Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Vladimir Putin acuză SUA de neocolonialism și spune că Washingtonul vrea să atragă mai multe țări în războiul din Ucraina
- Serghei Șoigu a examinat lângă Moscova armele din Iran, China și India
- Rusia anunță că ar putea recurge la muniții cu dispersie, în contextul în care numeroase rapoarte arată că le-a folosit deja în Ucraina
- Ucraina va primi sisteme anti-drone din Norvegia
- Cel puțin trei oameni au murit după ce rușii au bombardat o regiune ucraineană aflată la granița cu Polonia
- Rusia a lansat un atac aerian masiv în nordul și vestul Ucrainei. Au fost vizate regiunile Liov și Volîn
- Tragedie în Rusia: aproape 30 de oameni au murit după ce o benzinărie a luat foc și a sărit în aer
- Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe front
- Avioane militare rusești, interceptate de Marea Britanie la nord de Scoția
- CNN: Cargoul turcesc Sukru Okan, somat cu focuri de avertisment în Marea Neagră de marina militară rusă, a ajuns la Sulina
- Ministrul german de Finanțe, în vizită la Kiev, promite Ucrainei "sprijin concret"
- Moscova pune trei generali ucraineni pe lista persoanelor urmărite
- Rubla se prăbușește la cel mai slab curs de schimb din ultimele 17 luni
Update 22:00 Administraţia de la Washington a avertizat, marţi, Rusia că intensificarea cooperării cu regimul din Coreea de Nord încalcă rezoluţiile Consilului de Securitate al Naţiunilor Unite.
"Informaţiile noastre arată că Rusia încearcă intensificarea cooperării militare cu Phenianul. Orice tip de cooperare în materie de securitate sau efectuarea de tranzacţii cu armament ar însemna, în mod categoric, încălcări ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU", a declarat marţi Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de site-ul Tagesschau.de.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, au semnalat marţi, printr-un schimb de scrisori, că intenţionează "dezvoltarea relaţiilor strategice", potrivit agenţiei Reuters.
Statele Unite acuză Coreea de Nord că furnizează armament Rusiei pentru invazia militară din Ucraina. Phenianul şi Moscova au negat acuzaţiile.
Update 21:00 Politica Europei în materie de apărare este subordonată total intereselor Statelor Unite ale Americii, a afirmat, marţi, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, cu ocazia Conferinţei pentru Securitate Internaţională de la Moscova.
Serghei Şoigu a acuzat Statele Unite că, sub pretextul oferirii de asistenţă militară Ucrainei, "epuizează armamentul partenerilor din întreaga lume", limitându-le astfel suveranitatea în materie de securitate.
"Un exemplu este Europa, unde politica apărării este subordonată complet intereselor Washingtonului", a afirmat Serghei Şoigu, citat de agenţia de presă italiană Adnkronos.
Anterior, cu ocazia Conferinţei pentru Securitate Internaţională de la Moscova, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat marţi, pe fondul criticilor privind invazia rusă în Ucraina, "aventurile geopolitice neocoloniale" ale statelor occidentale, pledând pentru un sistem mondial multipolar, în care naţiunile să îşi protejeze interesele. La eveniment participă aproximativ 800 de oficiali militari din 76 de naţiuni, inclusiv ministrul Apărării din China, Li Shangfu.
Statele din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene acordă asistenţă militară masivă Ucrainei pentru respingerea invaziei militare ruse. Rusia este vizată de sancţiuni masive impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană, NATO şi Grupul G7 ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina. Kievul şi organizaţii internaţionale acuză Rusia de crime de război şi încălcări grave ale dreptului internaţional.
Franţa şi Germania au pledat, în ultimii ani, pentru consolidarea autonomiei strategice şi apărării Uniunii Europene, dar Washingtonul a insistat să fie menţinute structurile euro-atlantice. În aprilie, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a reiterat poziţia privind autonomia strategică a Uniunii Europene, argumentând că, în relaţia cu Statele Unite, parteneriatul "nu înseamnă a fi vasal". Macron a pledat pentru consolidarea "autonomiei strategice" a Uniunii Europene, cerând "intensificarea industriei apărării" europene şi "accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile".
În mai 2022, Consiliul European a anunţat că Uniunea Europeană va intensifica programele de apărare şi securitate şi va continua cooperarea strânsă cu Alianţa Nord-Atlantică, deşi mizează pe "autonomie decizională".
Update 19:30 Ucraina intenţionează să îşi consolideze apărarea în zonele din nord şi est, la frontierele cu Belarus şi Rusia, anunţă premierul Denis Şmihal, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a efectuat o nouă vizită pe frontul din sud-estul ţării.
Ucraina va consolida infrastructura militară în zonele din nord şi est, la frontierele cu Belarus şi Rusia, a afirmat premierul Denis Şmihal, citat de site-ul german Tagesschau.de.
Guvernul de la Kiev va aloca 32 de milioane de euro pentru suplimentarea capabilităţilor militare în regiunile Harkov şi Cernigău, a precizat premierul Ucrainei.
Marţi, preşedintele Volodimir Zelenski a efectuat o nouă vizită pe frontul din sud-estul Ucrainei. Preşedinţia Ucrainei a transmis, conform cotidianului Le Monde, că Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Zaporojie şi s-a întâlnit cu militari ucraineni.
Luni, Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, într-o zonă rămasă sub control ucrainean.
Update 16:30 Ministerul rus al Apărării afirmă că loviturile din cursul nopții asupra Ucrainei au vizat industria militară a Kievului.
"În această noapte, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat o lovitură concentrată cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, aeriene și maritime, asupra unor întreprinderi cheie ale industriei militare ale regimului de la Kiev", a declarat marți într-un comunicat.
"Ținta a fost atinsă. Toate obiectele alocate sunt lovite. Complexul militar-industrial al Ucrainei a suferit daune semnificative", a mai spus Ministerul rus al Apărării.
Ministerul rus al Apărării nu a comentat sugestiile că loviturile sale ar fi vizat zone rezidențiale. Forțele rusești au negat în mod constant că au vizat infrastructura civilă, în ciuda dovezilor care demonstrează contrariul.
Update 14:30 Președintele rus Vladimir Putin a atacat, marți, Statele Unite și politica externă a Washingtonului într-un mesaj înregistrat în prealabil pentru un eveniment ce are loc la Moscova.
În discursul adresat Conferinței pentru Securitate Internațională, care se desfășoară în capitala rusă, Putin susține că "Statele Unite toarnă gaz pe foc" în Ucraina și promovează o politică neocolonială.
Potrivit lui Putin, SUA "continuă să profite de pe urma tragediilor umane, să se joace cu popoarele, să forțeze statele la supunere vasală în cadrul sistemului neocolonial și să le exploateze fără milă resursele".
"Statele Unite caută, printre altele, să modifice în favoarea lor sistemul de interacțiune statală care s-a dezvoltat în regiunea Asia-Pacific. La ce duce această politică de a pune gaz pe foc se vede clar în exemplul Ucrainei. Prin pomparea de miliarde de dolari în regimul neonazist, prin furnizarea de echipamente, arme, muniții, prin trimiterea consilierilor militari și a mercenarilor, se face totul pentru a aprinde și mai mult conflictul, pentru a atrage și alte state în el", afirmă liderul de la Kremlin.
Update 13:45 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a inspectat echipamente militare din Iran, China și India, prezentate în cadrul expoziției militare "Armata 2023", organizată în apropiere de Moscova.
O înregistrare video publicată de Ministerul rus al Apărării îl arată pe Șoigu în timp ce un reprezentant iranian îi prezintă ministrului o dronă de categorie grea "Arash", a relatat agenția RIA Novosti, citată de CNN.
În cadrul evenimentului respectiv, Iranul a expus, de asemenea, vehiculele aeriene fără pilot Ababil-5 și Karrar, precum și sistemul de război electronic Hunter-2, a scris presa rusă de stat.
Șoigu a examinat și drona chinezească Wing Loong-2 (WL-2), precum și vehicule blindate și sisteme de rachete produse de industria militară a Beijingului și modele de fregate ale marinei indiene.
Forumul tehnico-militar "Armata - 2023" este un eveniment organizat de Ministerul rus al Apărării, în care companiile militare ale Moscovei își prezintă produsele, notează CNN.
La evenimentul din acest an și-au anunțat participarea peste 80 de companii și organizații din șapte state. Forumul are loc la aproximativ 60 de kilometri de capitala rusă și va continua până pe 20 august.
Update 13:00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, marți, că Rusia și-ar putea reconsidera "decizia de a nu folosi muniții cu dispersie în Ucraina", în contextul în care armata Kievului a primit astfel de muniții și le folosește împotriva trupelor Moscovei.
Declarația ministrului rus vine în contextul a numeroase rapoarte care spun că Moscova a folosit deja muniții cu dispersie în timpul războiului din Ucraina.
"Aș dori să subliniez faptul că și noi avem muniții cu dispersie la dispoziția noastră. Până acum, din motive umanitare, ne-am abținut să le folosim. Cu toate acestea, această decizie poate fi reconsiderată", a declarat Shoigu în cadrul unei conferințe de securitate de la Moscova.
Organizația Human Rights Watch susține că Rusia ar fi folosit "pe scară largă muniții cu dispersie, provocând numeroase decese și răni grave în rândul civililor".
Update 12:00 Cel puțin trei oameni au murit după ce rușii au bombardat o regiune ucraineană aflată la granița cu Polonia.
Atacul masiv a vizat Liov și Volîn, două regiuni din vestul și nordul Ucrainei.
Decesele au fost raportate în regiunea Volîn.
Oficialii ucraineni au precizat că o fabrică din capitala regională Luțk a fost lovită în timpul nopții.
De asemenea, mai multe persoane au fost spitalizate în urma bombardamentelor, a declarat guvernatorul Iuri Poguliaiko.
În regiunea Liov au fost rănite 15 persoane, potrivit guvernatorului Maksym Kozîțki.
Șase rachete au avariat zeci de clădiri și un loc de joacă de la o grădiniță din capitala regională, a adăugat el, menționând că cea mai tânără victimă are 10 ani.
De asemenea, cel puțin două persoane au fost rănite în orașul Dnipro din sud-estul țării, unde guvernatorul Serghei Lîsak a anunțat că o unitate comercială și un complex sportiv au fost avariate de raidurile rusești.
Update 11:00 Compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace a semnat un contract de 71 de milioane de dolari cu Fondul Internațional pentru Ucraina în vederea livrării de sisteme de apărare anti-drone către Kiev.
Sistemele C-UAS de contracarare aeriană (Counter Uncrewed Aerial Systems - C-UAS) vor "oferi un spor semnificativ de capacitate pentru forțele armate ale Ucrainei și vor sprijini capabilitatea acestora de a-și proteja poporul și țara împotriva amenințărilor aeriene", a declarat președintele Kongsberg, Eirik Lie.
Sistemele sunt dezvoltate pentru a contracara un spectru larg de vehicule aeriene fără pilot.
La rândul său, producătorul german de armament Rheinmetall a precizat că va livra Ucrainei un sistem de drone de recunoaștere Luna New Generation "în cursul anului 2023".
Sistemul de drone cuprinde o stație de control la sol și mai multe drone și va putea "detecta, clasifica și recunoaște obiecte în timp real", a specificat compania germană.
Update 09:00 Rusia a lansat un atac aerian masiv asupra regiunii Liov din vestul Ucrainei și a regiunii Volîn din nord-vestul acestei țări, lovind mai multe clădiri, rănind oameni și forțând evacuarea civililor.
"Multe rachete au fost doborâte, dar au existat și lovituri în Liov", a anunțat primarul orașului, Andrii Sadovi, pe Telegram.
Presa ucraineană a relatat, pe baza informațiilor preliminare, că atacul de marți a fost cel mai mare asupra regiunii Liov de la începutul războiului, în februarie 2022.
Această parte a Ucrainei, situată departe de liniile de front și învecinată cu Polonia, a fost, în general, ferită de atacurile aeriene ale Rusiei.
Totuși, în iulie, șapte persoane au fost ucise aici când o rachetă a lovit o clădire rezidențială.
Atacurile aeriene din noaptea de luni spre marți au vizat și regiunea Volîn, aflată la nord de Liov.
O unitate comercială din orașul Luțk a fost lovită și cel puțin două persoane au fost rănite, au transmis autoritățile locale pe Telegram.
Alerte de raid aerian au fost emise pentru întreg teritoriul ucrainean timp de aproximativ două ore, pe parcursul nopții de luni spre marți
Update 08:00 Cel puțin 27 de persoane au murit și peste 60 au fost rănite după un incendiu care a distrus o benzinărie din Rusia.
Incendiul a izbucnit în noaptea de luni spre marți la un atelier de reparații auto din capitala regiunii ruse Daghestan și s-a extins la benzinăria aflată în apropiere.
Autoritățile locale au comunicat cel puțin 27 de decese.
Printre morți ar fi și trei copii, relatează agenția rusă Interfax, citată de presa internațională.
De asemenea, sunt peste 60 de persoane rănite, dintre care 10 sunt în stare critică, a declarat ministrul adjunct rus al sănătății, Vladimir Fisenko.
Pompierii au avut nevoie de mai mult de trei ore și jumătate pentru a stinge focul, care s-a extins pe o suprafață de 600 de metri pătrați.
În zonă a fost trimis și un avion, pentru a transporta la Moscova răniții în stare gravă.
Update 00:01 "Anunţăm astăzi viitorul pachet de asistenţă în materie de securitate, pentru a ajuta Ucraina în contextul în care îşi apără teritoriul şi cetăţenii. Acest pachet, evaluat la 200 de milioane de dolari şi furnizat prin ordinul autorităţii prezidenţiale, conţine muniţie pentru sisteme antiaeriene, obuze de artilerie, capabilităţi antiblindaj şi echipamente suplimentare pentru eliminarea minelor", a transmis secretarul de Stat american, Antony Blinken, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat.
"În fiecare zi, Rusia omoară civili ucraineni şi distruge infrastructură civilă, folosind foametea ca armă şi contribuind la insecuritatea alimentară mondială prin distrugerea porturilor civile ucrainene şi a infrastructurii cerealelor. Rusia a început acest război şi putea să îl oprească în orice moment prin retragerea trupelor din Ucraina şi prin încetarea atacurilor brutale. Până când va face acest lucru, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri vor menţine unitatea cu Ucraina, cât timp va fi necesar", a subliniat Blinken.
"Îi mulţumesc preşedintelui Joseph Biden, Congresului SUA şi poporului american pentru noul pachet de asistenţă, în valoare de 200 de milioane de dolari (...)", a reacţionat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Război în Ucraina, 14 august | Marea Britanie a interceptat două avioane militare rusești la nord de Scoția
Război în Ucraina, 13 august | Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru susținere
Război în Ucraina, 12 august | Experţi americani susţin că forţele ucrainene avansează în regiunea Zaporojie
Război în Ucraina, 11 august | Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor din centrele regionale de recrutare militară, acuzați de corupție
Război în Ucraina, 10 august | Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră