Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 172 | Ramzan Kadîrov anunţă trimiterea unui nou contingent de luptători ceceni în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 172 | Ramzan Kadîrov anunţă trimiterea unui nou contingent de luptători ceceni în Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 19:40 14 Aug 2022 Modificat la 00:00 15 Aug 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kissinger: Ucraina trebuie tratată ca membru NATO
  • Ramzan Kadîrov anunţă trimiterea unui nou contingent de luptători ceceni în Ucraina
  • Trupele ruseşti din Herson, blocate după distrugerea mai multor poduri
  • De la începerea conflictului, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România
  • Zelenski: Ocupatorii încearcă să intimideze oamenii într-un mod extrem de cinic, folosind centrala nucleară Zaporijie
  • Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război
  • Guvernator: Comandamentul armatei ruse părăsește Herson

Update 14 august 22:10 Lucrătorii medicali din Hersonul ocupat sunt obligați să primească salariile în ruble.

Potrivit Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, oamenii Rusiei le cer lucrătorilor din ambulanțe să scrie declarații de consimțământ pentru a lucra sub auspiciile administrației lor, potrivit Kyiv Independent.

Update 14 august 19:30 Prima navă umanitară închiriată de Naţiunile Unite pentru a transporta cereale din Ucraina a fost încărcată, duminică, cu 23.000 de tone de grâu şi este pregătită să plece pe mare, a anunţat Ministrul ucrainean al Infrastructurii, relatează AFP.

Prezent în portul Pivdenni, în oraşul Lujnîi, pentru a asista la încărcarea navei MV Brave Commander, ministrul Oleksandr Kubrakov a indicat că „nava se va îndrepta spre Africa”, Etiopia fiind ultima ţară de livrare a încărcăturii.

Update 14 august 17:30 Henry Kissinger, fost Secretar de Stat al SUA, a declarat într-un interviu acordat Wall Street Journal că, după modul în care Rusia s-a comportat în Ucraina, "acum consider că, (...) Ucraina trebuie să fie tratată, în urma acestei situații, ca un membru al NATO".

Update 14 august 15:28 Autoritățile de la Kiev le cer din nou civililor să plece din părțile ocupate de Rusia în regiunea Herson, potrivit Kyiv Independent.

Vicepremierul Iryna Vereshchuk a făcut apel la ucrainenii rămași în teritoriile ocupate din regiunea Herson să își părăsească locuințele, subliniind că „urmează o iarnă dificilă".

Update 14 august 14:30  Următoarea unitate de „kadîroviți“ merge în regiunea Donețk pentru a „întări trupele ruse”, a anunțat șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov. Potrivit acestuia, luptătorii sunt „bine pregătiți” și intenționează „să-i distrugă pe naziști”.

„Un alt contingent de voluntari a plecat astăzi spre zona operațiunii militare speciale din Donbas de pe Aeroportul Internațional Groznîi. Datorită instructorilor remarcabili ai Universității Forțelor Speciale din Rusia, voluntarii au o pregătire bună pentru soluții rapide și de înaltă calitate pentru sarcinile operaționale”, a scris Kadîrov pe canalul său Telegram.

Kadîrov anunțase în urmă cu ceva timp că și-a retras luptătorii din Ucraina. 

Aproximativ 2.500 de soldaţi ai liderului cecen Kadîirov au luat parte la războiul rusesc împotriva Ucrainei, fiind acuzaţi de multe crime.

”În ciuda antrenamentului, spiritului de luptă şi echipamentului luptătorilor TikTok ai lui Kadîrov, fiind chiar şi în afara zonei ostilităţilor active, din 2.500 de mercenari, aproximativ 100 au murit, aproximativ 300 au fost răniţi şi peste 60 au fugit din Ucraina cu arme şi muniţie”, au transmis serviciile secrete ucrainene.

Update 14 august 13:10 Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP.

"Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor", a declarat televiziunii ucrainene un deputat regional, Serghii Hlan.

Potrivit lui, "Rusia îşi transferă centrele de comandament de pe ţărmul drept al fluviului pe cel stâng, conştientă fiind că în caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp".

El a estimat la 20.000 numărul soldaţilor ruşi prezenţi pe malul drept al fluviului şi a precizat că ei pot "să traverseze în continuare pe jos podurile scufundate".

Trupele ruseşti au ocupat de la începutul invaziei în Ucraina Hersonul, de pe fluviul Dnepr, singura capitală regională pe care acestea au reuşit să o cucerească.



Ele au avansat câteva zeci de kilometri spre vest dar cele trei poduri (două rutiere şi unul feroviar) care traversau fluviul în zona pe care o controlau au fost bombardate în ultimele săptămâni.

Cel mai important este podul Antonivski, într-o suburbie a Herson, lovit de mai multe cu rachete de la sfârşitul lui iulie. Un altul este podul de la Nova Kahovka, la 50 km spre nord-est, lovit în această săptămână.

"Ieri (vineri), forţele noastre armate au reuşit în cele din urmă să lovească eficient podul din apropiere de Nova Kahovka. Ruşii nu mai pot să transfere material, muniţii şi chiar hrană pentru trupele lor", afirmase deja sâmbătă seară Serghii Hlan.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat sâmbătă, în briefingul său cotidian, că "principalele două poduri rutiere de acces la teritoriul ocupat de Rusia pe malul vestic al Denpr sunt probabil scoase din uz"

Update 14 august 12:00 Ucraina a respins asalturi rusești asupra a două sate din regiunea Donețk, scrie Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat că armata ucraineană a respins forțele rusești din satele Spirne și Serebrianka, în apropiere de Bahmut, puternic disputat în regiunea Donețk.

Update 14 august 11:10 De la începerea conflictului din Ucraina, 4.372 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, în ultimele 24 de ore fiind depusă o singură cerere de azil în ţara noastră de către un cetăţean ucrainean, a informat duminică un comunicat al MAI.

Refugiaţii ucraineni în România beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională, subliniază Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, din data de 18.03.2022 şi până în prezent au fost emise 55.576 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 58 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 49,8%.

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în ţara noastră au intrat 61.693 mijloace de transport şi 236.930 de persoane, dintre care 13.597 cetăţeni ucraineni.

Update 14 august 09:20 Noua estimare a armatei ucrainene privind pierderile rusești: 150 de soldați, 8 tancuri, 11 transportoare blindate, 2 sisteme de artilerie, un elicopter, 5 drone și 3 diferite vehicule.

Update 14 august 08:40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă".

"Aş dori să mă adresez locuitorilor din Nikopol, Marhaneţ, Enerhodar, Kryvoi Rog, Zaporojie şi tuturor celorlalte oraşe şi comunităţi ale noastre din regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie. Ocupatorii încearcă să intimideze oamenii într-un mod extrem de cinic, folosind centrala nucleară Zaporijie. De fapt, se ascund în spatele uzinei pentru a trage în Nikopol şi Marhaneţ.

Ei organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă.

Dacă cineva de acolo în Rusia crede că le poate oferi ceva, atunci se înşeală. Şantajul rus nu face decât să mobilizeze şi mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea. În fiecare zi de şedere a contingentului rus pe teritoriul CNE Zaporojie şi în regiunile învecinate ale ţării noastre creşte atât de mult ameninţarea radiaţiilor la adresa Europei, încât nici în momentele de vârf ale confruntării din timpul Războiului Rece acest lucru nu s-a întâmplat.

Desigur, ar trebui să existe un răspuns puternic la acest lucru. Diplomaţii ucraineni şi reprezentanţii statelor partenere vor face totul pentru a se asigura că noile sancţiuni împotriva Rusiei blochează în mod necesar industria nucleară rusă. Şi absolut toţi oficialii statului terorist, precum şi cei care îi ajută în această operaţiune de şantaj cu centrala nucleară, trebuie judecaţi de o instanţă internaţională.

Cu siguranta aşa va fi. Şi fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage sub acoperirea centralei, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru informaţiile noastre, pentru serviciul nostru secret, pentru armata noastră.

Sunt recunoscător în mod deosebit tuturor celor care apără această centrală, care rezistă presiunii teroriştilor ruşi şi protejează Ucraina şi lumea de ameninţarea nucleară creată de ocupanţi. Sunt recunoscător tuturor lucrătorilor noştri din domeniul energiei care susţin funcţionarea stabilă a sistemului energetic al Ucrainei şi a fabricii Zaporojie în sine", a afirmat Zelenski.

*

Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război, dar oficialii ucraineni sunt „convinși" că vor mai fi descoperite și altele.

Ministrul ucrainean de interne a declarat că „una dintre cele mai mari poveri" pentru poliția din Ucraina sunt crimele de război, mai ales că anchetatorii lucrează frecvent sub focul focului.

Poliția din Ucraina investighează 26.000 de crime de război comise de soldații ruși și se așteaptă să descopere alte mii pe măsură ce orașele și satele sunt eliberate, potrivit Sky News.

Strângerea de probe pentru a urmări în justiție forțele rusești a devenit una dintre cele mai mari sarcini pentru poliția ucraineană, dar sprijinul internațional ajută eforturile, spun autoritățile.

„În fiecare zi înregistrăm moartea multor civili. Acestea sunt crimele comise și săvârșite de ei [de ruși n.r.] în teritoriile ocupate", a declarat ministrul ucrainean de interne pentru Sky News.

Referindu-se la crimele de război descoperite atunci când forțele rusești s-au retras din orașele Bucea și Hostomel de lângă Kiev, Denys Monastyrskiy a declarat că se pregătește pentru mai multe orori pe măsură ce războiul continuă.

„Sunt convins că ne așteaptă și mai multe crime în Mariupol, Volnovakha și Severodonetsk, acele orașe care se află în prezent sub ocupație și care vor fi eliberate mai târziu. Investigăm, de asemenea, acele crime comise de conducerea politică a Federației Ruse, care a dirijat trupele și le-a permis să comită crime de război, cum ar fi violul, uciderea copiilor și uciderea civililor în general. Ei i-au lăsat pe comandanții lor să o facă", a adăugat el.

Echipe formate din polițiști, ofițeri ai serviciilor de securitate și procurori, colectează probe de la locurile loviturilor aeriene și din zonele eliberate.

Recent, americanii au donat o unitate mobilă de colectare a ADN-ului pentru a-i ajuta pe anchetatori să proceseze ADN-ul din cadavrele găsite la fața locului.

Experți din Franța, Lituania și Slovacia se află, de asemenea, în Ucraina pentru a oferi sprijin. În total, peste 40 de țări au oferit asistență, iar 20 de milioane de dolari au fost promiși pentru a ajuta la finanțarea biroului procurorului general ucrainean.

Rusia nu este membră a Curții Penale Internaționale, iar Ucraina nu a ratificat încă statutul de membru, astfel că Olanda ia în considerare înființarea unui tribunal internațional special. Probele adunate vor ajuta la potențiale urmăriri penale în anii următori.

Ucrainenii anunță că sâmbătă au loc „lupte violente" în satul pe care rușii susțin că îl controlează, potrivit Reuters.

Comandamentul militar ucrainean a declarat sâmbătă că „lupte aprige" se dau în continuare în Pisky, un sat din estul Ucrainei despre care rușii spuneau că l-au cucerit.

„Ocupanții încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre în direcțiile Oleksandropol, Krasnohorivka, Avdiivka, Maryinka și Pisky", a anunțat statul major ucrainean în nota sa de informare de pe Facebook.

„Luptele acerbe continuă", au adăugat ucrainenii.

Luptele se dau în estul țării unde rușii încearcă să avanseze pentru a ocupa toată regiunea Donbas.

Război în Ucraina, 13 august | Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

Război în Ucraina, 12 august | Război în Ucraina, ziua 170. Colaboraționist pro-rus, "prăjit" de partizani la Melitopol | Kievul cere ONU și Crucii Roșii să meargă în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni

Război în Ucraina, 11 august | Rusia, acuzată că a bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie, înainte de reuniunea de urgență de la ONU

Război în Ucraina, 10 august | Armata Ucrainei i-a lăsat pe ruși fără cale ferată între Crimeea și Herson

Război în Ucraina, 9 august | Presa Kremlinului anunță ce a explodat la baza rusă din Crimeea

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole