Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 536. Volodimir Zelenski a cerut sprijin international pentru a forţa Rusia să facă pace și a mulțumit României pentru susținere

Război în Ucraina, ziua 536. Volodimir Zelenski a cerut sprijin international pentru a forţa Rusia să facă pace și a mulțumit României pentru susținere

Război în Ucraina, ziua 536. Volodimir Zelenski a cerut sprijin international pentru a forţa Rusia să facă pace. Preşedintele ucrainean a mulţumit României şi celorlalte ţări care s-au alăturat declaraţiei G7, pentru garanţiile pentru ţara sa.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Autoritățile din Herson au declarat luni zi oficială de doliu
  • Armata ucraineană creşte ritmul contraofensivei şi ocupă poziţii în sate din provinciile Doneţk şi Zaporojie
  • Apel către aliați al ministrului Apărării de la Kiev
  • Rușii au doborât patru drone ucrainene deasupra Rusiei, transmite ministerul Apărării rus
  • Bombardamente în Herson. Ucrainenii susțin că șase persoane, inclusiv un bebeluș, au murit
  • O navă de război a Rusiei a tras asupra unui vapor care transporta marfă în Marea Neagră
  • Ucraina a instalat un nou post de frontieră pe Insula Șerpilor, în locul celui distrus de ruși
  • Germania a furnizat Ucrainei încă două lansatoare pentru sisteme de apărare Patriot
  • Volodimir Zelenski a cerut sprijin international pentru a forţa Rusia să facă pace și a mulțumit României pentru susținere
  • Armata ucraineană a anunţat "progrese parţiale" la Robotîne, în sud
  • Morgile ucrainene înregistrează un număr aproape dublu de morți de la începutul contraofensivei
  • Ucrainenii arată cum au distrus un vehicul rusesc Terminator, considerat invincibil
  • Experţi americani susţin că forţele ucrainene avansează în regiunea Zaporojie

Update 22:00 - Autoritățile din Herson au declarat luni zi oficială de doliu după ce șapte persoane au fost ucise duminică în timpul unui atac rusesc.

Printre cei uciși se numără o familie de patru persoane, doi adulți și doi copii, o fetiță de 23 de zile și fratele ei de 12 ani.

„Astăzi, regiunea Herson s-a cutremurat din cauza unor vești teribile”, a scris guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Șapte persoane - inclusiv o întreagă familie de patru persoane - au fost ucise duminică dimineață în atacurile rusești din regiunea Herson. Bombardamentele de artilerie din Shiroka Balka au ucis un soț, o soție și fetița lor de 23 de zile.

Fiul lor în vârstă de 12 ani a fost transportat de urgență la spital pentru tratament, dar ulterior a cedat în urma rănilor suferite. O altă persoană din sat a fost, de asemenea, ucisă. De asemenea, Doi bărbați au murit în Stanislavov.

Update 20:00 - Trupele ucrainene încearcă să străpungă liniile defensive ruseşti pe o secţiune a frontului în regiunea Doneţk, unde soldaţii ucraineni au atacat în valuri pentru a ocupa noi poziţii în direcţia Mării Azov, potrivit unor surse ruse şi ucrainene, citate duminică de Reuters şi CNN.

Vladimir Rogov, un oficial prorus instalat de Moscova în regiunea ucraineană parţial ocupată Zaporojie, situată la sud de Doneţk, a declarat că se dau lupte intense la sud de comuna Velika Novosilka, în provincia Doneţk, unde trupele ucrainene încearcă o străpungere a liniilor defensive ruseşti.

"Inamicul (ucrainean) a reuşit să pătrundă şi să ocupe o poziţie în partea de nord a (satului) Urojaine, după două săptămâni în care s-au dat cele mai grele şi sângeroase lupte pentru această aşezare", a precizat oficialul prorus, referindu-se la aceeaşi zonă a frontului despre care a vorbit anterior. El a mai menţionat că trupele ruse încă au controlul asupra părţii de sud a acelui sat şi a estimat că ţinta trupelor ucrainene pe acel segment al frontului este de a prelua controlul asupra unui oraş situat mai către sud, Staromlinivka.

În acest timp, Statul Major de la Kiev a anunţat că trupele ucrainene au obţinut un "succes parţial" pe sectorul de front din zona satului Robotine, în provincia Zaporojie, sector unde au loc de asemenea lupte intense de mai multe săptămâni. Imagini postate pe reţelele de socializare arată trupe ucrainene intrând în acest sat.

Dar în timp ce trupele ucrainene atacă în sud şi est, cele ruse sunt la rândul lor în ofensivă mai la nord, în zona oraşului Kupiansk din provincia Harkov, unde autorităţile ucrainene au dispus joi evacuarea obligatorie a populaţiei din acest oraş şi din toate localităţile învecinate.

Ucraina a lansat la începutul lunii iunie o contraofensivă în provinciile Doneţk şi Zaporojie, urmărind ca prim obiectiv străpungerea frontului în sud şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea. Armata ucraineană a recuperat mai multe sate şi ceva teritoriu în jurul oraşului în ruine Bahmut, cu preţul unor pierderi semnificative în efective şi echipamente, dar nu a reuşit până în prezent vreo înaintare majoră în faţa trupelor ruse care şi-au construit linii defensive puternice protejate de reţele de tranşee şi de câmpuri minate.

Update 18:00 - Ucraina este în prezent cea mai minată țară de pe Pământ, iar armata sa suferă de un deficit mare de oameni și echipamente capabile să curețe liniile frontului, a declarat ministrul Apărării al țării.

Într-un apel urgent către aliați, Oleksii Reznikov a declarat pentru The Guardian că soldații săi dezgroapă câte cinci mine la fiecare metru pătrat, amplasate de trupele rusești pentru a încerca să zădărnicească contraofensiva Ucrainei.

Câmpurile vaste de mine pot fi traversate, dar că este extrem de important ca aliații „să extindă și să accelereze” instruirea oferită deja de unele națiuni, inclusiv Marea Britanie.

„Astăzi, Ucraina este cea mai minată țară din lume. Sute de kilometri de câmpuri minate, milioane de dispozitive explozive, în unele părți ale liniei frontului până la cinci mine pe metru pătrat.

Câmpurile minate rusești sunt un obstacol serios pentru trupele noastre, dar nu insurmontabile. Avem geniști calificați și echipamente moderne, dar acestea sunt extrem de insuficiente pentru frontul care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei”, a declarat Reznikov.

Update 16:00 - Apărarea antiaeriană rusă a doborât, duminică, cel puțin patru drone ucrainene deasupra regiunilor de vest ale Rusiei, a anunțat ministerul Apărării, potrivit Reuters.

Trei drone au fost doborâte deasupra regiunii Belgorod și alta peste regiunea Kursk, a declarat ministerul Apărării rus.

Nu au fost victime sau pagube cauzate de accidente, a precizat ministerul.

Loviturile aeriene cu drone în adâncul Rusiei au crescut de când o dronă a fost distrusă deasupra Kremlinului la începutul lunii mai. Zonele civile ale capitalei au fost lovite mai târziu, în luna mai, iar un district de afaceri din Moscova a fost vizat de două ori în trei zile, la începutul acestei luni.

Update 14:00 - Șase persoane au murit în urma bombardamentelor rusești care au vizat regiunea Herson. Printre victime sunt un cuplu și bebelușul lor, susțin ucrainenii, potrivit Sky News.

Rușii au bombardat duminică două sate din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ucigând șase civili, au anunțat autoritățile ucrainene.

Un cuplu, copilul lor în vârstă de 23 de zile și un alt bărbat au fost uciși în satul Shyroka Balka, a anunțat ministrul de interne Ihor Klymenko. Fiul de 12 ani al cuplului a fost grav rănit.

De asemenea, două persoane au fost ucise și una a fost rănită în satul vecin Stanislav, care, potrivit lui Klymenko, a fost atacat de 12 ori.

Armata ucraineană a recucerit partea de vest a regiunii Herson în noiembrie anul trecut. De atunci, rușii au bombardat în mod regulat zona de peste râul Dnipro.

Update 13:10 - O navă de război a Rusiei a tras asupra unui vapor care transporta marfă în Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării din Rusia, potrivit Sky News.

O navă de război rusă a deschis duminică un foc de avertisment asupra unei nave de marfă sub pavilion Palau.

Incidentul a avut loc duminică în sud-vestul Mării Negre. Nava comercială călătorea sub pavilion Palau și se îndrepta spre Ucraina, a anunțat Ministerul rus 

Rușii susțin că nava lor de patrulare Vasily Bykov a tras asupra vasului Sukru Okan deoarece căpitanul nu a răspuns la cererea de a opri pentru o inspecție.

Nava Sukru Okan se îndrepta spre portul ucrainean Ismail, a precizat Ministerul Apărării. În final, militarii ruși au urcat la bordul navei cu ajutorul unui elicopter.

„După ce grupul de inspecție și-a încheiat activitatea la bord, nava Sukru Okan și-a continuat drumul spre portul Ismail", a precizat Ministerul Apărării.

Bazele de date de transport maritim menționează Sukru Okan ca fiind o navă sub pavilion Palau. Portul de origine este Istanbul.

Update 12:30 - Polițiștii de frontieră ucraineni au instalat un nou post de frontieră pe Insula Șerpilor din Marea Neagră. Postul vechi a fost distrus de trupele rusești.

Forțele Armate ale Ucrainei au declarat că armata rusă a fost evacuată de pe insulă, neputând rezista bombardamentelor ucrainene. Ministerul rus al Apărării a susținut că au părăsit insula ca un „gest de bunăvoință”.

”Justiția istorică a fost restaurată de militarii Serviciului de Frontieră de Stat cu sprijinul deplin al militarilor Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării”, a susținut șeful Serviciului de Stat al Frontierei Ucrainei, Serhii Deineko.

Update 11:15 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Germaniei şi cancelarului german Olaf Scholz pentru furnizarea a încă două lansatoare pentru sisteme de apărare aeriană Patriot, relatează dpa.

„Acest lucru este foarte important”, a spus Zelenski în discursul său rostit sâmbătă seara, potrivit Agerpres. „Mulţumesc. Mulţumesc, Germania. Le mulţumesc oamenilor”, a spus el.

Sistemele Patriot construite în SUA sunt deosebit de importante pentru Ucraina deoarece, potrivit Kievului, au interceptat deja rachete hipersonice ruse de mai multe ori. Fiecare întărire a apărării aeriene a Ucrainei înseamnă salvarea a mii de vieţi, a subliniat Zelenski.

Pe lângă asistenţa pentru apărare aeriană, sprijinul pentru eliminarea minelor este deosebit de important în acest moment, a menţionat preşedintele Zelenski. Din cauza minelor şi a muniţiei neexplodate, aproximativ 174.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean reprezintă un pericol pentru oameni.  

Update 09:45 - Volodimir Zelenski a cerut sprijin international pentru a forţa Rusia să facă pace. Preşedintele ucrainean a mulţumit României şi celorlalte ţări care s-au alăturat declaraţiei G7, pentru garanţiile pentru ţara sa.

Zelenski a subliniat că Ucraina are nevoie de echipamente de la parteneri şi că este foarte important să se creeze o bază de producţie în Ucraina, astfel încât să se poată curăţa pământul de minele ruseşti.

"Avem un alt rezultat în activitatea noastră cu partenerii pentru garanții de securitate - Grecia s-a alăturat declarației G7 privind garanțiile pentru Ucraina. Aceasta este deja a 14-a țară. Pe lângă Grecia, au aderat Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Islanda, Irlanda, Letonia, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Suedia și Republica Cehă. Mulțumesc fiecărui stat!

Iar echipa noastră va continua să lucreze - de dragul noilor participanți, de dragul ca fiecare stat și fiecare lider interesat de pace și securitate să își poată arăta leadership-ul într-unul dintre formulele de cooperare în domeniul securității.

Pacea nu are alternativă. Fiecare țară care lucrează cu noi în cadrul garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în cadrul Formulei de pace, trimite exact un astfel de semnal statului agresor. Va fi pace! Agresorii vor pierde!", a transmis acesta.

Update 08:20 - Armata ucraineană a anunţat că forţele sale au înregistrat progrese pe linia frontului lângă aşezarea Robotîne, care se află la circa 10 km sud de oraşul Orihiv, în regiunea Zaporojie, relatează Reuters.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate din Ucraina, printre civilii morţi sau răniţi s-au aflat şi copii după o zi în care ruşii au lansat şase rachete, 36 de lovituri aeriene şi 32 de sisteme de rachete spre zone populate şi poziţii ale trupelor ucrainene.

Totodată, armata a indicat că au avut loc 33 de confruntări şi forţele de apărare ucrainene au continuat o operaţiune ofensivă spre Melitopol şi Berdiansk.

Contraofensiva ucraineană care a început în iunie a avut până acum câștiguri modeste, însă pierderile au crescut foarte mult, potrivit mărturiilor soldaților ucraineni. 

The New York Times a relatat că morgile din Ucraina înregistrează o creștere mare a deceselor de când s-au intensificat luptele - în special în sudul țării, dar și în est și chiar în nord-est.

„Sunt mult mai multe cadavre în acest moment”, a dezvăluit Taras Svistun, un soldat dintr-un echipaj responsabil cu recuperarea și identificarea militarilor decedați, potrivit publicației citate. Numărul total de morți din morgile locale este „mai mult sau mai puțin dublu de când a început contraofensiva”, a adăugat acesta.

Cu toate că armata ucraineană Ucraina nu face public numărul total al pierderilor suferite pe câmpul de luptă, aliații au oferit estimări. De pildă, potrivit Insider, generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major interarme, estima în februarie pierderi de peste 100.000 de soldați de la începutul războiului, anul trecut.

Război în Ucraina, 12 august | Experţi americani susţin că forţele ucrainene avansează în regiunea Zaporojie

Război în Ucraina, 11 august | Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor din centrele regionale de recrutare militară, acuzați de corupție 

Război în Ucraina, 10 august | Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră

Război în Ucraina, 9 august | Un nor imens, în formă de ciupercă, s-a ridicat în apropiere de Moscova după o explozie la o fabrică militară

Război în Ucraina, 8 august | Volodimir Zelenski admite dificultăţile contraofensivei

Subiecte în articol: Război Ucraina
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile