Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 267. Generalul James Marks dezvăluie motivul pentru care Ucraina și Rusia trebuie să negocieze

Război în Ucraina, ziua 267. Generalul James Marks dezvăluie motivul pentru care Ucraina și Rusia trebuie să negocieze

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 18:00 17 Noi 2022 Modificat la 00:00 18 Noi 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armata rusă a efectuat zeci de bombardamente în sud-estul şi nord-estul Ucrainei
  • Motivul pentru care Ucraina și Rusia trebuie să negocieze, dezvăluit de un general american
  • Președintele Andrzej Duda spune că Ucraina nu va participa "activ" la investigație
  • După ce i-a iritat pe aliați, Volodimir Zelenski revine asupra declarațiilor despre racheta din Polonia
  • Rusia cere Statelor Unite să exercite presiuni asupra Ucrainei
  • Cel puțin patru morți după un bombardament rusesc cu rachete în regiunea Zaporojie
  • Oficial polonez: "Toate dovezile arată că racheta care a ucis doi oameni la Przewodow a fost lansată de Ucraina"
  • Șeful Pentagonului îi dă replica președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, după ce acesta a pus la îndoială versiunile prezentate de SUA, NATO și Polonia cu privire la incidentul rachetei căzute în Polonia
  • O rachetă rusească a lovit o șosea circulată din orașul ucrainean Dnipro
  • Secretarul general al ONU anunță că acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit
  • Șeful Statului Major Interarme din SUA: Există speranţe pentru pace în Ucraina, odată cu venirea iernii
  • Patriarhul Kirill s-a plâns că nu i s-a permis accesul pe teritoriul UE

UPDATE 22:00 Armata rusă a efectuat, joi, zeci de bombardamente asupra unor poziţii din sud-estul şi nord-estul Ucrainei, anunţă autorităţile militare ucrainene, conform postului de televiziune CNN.

Autorităţile ucrainene au raportat bombardamente în Zaporojie, Herson, Mikolaiv, Lugansk şi Harkov. Atacurile au fost efectuate cu rachete de croazieră şi sisteme de artilerie, vizând poziţii militare şi infrastructura esenţială.

Au fost raportaţi morţi şi răniţi în regiunile Zaporojie şi Dnipro. Pe liniile frontului din regiunile Doneţk şi Lugansk au fost raportate atacuri masive cu obuze de artilerie.

La rândul său, armata ucraineană a atacat trei puncte de control şi cinci depozite de muniţie ale forţelor militare ruse situate în zone din sud-estul Ucrainei aflate sub ocupaţie, potrivit agenţiei Ukrinform.

UPDATE 20:30  Numărul morţilor din atacul rusesc cu rachete asupra Vilniansk, în regiunea Zaporizhzhia, este de cel puţin şapte. Salvatorii au găsit cadavrele a şapte persoane sub dărâmăturile unei clădiri lovite de o rachetă rusă din Vilniansk. Acest lucru a fost declarat de şeful adjunct al biroului prezidenţial ucrainean, Kyrylo Timosenko, relatează Ukrinform.

„Zeci de salvatori, voluntari şi utilităţi publice încă lucrează pe şantier”, a adăugat el. Trupurile a şapte persoane au fost scoase de pe dărâmături”.

UPDATE 19:49 Generalul american în rezervă James "Spider" Marks spune, în exclusivitate la News Hour with CNN că negocierile între Ucraina și Rusia trebuie să înceapă pentru că, odată cu venirea iernii, țările din Europa vor primi un nou val de refugiați, iar acest efort financiar uriaș nu va putea fi susținut la nesfârșit.

"Cred că există o oportunitate de negociere. Este foarte dificil, pentru că președintele Zelenski vrea să obțină o Ucraina reîntregită. Nu știu dacă e posibil, dar astea sunt discuțiile care trebuie să aibă loc și cred că a venit timpul. Cred că întrebarea este cât va mai putea Ucraina să reziste, cât timp va mai putea NATO să susțină Ucraina? Pot avea loc negocieri prin care Ucraina să își păstreze suveranitatea, cu 15% din țară ocupată de ruși? Cu acest atac continuu, este de înțeles că vor fi mai mulți refugiați care părăsesc Ucraina, pentru că nu pot trăi în acele condiții.

Iar Putin înțelege asta, înțelege că asta va pune presiune pe NATO și se va schimba dinamica și narațiunea acestui război. Inevitabil, va fi o discuție și o presiune dinspre alte țări NATO, precum România, spre președintele Zelenski (...) în care se va pune problema așa:

'Uite, nu putem continua să plătim aceste sume de bani, pur și simplu nu ne permitem, avem probleme în țările noastre, probleme financiare, suntem aici pentru voi și vă susținem, dar nu putem face asta pe termen nelimitat. Care ar fi soluția? Nu putem continua să primim milioane dintre cetățenii voștri în țările noastre. O facem acum, dar cât timp ne vom mai permite să facem asta?'

Iar de aici vor porni negocierile", a spus Marks la News Hours with CNN.

UPDATE 18:39 Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat, joi după-amiază, că experții ucraineni vor avea acces la unele informații ale anchetei în derulare în cazul rachetei care a ucis doi oameni în satul Przewodow.

Duda a precizat, însă, că reprezentanții Ucrainei nu vor putea participa activ la investigație.

"Oaspeții din Ucraina vor putea urmări procedurile de investigare, care sunt în curs, le vor fi prezentate informații așa cum mi-au fost prezentate și mie astăzi. Dar în privința participării active la investigație, în privința accesului la documente, la informații, în această privință există termeni legali în virtutea dreptului internațional, în virtutea acordurilor internaționale", a declarat Andrzej Duda, potrivit agenției DPA și site-ului T-online.de, în cursul unei vizite în localitatea Przewodow.

Ancheta privind incidentul din Polonia este efectuată de experți polonezi, ajutați de colegi din Statele Unite și din cadrul NATO.

UPDATE 16:44 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a nuanțat, joi, afirmațiile privind incidentul produs marți în sud-estul Poloniei.

Schimbarea de poziție vine la mai puțin de o zi după ce liderul de la Kiev a susținut, pe baza unor "rapoarte militare", că racheta care a căzut în Polonia și a ucis doi oameni a fost lansată de Rusia, nu de Ucraina.

Acum, după ce a primit, indirect, o replică publică inclusiv de la Pentagon, Zelenski spune că "nimic nu este sigur" în prezent.

"Nu știu ce s-a întâmplat. Nu știm cu certitudine. Dar sunt sigur că a fost o rachetă rusă, sunt sigur că noi am tras cu sistemele antiaeriene. Este imposibil să afirmăm ceva precis acum", a declarat el cu ocazia unui forum economic.

Liderul de la Kiev a mai spus că "doar ancheta va permite stabilirea concluziilor privind originea lansării rachetei căzute în Polonia".

Marți seară, după incidentul din Polonia, Volodimir Zelenski a atribuit Rusiei responsabilitatea exploziei de la Przewodow și a spus că este vorba despre o "escaladare semnificativă" a conflictului.

Miercuri, președintele Ucrainei și-a menținut poziția, afirmând că, pe baza unor "rapoarte militare", nu crede că racheta căzută în sud-estul Poloniei a fost lansată de armata ucraineană.

SUA, NATO și Polonia au comunicat, miercuri, drept cea mai probabilă ipoteza că racheta căzută la Przewodow a fost lansată de Ucraina, în urma unui atac rusesc.

UPDATE 16:17 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins, joi, scenariul unor "negocieri publice" între Rusia și Ucraina.

Poziția Moscovei vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, "în loc de negocieri tipice în spatele ușilor închise", propune Kremlinului "discuții publice, deoarece Rusia duce un război public".

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse a declarat că "nu își poate imagina" negocieri publice cu Ucraina.

Dmitri Peskov a adăugat că suferințele civililor ucraineni sunt o consecință a faptului că liderii de la Kiev nu vor să negocieze. 

"Este consecința lipsei de voință a părții ucrainene de a rezolva problema, de a începe negocieri. Este consecința refuzului de a căuta un teren comun", a răspuns el când a fost întrebat consecințele bombardamentelor ruse, care au provocat pene de curent ce afectează milioane de ucraineni.

Oficialul rus a mai spus că, dacă doresc, Statele Unite pot lua în considerare preocupările Rusiei și pot încuraja Ucraina să revină la masa negocierilor.

UPDATE 15:32 O rachetă rusă care a căzut în localitatea Vilniansk din regiunea ucraineană Zaporojie a ucis cel puțin patru persoane, joi, a anunțat Oleksandr Staruh, șeful administrației regionale.

Potrivit acestuia, localitatea a fost lovită de cel puțin trei rachete.

El a difuzat fotografii în care se văd ruinele unei clădiri rezidențiale de două etaje, distruse de atacul rusesc.

Imagini postate de Serviciul ucrainean de Urgență au arătat zeci de salvatori intervenind la fața locului.

Rusia a continuat să bombardeze, joi, infrastructura civilă din diferite părți ale Ucrainei, inclusiv instalațiile de gaz și electricitate, potrivit oficialilor ucraineni.

Noul val de atacuri aeriene rusești vine după ce forțele Moscovei au lansat, marți, aproximativ 100 de rachete asupra a cel puțin o duzină de orașe și districte ucrainene.

UPDATE14:41 Toate dovezile colectate până în prezent de NATO, SUA și Polonia arată că racheta care a ucis, marți, doi oameni în această din urmă țară a fost lansată de forțele ucrainene.

Declarația a fost făcută joi de Jacek Severa, șeful Biroului Național de Securitate din Polonia, într-un interviu pentru postul de radio Polish RMF.

"Dovezile indică faptul că avem de-a face cu o rachetă specifică sistemului S-300, lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei", a precizat el, conform CNN.

Racheta a căzut în apropiere de satul Przewodow, situat la circa șase kilometri de granița cu Ucraina.

Explozia produsă la sol a ucis doi fermieri locali.

UPDATE13:41 Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a reacționat la declarația făcută miercuri seară de liderul de la Kiev, în care acesta afirmă că nu crede că racheta căzută în Polonia a fost trasă de apărarea antiaeriană ucraineană.

Zelenski a invocat "rapoarte militare" pentru a-și susține spusele și a cerut participarea țării sale la anchetarea incidentului.

"Încă adunăm informații, dar nu am văzut nimic care să contrazică evaluarea preliminară a președintelui Duda, că explozia a fost, cel mai probabil, rezultatul unei rachete ucrainene care a căzut, din nefericire, în Polonia. Indiferent care va fi concluzia, lumea știe că Rusia deține responsabilitatea finală pentru acest incident", a spus șeful Departamentului american al Apărării.

Declarația de miercuri seară a lui Zelenski i-a luat prin surprindere pe aliații occidentali ai Ucrainei.

"Sunt convins că nu a fost racheta noastră. Pe baza credibilității rapoartelor militare, consider că a fost o rachetă rusă", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de presa internațională pe baza relatării agenției Interfax Ucraina.

"Avem dreptul de a face parte din echipa de investigație? Desigur", a continuat el.

Administrația de la Kiev a cerut oficial să participe la ancheta incidentului produs marți.

Însă președintele polonez Andrzej Duda a declarat  că eventuala participare a experților ucraineni la investigație trebuie aprobată și de Polonia, și de Statele Unite ale Americii, ai căror experți ar fi vizitat deja locul impactului din satul Przewodow, aflat în apropiere de granița cu Ucraina, notează presa internațională.

UPDATE 12:30 În orașul Dnipro din centrul țării au bombardamentele rusești de joi dimineață au rănit cinci persoane, potrivit declarației lui Valentin Reznicenko, șeful administrației militare locale.

"Între răniți se află o fată de 15 ani. Răniții sunt la spital", a precizat el.

Oficialul a menționat că au fost lovite două zone rezidențiale iar o întreprindere industrială a luat foc.

În imaginile care au surprins în direct explozia unei rachete în oraș se vede cum mașinile circulă pe un drum cu două benzi pe sens.

Filmarea este realizată tot dintr-un vehicul iar, la un moment dat, o minge portocalie de foc izbucnește la câteva zeci de metri în față, în imediata apropiere a unor mașini.

Zgomotul puternic al exploziei este captat de înregistrare iar unda de șoc zguduie vehiculul.

Șoferul mașinii din care s-a filmat frânează și oprește.

Ulterior, se pune în mișcare și virează la stânga, îndepărtându-se de zona de impact.

UPDATE 11:30 Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a declarat astăzi că salută acordul tuturor părților de a prelungi acordul privind cerealele din Marea Neagră pentru a facilita exporturile agricole ale Ucrainei, scrie Reuters.

"Salut acordul tuturor părților de a prelungi inițiativa privind cerealele din Marea Neagră pentru a facilita navigarea în siguranță a exporturilor de cereale, produse alimentare și îngrășăminte din Ucraina", a declarat joi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Gueterres a mai spus că ONU este, de asemenea, "pe deplin angajată în eliminarea obstacolelor rămase în calea exportului de alimente și îngrășăminte din Federația Rusă" - o parte a acordului pe care Moscova o consideră esențială.

UPDATE 9:50 Prelungirea războiului şi costurile extrem de ridicate ale acestuia îi fac pe actualii şi foştii lideri de la Pentagon să ia în calcul negocieri pentru a pune capăt conflictului care a izbucnit în urmă cu aproape nouă luni.

"Iarna devine foarte, foarte frig. Și tendința naturală este ca operațiunile tactice să încetinească în mod natural, cel mai probabil. Președintele Biden și însuși președintele Zelensky au spus că va exista, până la urmă, o soluție politică", a declarat Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din Statele Unite.

"Așadar, dacă există o încetinire a luptei tactice propriu-zise, dacă se întâmplă asta, atunci aceasta poate deveni o oportunitate, posibil sau poate că nu, pentru o soluție politică, sau cel puțin pentru începutul discuțiilor în vederea inițierii unei soluții politice.", a mai spus oficialul american.

UPDATE 9:00 - Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, s-a plâns de faptul că nu i s-a permis să intre pe teritoriul Uniunii Europene. 

Potrivit lui Kirill, aceasta este o decizie fără precedent, anunţă site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhul a adăugat că nu a existat aşa ceva nici în perioada Războiului Rece. Astăzi, potrivit lui Kirill, este o situaţie complet diferită.

El a acuzat, de asemenea, Occidentul, că încearcă să restricţioneze contactele Bisericii Ortodoxe Ruse cu partenerii săi occidentali.

Recent a intrat în vigoare cel de-al şaselea pachet de sancţiuni antiruseşti al UE. După cum a remarcat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, Patriarhul Kirill a fost exclus din această listă în ultimul moment, scrie Rosbalt, conform Rador.

UPDATE 8:00 - Premierul Poloniei a oferit un interviu pentru TVP World, în care a vorbit despre situația actuală din țara sa, după explozia cauzată de racheta venită din Est.

"Avem grijă la granița de est. Luăm contact cu autoritățile locale pentru a face ce trebuie. În acest moment nu trebuie să creăm panică. Nu putem să îi speriem pe oameni, fiindcă asta ar vrea și Rusia.

Sunt chestiuni legate de sistemul antiaerian, dacă funcționează bine și nicio țară nu poate crea un sistem de apărare antiaeriană perfect, deoarece sistemele antiaeriene.

Sistemul antiaerian este un sistem foarte profesionist, dar evident că nu poate proteja fiecare petec de pământ al Poloniei. Avem și sistem radar care monitorizează zona", a afirmat premierul.

Cu privire la sistemele militare ale Poloniei acesta susține că țara face parte dintr-o alianță puternică, respectiv NATO. Polonia își modernizează sistemul de apărare și cumpără armament modern, inclusiv din America.

"Vrem ca Polonia să fie în siguranță și nu vrem să ne fie teamă de ruși. Ne întărim sistemul de apărare al țării pe zi ce trece", a declarat Mateusz Morawiecki.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit la Kiev cu directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, după ce acesta s-a întânit, la Ankara, cu șeful spionajului președintelui rus. Burns s-a aflat miercuri în Varșovia.

Președintele polonez Andrzej Duda s-a întâlnit miercuri cu Burns la Varșovia, a declarat șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei, citat de Sky News.

De asemenea, Mariusz Kamiński, ministrul coordonator al serviciilor speciale, s-a întâlnit miercuri la Varșovia cu directorul CIA, William Burns, pentru a discuta despre situația actuală de securitate în lumina agresiunii ruse împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Departamentului de Securitate Națională al Cancelariei Primului Ministru.

„În cadrul vizitei șefului Agenției Centrale de Informații din SUA, au fost discutate provocările actuale legate de războiul în desfășurare din Ucraina, precum și problema cooperării polono-americane în domeniul securității. În timpul convorbirii, s-a făcut referire și la evenimentele de ieri (marți - n.r.) din Ucraina și Polonia și posibilele implicații ale acestora pentru Polonia, regiunea noastră și aliați. A fost o altă întâlnire a reprezentanților polonezi și americani la nivel înalt responsabili de activitățile serviciilor secrete și de securitate, ceea ce este confirmat de relațiile bilaterale strânse și de contactul strâns cu partenerii noștri”, se arată în comunicatul citat.

Burns s-a aflat marți în Ucraina pentru a discuta despre războiul cu Rusia.

„Am avut o întâlnire cu el... am vorbit despre toate problemele care sunt importante pentru Ucraina”, a declarat Zelenski la o conferință de presă televizată.

El a spus că a discutat cu William Burns despre amenințarea nucleară a Rusiei.

Burns a vizitat Kievul în timp ce Rusia ataca orașul cu rachete. Zelenski chiar a declarat că șeful CIA a petrecut o perioadă de timp într-un adăpost antiatomic înainte ca cei doi să se întâlnească

La Washington, un oficial american a declarat că Burns a călătorit la Kiev pentru a se întâlni cu omologii din serviciile de informații ucrainene și cu Zelenski, după întâlnirea de la Ankara.

Luni, Burns s-a întâlnit cu șeful spionajului președintelui rus Vladimir Putin în Turcia, pentru primul contact cunoscut la nivel înalt, față în față între SUA și Rusia, după invazia din Ucraina.

Război în Ucraina, 16 noiembrie | Volodimir Zelenski se declară convins că racheta căzută în Polonia nu a fost lansată de Ucraina

Război în Ucraina, 15 noiembrieCel mai puternic atac asupra Ucrainei din ultima lună | Şapte milioane de oameni nu au energie electrică

Război în Ucraina, 14 noiembrieMoscova confirmă întâlnirea din Turcia între oficiali ruși și americani 

Război în Ucraina, 13 noiembrieStarea de asediu se menține la Herson

Război în Ucraina, 12 noiembrie |. Zelenski: "Rușii au distrus toată infrastructura importantă din Herson"

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole