Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 328. Europa dă fuga să-și facă plinul cu motorină din Rusia înainte de introducerea noilor interdicții

Război în Ucraina, ziua 328. Europa dă fuga să-și facă plinul cu motorină din Rusia înainte de introducerea noilor interdicții

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 21:30 17 Ian 2023 Modificat la 00:03 18 Ian 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Premierul olandez anunţă intenţia de a furniza un sistem antiaerian Ucrainei
  • CNN: Europa dă fuga să-și facă plinul cu motorină din Rusia
  • Ministrul britanic de Externe: Transferul de armament greu Ucrainei transmite un mesaj clar Rusiei
  • Uniunea Europeană face stocuri în caz de război nuclear în Finlanda
  • La Moscova au fost depuse flori în memoria victimelor atacului rusesc din Dnipro
  • Zelenski mulțumește Uniunii Europene pentru sprijinul financiar
  • Uniunea Europeană își reafirmă la Davos sprijinul "neclintit" pentru Ucraina
  • Trei aparate AWACS de supraveghere ale NATO aterizează în România pentru o misiune de mai multe săptămâni
  • Rusia pregătește o ofensivă prin care speră să schimbe soarta războiului din Ucraina
  • Peste 70 de rachete au atacat ținte din Ucraina în ultimele 24 de ore
  • O femeie surdă care a stat 20 de ore sub molozul blocului din Dnipro a fost salvată
  • Putin acuză din nou Occidentul că alimentează conflictul din Ucraina

Update 21:30 Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat, în cursul vizitei la Washington, intenţia de a furniza un sistem antiaerian şi antibalistic Ucrainei, informează publicaţia De Telegraaf, citată de cotidianul Le Monde.

"Avem intenţia de a ne alătura iniţiativei Germaniei şi Statelor Unite de a furniza rachete Patriot Ucrainei", a afirmat premierul Mark Rutte, la Casa Albă, unde s-a întâlnit cu preşedintele american, Joseph Biden.

"Îi mulţumesc premierului Mark Rutte pentru poziţia puternică de partea Ucrainei. Olanda este unul dintre cei mai puternici aliaţi şi prieteni", a afirmat preşedintele Biden cu ocazia întâlnirii cu premierul Mark Rutte, potrivit postului de televiziune CNN.

"Rusia continuă prin acţiuni aproape incredibile din punctul de vedere al brutalităţii", a acuzat preşedintele SUA, referindu-se la atacurile armatei ruse asupra Ucrainei.

Update 20:30 Europa se grăbește să se aprovizioneze cu motorină rusească înainte ca noi interdicții asupra importurilor din statul agresor să provoace creșterea prețurilor la pompe. 

Fenomenul este semnalat de CNN, care adaugă că este puțin probabil ca stocurile constituite în grabă să prevină un nou șoc al prețurilor consumatori, fie ei simpli șoferi sau companii de transport.

Conform sursei citate, în primele două săptămâni ale lunii ianuarie țările europene au stocat aproape 8 milioane de barili de motorină rusească, arată furnizorului de date energetice Vortexa.

Este o cantitate similară cu importurile de anul trecut, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

În trimestrul al patrulea din 2022, importurile de motorină au crescut cu aproape 19% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Rusia este, încă, furnizorul diesel cel mai semnificativ al blocului comunitar, cu o pondere de 29% din totalul importurilor de motorină, anul trecut, conform datelor Rystad Energy publicate de CNN.

De la invazia în Ucraina, Uniunea Europeană a făcut un efort considerabil de a renunța la aprovizionarea cu petrol și gaze naturale din Rusia.

Țările UE și-au redus drastic importurile de țiței rusesc, dar acest lucru nu s-a întâmplat și cu motorina, pentru care este mult mai greu de găsit o sursă alternativă.

Update 19:30 Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a afirmat că Marea Britanie intenţionează să ofere sprijin militar Ucrainei cât va fi necesar, pentru respingerea invaziei militare ruse.

"Mesajul pe care îl transmitem preşedintelui Vladimir Putin este că suntem implicaţi în apărarea ucrainenilor până la victorie", a declarat James Clervely, potrivit postului de televiziune CNN şi cotidianului Le Monde, în cursul unui discurs rostit la Centrul pentru Studii Strategice Internaţionale de la Washington.

"Intenţionăm să furnizăm armament greu modern şi muniţie pentru a le permite ucrainenilor să se apere", a subliniat Cleverly.

Update 17:30 Uniunea Europeană a acordat peste 240 de milioane de euro pentru realizarea, în premieră, a unei așa-numite "rezerve" împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Rezerva, care va fi constituită în Finlanda, ar urma să fie utilizată în caz de nevoie de către toate statele membre, a anunțat, marți, guvernul de la Helsinki.

"Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară) a UE", a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

Rezerva va include echipamente medicale și de salvare, precum antidoturi și detectoare de radiații, menite să protejeze personalul din serviciile de urgență și populația civilă, a precizat Ministerul de Interne al Finlandei.

Finlanda are o graniță de 1.300 km cu Rusia și este situată în apropierea statelor baltice, care se tem, de asemenea, că escaladarea războiului din Ucraina ar putea duce la folosirea armelor nucleare sau la un accident nuclear.

Timp de decenii, guvernul finlandez a păstrat rezerve naționale extinse de produse esențiale, precum cereale, combustibili și medicamente, după ce țara a pierdut în jur de 10% din teritoriul său în favoarea Uniunii Sovietice, în urma unei invazii ruse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, amintește presa internațională.

Update 16:59 Flori în memoria oamenilor uciși în orașul ucrainean Dinpro au fost depuse la Moscova.

Potrivit CNN, memorialul a fost organizat la baza unui monument dedicat unei personalități a literaturii ucrainene, Lesia Ukrainka.

Monumentul este amplasat în centrul capitalei ruse.

Alături de buchetele de flori, au fost depuse o jucărie și o fotografie a clădirii distruse.

Nu este clar, momentan, cui a aparținut ideea memorialului pentru victimele din Dnipro, notează CNN.

Marți, 20 de persoane erau încă date dispărute în ruinele blocului pulverizat de o rachetă rusească despre care Kievul susține că este de tipul Kh-22, prevăzută cu un focos de o tonă și concepută inițial să scufunde portavioane.

Bilanțul parțial al morților a ajuns la 44, dintre care cinci copii.

Update 15:59 Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit, marţi, Uniunii Europene pentru "susţinerea puternică" dedicată stabilizării macrofinanciare a Ucrainei, după ce Kievul a primit o primă tranșă de trei miliarde de euro.

"Ucraina a primit prima tranşă, în valoare de trei miliarde de euro, din noul program macrofinanciar de 18 miliarde de euro. Sunt recunoscător Uniunii Europene şi preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru susţinerea puternică", a spus Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter.

"Menţinerea stabilităţii financiare a Ucrainei este vitală pentru victoria noastră comună împotriva agresorului", a subliniat el.

"Susținerea Ucranei pentru a face faţă nevoilor financiare în contextul agresiunii Rusiei este o sarcină crucială şi urgentă. Comisia Europeană acţionează cu cea mai mare viteză şi determinare", a spus, la rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene într-o declarație făcută luni.

Update 14:59 Europa va continua să sprijine Ucraina ''atât timp cât va fi necesar'' în faţa Rusiei.

Angajamentul a fost reitareat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit marţi în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

''Sprijinul neclintit pe care noi îl furnizăm Ucrainei nu va cunoaşte nicio relaxare. Și asta, indiferent că este vorba despre a ajuta la restabilirea alimentării cu electricitate, cu căldură sau cu apă ori pentru a pregăti eforturile de reconstrucţie pe termen lung'', a subliniat şefa executivului UE.

Von der Leyen a menţionat acordarea, în cursul zilei de marţi, a primei tranşe de 3 miliarde euro din pachetul de sprijin european în valoare de 18 miliarde euro pentru Kiev, arătând că acesta este un ''mesaj puternic'' de susţinere pentru stabilitatea financiară a Ucrainei.

La rândul său, Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a adresat participanţilor Forumul de la Davos, cerându-le să îşi imagineze războiul ''prin ochii oamenilor ale căror vieţi au fost aruncate în hoas'' şi subliniind că invazia rusă a ''traumatizat'' familii întregi din ţara sa.

''Vă uneşte pe toţi faptul că sunteţi cu adevărat influenţi. Dar nu toţi dintre dumneavoastră folosesc această influenţă sau uneori o folosiţi într-un mod care mai mult divide'', a spus Olena Zelenska.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze miercuri, prin videoconferinţă, participanţilor la eveniment.

Update 14:30 Primul avion AWACS a aterizat, marți, la Baza Militară 90 de la Otopeni. Alte două astfel de aparate din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control urmau să ajungă acolo în cursul zilei.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţa săptămâna trecută că aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) vor opera de la Baza 90 timp de câteva săptămâni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în apropierea graniţelor NATO.

"Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în Flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă", a precizat MApN.



Update 12:30 NATO aduce în România trei avioane de supraveghere AWACS din Germania pentru a monitoriza mișcările Rusiei în războiul din Ucraina. 

Aeronavele vor opera de la Baza militară Otopeni, unde prima aterizare este programată marți după-amiază.

Avioanele AWACS sunt proiectate să detecteze potențiale ținte de la sute de kilometri distanță.

De asemenea, pot fi folosite ca centru de comandă.

"Un singur astfel de avion poate localiza orice aparat de zbor sau navă la o distanță de până la 400 de kilometri. Trei aparate AWACS,  câte vor veni în total în România, pot scana împreună întreg spațiul european al NATO.

Avioanele sunt construite să poată zbura mai mult de 10 ore fără întrerupere și pot fi alimentate în aer. Cunoscute drept 'ochii din cer ai NATO', aparatele AWACS vor începe să facă zboruri de recunoaștere deasupra teritoriului aliat, într-o misiune programată să dureze câteva săptămâni.

Desfășurarea lor face parte din răspunsul NATO la războiul din Ucraina, în urma căruia Alianța a sporit prezența aeriană pe Flancul estic cu avioane de luptă, avioane de supraveghere și avioane cisternă", a transmis corespondentul Antena 3 CNN Cristi Popovici.

Update 11:00. Kremlinul pregătește o ofensivă prin care speră să schimbe soarta războiului din Ucraina în următoarele șase luni, spun experții Instituitului pentru Studii de război. Moscova își schimbă strategia, iar trupele mobilizate nu vor mai fi trimise în linia întâi. 

Forțele ruse ar putea încerca să lanseze o ofensivă majoră în Luhansk, unul dintre obiectivele oficiale ale Kremlinului, alături de Donețk. Din punct de vedere logistic, aceste regiuni sunt mult mai ușor de cucerit, față de cele din sud.  

De altfel, forțele ruse au desfășurat forțe suplimentare în regiunea Luhansk.  

Experții Institutului pentru Studiul Războiului cred că este puțin probabil ca forțele ruse să conducă o ofensivă în sudul Ucrainei, în regiunile Herson sau Zaporojie. Fluviul Nipru, care traversează linia frontului în regiunea Herson, reprezintă un obstacol serios. În plus, Herson este apărat de o rețea densă de fortificații, iar în zona Zaporojie sunt exploatări miniere intensive. 

Un alt semn că o ofensivă este în pregătire îl reprezintă exercițiile militare comune ale aviației militare Republicii Belarus și Federației Ruse. Belarusul susține că exercițiile sunt de natură defensivă, dar în Occident cresc îngrijorările că Moscova împinge Minskul să intre în război. 

Pe de altă parte, Putin l-a numit pe chiar șeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, în fruntea teatrului de operații din Ucraina. 

Mai mult, analiștii americani au observat că Moscova pune la punct planuri de extindere a armatei prin formarea de noi divizii și creșterea vârstei de recrutare. 

Totodată, Rusia încearcă să fabrice singură drone performante. Armata rusă este deficitară la acest capitol și a fost nevoită să folosească drone procurate din Iran. 

Sunt vizibile, de asemenea, eforturile Moscovei de a câștiga războiul informațional. 

Update 10:00. Atacurile au vizat în special orașele din estul țării. Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene a anunțat că peste 70 de atacuri cu rachete au fost raportate în ultimele 24 de ore, 15 așezări din apropierea orașului Bakhmut din estul țării fiind lovite.

Printre acestea se numără și orașul Soledar, în care se duc lupte grele între cele două părți.

Bombardamentele neîncetate ale Rusiei au distrus complet orașul Bakhmut și au avariat puternic orașul Avdiivka din centrul regiunii Donețk, a precizat Statul Major General, potrivit Sky News.

Rusia a făcut presiuni pentru a cuceri două orașe cheie din regiunea ucraineană Donețk: Bakhmut și Soledar.

Rușii au folosit grupul militar privat Wagner, cunoscut pentru cruzimea sa, pentru a-și consolida pozițiile din zonă.

Update 08:30. Echipele de intervenție ucrainene au reușit să scoată de sub dărâmături o femeie surdă, care a supraviețuit miraculos sub moloz peste 20 de ore. 

Salvatorii îi caută încă pe fiul și pe soțul ei. Bilanțul tragic al atacului de sâmbătă se ridică la 40 de morți şi 75 de răniți printre care și 14 copii, anunță autoritățile ucrainene. 

Echipajele de salvare caută și la acest moment alți supraviețuitori. 30 de oameni sunt încă de negăsit, iar alți 39 de locatari ai blocului atacat au fost salvați de sub dărâmături. 

Update 08:00. Ucraina a insistat asupra faptului că Occidentul trebuie să accelereze furnizarea de arme, în contextul în care orașul Dnipro este afectat de un atac cu rachete rusești care a ucis cel puțin 40 de persoane într-un bloc de apartamente, iar trupele ucrainene sunt supuse unei presiuni sporite.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat luni că artileria rusă a bombardat aproximativ 25 de orașe și sate din jurul Bakhmut și Avdiika, cele două puncte focale ale încercărilor rusești de a avansa în regiunea industrială strategică din estul Donbasului și a precizat că Rusia a continuat, de asemenea, să bombardeze peste 30 de așezări din nord-estul regiunii Harkov și Sumy, în apropiere de granița cu Rusia. În sud, tirurile rusești de mortier și artilerie au lovit mai multe orașe, inclusiv capitala regională, Kherson, pe care forțele rusești au abandonat-o în noiembrie, scrie Mediafax. 

"Lupte foarte grele continuă în cele două sectoare cheie ale... Bakhmut și Avdiivka", a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov pe YouTube. "Inamicul atacă în mod constant și non-stop. Iar noi încercăm să ne menținem pozițiile. Trupele rusești sunt active pe timp de noapte - avem mare nevoie de echipamente de vedere pe timp de noapte".

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său video de luni seară că atacul de la Dnipro și încercările Rusiei de a prelua inițiativa în război au subliniat necesitatea ca Occidentul "să accelereze procesul decizional" în ceea ce privește furnizarea de arme.

Vladimir Putin acuză din nou Occidentul că alimentează conflictul din Ucraina 

Vladimir Putin a vorbit luni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a reafirmat disponibilitatea de a juca rol de mediator pentru oprirea conflictului din Ucraina.

"Vladimir Putin a atras atenţia asupra liniei distructive a regimului de la Kiev, care se bazează pe intensificarea ostilităţilor cu sprijinul sponsorilor occidentali, care au suplimentat volumul de armament şi echipamente militare livrate Ucrainei", a transmis Kremlinul, potrivit postului de televiziune CNN.

"Un exemplu despre politica ipocrită a Kievului a fost respingerea propunerii de armistiţiu în perioada Crăciunului Ortodox" pe stil vechi, a subliniat Kremlinul.

"La iniţiativa părţii turce şi ţinând cont de recentele contacte de la Ankara, comisarii pentru drepturile omului din Rusia şi Ucraina vor discuta despre schimburi de prizonieri, în special despre cei răniţi", a subliniat Preşedinţia Rusiei, anunţând şi iniţiative de intensificare a cooperării bilaterale cu Turcia.

Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat recent că vor livra Ucrainei sisteme antiaeriene şi vehicule blindate suplimentare.

Război în Ucraina, 16 ianuarie | ONU a comunicat un nou bilanț al victimelor civile în Ucraina

Război în Ucraina, 15 ianuarie | Creşte bilanţul atacului cu rachetă din Dnipro: 29 de morţi şi 73 de răniţi

Război în Ucraina, 14 ianuarie | Resturile unei rachete ruseşti, descoperite la Briceni, în Republica Moldova

Război în Ucraina, 13 ianuarie | "Ochii din cer" ai NATO ajung în România și monitorizează războiul Rusiei în Ucraina

Război în Ucraina, 12 ianuarie | Mișcare neobișnuită a Rusiei în Marea Neagră: nave de război, trimise în raza rachetelor ucrainene

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole