Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- NATO mulţumeşte României pentru pregătirea paramedicilor ucraineni
- Navă comercială care transporta cereale, avariată în largul coastelor Ucrainei
- Ministerul ucrainean al Reintegrării: peste 3.500 de soldaţi ucraineni care au fost capturaţi de trupele ruse sunt în prezent prizonieri de război
- Ucraina raportează „lupte violente” pe malul Niprului ocupat de Rusia
- Guvernul olandez a anunțat un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina până în 2024
- Șase morți în urma a 58 de atacuri rusești asupra regiunii Herson, în ultima zi
- Ucraina anunță că a distrus 9 din 10 drone kamikaze lansate de ruși noaptea trecută
- 72 de confruntări între ruși și ucraineni pe front, în ultima zi
- Armata ucraineană anunță câștiguri lângă Robotine
- Secretarul general al NATO consideră susţinerea Ucrainei o problemă de securitate naţională pentru toate statele aliate
Update 20:45. Paramedicii ucraineni au finalizat pregătirea de prim-ajutor NATO în România. Ţara noastră a primit mulţumiri din partea Alianţei Nord Atlantice după ce şi-a asumat Acordul de pregătire al paramedicilor ucraineni.
Acordul care prevede instruirea paramedicilor ucraineni a fost asumat de România în cadrul NATO și a fost semnat în anul 2022. Acesta prevede instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază și medicină tactică, precum și cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat.
Update 19:00. O navă comercială care transporta cereale a fost ușor avariată în largul coastelor Ucrainei și este probabil să fi fost lovită de o mină marină plutitoare, potrivit unor specialiști în domeniul maritim și unei surse guvernamentale ucrainene.
Acesta este cel mai recent incident care afectează navele comerciale care navighează în Marea Neagră, relatează Reuters.
Primele de asigurare pentru risc de război au crescut până la 3% din valoarea unei nave după ce o rachetă a avariat o navă comercială în portul ucrainean Pivdennyi săptămâna trecută, au declarat surse din industrie.
Patru surse maritime și comerciale au declarat că vrachierul Georgia S, sub pavilion liberian, încărcat cu grâu, naviga de la Pivdennyi când a fost lovit în largul mării joi.
O sursă guvernamentală ucraineană a declarat vineri pentru Reuters că este probabil ca o mină marină plutitoare să fi lovit nava.
Compania Seagate Navigation, cu sediul în Grecia, care apare ca fiind administratorul navei, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Ultima poziție a navei vineri se îndrepta spre portul românesc Constanța, potrivit datelor furnizate de furnizorul de servicii de urmărire a navelor și de analiză maritimă MarineTraffic.
După ce s-a retras, în iulie, dintr-un acord susținut de ONU, care garanta transportul în siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, Ucraina afirmă că Rusia a atacat în mod repetat infrastructura portuară ucraineană și a amplasat, de asemenea, mine marine.
De atunci, Kievul a deschis ceea ce spune că este un coridor umanitar temporar în încercarea de a sparge blocada de facto a Rusiei.
Brokerul de asigurări Marsh MMC.N, asigurătorii de la Lloyd's of London și băncile de stat ucrainene au lansat săptămâna aceasta un program de reducere a costului despăgubirilor pentru daunele provocate navelor și echipajelor care transportă cereale prin coridorul Mării Negre.
Update 19:30. Peste 3.500 de soldaţi ucraineni care au fost capturaţi de trupele ruse sunt în prezent prizonieri de război, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Reintegrării, citat de agenţia DPA.
În total, peste 4.300 de ucraineni au fost confirmaţi ca fiind prizonieri de război în Rusia, printre aceştia numărându-se şi mai mult de 760 de civili. Rudele lor primesc sprijin financiar din partea statului ucrainean.
De partea sa, Rusia afirmă că peste 500 de soldaţi ruşi sunt prizonieri de război în Ucraina.
Autorităţile de la Kiev au creat o închisoare pentru prizonierii de război ruşi, o a doua închisoare de acest fel fiind în curs de pregătire în partea de vest a Ucrainei. Cele două închisori au împreună o capacitate de aproximativ 900 de persoane.
Potrivit comisarului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinez, circa 2.600 de soldaţi ucraineni şi civili luaţi de Rusia prizonieri de război au fost predaţi Kievului în schimburile de prizonieri efectuate între Rusia şi Ucraina de la începutul războiului declanşat prin invazia rusă din februarie anul trecut. Nu este însă cunoscut numărul prizonierilor ruşi pe care Moscova i-a primit în aceste schimburi.
Update 18:00. Armata ucraineană a raportat vineri „lupte violente” pe malul stâng al râului Nipru, ocupat de trupele ruse în sudul țării, dar unde Ucraina a reușit să se impună, potrivit AFP.
„Lupte violente continuă” în această zonă, unde forțele rusești încearcă să îi disloce pe ucraineni, a precizat cartierul general al armatei ucrainene pe rețelele de socializare.
În cursul zilei, Ucraina a afirmat că a cucerit poziții pe malul ocupat al Niprului, în regiunea Herson (sud), un prim succes în vederea unor operațiuni de mai mare amploare, după luni de contraofensivă dezamăgitoare pentru Kiev.
Update 16:00. Un înalt oficial rus a cerut vineri, în urma unei vizite de două zile în Coreea de Nord, ca relațiile dintre Moscova și Phenian să fie „consolidate la toate nivelurile", transmite AFP.
Ministrul rus al resurselor naturale, Alexander Kozlov, a condus o delegație care a sosit marți în capitala nord-coreeană și a plecat joi, potrivit agenției oficiale de presă de la Phenian (KCNA).
„Mentalitatea noastră este de a consolida legăturile cu Coreea de Nord pe toate fronturile. Obiectivele stabilite de Vladimir Vladimirovici Putin vor fi atinse", a declarat Kozlov vineri, potrivit contului de Telegram al ministerului său.
Update 14:30. Cea mai mare companie energetică privată din Ucraina este pregătită pentru o nouă iarnă și pentru atacurile rusești, dar centralele sale electrice au nevoie de mai multe sisteme de apărare antirachetă pentru a funcționa în siguranță, a declarat directorul general Maxim Timchenko pentru Reuters.
De la invazia rusă începută în februarie 2022, țări europene au furnizat sute de transformatoare, kilometri de cabluri și mii de generatoare diesel necesare pentru a lumina și încălzi țara în timpul iernii, când temperaturile scad mult sub zero grade.
Însă experiența din ultimele 12 luni a determinat Ucraina să caute mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja infrastructura esențială.
„Avem nevoie de mai multe sisteme Patriot, de mai multe sisteme IRIS. Nu ne putem proteja împotriva rachetelor balistice dacă nu avem sisteme de apărare aeriană", a declarat Timchenko într-un interviu acordat la Varșovia.
Update 13:00.
Update 12:30.
Update 11:30. Șase morți în urma a 58 de atacuri rusești asupra regiunii Herson, în ultima zi
Armata rusă a lansat 58 de atacuri cu bombardamente asupra regiunii Herson în ultimele 24 de ore, ucigând șase persoane și rănind alte zece, inclusiv un copil, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale Herson, relatează Ukrinform. „În ultimele 24 de ore, inamicul a efectuat 58 de atacuri cu obuze și a tras 347 de obuze din mortare, artilerie, Grad, tancuri, drone și avioane”, a spus oficialul local.
Update. 09:45
Update 09:00. Ucraina anunță că a distrus 9 din 10 drone kamikaze lansate de ruși noaptea trecută
Forțele ruse au atacat Ucraina peste noapte cu 10 drone Shahed de atac unidirecțional lansate din zona rusă Primorsko-Akhtarsk, au anunțat forțele aeriene ucrainene, transmite Ukrinform. Apărarea antiaeriană ucraineană susține că a distrus nouă dintre ele. În respingerea atacului aerian au fost implicate avioane de luptă, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de pompieri, au precizat forțele aeriene ucrainene.
Update 08:30. 72 de confruntări între ruși și ucraineni pe front, în ultima zi
În ultimele 24 de ore, Forțele de Apărare ucrainene au avut 72 de lupte cu forțele ruse pe front, a anunțat vineri dimineață Statul Major al Ucrainei, citat de Pravda. „Ieri seară, invadatorii ruși au lansat un alt atac aerian asupra Ucrainei, folosind 18 drone de atac de tip Shahed-136/131. 16 drone de atac au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană. În această seară, inamicul a atacat din nou țara noastră cu drone”, a transmis Statul Major.
Update 07:30. Armata ucraineană anunță câștiguri lângă Robotine
Specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că Forțele de Apărare ucrainene au confirmat câștiguri teritoriale în apropiere de Robotine, după ce au analizat mai multe date, transmite Pravda. Potrivit ISW, trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporojie și au confirmat câștiguri teritoriale lângă Robotine pe 15 noiembrie.
Susţinerea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei este în interesul securităţii naţionale a fiecărui stat membru al NATO, inclusiv al SUA, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de AFP.
Întrebat despre blocarea ajutorului american pentru Ucraina în Congresul Statelor Unite, Stoltenberg a reamintit că toate ţările din NATO s-au angajat să îi ajute pe ucraineni.
Nerespectarea promisiunii de sprijin ar fi "nu doar o tragedie pentru Ucraina, dacă preşedintele (Vladimir) Putin câştigă, ci ar fi foarte periculos şi pentru noi", a apreciat secretarul general într-o conferinţă de presă comună la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics.
"Este un interes de securitate naţională pentru toate ţările din NATO, deci şi pentru Statele Unite, să îl împiedice pe preşedintele Putin să câştige în Ucraina", a insistat el, exprimându-şi totodată încrederea că ajutorul american pentru Ucraina va continua.
Washingtonul este cel mai important donator de ajutoare militare pentru Kiev, cu un total de 44,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse pe teritoriul ucrainean, în februarie 2022.
Unii parlamentari republicani din SUA se opun însă alocării unor noi fonduri pentru Ucraina.
Stoltenberg a recunoscut că Ucraina întâmpină dificultăţi pe câmpul de luptă, însă a afirmat că acestea nu sunt un argument "împotriva sprijinului, ci pentru mai mult sprijin".
Război în Ucraina, 16 noiembrie 2023 | Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți
Război în Ucraina, 15 noiembrie 2023 | Ministrul de Interne al României, discuții cu omologul său ucrainean: "Avem un viitor comun în Europa"
Război în Ucraina, 14 noiembrie 2023 | Noi atacuri pe teritoriul Rusiei. Patru vehicule aeriene fără pilot, doborâte de ruși
Război în Ucraina, 13 noiembrie 2023 | Volodimir Zelenski îi mulțumește României pentru sprijinul oferit piloților ucarineni de a se antrena pe avioane F16
Război în Ucraina, 12 noiembrie 2023 | Zelenski: ”Vom răspunde la atacurile armatei ruse asupra Herson”