Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 570. Un ministru ucrainean anunță mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești

Război în Ucraina, ziua 570. Un ministru ucrainean anunță mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 22:15 16 Sep 2023 Modificat la 22:17 16 Sep 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Înalt oficial NATO: Creşterea preţurilor muniţiilor afectează eforturile Alianței de sporire a securităţii
  • Atac major asupra marinei ruse din Crimeea
  • Lituania solicită mai mulți bani pentru Ucraina din bugetul UE
  • Ucraina afirmă că două nave-cargo se îndreaptă spre porturile sale, o premieră în ultimele două luni
  • General rus: victoria Rusiei este împiedicată de „minciuni” și „raportări false”
  • Polonia interzice intrarea pe teritoriul său a autovehiculelor pentru pasageri înregistrate în Rusia
  • Un ministru ucrainean anunță mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești
  • Ramzan Kadîrov, în stare gravă. Șeful Ceceniei ar fi în comă la spital
  • Slovacia prelungeşte, până la finalul anului, embargoul asupra cerealelor ucrainene
  • Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea vor să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene
  • Liderul nord-coreean Kim Jong Un, întâmpinat de Șoigu, în apropiere de Vladivostok
  • Putin critică SUA pentru utilizarea sancțiunilor economice și a „amenințărilor” militare
  • Novaya Gazeta: Aproape jumătate din banii Rusiei se vor duce pe războiul din Ucraina la finele lui 2023
  • Putin: "Cooperarea dintre Rusia și Coreea de Nord nu reprezintă o amenințare pentru nimeni"
  • Finlanda interzice intrarea mașinilor cu numere rusești pe teritoriul său

Update 22:15 Şeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a avertizat sâmbătă că sporirea substanţială a preţului muniţiilor nu înseamnă că o sporire a cheltuielilor pentru apărare se traduce în mod automat în mai multă securitate şi a pledat pentru o nouă abordare faţă de cooperarea militară, informează Reuters.

''Preţurile pentru echipament şi muniţii cresc. Chiar acum plătim tot mai mult exact pentru acelaşi lucru'', a spus amiralul olandez, după o reuniune a responsabililor militari ai alianţei desfăşurată la Oslo.

''Asta înseamnă că nu putem fi siguri că o creştere a cheltuielilor militare conduce de fapt la mai multă securitate'', a explicat el.

Bauer s-a pronunţat pentru o nouă abordare a cooperării public-privat în domeniul apărării, în vederea creşterii capacităţii de producţie.

''Stabilitatea pe termen lung trebuie să prevaleze în faţa profiturilor pe termen scurt. Aşa cum am văzut în Ucraina, războiul afectează întreaga societate'', a continuat el.

În luna februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Kievul că utilizează proiectile de artilerie într-un ritm mai mare decât poate produce Occidentul. Ucraina ajunsese să lanseze zilnic 10.000 de obuze de artilerie calibru 155mm.

Update 21:30 Ucraina a confirmat că rachetele de croazieră britanice și franceze - lansate de pe ambele aripi ale unui bombardier ucrainean - au fost folosite într-un atac major împotriva marinei ruse din Crimeea ocupată și au funcționat ”perfect”.

Loviturile, la primele ore ale dimineții de miercuri, au devastat unul dintre cele patru submarine rusești cu capacitate de rachete de croazieră din Flota sa din Marea Neagră și o mare navă de război care se afla în întreținere într-un doc uscat din orașul-port Sevastopol.

Generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, șeful forțelor aeriene ucrainene, a explicat că rachetele britanice Storm Shadow au fost atașate sub aripa stângă a unui avion ucrainean Su-24, iar rachetele franceze Scalp sub aripa dreaptă.

"Ambele rachete funcționează perfect, fără nicio șansă pentru ocupant!", a transmis acesta, potrivit Sky News. Este foarte rar ca comandanții ucraineni să facă publice detalii specifice ale unei operațiuni.

Update 20:00 Uniunea Europeană ar trebui să aloce mai mulți bani pentru sprijinirea Ucrainei în bugetul său și să suplimenteze fondurile pentru mobilitatea militară a UE, a declarat sâmbătă ministrul lituanian de finanțe Gintare Skaiste.

Ca parte a revizuirii bugetului UE pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a propus în iunie 50 de miliarde de euro în granturi și împrumuturi pentru Ucraina.

În acest an, UE va plăti Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi extrem de avantajoase. Dacă bugetul nu va fi suplimentat,, Ucraina va primi doar 12,5 miliarde de euro anual din 2024 până în 2027.

„Dacă împărțiți suma propusă pentru următorii patru ani, suma va fi mai mică decât cea din acest an. Așa că propunerea noastră este să avem același nivel ca în 2023. Dacă vom avea același nivel ca în 2023, suma totală va fi 72 de miliarde", a declarat Skaiste pentru Reuters.

Gintare Skaiste a mai spus că revizuirea bugetului UE ar trebui să conțină bani pentru drumuri, porturi, poduri și aeroporturi care permit forțelor armate să se deplaseze rapid deoarece cele 1,7 miliarde de euro alocate inițial în acest scop sunt insuficiente.

Guvernele UE își propun să ajungă la un acord cu privire la bugetul revizuit pentru perioada 2021-2027 până la sfârșitul anului 2023. Discuțiile sunt dificile deoarece și Comisia a cerut 15 miliarde de euro pentru a face față problemelor legate de migrație și alți bani pentru a acoperi creșterea costurilor de împrumut pentru datoria comună a UE, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

Update 18:30 Ucraina a anunţat sâmbătă că două nave-cargo se îndreaptă către porturile sale la Marea Neagră, o premieră după jumătatea lunii iulie, când Rusia s-a retras din acordul cu Kievul privind tranzitul de cereale, transmit AFP şi Reuters.

''Primele nave civile folosesc coridorul temporar pentru a ajunge în porturile ucrainene'', a salutat pe Facebook ministrul infrastructurii ucrainean, Oleksandr Kubrakov.

''Cargourile Resilient Africa şi Aroyat au confirmat că sunt pregătite să ajungă în portul Cernomorsk pentru a încărca aproximativ 20.000 de tone de grâu cu destinaţia Africa şi Asia'', a adăugat el.

Cele două cargouri navighează sub pavilion al statului Palaos şi echipajele lor sunt compuse din cetăţeni turci, azeri, egipteni şi ucraineni.

La jumătatea lunii iulie, Rusia s-a retras din acordul semnat în vara lui 2022 cu Ucraina, sub egida ONU şi a Turciei, document care permitea, în pofida războiului, exportul de cereale ucrainene, cruciale pentru securitatea alimentară mondială.

De atunci, Rusia a desfăşurat o campanie de bombardamente contra infrastructurilor portuare şi cerealiere ale Ucrainei.

''În termen de o lună, 270.000 de tone de cereale au fost distruse în loviturile ruse'', indica Kubrakov pe 23 august.

Update 17:00 Un general rus în rezervă a recunoscut că trupele Ucrainei câștigă teren pe câmpul de luptă, avertizând că informațiile mincinoase și false venite de la cele mai înalte eșaloane ale armatei împiedică Moscova să obțină victoria.

Andrei Guruliov, parlamentar rus și fost comandant adjunct al Districtului Militar de Sud, a postat vineri, 15 septembrie, un mesaj pe Telegram în care evaluează starea contraofensivei Ucrainei la mai bine de trei luni de la lansare.

Guruliov a scris că trupele Ucrainei și-au schimbat tactica de luptă, „au multă muniție” și „încearcă să ardă absolut totul”.

„Nu mai înaintează cu efective mari; li s-a interzis, evident, să piardă echipamente grele în masă”, a spus el, menționând că ucrainenii „au trecut la tactici de strângere” și „folosesc în mod masiv obuze, provocând daune asupra punctele forte ale unităților ruse”.

„Situația forțează trupele noastre să se retragă mai adânc”, a adăugat Guruliov.

Update 15:20 Ministrul de interne polonez Mariusz Kaminski a anunţat sâmbătă că Polonia va interzice începând cu data de 17 septembrie intrarea pe teritoriul său a autovehiculelor pentru pasageri înregistrate în Rusia, transmite Reuters.

Interdicţia face parte din sancţiunile impuse Rusiei şi cetăţenilor ruşi în legătură cu războiul din Ucraina, a spus Kaminski, citat de agenţia de presă poloneză PAP.

În urmă cu trei zile, Estonia, Letonia şi Lituania şi-au închis graniţele pentru vehiculele înmatriculate în Rusia. Cele trei ţări aplică toate aceleaşi reguli pe fondul unei precauţii sporite provocate de invazia rusă în Ucraina.

Update 13:20 Ucraina va putea efectua mai multe atacuri asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care a jucat un rol cheie în construirea industriei de drone din țară.

„Vor fi mai multe drone, mai multe atacuri și mai puține nave rusești. Asta este sigur”, a declarat ministrul pentru Transformare Digitală, Mykhailo Fedorov, într-un interviu acordat vineri, răspunzând la o întrebare despre recentele atacuri din apropierea Crimeei.

Fedorov a mai spus că producția de drone din Ucraina a crescut de peste 100 de ori în 2023 față de anul trecut: „Cred că va fi o creștere de 120 până la 140 de ori până la sfârșitul acestui an, dacă îl comparăm cu cel precedent”.

Potrivit ministrului, Ucraina testează sisteme de inteligență artificială care pot localiza ținte aflate la câțiva kilometri distanță și pot ghida dronele către acestea chiar dacă comunicațiile externe sunt întrerupte de măsurile de război electronic.

Săptămâna aceasta, Ucraina a efectuat mai multe atacuri cu ajutorul dronelor maritime și al rachetelor asupra flotei rusești din Marea Neagră, în interiorul și în jurul peninsulei Crimeea, care a fost anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Ucraina a revendicat recent responsabilitatea pentru atacurile din Crimeea, după ce anterior nu confirmase în mod direct implicarea în exploziile asupra unor obiective militare din zonă.

Rusia a recunoscut un atac cu rachete ucrainene care a avariat o navă de război și un submarin în această săptămână, dar afirmă că a respins toate atacurile cu drone maritime.

Update 12:00 Un fost deputat cecen a scos la iveală că starea de sănătate a lui Ramzan Kadîrov nu e deloc bună. Se pare că liderul cecen, unul dintre aliații cei mai importanți ai lui Vladimir Putin, ar putea fi pe moarte.

Speculațiile despre starea de sănătate a acestuia au început să apară încă din primăvara acestui an, iar jurnaliștii au scris încă de atunci că liderul cecen se confrunta cu probleme renale grave.

Potrivit jurnaliștilor străini, Ramzan Kadîrov a fost supus recent unui transplant de rinichi, dar corpul a respins organul, a dezvăluit fostul deputat al Dumei de Stat, Ghenadi Gudkov. Astfel, liderul cecen s-ar afla în stare critică la spital.

Ghenadi Gudkov a declarat în cadrul unui podcast că este îngrijorat în legătură cu starea de sănătate a liderului cecen.

”I-am sunat pe ceceni proeminenți și i-am întrebat: se poartă urât, ia substanțe sau este într-adevăr starea de sănătate? Ei spun că, potrivit datelor lor, el e cu adevărat bolnav de rinichi, a suferit o operație, un transplant, nu a avut succes în totalitate. Se presupune că nu totul a prins, au apărut niște abcese. Starea lui de sănătate este foarte proastă”, a spus Gudkov.

Între timp, au apărut noi date despre medicul de familie a lui Kadîrov, care nu a mai fost văzut de mai bine de 10 luni.

Surse din Rusia spun că acesta ar fi fost îngropat de viu în pământ de liderul cecen, făcându-l vinovat de starea de sănătate șubredă.

Update 11:10 După Ungaria şi Polonia, Slovacia a anunţat vineri prelungirea embargoului asupra cerealelor ucrainene, sfidând Comisia Europeană care anunţase anterior încetarea restricţiilor, relatează AFP.

Guvernul slovac a indicat într-un comunicat că a "decis să interzică importul lor la nivel naţional până la sfârşitul anului".

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor "măsuri excepţionale de salvgardare" aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord care a expirat pe 15 septembrie.

Cele cinci ţări ceruseră Comisiei Europene prelungirea acestei interdicţii, solicitare în final respinsă vineri de Bruxelles, care a motivat că "distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut".

Update 09:30 Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea vor să vândă aproximativ 100 de priprietăți ucrainene.

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au anunțat sâmbătă că intenționează să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene, inclusiv una aparținând președintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Vladimir Konstantinov, președintele parlamentului din Crimeea, a declarat că proprietățile naționalizate vor fi vândute „în curând”, iar autoritățile au organizat primele opt licitații pentru proprietățile unor oameni de afaceri ucraineni.

Contractele de vânzare se ridică la peste 8,5 milioane de dolari, a precizat Konstantinov într-un anunț pe Telegram.

Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au informat în februarie că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți din Crimeea, inclusiv unele aparținând unor politicieni ucraineni de rang înalt și personalități din mediul de afaceri.

Crimeea, recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, este controlată de Moscova din 2014, când Rusia a anexat peninsula de la Marea Neagră, cu opt ani înainte de invazia sa pe scară largă în Ucraina.

Update 08:00 Liderul nord-coreean Kim Jong Un, întâmpinat de Șoigu, în apropiere de Vladivostok,

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat sâmbătă bombardiere strategice rusești cu capacitate nucleară și rachete hipersonice „Kinzhal”, însoțit de ministrul apărării din Rusia, transmite Reuters.

Kim a fost întâmpinat în Knevichi, la aproximativ 50 km de orașul Vladivostok, de ministrul apărării Serghei Șoigu.

Șoigu i-a arătat apoi lui Kim bombardierele strategice ale Rusiei - Tu-160, Tu-95 și Tu-22M3 - care sunt capabile să transporte arme nucleare.

„Poate zbura de la Moscova până în Japonia și apoi înapoi”, i-a spus Șoigu lui Kim despre unul dintre avioane.

Liderul nord-coreean Kim a inspectat vineri o fabrică rusă de avioane de vânătoare, în cadrul unei vizite de care Washingtonul și aliații săi se tem că ar putea întări armata rusă în Ucraina și susține programul de rachete al Pyongyangului.

Președintele rus Vladimir Putin și Kim au discutat despre chestiuni militare, despre războiul din Ucraina și despre aprofundarea cooperării, miercuri, în cadrul unei întâlniri.

Update 00:00 Belgia va furniza avioane F-16 pentru antrenamentul piloților ucraineni.

În conformitate cu decizia guvernului belgian, șase instructori ucraineni și patru planificatori de misiuni vor fi instruiți în Belgia pentru ca ulterior să poată antrena piloți ucraineni și alt personal pe F-16, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

În plus, în săptămânile următoare, Ministerul belgian al Apărării va trimite un grup de trei militari la un centru de pregătire pentru piloții ucraineni de F-16 din Danemarca, care a pus la dispoziție în acest scop baza sa aeriană Skrydstrup din sudul țării.

Iar în 2024, Ministerul belgian al Apărării va trimite în Danemarca doi antrenori de avioane cu reacție F-16B cu două locuri pentru pregătire avansată, precum și un contingent de aproximativ 50 de militari, majoritatea tehnicieni, care vor fi responsabili de desfășurarea avioanelor F-16.

„În plus față de această contribuție importantă la pregătirea și punerea în funcțiune a avioanelor F-16, guvernul nostru se angajează în mod oficial să contribuie la implementarea acestei noi capacități, esențială pentru modernizarea Forțelor Armate ucrainene.”, a transmis Ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, relatează European Pravda.

Război în Ucraina, 15 septembrie | Volodimir Zelenski merge la Washington pentru discuții cu Joe Biden și cu membrii Congresului SUA

Război în Ucraina, 14 septembrie | Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea civililor din regiunea Herson

Război în Ucraina, 13 septembrie | Ambasadorul SUA la ONU: Rusia dă dovadă de disperare prin implicarea cu Coreea de Nord

Război în Ucraina, 12 septembrie | Putin cere SUA să facă presiuni asupra Ucrainei pentru anularea decretului care exclude negocierile cu actualul președinte rus

Război în Ucraina, 11 septembrie | Casa Albă îndeamnă Coreea de Nord să nu dea arme Rusiei pe fondul călătoriei lui Kim Jong Un

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole