Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 504 | Joe Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina :"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"

Război în Ucraina, ziua 504 | Joe Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina :"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"

Redacția Antena 3 CNN
19 minute de citit Publicat la 22:14 12 Iul 2023 Modificat la 22:15 12 Iul 2023

  • Joe Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina :"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"
  • Dispute între Marea Britanie şi Ucraina. Ben Wallace îi cere lui Zelenski să fie recunoscător pentru armamentul primit din Occident
  • Rusia vrea să expună armament NATO distrus în Ucraina la ușile ambasadelor statelor care l-au furnizat
  • Șeful spionilor ruși spune că a vorbit la telefon cu șeful CIA despre "ce e de făcut cu Ucraina"
  • Un oficial de la Moscova dezvăluie ce s-a întâmplat cu generalul Surovikin, suspectat că a sprijinit rebeliunea Wagner
  • Consilierul lui Biden: "Invitarea Ucraieni în NATO acum înseamnă război Rusia - NATO"
  • Kremlinul avertizează statele G7 să nu ofere Ucrainei garanții de securitate
  • Președintele rus Vladimir Putin intenționează să viziteze China
  • Șeful NATO a anunțat eliminarea MAP, dar nu i-a dat lui Zelenski niciun orizont de timp pentru aderare
  • Zelenski vrea garanții de securitate din partea statelor G7
  • Zelensky spune că Germania a convenit asupra unor lansatoare și rachete Patriot suplimentare
  • Numărul copiilor răniți de agresiunea rusă, în Ucraina, a crescut la 1.052
  • Dronele ruseşti vizează Ucraina, susţin Forţele Aeriene Ucrainene
  • Casa Albă: "Admiterea Ucrainei în NATO este improbabilă în viitorul apropiat"
  • Zelenski a insistat, într-un discurs rostit în Vilnius, că Ucraina ar trebui să adere la NATO
  • Rusia ameninţă cu acţiuni simetrice după decizia SUA de a oferi Ucrainei muniţie cu fragmentare
  • Ucraina anunță o „coaliție” de 11 țări pentru a-și antrena piloții de F-16
  • Stoltenberg:Ucraina va adera la NATO când aliaţii vor fi de acord,când va îndeplini condiţiile
  • Preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vor avea o întrevedere miercuri la Vilnius
  • Germania anunță că trimite baterii PATRIOT în Ucraina

Update 22:19: Biden anunţă menţinerea susţinerii pentru Ucraina/"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie"

Angajamentele Statelor Unite şi ale aliaţilor occidentali faţă de Ucraina nu se vor diminua, a afirmat miercuri seară preşedintele american, Joseph Biden, condamnând, la finalul summitului Alianţei Nord-Atlantice, încălcarea de către Rusia a suveranităţii Ucrainei.

"Angajamentul nostru faţă de Ucraina nu se va reduce. Vom susţine libertatea astăzi, mâine şi cât timp va fi necesar. Statele Unite au construit o coaliţie de peste 50 de naţiuni pentru a se asigura că Ucraina se poate apăra atât acum, cât şi în viitor". Preşedintele rus Vladimir Putin "a crezut că unitatea noastră se va zdruncina la primul test, a crezut că liderii naţiunilor democratice vor fi slabi, dar s-a înşelat. (...) Unitatea noastră nu se va destrăma", a declarat Biden, potrivit postului de televiziune CNN şi publicaţiei The Hill, într-un discurs rostit la Vilnius, în Lituania.

"Ne aflăm într-un moment de inflexiune în istorie. Alegerile pe care le facem acum vor configura direcţia lumii în următoarele decenii. Lumea s-a schimbat. (...). Apărarea libertăţii este o necesitate a vremurilor noastre. Suveranitatea şi integritatea teritorială sunt pilonii relaţiilor paşnice între state. Nu i se poate permite unei ţări să ocupe prin forţă teritoriul unui stat-vecin. Rusia ar putea opri acest război mâine, prin retragerea forţelor militare din Ucraina, prin recunoaşterea frontierelor internaţionale şi prin încetarea atacurilor inumane asupra Ucrainei. Din nefericire, Rusia nu a manifestat până acum niciun interes pentru o soluţie diplomatică", a subliniat preşedintele Biden.

Update 20:50 Dispute între Marea Britanie şi Ucraina. Ben Wallace îi cere lui Zelenski să fie recunoscător

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a criticat, miercuri, atitudinea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, cerându-i să manifeste "recunoştinţă" pentru armamentul primit din Occident, iar premierul britanic, Rishi Sunak, a intervenit pentru temperarea disputei.

Ben Wallace a fost întrebat despre nemulţumirile exprimate de preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu refuzul NATO de a fixa un termen clar pentru admiterea Ucrainei. Zelenski a criticat în mai multe rânduri şi ceea ce el consideră a fi ritmul lent privind furnizarea de echipamente militare Ucrainei în contextul contraofensivei ucrainene.

"Există o uşoară atenţionare din acest punct de vedere, fie că ne convine, fie că nu ne convine, oamenii vor să vadă recunoştinţă. Sfatul meu pentru ucraineni este că ei uneori trebuie să convingă ţări să renunţe la propriile stocuri de armament; da, este un război nobil şi da, vedem că războiul ucrainenilor nu este doar pentru ei, este şi pentru libertatea noastră. Dar, uneori, este necesar să convigeţi parlamentari americani, trebuie să convingeţi politicieni care au dubii, din alte ţări, că merită efortul şi că primesc rezultate. Fie că vă place, fie că nu vă place, aceasta este realitatea", a declarat Ben Wallace, cu ocazia summitului NATO, potrivit postului de televiziune Sky News. Ben Wallace a subliniat că, în privinţa furnizării de armament, ţările occidentale nu sunt servicii de livrări.

"Noi am fost mereu recunoscători. Nu ştiu ce a vrut să spună sau cum altfel să îmi exprima recunoştinţa", a afirmat, în replică Volodimir Zelenski.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a intervenit pentru temperarea disputei. "Preşedintele Zelenski a exprimat recunoştinţă în numeroase ocazii, mai ales prin discursul impresionant din Parlamentul britanic. Eu ştiu că el şi cetăţenii ucraineni sunt recunoscători", a afirmat Rishi Sunak, citat de cotidianul The Guardian.

Update 19:47 Rusia intenţionează să expună echipament militar NATO distrus în Ucraina în faţa ambasadelor ţărilor care l-au furnizat.

Inițiativa a fost semnalată, miercuri, de preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, relatează presa internațională.

"Propunerea de a instala echipament carbonizat lângă ambasadele acelor ţări care l-au trimis Ucrainei este în mod special interesantă", a spus Volodin, care a dat ordin ca o astfel de prezentare să fie organizată.

Oficialii ruşi au criticat în mod repetat ţările occidentale pentru că furnizează arme Ucrainei și au argumentat că acest sprijin militar prelungește conflictul şi riscă să provoace escaladarea lui.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu liderii NATO la summit-ul de la Vilnius din această săptămână, în demersul de a obține mai multe arme cu rază lungă de acțiune pentru țara sa și, într-un orizont de timp nu foarte clar, avioane de luptă F-16.

Update 18:27 Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a discutat la telefon cu directorul CIA, William Burns, la sfârșitul lunii iunie.

Știrea este difuzată de agenția rusă de stat TASS, care îl citează pe Narîșkin cu precizarea că discuția a durat "aproximativ o oră".

Șeful spionilor ruși a spus că a discutat cu "colegul american" în legătură cu "ce trebuie făcut cu Ucraina". 

"Pretextul pentru o conversație telefonică, după cum apreciez eu, din partea colegului american a fost constituit de evenimentele din 24 iunie (rebeliunea Wagner, n.r.) Este clar cum am răspuns la întrebarea în legătură cu ce s-a întâmplat", a spus Narîșkin.

Acesta a adăugat că "există potențial" pentru o întâlnire față în față cu William Burns.

"Atât conversațiile telefonice, cât și posibilitatea unei întâlniri personale rămân", a concluzionat Serghei Narîșkin.

CNN a relatat anterior, citând un oficial american, că William Burns a vorbit cu omologul rus după insurecția Wagner. Acesta i-a transmis șefului Serviciului de Informații Externe rus că SUA nu au nimic de-a face cu rebeliunea mercenarilor.

Update 17:32 Un important deputat rus a făcut, în premieră, precizări în legătură cu generalul Serghei Surovikin.

Adjunct al șefului Statului Major al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, Surovikin a fost suspectat că ar fi sprijinit rebeliunea Wagner de luna trecută.

Mai mult, generalul ar fi fost chiar un "membru VIP" secret al grupării de mercenari condusă de Evgheni Prigojin, după cum a relatat CNN, pe baza unor documente consultate în exclusivitate.

În acest context, misterul privind soarta generalului rus s-a adâncit în ultimele săptămâni, dat fiind că Surovikin nu a mai fost văzut în public de la eșecul insurecției.

Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, a transmis, miercuri, că generalul rus "se odihnește".

Declarația video lui Kartapolov a fost consemnată de canalul Telegram SHOT.

"El se odihnește, deocamdată. Nu este disponibil", a spus deputatul rus.

Insurecția mercenarilor conduși de șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a durat mai puțin de două zile, dar a subliniat slăbiciunile aparatului de putere rus.

Fixându-și drept obiectiv declarat alungarea din funcție a ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a generalului Valeri Gherasimov - considerați incompetenți și corupți - mercenarii au ocupat fără probleme comandamentul militar din Rostov pe Don.

Ulterior, au mărșăluit spre Moscova, fiind atacați din aer, și au oprit revolta după o presupusă înțelegere cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko.

Update 16:34 Moscova i-a avertizat, miercuri, pe liderii internaționali cu privire la oferirea de garanții de securitate pentru Ucraina, în contextul în care statele G7 sunt așteptate să anunțe un pachet de ajutor substanțial pentru Kiev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oferirea de garanții de securitate Ucrainei ar afecta securitatea Federației Ruse.

Potrivit lui Peskov, astfel de acțiuni ar putea avea "consecințe extrem de negative" pe termen mediu și lung, cu degradarea peisajului de securitate în Europa.

"Sperăm că se va da dovadă de înțelepciune, pentru că, în caz contrar, prin luarea unor astfel de decizii, aceste țări fac de fapt Europa mult mai periculoasă pentru mulți ani de acum încolo", a spus oficialul de la Kremlin.

Update 15:45 Într-o intervenție la emisiunea "CNN This Morning", consilierul pe probleme de Securitate Națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a enumerat motivele pentru care Ucrainei nu i se va oferi calitatea de membru în cadrul summitului NATO de la Vilnius.

Sullivan a reiterat poziția exprimată zilele trecute de președintele Joe Biden, care a arătat că aderarea "acum" la NATO a țării în război cu Rusia ar însemna, de asemenea, aducerea organizației militare în război cu Rusia.

"Ceea ce a spus aseară Alianța pe o singură voce a fost că așteptăm cu nerăbdare un viitor cu Ucraina în NATO. Vom lucra cu Ucraina de-a lungul drumului către NATO. Dar nu suntem pregătiți să invităm Ucraina astăzi. Președintele Zelenski are, în mod evident, o viziune diferită în această privință. Însă președintele Biden va fi direct cu el în discuția de astăzi, așa cum a fost în fiecare întâlnire și conversație telefonică pe care au avut-o. (Biden) își va expune raționamentul și va asculta  cu atenție ce are de spus președintele Zelenski", a declarat Sullivan.

Întrebat despre un calendar pentru sfârșitul războiului, oficialul american a declarat că înțelege dorința Ucrainei de a fi membru NATO "cât mai repede posibil", dar a insistat că situația este "dinamică".

Update 15:16 Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că aliații au decis accelerarea procesului de aderare a Ucrainei la organizația militară prin eliminarea așa-numitului Membership Action Plan (MAP) - Planul de acțiune în vederea aderării.

MAP a fost o etapă parcursă în trecut de România și de alte state care au intrat în NATO în perioada de după dispariția blocului comunist, ca urmare a disoluției URSS în 1991.

"Eliminarea MAP va schimba drumul Ucrainei către NATO dintr-un proces în doi pași într-un proces într-un singur pas. Vom transmite o invitație pentru Ucraina să se alăture NATO atunci când aliații vor fi de acord că toate condițiile sunt îndeplinite. Acesta este un mesaj puternic și unit din partea aliaților în legătură cu drumul Ucrainei către statutul de membru NATO", a spus, miercuri, Stoltenberg, la summit-ul de la Vilnius, avându-l alături pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată. Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați", a adăugat el.

Update 14:30 Președintele rus Vladimir Putin intenționează să viziteze China pentru discuții la nivel înalt.

Informația a fost comunicată, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a precizat că detaliile exacte nu au fost încă finalizate.

Potrivit oficialului rus, la întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping ar urma să fie discutate cooperarea comercială și economică, dar și problemele globale.

Peskov a evocat potențialul unei "interacțiuni constructive" între Rusia și China, bazată pe "viziunea lor comună asupra relațiilor internaționale". 

China a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina și nici nu a solicitat retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, amintește CNN.

Xi s-a întâlnit ultima dată cu Putin în timpul unei vizite de stat desfășurate în luna martie.

Atunci, cei doi lideri au lăudat legăturile strânse și viziunile strategice împărtășite de țările lor.

China nu este stat semnatar al Tribunalului Penal Internațional de la Haga, care a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus pentru crime de război.

Update 13:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat conștient de faptul că țara sa nu poate adera la NATO cât timp este în război cu Rusia, dar a insistat că ar fi fost "ideal" să primească o invitație de aderare la summitul de la Vilnius.

Într-un discurs susținut, miercuri, după cel al Secretarului General Jens Stoltenberg, liderul de la Kiev a caracterizat rezultatele summitului drept "bune", dar a adăugat că forțele armate ale țării sale încă nu dispun de suficiente arme cu rază lungă de acțiune.

Zelenski i-a mulțumit președintelui american Joe Biden pentru decizia de a furniza Ucrainei controversatele muniții cu dispersie.

"Doresc ca acest summit să fie un succes pentru toată lumea, în special în legătură cu garanțiile de securitate care sunt atât de importante pentru popor. Garanțiile de securitate pentru Ucraina pe drumul nostru către NATO, spre integrare. Astăzi, aceste garanții pot fi confirmate de către țările G7 și după ce aceasta se va întâmpla, vom continua să lucrăm astfel încât toate acestea să devină să devină un succes important.

Putem să spunem faptul că rezultatele acestui summit sunt unele bune. Dar, dacă am fi primit o invitație, acesta ar fi fost lucrul ideal să se întâmple", a declarat Zelenski.

Update 12:30 Zelensky spune că Germania a convenit asupra unor lansatoare și rachete Patriot suplimentare.

În urma întâlnirii cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că Germania a fost de acord să trimită Ucrainei lansatoare și rachete suplimentare pentru sistemele de apărare antirachetă Patriot.

"Am continuat conversația privind garanțiile de securitate pentru Ucraina în drumul său către NATO cu cancelarul Scholz.

Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră", a declarat Zelensky pe Telegram după întâlnire.

"Există un acord privind lansatoare și rachete Patriot suplimentare pentru acestea din Germania. Acest lucru este foarte important pentru a proteja viața în Ucraina de teroarea rusă", a adăugat el.

"Sunt recunoscător pentru disponibilitatea Germaniei de a sprijini pe termen lung, pe mai mulți ani, Ucraina și apărarea noastră a libertății. Programele de sprijin pe termen lung sunt cel mai bun semnal pentru toți cei din lume că Europa noastră va rămâne un spațiu de securitate și pace", a mai menționat Zelenski.

Marți, Germania s-a angajat să trimită Ucrainei un pachet de arme și militari în valoare de 700 de milioane de euro (769,9 milioane de dolari), potrivit Ministerului Apărării din această țară.

În declarație, ministerul german al apărării a precizat că unele dintre echipamentele pe care le vor livra includ două lansatoare Patriot și 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder.

În plus, vor trimite, de asemenea, 25 de tancuri de luptă principale Leopard 1 A5 și cinci Bergepanzer 2 din stocuri industriale sau din recondiționare industrială.

Comunicatul a adăugat că Germania a promis 31 de articole în total din stocurile Bundeswehr, inclusiv 20.000 de cartușe de articole în total din stocurile Bundeswehr, inclusiv 20.000 de cartușe de artilerie și 5.000 de cartușe fumigene de 155 mm.

În plus, Germania va trimite un sistem de drone LUNA și un pachet de interzicere a minelor, se mai arată în comunicat.

Update 10:55 

NikolaievDniproCernigăuLuhansk

Update 09:30 Dronele ruseşti vizează Ucraina, susţin Forţele Aeriene Ucrainene.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din cele 15 drone de atac Shahed fabricate de Iran, lansate de Rusia miercuri dimineaţa, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene pe Telegram, potrivit CNN.

În regiunea centrală Cerkasi, două persoane au suferit arsuri, iar infrastructura nerezidenţială a fost avariată în urma atacurilor ruseşti cu drone, a declarat un oficial militar local.

Miercuri dimineață, oficialii ucraineni au declarat că apărarea antiaeriană a respins atacurile aeriene ruse asupra regiunii Kiev pentru a doua noapte consecutiv.

Update 08:30 Casa Albă: "Admiterea Ucrainei în NATO este improbabilă în viitorul apropiat"

Admiterea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică este improbabilă în viitorul apropiat, întrucât ar plasa NATO în război cu Rusia, a comunicat marţi seară Preşedinţia SUA, amintind că Administraţia de la Kiev trebuie să aplice o serie de reforme politice.

"Ucraina este în război în acest moment. Deci, apartenenţa la NATO în viitorul apropiat este puţin probabilă, deoarece ar plasa NATO în război cu Rusia", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, conform postului de televiziune CNN şi publicaţiei The Hill.

Anterior, preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat că nu va exista unanimitate în cadrul NATO asupra oportunităţii integrării Ucrainei.

"Noi avem angajamentul de a apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO. Este un angajament asumat, indiferent de situaţie.

Iar, dacă războiul continuă, atunci am fi cu toţii în război cu Rusia. Cred că trebuie să stabilim un parcurs raţional pentru ca Ucraina să se califice să devină membră a NATO", a argumentat Biden. Poziţii similare au adoptat Germania şi Polonia.

John Kirby a subliniat că Ucraina va trebui să aplice o serie de reforme pentru a putea deveni membră NATO.

"Sunt o serie de reforme pe care Ucraina trebuie să le aplice - bună-guvernare, stat de drept, reforme politice. Noi înţelegem că este dificil să fie aplicate aceste reforme în timpul unui război", a subliniat Kirby.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunţat, cu ocazia summitului de la Vilnius, ceea ce el consideră a fi "lipsa de hotărâre" şi "slăbiciunea" Alianţei Nord-Atlantice.

"Se pare că nu există deloc voinţa de a adresa Ucrainei invitaţia de a adera la NATO sau de a o face membră a Alianţei", a afirmat Zelenski.

"Sunt frustrări", a reacţionat John Kirby, referindu-se la acuzaţiile preşedintelui Ucrainei.

Cu ocazia summitului de la Vilnius, liderii naţiunilor din NATO au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, subliniind însă că integrarea se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile.

Guvernul Germaniei nu este de acord cu posibilitatea integrării automate a Ucrainei în NATO nici măcar după încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă, au declarat oficiali de la Berlin, sub protecţia anonimatului.

Administraţia de la Moscova a avertizat că eventuala admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera efecte "negative" pentru securitatea Europei, subliniind că Rusia va avea o reacţie "fermă".

Update 00:00 Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi dezamăgirea că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO, spunându-le susţinătorilor din capitala lituaniană: "Este aceasta o dorinţă prea mare?" - relatează Reuters, citat de News.ro.

"NATO va face Ucraina mai sigură, Ucraina va face NATO mai puternică", le-a spus Zelenski miilor de oameni, mulţi dintre ei fluturând steaguri ucrainene, care s-au adunat marţi după-amiază în centrul oraşului Vilnius, gazda summitului.

A fost o apariţie surpriză a preşedintelui Volodimir Zelenski, care a venit în Piaţa Lukiskiu însoţit de prima-doamnă Olena Zelenska şi de cuplul prezidenţial lituanian, gazdele reuniunii NATO. Semn al riscurilor de securitate asumate, lunetiştii stăteau de pază pe acoperişuri în timp ce mii se persoane veniseră să-şi exprime sprijinul pentru Ucraina.

Luând cuvântul pe o scenă, Zelenski a mulţumit Lituaniei pentru o "poziţie clară, onestă şi curajoasă" în sprijinul aderării Ucrainei.

Cu puţin timp înainte de discursul lui Zelenski, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunţase că aliaţii au convenit că NATO va adresa o invitaţie Ucrainei de a se alătura alianţei militare atunci când "membrii vor fi de acord şi vor fi îndeplinite condiţiile".

Zelenski declarase mai devreme în cursul zilei că ar fi "absurd" dacă liderii NATO nu ar oferi ţării sale un termen pentru aderare.

[GAL layout="4"]

"Am venit astăzi aici încrezător într-o decizie"

Vorbind în piaţa din centrul Vilniusului în ucraineană, el a spus mulţimii: "Am venit astăzi aici încrezător într-o decizie, încrezător în parteneri, încrezător într-un NATO puternic, un NATO care nu se îndoieşte, care nu pierde timpul şi care nu ţine seama de niciun agresor. Mi-aş dori ca această încredere să devină o certitudine - certitudine în deciziile pe care le merităm cu toţii şi pe care le aşteaptă fiecare soldat al nostru, fiecare cetăţean al nostru, fiecare mamă, fiecare copil al nostru. Şi este oare aceasta o dorinţă prea mare?", a întrebat el.

Membrii NATO din Europa de Est au sprijinit poziţia Kievului, argumentând că aducerea Ucrainei sub umbrela de securitate colectivă a NATO este cea mai bună modalitate de a descuraja Rusia să atace din nou. Însă ţări precum Statele Unite şi Germania au fost mai precaute, ferindu-se de orice mişcare ce ar putea atrage NATO într-un conflict direct cu Rusia.

"Nimeni nu ar trebui să se uite vreodată, niciodată, înapoi spre Moscova", a punctat Zelenski.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, care a luat parte la eveniment, i-a înmânat lui Zelenski un drapel ucrainean găurit de gloanţe, care a fost apoi ridicat pe un catarg.

Drapelul fusese arborat pe un tanc ucrainean în timpul luptelor din Bahmut şi a fost adus la Vilnius de un grup de 33 de alergători ucraineni şi lituanieni, ca semn de sprijin pentru Ucraina ca potenţial al 33-lea membru NATO. Activiştii au cerut locuitorilor din Vilnius să afişeze 33.000 de steaguri la ferestrele caselor lor în semn de susţinere.

"Ucraina câştigă timp pentru noi cu sângele lor, astfel încât noi să ne putem pregăti şi să dăm o replică puternică Rusiei", a declarat preşedintele Nauseda mulţimii.

Îngrijorările legate de securitate sunt reale în Lituania, unde amintirile legate de dominaţia Moscovei sunt încă proaspete, iar prezenţa militară este insuficientă.

Lituania, împreună cu vecinele ei baltice Letonia şi Estonia, au fost ultimele state care au fost înglobate în Uniunea Sovietică, fiind anexate în 1940, şi primele care şi-au declarat independenţa, în 1990, când blocul sovietic s-a prăbuşit.

Membră atât a NATO, cât şi a Uniunii Europene din 2004, Lituania se numără printre cei mai aprigi susţinători ai Ucrainei în ambele organizaţi şi a fost prima din NATO care a furnizat arme Ucrainei cu câteva săptămâni înainte de invazia rusă.

"Noi înşine suntem în NATO, iar sentimentul de securitate este incomparabil (cu ceea ce ar fi fost) dacă nu am fi fost acolo", mărturiseşte Birute Jurksiene, un rezident din Vilnius. "Asta este ceea ce ne dorim cu tărie şi pentru naţiunea ucraineană", adaugă el.

Autobuzele din Vilnius afişează steaguri ucrainene şi pancarte pe care scrie "Vilnius iubeşte Ucraina". Străzile sunt decorate cu steaguri NATO şi ucrainene. "În timp ce voi aşteptaţi acest autobuz, Ucraina aşteaptă să devină membră NATO", este un mesaj afişat pe autobuzele din transportul public din Vilnius care îi duc pe jurnalişti la summit.

Compania energetică de stat Ignitis, cea mai mare companie listată la bursă din ţările baltice, şi-a acoperit biroul care dă spre locul de desfăşurare a summitului cu bannere mari care solicită aderarea Ucrainei la NATO. "Putin, Haga te aşteaptă", se arată pe un panou mare atârnat de municipalitatea din Vilnius, cu referire la Curtea Penală Internaţională din oraşul olandez.

"Steagurile ucrainene de pe străzile lituaniene dovedesc că suntem deja aliaţi", a transmis Volodimir Zelenski citat într-un comunicat al Preşedinţiei ucrainene.

"Acest drapel de luptă al nostru din Bahmut înseamnă că lituanienii nu vor mai trebui să lupte niciodată împotriva soldaţilor ruşi, nici la turnul de televiziune din Vilnius, nici în alt loc din capitala voastră, ţara voastră! Lituania va fi întotdeauna doar a voastră! Acest steag al nostru înseamnă că nu vor mai exista niciodată deportări din statele baltice în Siberia. Nu va mai exista niciodată împărţirea Poloniei şi umilirea Ungariei de către invadatori. Nu vor mai exista niciodată tancuri în Praga şi războaie de iarnă împotriva libertăţii Finlandei. Nu vor mai exista ocupaţii în Europa!", a subliniat Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, 11 iulie | NATO a decis: Ucraina va fi invitată să adere la alianţă!

Război în Ucraina, 10 iulie Vladimir Putin s-a întâlnit, în secret, cu Evgheni Prigojin

Război în Ucraina, 9 iulie Explozie puternică în Melitopol, orașul ocupat de ruși

Război în Ucraina, 8 iulie Kremlinul reacţionează la întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia

Război în Ucraina, 7 iulie | "Lipsa unității NATO față de aderarea Ucrainei și Suediei slăbește alianța", spune Volodimir Zelenski

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole