin trei oameni, a declarat guvernatorul regional, Dmitro Jiviţkii.
Update 15:45 Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă care a afișat în direct o pancartă anti-război la televiziunea de stat, a fugit din țară.
Ea se află în prezent sub protecția unei țări europene.
"Marina Ovsiannikova a fost silită să părăsească Rusia", a declarat avocatul său, Dmitri Zahvatov, citat de RIA Novosti, relatează CNN.
Avocatul nu a precizat în ce țară s-a refugiat jurnalista.
Ea a fost pusă sub acuzare de procurori pentru "distribuirea de informații false despre armata rusă", după ce a participat în luna iulie la un protest anti-război.
Acuzațiile i-ar putea aduce, în contumacie, până la 10 ani de închisoare.
La începutul acestei luni, jurnalista a fost pusă de Ministerul rus de Interne pe lista cu persoane căutate.
Ea și-a părăsit anterior arestul la domiciliu și a arătat, într-un gest demonstrativ pe Twitter, dispozitivul de monitorizare, susținând că acesta i-ar trebui atașat lui Vladimir Putin.
Cu aceeași ocazie, Ovsiannikova a spus că președintele rus ar trebui să fie judecat pentru "genocidul împotriva poporului Ucrainei și uciderea în masă a populației masculine din Rusia".
Update 15:25 Orașul Nikolaev din sudul Ucrainei a fost inundat de râuri de ulei, luni dimineață.
S-a întâmplat astfel după ce containerele unuia dintre principalii exportatori de ulei de floarea soarelui din țară au fost lovite de drone kamikaze.
Drept urmare, uleiul s-a scurs din abundență pe străzile orașului.
Situația a fost semnalată de ofițerul de presă al Administrației Regionale, Dmitri Pletenciuk.
"Pentru a doua oară, naziștii ruși au lovit containerele unuia dintre principalii exportatori de ulei de floarea soarelui din Ucraina. 17% din exporturile mondiale ale acestui produs au trecut prin acest terminal din orașul Nikolaev. Inamicul continuă politica de agresiune împotriva întregii lumi, lovind infrastructura civilă a sectorului agricol”, a scris oficialul local pe Facebook.
Presa locală nota că, din uleiul deversat din containerele avariate, o parte ajunge în canalizare, însă bălți întinse continuă să se întindă pe străzile din oraș.
Update 14:50 O femeie însărcinată în șase luni se numără printre persoanele ucise la Kiev luni dimineața, în atacul masiv confirmat de Moscova și în care armata rusă susține că a folosit "arme de înaltă precizie".
"Cadavrele a trei civili au fost extrase în timpul operațiunilor de căutare și salvare la o clădire rezidențială din centrul orașului, care a fost lovită de o dronă rusească. Printre victime se numără un cuplu tânăr, soț și soție care așteptau un copil. Femeia era însărcinată în luna a șasea", a scris primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, pe Telegram.
Atacul a fost semnalat în Kiev la primele ore ale dimineții.
Armata ucraineană a comunicat ulterior că a doborât "37 de drone kamikaze și trei rachete de croazieră".
SUA și Kievul susțin că dronele folosite de Moscova în ultimele atacuri în Ucraina sunt furnizate de Iran.
Guvernul de la Teheran a negat în repetate rânduri că ar furniza arme vreuneia dintre părțile în conflict.
Update 14:30 Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că forțele sale au lansat un "atac masiv de înaltă precizie" în Ucraina.
Conform sursei citate, au fost vizate ținte militare și obiective ale infrastructurii energetice ucrainene, notează CNN.
"În timpul zilei, forțele armate ruse au continuată să lovească cu arme cu rază lungă de înaltă precizie, lansate din aer și de pe mare asupra facilităților de comandă și control și asupra țintelor din sistemul energetic al Ucrainei. Toate obiectivele vizate au fost atinse", se spune într-o declarație a ministerului rus.
Atacul cu drone care au lovit clădiri rezidențiale din Kiev a ucis cel puțin trei persoane, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt.
Luni după-amiază, operațiunile de căutare și salvare erau încă în desfășurare în capitala ucraineană.
Update 14:01 Ucrainenii sunt încrezători că țara lor va câștiga războiul cu Rusia.
Credința lor nu a fost zdruncinată nici măcar de valul de atacuri mortale lansate de forțele Moscovei pe tot parcursul săptămânii trecute, dar și luni dimineață.
Mulți oameni au rămas fără locuințe, după ce rachetele și dronele kamikaze au căzut peste clădiri rezidențiale, dar nu vor să renunțe la luptă.
Ei spun că vor rămâne în orașele lor și vor ajuta la alungarea invadatorilor.
"Una dintre rachetele rusești a lovit ceva mai sus pe stradă, dar traficul s-a reluat deja. În parcul de aici sunt oameni care fac picnic, cumpără cafele, poți cumpăra mâncare și poți sta și bea o cafea în parc. A fost o sirenă de raid aerian în urmă cu zece minute. De îndată ce s-a terminat, oamenii au ieșit de la metrou sau din adăposturi și își continuă activitatea. Este tot ce poți face", povestește Chris York, rezident în Kiev.
La Zaporojie au fost distruse recent mai multe clădiri rezidențiale iar între cei afectați se numără și o femeie în vârstă, care și-a pierdut apartamentul de la primul etaj al unei clădiri lovite săptămâna trecută.
Acum, femeia locuiește într-o școală folosită ca adăpost, în timp ce încă încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat cu locul în care a trăit până recent.
Chiar și în aceste condiții, rezidenții din orașele lovite de ruși refuză să ia în calcul capitularea în fața inamicilor.
"Locuiesc aici de 44 de ani. Acesta a fost apartamentul părinților mei. Din cauza a ceea ce s-a întâmplat, nu plecăm nicăieri, mergem să luptăm, să ajutăm.Toți ucrainenii știu că țara noastră este invincibilă, poporul nostru este puternic, vom învinge definitiv, trebuie doar să mai așteptăm puțin", declară Svetlana Kondrașova, rezidentă în Zaporojie.
Update 13:31 Mobilizarea ruşilor pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina a atins un nou nivel.
Oamenii sunt alergaţi la propriu pe stradă.
La Sankt Petersburg, un bărbat care ieşise de la magazin a fugit minute bune de polițiști, printre tufişuri şi maşini parcate, până a fost prins.
Scena a fost filmată și a devenit virală.
Update 13:01 Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, luni, că forțele de apărare au distrus 37 de drone iraniene Shahed-136.
Este vorba de drone kamikaze lansate de armata rusă duminică noaptea și luni dimineața.
Cel puțin o persoană a fost ucisă în Kiev după ce una dintre cele patru drone care au lovit capitala ucraineană a lovit o clădire din cartierul Șevcenkivsky.
Rusia a achiziționat în număr mare aparate fără pilot Shahed, după o prezentare la care au asistat oficiali de la Moscova în luna iunie, pe un aerodrom de lângă Teheran.
Însă Iranul neagă în continuare că ar livra astfel de dispozitive armatei ruse.
"Iranul a declarat în mod repetat că nu este parte în conflictul dintre Rusia și Ucraina și că nu trimis arme niciuneia dintre părți. Știrile în acest sens sunt motivate politic. Este puțin ironic că state care exportă arme în valoare de milioane de dolari uneia dintre părțile în conflict au declanșat un război de propagandă împotriva Iranului", a declarat Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, notează CNN.
Săptămâna trecută, Hossein Amir-Abdollahian, ministrul iranian de Externe, a subliniat, într-un apel telefonic cu omologul portughez, că Teheranul "nu a furnizat și nu va furnizat" nicio armă pentru conflictul din Ucraina.
Update 12:01 Miniștrii de externe ai Uniunii Europene urmează să se pună de acord asupra unei misiuni de instruire a soldaților ucraineni în statele blocului comunitar.
Este vorba de 15.000 de soldați ucraineni, al căror antrenament ar urma să înceapă de luna viitoare.
În plus, miniștrii Uniunii sunt așteptați să decidă asupra unei finanțări suplimentare în valoare de 500 de milioane de euro pentru livrările de arme către Kiev, transmite presa internațională.
Doi oficiali europeni de rang înalt au declarat că antrenamentele militare ale soldaților ucraineni vor începe la jumătatea lunii noiembrie și vor avea loc într-un centru din Polonia și într-un altul din Germania.
Mai multe țări UE au instruit deja trupele ucrainene cu privire la modul de utilizare a unor arme specifice, iar acest lucru va continua.
Update 11:01 Forțele armate ucrainene au anunțat că au distrus mai multe drone iraniene Shahed 136 lansate de armata rusă în sudul și estul țării, în cursul atacului de luni dimineață.
"În data de 17 octombrie, de la ora 03:30 la ora 06:50, 15 drone au fost distruse în regiunea sudică. Au fost distruse, de asemenea, trei rachete de croazieră în regiunea estică. Șase drone au fost neutralizate deasupra orașului Odesa, iar cinci, deasupra regiunii Mykolaiv (Nikolaev)", au anunțat forțele aeriene ale Kievului, citate de CNN.
Conform surselor ucrainene, atacul cu drone în estul Ucrainei a vizat elemente cruciale de infrastructură.
Dronele au jucat un rol important în războiul purtat de Rusia în Ucraina, dar ponderea lor în atacuri a sporit de când Moscova a achiziționat numeroase astfel de aparate fără pilot din Iran, în cursul verii.
CNN a relatat că, în luna iunie, autoritățile iraniene au organizat o prezentare pentru oficiali ruși a dronelor militare la aerodromul Kashan, situat la sud de Teheran.
Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a comandat din Iran 2.400 de drone kamikaze Shahed 136, care se distrug la atingerea țintei.
Este vorba despre aparate capabile să transporte rachete de înaltă precizie și care au o încărcătură utilă de aproximativ 50 de kilograme.
Au o lungime de 3,5 metri și o anvergură de 1,5 metri, atingând o viteză de 185 de kilometri pe oră și fiind propulsate de un motor cu piston.
Kievul spune că Rusia a utilizat drone în atacurile din ultimele săptămâni asupra orașelor Kiev, Viniția, Odesa și Zaporojie.
Update 09:45 Mai multe țări din Europa au încărcat cu sume semnificative de bani conturile Moscovei în timpul războiului din Ucraina.
Este efectul importurilor de combustibili fosili din Rusia efectuate de statele respective.
De la începutul invaziei, Germania, Turcia, Olanda și Italia au plătit Moscovei cele mai mari sume dintre toate statele europene, transmite Antena 3 CNN.
Este vorba de cel puțin 100 de miliarde de euro din februarie până în septembrie.
La polul opus, statul care a cumpărat cele mai puține gaze de la ruși a fost Finlanda.
Și România a importat din Rusia petrol și gaze în valoare de 2,7 miliarde de euro.
De departe, cel mai mare importator de combustibili fosili din Rusia, în aceeași perioadă, a fost China.
Beijingul a plătit pentru aceste resurse 39 de miliarde de euro.
Update 09:25 Atacurile rusești masive efectuate asupra orașelor și infrastructurii energetice din Ucraina, care au continuat luni, i-au determinat pe analiștii militari să estimeze o epuizare rapidă a stocurilor de rachete ale Moscovei.
Însă Kremlinul și-a luat precauția să încheie înțelegeri de livrare a rachetelor cu unul dintre puținii săi aliați.
Astfel, Iranul este pregătit să transfere Rusiei nu doar drone, ci și rachete sol-sol pentru războiul din Ucraina, relatează The Washington Post, citat de Antena 3 CNN.
Pe 18 septembrie, Teheranul a trimis oficiali în Rusia pentru a finaliza acorduri pentru livrări suplimentare de arme, potrivit sursei americane.
Serviciile de informații din SUA susțin că Iranul pregătește primul lot de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fateh-110 și Zolfaghar, capabile să lovească ținte la distanțe între 300 și 700 de kilometri.
Publicația americană a mai relatat că Iranul pregătește, de asemenea, noi livrări de drone către Rusia, în special modelele Mohajer-6 și Shahed-136.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la rândul său, că Rusia a comandat 2.400 de drone iraniene Shahed-136.
Update 09:01 NATO a început exercițiul anual de descurajare nucleară în Europa.
60 de avioane participă la zboruri deasupra Belgiei, Mării Nordului și Marii Britanii pentru a exersa folosirea bombelor nucleare.
Exercițiul "Steadfast Noon" implică 14 țări și diferite tipuri de avioane, inclusiv de aeronave de luptă din a patra și a cincea generație, precum și avioane de supraveghere și de alimentare.
La fel ca și în anii precedenți, la manevre vor lua parte și celebrele bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-52, mobilizate de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord.
Exercițiul se desfășoară în fiecare an şi nu implică folosirea de bombe nucleare cu focos activ.
Secretarul General al NATO: "Anularea exercițiului ar fi transmis un semnal greșit"
Anul acesta, NATO își exersează descurajarea nucleară în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și pe fondul tensiunilor în creștere dintre Alianță şi Rusia.
Președintele rus a amenințat că va recurge la toate armele de care Rusia dispune - adică inclusiv armamentul nuclear - pentru a proteja noile teritorii ucrainene anexate ilegal iar oameni din cercul de putere al lui Putin au vorbit explicit de folosirea bombelor atomice.
Însă anularea exercițiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite un "semnal greșit", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Update 08:01 Un atac rusesc cu drone kamikaze a provocat un incendiu la o clădire rezidențială din Kiev, la primele ore ale dimineții de luni.
Echipa CNN aflată în capitala ucraineană a semnalat cel puțin trei explozii.
Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a precizat că a fost lovit cartierul Șevcenkivsky iar medicii și pompierii intervin la fața locului.
Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare, a adăugat el.
Cartierul Șevcenkivsky a mai fost lovit de atacurile rușilor în urmă cu o săptămână.
Rusia a continuat să încerce să lovească infrastructura energetică a Ucrainei, dar forțele lui Vladimir Putin nu par să se fi bucurat de un succes semnificativ.
Cu toate acestea, o rachetă a avariat grav o instalaţie energetică importantă din regiunea Kiev, iar zece rachete şi patru drone au lovit locaţii din oraşul Zaporojie.
De asemenea, ruşii susţin că au respins trupele ucrainene în regiunile Doneţk, Herson şi Nikolaev şi anunţă că au provocat pierderi semnificative împotriva armatei ucrainene.
În schimb, bombardamentele forţelor ucrainene au avariat clădirea administraţiei din Doneţk, oraş aflat sub ocupaţie rusă. Situaţia rămâne complicată în sudul Ucrainei.
Directorul de securitate nucleară la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Mitică Drăgușin, a explicat în direct la Antena 3 CNN ultimele mișcări ale lui Putin şi cele mai periculoase scenarii nucleare tactice din Ucraina.
Directorul INCDFIN a explicat care ar fi efectele pentru România în urma unui atac cu arma nucleară tactică în Odesa sau în Insula Șerpilor.
"Sunt 3 tipuri de efecte: șoc mecanic, efect termice și efect radiologic.
Efectul termic care e primul care acționează, care arde și care se întinde până la 3-4 kilometri, care poate cauza incendii şi cu arsuri grave asupra personalului şi populației. La un kilometru și jumătate șocul mecanic este foarte puternic şi afectează inclusiv clădirile care au structură beton, armate.
Noi, în platforma software de la in institut putem face scenarii și în funcție de asta putem să stabilim foarte exact un se duce norul radiologic, ce efecte termice, mecanice, radiologice avem.
Deci cea mai periclitată zonă este acea dintr-un amplasament al centralelor nucleare din Ucraina.
Cel mai periculos ar fi un atac nuclear care ar lovi o parte din acei cilindri, acele depozite de pe amplasament, care sunt în aer liber şi care, în funcție de condițiile meteo, poate să afecteze", a declarat Mitică Drăguşin.
Război în Ucraina, 16 octombrie | Clădirea administrației orașului Donețk a fost lovită de obuze
Război în Ucraina, 15 octombrie | Vladimir Putin ameninţă cu o catastrofă globală dacă NATO intră în confruntare cu Rusia
Război în Ucraina, 14 octombrie | Scenariul "escaladării verticale", care implică arma nucleară în Ucraina, ar putea fi pus în practică în două săptămâni
Război în Ucraina, 13 octombrie | Rusia semnalează că aşteaptă propuneri de negocieri din partea Occidentului
Război în Ucraina, 12 octombrie | Ce as are în mânecă președintele Turciei la întâlnirea de joi cu liderul de la Kremlin