Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Consiliul Guvernatorilor al AIEA cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie
- Șeful grupului de mercenari ruși Wagner şi liderul cecen Ramzan Kadîrov caută să mobilizeze noi luptători pentru războiul din Ucraina
- Reacția Casei Albe, după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping
- Volodimir Zelenski, declarații alături de Ursula von der Leyen, după accidentul de mașină
- Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit în Uzbekistan.
- Rușii au bombardat din nou la Krivoi Rog
- O delegație a alianței militare conduse de Rusia s-a deplasat la Erevan, după armistițiul dintre forțele armene și azere
- Ursula von der Leyen a discutat la Kiev cu Volodimir Zelenski
- Rusia a lansat opt rachete asupra orașului natal al lui Zelenski, Krivoi Rog
- Ucraina a eliberat aproximativ 388 de localități din Harkov, din 6 septembrie
Update 21:06 Consiliul Guvernatorilor al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o rezoluţie care face apel la Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie, ţintă regulată a bombardamentelor, au afirmat surse diplomatice, potrivit AFP.
Forţele ruse au ocupat complexul nuclear la 4 martie, la puţin timp de la începutul invaziei lor în Ucraina.
Textul, înaintat de Polonia şi Canada, a fost aprobat de 26 dintre cele 35 de state membre ale Consiliului, Rusia şi China votând împotrivă, a precizat un diplomat contactat de AFP.
Şapte ţări s-au abţinut: Africa de Sud, Burundi, Egipt, India, Pakistan, Senegal şi Vietnam.
"Consiliul Guvernatorilor a transmis un mesaj puternic Rusiei, cerându-i să înceteze imediat toate acţiunile care ameninţă siguranţa nucleară şi să predea Kievului centrala Zaporojie şi orice alt teritoriu ucrainean", a comentat pe reţeaua Twitter ambasadorul australian Richard Sadleir.
Rezoluţia susţine de asemenea eforturile AIEA, care a început consultări cu Ucraina şi Rusia pentru a crea o zonă de securitate în perimetrul centralei.
Consiliul a adoptat o primă rezoluţie la începutul lunii martie, avertizând asupra "riscului unui accident nuclear care ar pune în pericol populaţia Ucrainei, a statelor vecine şi a comunităţii internaţionale".
Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost bombardată de mai multe ori în ultimele săptămâni, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc de aceste atacuri.
După incidente în serie şi oprirea a şase reactoare, situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimele zile prin restabilirea de către inginerii ucraineni a trei linii electrice de urgenţă, care au fost avariate, conform AIEA, care dispune de doi experţi la faţa locului.
Update 19:55 Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, poreclit „Bucătarul lui Putin”, a fost filmat în timp ce făcea turul unei închisori din Rusia, în căutare de deținuți care să fie recrutați în armata rusă pentru a fi trimiși să lupte pe frontul din Ucraina, informează The Moscow Times.
Imaginile, publicate pe Twitter de către publicația ucraineană independentă „Insider”, au fost geolocalizate de către BBC în „colonia penitenciară nr. 6” din Republica Mari El, din cadrul Federației Ruse.
„Probabil că ați auzit de Wagner”, își începe Prigojin discursul rostit în fața deținuților adunați în careu, în jurul său. Prigojin le spune apoi deținuților care sunt „păcatele capitale” pe care nu au voie să le comită odată acceptați în armata rusă. „Primul păcat e dezertarea. Nimeni nu dă înapoi, nimeni nu se retrage, nimeni nu se lasă prins”, le spune Prigojin deținuților.
Şi liderul cecen Ramzan Kadîrov le cere liderilor regiunilor din Rusia să înceapă să se „automobilizeze” și vrea câte o mie de voluntari din partea fiecăruia.
„Nu este nevoie să așteptați ca Kremlinul să declare legea marțială sau, invers, să stați pe loc, așteptând sfârșitul operațiunii militare speciale din Ucraina. Șeful fiecărei regiuni din Rusia de astăzi trebuie să-și dovedească disponibilitatea de a ajuta statul”, a scris liderul cecen pe canalul său de Telegram.
De asemenea, Kadîrov a precizat că „fiecare lider de regiune este suficient de capabil să pregătească, să formeze și să angajeze personal, cel puțin o mie de voluntari”.
Update 18:44 Președinții rus și chinez, Vladimir Putin și Xi Jinping, au avut, joi, o primă întâlnire față în față în marja summit-ului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, eveniment care are loc în Uzbekistan.
Tot joi, președinția americană a cerut Chinei să nu sprijine Moscova în războiul împotriva Kievului.
Casa Albă a transmis că "întreaga lume ar trebui să se alinieze împotriva agresiunii ruse în Ucraina".
"Nu credem că cineva ar trebui să rămână pe margine", a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.
"Întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva a ceea ce face Putin. Nu este momentul pentru 'afaceri ca de obicei' cu Putin", a adăugat el.
Kirby a precizat că "rămâne de văzut" cât de mult va sprijini China războiul Rusiei, remarcând, pe de altă parte, că Beijingul nu a acționat pentru a-l susține material pe Putin sau pentru a încălca sancțiunile împotriva Rusiei.
Oficialul Casei Albe a mai spus, într-o altă declarație, că Statele Unite se pregătesc să trimită Ucrainei un alt pachet de asistență de securitate, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.
Update 17:32 Volodimir Zelenski a susținut, joi după-amiază, o declarație de presă la Kiev alături de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Von der Leyen a fost la Kiev pentru discuții privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Ucraina are, din iunie, statut de stat candidat la aderare.
În imaginile care au precedat declarația de presă, Zelenski și von der Leyen merg spre pupitrele cu microfon și discută aparent relaxați.
Von der Leyen poartă un sacou albastru și un pantalon negru. Zelenski este îmbrăcat într-o ținută sport - tricou cu mâneci scurte și pantalon - kaki iar în picioare poartă pantofi sport.
Președintele ucrainean nu pare să aibă probleme de mobilitate, aspect care confirmă informațiile apărute imediat după accident, conform cărora liderul de la Kiev a suferit doar răni ușoare.
Update 15:32 Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit în Uzbekistan.
Întâlnirea celor doi lideri a avut loc la Samarkand, în marja summit-ului Organizației de Cooperare de la Shanghai, o inițiativă regională axată pe securitate care include China, Rusia, Uzbekistan, Kazahstan, Republica Kârgâză (Kirghizstan) și Tadjikistan, precizează CNN.
Este prima vizită externă efectuată de Xi Jinping de la declanșarea pandemiei de COVID.
Presa internațională amintește că liderul rus a venit la întâlnire după o serie de eșecuri militare înregistrate de trupele Moscovei în Harkov, în timp ce țara sa este supusă unei izolări internaționale tot mai accentuate din cauza invaziei în Ucraina.
Practic, Rusia a pierdut mai mult teritoriu într-o săptămână decât a capturat în cinci luni.
Potrivit CNN, cu doar câteva ore înaintea evenimentului, marina militară rusă și cea chineză au efectuat misiuni de patrulare și exerciții comune în Oceanul Pacific.
Detalii ale întâlnirii celor doi lideri urmează să apară în orele următoare.
Update 14:32 Oleksandr Vilkul, șeful administrației militar-civile Krivoi Rog, a anunțat că o rachetă de croazieră rusă a lovit orașul joi, la câteva ore după un atac asupra infrastructurii de apă din zonă.
"Distrugerea este mare, consecințele detaliate sunt în curs de clarificare", a indicat oficialul, pe Telegram.
Șapte lovituri anterioare cu rachete au avariat barajul local și au provocat inundații care au afectat zeci de gospodării, fiind necesară evacuarea locuitorilor.
Ultimele informații arătau că nivelul inundațiilor este în scădere.
Update 13:32 Încetarea focului era respectată, joi dimineaţă, la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan, după două zile de confruntări soldate cu peste 170 de morţi, transmit AFP şi Reuters.
Luptele, care au izbucnit marți, s-au încheiat în noaptea de miercuri spre joi ''graţie implicării comunităţii internaţionale'', a indicat Consiliul de securitate naţională armean.
Rusia, mediatorul tradiţional în regiunea Caucazului, anunţase marţi dimineaţă o încetare a focului, dar înţelegerea a fost încălcată imediat, cele două tabere acuzându-se reciproc de efectuarea de bombardamente.
Miercuri, Armenia a declarat că a pierdut 105 militari şi a acuzat Azerbaidjanul că a ocupat o suprafaţă de 10 kilometri pătraţi din teritoriul său.
La rândul lor, autoritățile de la Baku au anunţat joi moartea a încă 21 de soldaţi în timpul luptelor, ceea ce aduce la 71 numărul deceselor în rândul militarilor azeri.
O delegaţie a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Rusia, urma să ajungă joi la Erevan pentru a examina situaţia.
De la sfârşitul războiului din 2020 având ca miză regiunea Nagorno-Karabah, au fost raportate schimburi frecvente de focuri de armă de-a lungul frontierei comune dintre părțile beligerante.
După un prim război care s-a soldat cu peste 30.000 de morţi la începutul anilor '90, Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat din nou în toamna lui 2020 pentru control asupra regiunii muntoase menționate.
Peste 6.500 de persoane au fost ucise în acest din urmă conflict, pierdut de Armenia.
Update 12:32 Președintele Comisiei Europene a ajuns, joi, la Kiev, în cea de a treia sa vizită în Ucraina de la începutul războiului.
Pe agenda sa au fost discuții cu președintele Volodimir Zelenski, care a fost rănit ușor într-un accident rutier, noaptea trecută, dar și cu premierul Denis Șmihal.
Aceste discuții, purtate în contextul eforturilor Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, "vizează modul de apropiere al economiilor și populațiilor noastre", a precizat Ursula von der Leyen într-un mesaj online.
Ulterior, ea a publicat o imagine de la ceremonia în cadrul căreia președintele ucrainean i-a conferit Ordinul Iaroslav cel Înțelept.
"Este o mare onoare. Îl primesc în numele tuturor cetățenilor Uniunii Europene și ca simbol al legăturii noastre puternice", se spune în explicația atașată fotografiei.
Uniunea Europeană a aprobat în luna iunie candidatura Ucrainei.
Update 10:45. Potrivit presei internaţionale, înainte de începerea războiului, Kievul acceptase să nu intre în NATO însă Putin a refuzat oferta și a continuat invadarea Ucrainei. Șeful negociatorilor lui Putin era Dmitry Kozak, în vârstă de 63 de ani, de origine ucraineană. Trei surse din apropierea lui Putin spun ca liderul rus nu a acceptat, desi Kievul era dispus sa renunțe la intrarea în NATO, pentru ca avea planuri mai mari, ascunse. Acesta dorea anexarea de teritorii și ar fi folosit negocierile ca pe o perdea de fum, ca de fapt sa pregătească invadarea Ucrainei. Rusia, prin Dmitri Peskov, neaga aceste informații, însă Ucraina le confirmă.
Update 10:15. "Suntem departe de sfârșitul războiului", a declarat miercuri secretarul general al ONU, António Guterres, după ce a avut o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin. O încetare a focului nu este avută în vedere", a spus el, adăugând: "Aș minți dacă aș spune că se va întâmpla". Diplomatul a declarat că a discutat cu Putin despre o varietate de probleme, inclusiv despre acordul privind cerealele și posibilitatea exporturilor rusești, dar a avertizat că există obstacole în calea exportului de alimente și îngrășăminte rusești.
Update 10:05. Locuitorii cartierelor din Krivoi Rog au fost rugați să-și evacueze casele joi, după ce loviturile cu rachete rusești au distrus o stație de pompare a apei, provocând inundații majore.
"Dragi locuitori din Krivoi Rog, astăzi rușii au comis un alt act terorist. Opt rachete de croazieră au lovit o structură hidrotehnică foarte mare din Krivoi Rog", este comunicatul transmis de șeful armatei civile a orașului, potrivit CNN.
"Monitorizăm situația... toate serviciile sunt implicate; toată lumea lucrează. Dar nivelul apei din râul Inhulets a crescut. Pentru a evita riscurile inutile, le cer oamenilor să evacueze orașul", a adăugat Vilkul, îndemnând locuitorii să aștepte autobuzele care îi vor scoate din zonele cu risc.
Update 09:50. Oficialii din orașul Krivoi Rog, din sudul Ucrainei, anunță că 112 case au fost inundate după ce rachetele rusești au lovit un important baraj de acumulare din regiune.
Locuitorii de pe 22 de străzi din două districte ale orașului au fost îndemnați să plece, a declarat primarul Oleksandr Vilkul.
El a precizat că peste noapte au fost două explozii. Aprovizionarea cu apă a fost afectată în orașul în care trăiau peste 600.000 de persoane înainte de război. Apa a pătruns prin baraj și s-a revărsat pe malurile râului, au declarat oficialii. Nu au fost victime și situația este acum „sub control", a precizat oficialul, potrivit Mediafax.
Update 09:40. Antena 3 a prezentat primele imagini de la accidentul în care a fost implicat președintele Volodimir Zelenski noaptea trecută.
Mașina lui Volodimir Zelenski a fost lovită în Piața Victoriei din Kiev, iar președintele a primit îngrijiri medicale de la echipa care îl însoțea.
Update 08:20. Rușii „au transformat teritoriile ocupate în toalete", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după o vizită în regiunea care a fost eliberată de armata ucraineană, potrivit Sky News citat de Mediafax.
„Armata rusă se află în regiunea Harkov de mai bine de cinci luni. Și în acest timp, ocupanții nici măcar nu au încercat să facă ceva pentru oameni. Ei doar au distrus, doar au luat. Au lăsat în urmă sate devastate, iar în unele dintre ele nu există nici măcar o singură casă nedeteriorată. Ocupanții au transformat școlile în gropi de gunoi, iar bisericile distruse au fost transformate literalmente în toalete", a declarat Zelenski.
De asemenea, el i-a criticat pe militarii ruși pentru atacul cu rachete asupra râului Krivoi.
„Atacurile voastre cu rachete de astăzi, rachetele rusești care au vizat Krivoi Rog, barajul rezervorului Karachunivske, obiective care nu au nicio valoare militară, lovind de fapt sute de mii de civili obișnuiți, este un alt motiv pentru care Rusia va pierde. Și nu doar acest război, ci și istoria însăși", a precizat președintele Volodimir Zelenski.
Rusia a lansat miercuri opt rachete asupra orașului ucrainean Krivoi Rog, din sudul-estul țării, relatează The Guardian.
Potrivit oficialilor ucraineni, rachetele au vizat structurile hidraulice.
În urma daunelor provocate, nivelul apelor râului Inguleț a început să crească, reprezentând o amenințare serioasă pentru oraș.
”Astăzi, forțele rusești și-au trimis numărul maxim de arme asupra unor structuri hidrotehnice”, a scris pe Twitter Kirilo Timoşenko, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale de la Kiev.
El a adăugat: ”Scopul este evident - o încercare de a crea o situație de urgență. Nu e important pentru ei dacă oamenii vor rămâne fără apă sau dacă orașul va fi sub ape.”
Oficialul ucrainean a catalogta atacul ca fiind ”un act terorist”.
Krivoi Rog este orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski.
"În punctul de impact observăm un debit de apă de 100 de metri cubi pe secundă, ceea ce reprezintă un volum mare. Nivelul apei din (râul) Inguleţ se schimbă în fiecare oră", a declarat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko.
Potrivit acestuia, centrul şi un alt cartier al acestui oraş cu 600.000 de locuitori sunt "sub riscul inundaţiilor".
"Este o provocare pentru noi toţi, dar situaţia este sub control. Toate serviciile sunt implicate pentru a elimina ameninţarea cât mai repede posibil", a adăugat el pe Telegram.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, originar din Krivoi Rog, anunţase anterior că o lovitură rusă vizând "infrastructura hidraulică" de acolo, fără a provoca victime. O "încercare de a inunda Krivoi Rog", a acuzat el.
Guvernatorul regiunii, Valentin Reznicenko, a făcut cunoscut că dintr-un avion au fost trase opt rachete ruse Kh-22 care "au deteriorat grav" aceste infrastructuri.
Ucraina a eliberat aproximativ 388 de localități din Harkov din 6 septembrie. Hanna Maliar, ministrul adjunct ucrainean al apărării, a prezentat un bilanț actualizat al teritoriilor recucerite de forțele ucrainene.
Din 6 septembrie, trupele ucrainene au eliberat aproximativ 388 de localitățu, 8.500 de kilometri pătrați și aproximativ 150.000 de persoane, a declarat Maliar, potrivit The Guardian.
"Cifrele sunt în mod constant actualizate, deoarece procesul este dinamic", a explicat ea. "În plus, teritoriile eliberate au încă nevoie de măsuri suplimentare de securitate și stabilizare pentru a putea trăi în siguranță acolo”.
Ea a precizat că linia frontului măsoară acum 2.500 km, dintre care 1.300 km sunt de luptă activă.
"Da, am așteptat mult timp acest succes, dar trebuie să luptăm în continuare", a declarat Maliar: "Până la o victorie completă, eliberăm încă mulți dintre oamenii noștri și pământurile noastre. Avem nevoie de mai mult timp, putere și răbdare".
Război în Ucraina, 14 septembrie | Secretarul general al ONU: "Suntem departe de sfârșitul războiului"
Război în Ucraina, 13 septembrie | Ucraina declară că a preluat controlul asupra a peste 300 de localităţi în regiunea Harkov
Război în Ucraina, 12 septembrie | Zelenski: Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a "acordurilor de la Minsk"
Război în Ucraina, 11 septembrie | Oficial ucrainean: Peste 40 de așezări din regiunea Harkov au fost eliberate
Război în Ucraina, 10 septembrie | Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski au discutat despre centrala nucleară de la Zaporojie
Război în Ucraina, 9 septembrie | SUA oferă 2 miliarde de dolari pentru consolidarea securității Ucrainei