Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Fără coridoare umanitare astăzi, după ce negocierile dintre Rusia şi Ucraina au eşuat
- Lupte sângeroase la Mariupol, oraşul este distrus în totalitate
- Armata rusă a lansat un ultimatum pentru soldaţii ucraineni din Mariupol
- Volodimir Zelenski a ameninţat cu încheierea negocierilor de pace
- Dimitri Medvedev a anunţat că Rusia ar putea distruge sateliţii Starlink
Update 17 aprilie 2022, ora 21.06. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat astăzi că „situația” din Mariupol „poate fi o linie roșie” în negocierile cu Rusia.
"Situația din Mariupol este atât gravă, din punct de vedere militar, cât și sfâșietoare", a declarat Kuleba, la CBS. Kuleba a mai spus că "orașul nu mai există".
"Ceea ce a mai rămas din armata ucraineană și un grup mare de civili sunt practic încercuite de forțele rusești. Ei își continuă lupta, dar se pare că, după modul în care se comportă armata rusă în Mariupol, au decis să radă orașul de pe pământ cu orice preț", a adăugat el.
Update 17 aprilie 2022, ora 19.30. Cinci persoane au murit și 13 au fost rănite în timpul atacurilor cu rachete împotriva Harkovului, iar în regiunea învecinată Luhansk, Serhii Haidai, șeful administrației militare, a declarat că au fost oameni evacuați din orașele Lysychansk și Severodonetsk.
Oficialii ucraineni au raportat mai multe victime civile duminică, pe fondul atacurilor cu rachete și artilerie în regiunile Harkov și Luhansk, potrivit CNN.
Anton Gherșcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat că cinci persoane au murit și 13 au fost rănite în timpul atacurilor cu rachete împotriva Harkovului.
Gerashchenko a scris pe contul său de Telegram: "Centrul orașului a fost bombardat în jurul orelor 13.30 și 14.00. Ocupanții au tras asupra orașului de la mai multe lansatoare de rachete. Au fost avariate clădiri rezidențiale și administrative. Există incendii în diferite locații din centrul orașului".
În regiunea învecinată Luhansk, Serhii Haidai, șeful administrației militare, a declarat că au fost evacuați oameni din orașele Lysychansk și Severodonetsk.
Update 17 aprilie 2022, ora 16.15. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, anunţă un dezastru umanitar la Mariupol, după ce oraşul a fost devastat de atacurile cu rachete ale ruşilor.
În prezent, o oţelărie de la marginea oraşului a rămas singurul bastion al rezistenţei ucrainene, iar forţele armate ruse, împreună cu soldaţii ceceni, i-au înconjurat pe ucraineni şi chiar le-au oferit un ultimatum pentru depunerea armelor, ultimatum ce a fost respins.
Update 17 aprilie 2022, ora 16.13. Autoritățile ucrainene au recuperat până acum 41 de cadavre din complexele de apartamente din Borodianka, distruse de bombardamentele rusești.
Salvatorii ucraineni au găsit sâmbătă cadavrul unui civil în Borodianka, regiunea Kiev, în timp ce demonlau ruinele a două blocuri de apartamente înalte distruse de bombardamente rusești.
Astfel, numărul victimelor civile a ajuns la 41 de morți, a anunțat duminică Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, pe pagina sa oficială de Telegram.
Update 17 aprilie 2022, ora 16.09. Cinci persoane au murit și 13 au fost rănite astăzi, anunță postul public ucrainean Suspilne, citat de BBC, după un bombardament în Harkov.
Cinci persoane au fost ucise și 13 au fost rănite în bombardamentele asupra orașului Harkov, anunță autoritățile locale.
"Salvatorii acționează în aceste locuri", relatează postul public ucrainean de radio Suspilne.
Update 17 aprilie 2022, ora 14.55. Uniunea Europeană a anunțat că va acorda o nouă finanțare umanitară în valoare de 50 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe civilii afectați de invazia Rusiei în Ucraina.
Reprezentanții UE au anunțat că noua finanțare „va răspunde celor mai presante nevoi umanitare" prin furnizarea de servicii medicale de urgență, acces la apă potabilă, adăpost și protecție, anunță Sky News.
"Cu milioane de oameni în mișcare sau blocați în zonele de război active, nevoile din Ucraina sunt deja enorme. Acum, trebuie să fim pregătiți pentru o nouă intensificare a atacurilor nemiloase ale Rusiei asupra Ucrainei, în special în est. Cu această sumă suplimentară de 50 de milioane de euro, UE continuă să pună rapid la dispoziția partenerilor săi fonduri umanitare pentru a intensifica în continuare asistența. Aceasta va ajuta oamenii din zonele greu accesibile, care nu au acces la asistență medicală, apă și electricitate, precum și pe cei, care au fost nevoiți să fugă și să lase totul în urmă. Ucraina, suntem alături de voi", a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.
Ajutorul UE ajunge astfel la suma de 143 de milioane de euro.
Update 17 aprilie 2022, ora 13.28. Locuitorii din Nikolaiev sunt obligați să folosească apă din râu din cauza conductei deteriorate. Orașul ucrainean a rămas fără apă potabilă de câteva zile.
Orașul Nikolaiev, din sudul Ucrainei, a rămas fără apă curentă timp de patru zile, forțând oamenii să folosească apă din râuri și izvoare, anunță CNN. Accesul la apă potabilă a fost pierdut atunci când conducta de la Dnipro a fost avariată în timpul luptelor dintre ruși și ucraineni.
Vitalii Kim, șeful administrației militare regionale din Nikolaiev, a declarat duminică că atacurile forțelor rusești continuă, inclusiv cu rachete de croazieră. El a anunțat că problema apei va fi rezolvată în curând.
„Uzinele de desalinizare și purificare a apei sunt pe drum spre Nikolaiev, vor fi forate puțuri. Apa va fi furnizată oricum, fie jumătate din nevoile noastre, fie va fi furnizată în totalitate. Un mare ajutor vine din regiunile vecine. Trebuie să mai avem răbdare câteva zile”, a spus Vitalii Kim.
Update 17 aprilie 2022, ora 12.25. Forțele ucrainene vor continua să apere orașul în ciuda ultimatumului dat de Rusia, au declarat duminică oficialii din Mariupol.
Un consilier al primarului din Mariupol a răspuns la cererea Ministerului rus al Apărării ca soldații ucraineni care încă mai opun rezistență într-o parte a orașului să se predea, spunând că forțele ucrainene continuă să lupte, anunță CNN.
"În cursul serii (de sâmbătă), ocupanții au anunțat că vor oferi un coridor de predare pentru trupele rămase. Dar, începând de astăzi, apărătorii noștri continuă să țină apărarea", a declarat Petro Andriușcenko pe Telegram. Andriușcenko a mai spus că rezistența față de ruși continuă dincolo de combinatul siderurgic Azovstal, un bastion pentru forțele ucrainene care luptă în Mariupol.
Update 17 aprilie 2022, ora 12.06. Ucraina și Rusia nu au reușit să ajungă la un acord privind coridoarele de evacuare pentru a ajuta civilii care fug din zonele devastate de război, a declarat duminică vicepremierul ucrainean, Iryna Vereshchuk.
"Nu am reușit să ajungem la un acord privind încetarea focului pe rutele de evacuare. Din acest motiv, din păcate, nu deschidem astăzi coridoare umanitare", a anunțat Iryna Vereshchuk pe contul său de Telegram.
Vereshchuk a mai spus că autoritățile ucrainene au cerut coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și a militarilor ucraineni răniți din Mariupol.
Update 17 aprilie 2022, ora 11.18. Pagube uriaşe după un nou atac cu rachete la Brovary, în zona Kiev.
Primarul din Brovary a anunţat că oraşul ar putea rămâne fără apă, iar noul atac al ruşilor a lovit mai multe ţinte de infrastructură.
Update 17 aprilie 2022, ora 10.33. Se dau lupte grele în Mariupol între soldaţii ucraineni şi armata rusă, iar astăzi expiră şi ultimatumul dat de Rusia ucrainenilor care încă rezistă în Mariupol.
Ruşii au anunţat că militarii ucraineni care vor depune armele astăzi vor fi cruţaţi, iar cei care nu vor accepta să se predea vor fi nimiciţi.
Update 17 aprilie 2022, ora 09.55. Peste 8.500 de cetățeni ucraineni au intrat ieri în România. Numărul este mai mare decât cel înregistrat în ziua precedentă, anunță Poliția de Frontieră.
Sâmbătă, prin punctele de frontieră au intrat în România 104.554 de persoane, dintre care 8.648 sunt cetăţeni ucraineni, în creștere cu 12,4% faţă de ziua precedentă.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.054 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 18,6%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.335 cetăţeni ucraineni (scădere cu 1,8%). De la declanşarea războiului, până la data de 16.04.2022, ora 24.00, în România au intrat 730.599 de cetăţeni ucraineni.
Update 17 aprilie 2022, ora 09.09. Ucrainenii luptă cu disperare pentru a evita încercuirea trupelor concentrate în Donbas.
Moscova pregăteşte o ofensivă de amploare, după ce Kremlin a anunţat că a cucerit complet oraşul Mariupol. Anunţul vine după ce, ieri dimineaţă, atacurile cu rachete ale ruşilor au făcut, din nou, victime în rândul civililor din Harkov.
Update 17 aprilie 2022, ora 08.43. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un nou mesaj publicat online, că situaţia din oraşul Mariupol este inumană.
Zelenski i-a acuzat pe ruşi că distrug oraşe şi îi ucid pe toţi cei care li se împotrivesc şi a făcut un nou apel la liderii occidentali pentru a trimite arme grele în Ucraina.
Update 17 aprilie 2022, ora 08.42. Armata rusă a lansat un ultimatum pentru soldaţii ucraineni din Mariupol. Aceştia trebuie să părăsească oraşul până la ora 13.00, în caz contrar vor fi ucişi.
Update 17 aprilie 2022, ora 08.13. O explozie s-a produs noaptea trecută la Kiev în timp ce alarmele de atac aerian au fost auzite în numeroase orașe ale Ucrainei, anunță Reuters.
Pentru a doua zi consecutiv, o explozie a putut fi auzită la Kiev, potrivit presei locale. În timpul nopții, sirenele de raid aerian au sunat în aproape toată Ucraina.
Autoritățile nu au oferit încă nicio explicație oficială pentru explozie și pentru alarmele de atac aerian.
În ultimele 24 de ore, luptele au continuat în special în zona Donbas, dar şi în oraşul Mariupol, acolo unde situaţia este dezastruoasă. Armata rusă a anunţat că, începând de luni, oraşul ar putea fi închis.
Totodată, Volodimir Zelenski a declarat că negocierile de pace cu Rusia ar putea fi încheiate.
"Mariupol ar putea fi ca 10 Borodeanka. Vreau să spun că eliminarea militarilor noștri, a băieților noștri, va pune capăt tuturor negocierilor", a declarat Zelenski, potrivit BBC.
Președintele a declarat că Ucraina nu-și va tranzacționa teritoriul și locuitorii.
"Nu vom negocia nici teritoriul, nici oamenii. Cu cât sunt mai multe locuri ca Borodeanka, cu atât mai greu va fi", a adăugat Zelenski.
Tot ca răspuns pentru scufundarea crucişătorului Moskva în Marea Neagră, Dimitri Medvedev a anunţat că Rusia ar putea distruge sateliţii Starlink, companie deţinută de Elon Musk, după ce autorităţile ruse au descoperit că sateliţii lansaţi de SpaceX ar fi fost folosiţi în atacul asupra navei-amiral a flotei Rusiei la Marea Neagră.
[GAL layout="4"]Război în Ucraina, 16 aprilie 2022 | Noi bombardamente în Kiev şi Harkov | Ruşii anunţă că închid oraşul Mariupol
Război în Ucraina, 15 aprilie 2022 | SUA au estimat cât va mai dura războiul din Ucraina | Oficialii de la Kiev susțin că au găsit cadavrele a sute de civili uciși
Război în Ucraina 14 aprilie 2022 | Kievul respinge acuzaţiile de atac pe teritoriul rus | Se aşteaptă ofensiva rusă în Donbas, în timp ce Mariupolul încă rezistă
Război în Ucraina 13 aprilie 2022 | Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
Război în Ucraina 12 aprilie 2022 | Vladimir Putin afirmă că negocierile cu Ucraina sunt "în impas" | Kievul anunță că discuțiile continuă