Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ucrainenii arată cum au distrus un vehicul rusesc Terminator, considerat invincibil
- Morgile ucrainene înregistrează un număr aproape dublu de morți de la începutul contraofensivei
- Experţi americani susţin că forţele ucrainene avansează în regiunea Zaporojie
- Rușii anunță că o rachetă ucraineană a fost doborâtă în strâmtoarea Kerci
- Câteva plaje din Odesa, deschise pentru prima dată de la invazia rusă
- Muzician condamnat în Rusia, la șase ani de închisoare, pentru mesaje antirăzboi pe Internet
- Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a inspectat Flota de Nord
- Rusia susține că a doborât 20 de drone deasupra peninsulei Crimeea
- A fost dezvăluit numele muzicienilor uciși în urma atacului din Zaporojie
- Ucraina a iniţiat consultări cu Marea Britanie privind potenţiale garanţii de securitate
- Rusia a încercat să-i omoare cu rachete Kinjal pe piloții ucraineni care vor zbura pe avioane F-16
Update 22:20 - Serviciile de informații ucrainene au neutralizat cu succes un vehicul rusesc Terminator, cunoscut pentru caracteristicile sale intimidante, potrivit agenției sale de securitate de stat
.Agenția, cunoscută sub numele de SBU, a declarat că echipa sa a dezactivat efectiv un vehicul rusesc puternic înarmat și blindat, Terminator, folosind un alt tanc principal de luptă T-80, în regiunea Donețk, potrivit Sky News.
”Acest model rar de armament inamic a ars după doar câteva lovituri ale dronelor kamikaze”, a declarat SBU pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.
”Au încercat să scoată Terminatorul doborât cu un tanc T-80, dar a fost și lovit!”, au completat cei de la SBU.
Update 21:00 - Contraofensiva ucraineană care a început în iunie a avut până acum câștiguri modeste, însă pierderile au crescut foarte mult, potrivit mărturiilor soldaților ucraineni.
The New York Times a relatat că morgile din Ucraina înregistrează o creștere mare a deceselor de când s-au intensificat luptele - în special în sudul țării, dar și în est și chiar în nord-est.
„Sunt mult mai multe cadavre în acest moment”, a dezvăluit Taras Svistun, un soldat dintr-un echipaj responsabil cu recuperarea și identificarea militarilor decedați, potrivit publicației citate. Numărul total de morți din morgile locale este „mai mult sau mai puțin dublu de când a început contraofensiva”, a adăugat acesta.
Cu toate că armata ucraineană Ucraina nu face public numărul total al pierderilor suferite pe câmpul de luptă, aliații au oferit estimări. De pildă, potrivit Insider, generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major interarme, estima în februarie pierderi de peste 100.000 de soldați de la începutul războiului, anul trecut.
Update 19:30 - Forţele armate ucrainene au avansat în contraofensiva lor din regiunea Zaporojie din vestul Ucrainei, se menţionează într-un raport dat publicităţii vineri al Institutului american pentru studiul războiului (ISW), relatează sâmbătă dpa.
Trupele ucrainene au realizat "avansuri semnificative din punct de vedere tactic", a informat institutul cu sediul la Washington. Fotografiile arată că ucrainenii au ajuns la periferia nordică a aşezării Robotîne, care se află la circa 10 km sud de oraşul Orihiv.
Raportul vorbeşte, de asemenea, despre atacuri intensificate ale ruşilor în apropiere de Kupiansk în regiunea Harkiv.
La rândul său, Ministerul britanic al Apărării a relatat că Rusia trimite mai multe trupe la Zaporojie, în contextul presiunii ucrainene. Rusia a transportat cu avioane trupe din regiunea Herson în zona de lângă Orihiv, a precizat ministerul în informarea sa săptămânală privind situaţia de pe frontul din Ucraina.
Această redesfăşurare de trupe slăbeşte Rusia în apropierea ţărmului de est al fluviului Nipru, unde se înregistrează tot mai multe atacuri amfibii ucrainene.
Update 18:30 - Ministerul rus de Externe a condamnat sâmbătă ceea ce a numit "atacul terorist" ucrainean asupra podului din Crimeea, afirmând că a pus în pericol vieţile unor civili nevinovaţi şi a jurat răzbunare, relatează Reuters.
"Nu poate exista nicio justificare pentru astfel de acţiuni barbare şi nu vor rămâne fără răspuns", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Anterior, MAE rusesc a anunţat că a dejucat un atac ucrainean cu două rachete asupra podului de 19 km, care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată peste strâmtoarea Kerci.
Ministerul a precizat, de asemenea, că forţele ruse au doborât şi un număr de drone ucrainene care au vizat peninsula Crimeea.
Update 17:00 - O rachetă ucraineană a fost doborâtă în strâmtoarea Kerci, au anunțat, sâmbătă, autoritățile ruse din Crimeea, potrivit CNN. Tot sâmbătă, podul care leagă Crimeea de Rusia ar fi fost vizat de alte două rachete lansate de ucraineni.
O rachetă ucraineană a fost doborâtă sâmbătă în strâmtoarea Kerci din Marea Neagră, potrivit șefului desemnat de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov.
„O altă rachetă inamică a fost doborâtă deasupra Strâmtorii Kerci. Mulțumim trupelor noastre de apărare aeriană pentru înaltul profesionalism și vigilența lor", a scris Aksyonov pe Telegram.
Anterior, Aksyonov a anunțat că două rachete ucrainene au fost doborâte sâmbătă în Strâmtoarea Kerci.
Mai multe imaginii publicate pe platformele de socializare au arătat fum alb care ieșea din podul care leagă Crimeea de Rusia. Informațiile privind bombardarea podului nu au putut fi verificate din surse independente.
Update 15:05 - Câteva plaje din orașul ucrainean Odesa, situat la Marea Neagră, au fost deschise oficial pentru prima dată de la începutul invaziei rusești, dar scăldatul este interzis în timpul alertelor de raid aerian, au declarat sâmbătă oficialii locali, citați de Reuters.
Odesa, cel mai mare port și bază navală din Ucraina, a fost atacat în mod repetat cu rachete și drone, iar marea a fost plină de sute de mine marine în urma invaziei din februarie anul trecut.
Pentru siguranța localnicilor și după incidente cu mine care au explodat pe plaje, coasta a fost închisă.
Decizia de a deschide plajele a fost luată în comun de administrațiile civilă și militară ale orașului, a declarat guvernatorul din Odesa, Oleh Kiper, pe Telegram. El a precizat că plajele vor fi deschise între orele 8.00 și 20.00.
Update 13:00 - Un tribunal din regiunea Moscovei a condamnat vineri un muzician şi militant ecologist la şase ani de închisoare pentru că a publicat pe reţelele sociale trei mesaje care denunţau atacul rus asupra Ucrainei, a declarat pentru AFP unul dintre prietenii săi, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Aleksandr Bahtin are 51 de ani și locuiește în Mîtişci, în apropiere de Moscova. Militantul fost arestat în martie 2023 şi inculpat pentru difuzarea de „informaţii false" privind armata rusă, o acuzaţie utilizată cu regularitate pentru a reprima vocile critice faţă de conflict.
„Aleksandr a fost condamnat la şase ani şi îi este interzis să-şi administreze site-urile de internet timp de trei ani", a declarat pentru AFP Andrei Şcetinin, unul dintre prietenii săi prezenţi la audiere.
Update 11:30 - Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a inspectat garnizoanele Flotei de Nord, a anunțat sâmbătă ministerul, în timp ce un detașament de nave de război a fost trimis în Oceanul Arctic, transmite Reuters.
Șoigu a inspectat infrastructura militară, precum și „pregătirea pentru acțiuni de protecție și apărare a instalațiilor critice”, a precizat ministerul pe Telegram.
Un detașament de nave de război, inclusiv distrugătorul Viceamiral Kulakov, nava de debarcare Alexander Otrakovsky și remorcherul Altai au fost trimise în Oceanul Arctic, a precizat ministerul.
Nu este clar când a vizitat Șoigu flota. Reuters precizează că aceasta a început vineri antrenamentele militare de protejare a suveranității Rusiei în apele de pe ruta maritimă nordică.
În cadrul antrenamentelor de luptă, avioanele de vânătoare-intercepție MiG-31 au efectuat activități de apărare aeriană, recunoaștere aeriană și acoperire pentru trupele și forțele care operează în zona arctică, a precizat ministerul.
Update 10:05 - Rusia a doborât 20 de drone ucrainene care vizau peninsula Crimeea, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de The Guardian.
14 drone au fost doborâte de apărarea aeriană rusă, iar alte șase au fost bruiate electronic, a precizat ministerul într-o postare pe Telegram. Nu s-au înregistrat victime sau pagube.
Numărul atacurilor cu drone asupra Moscovei și Crimeei, anexată ilegal de Rusia în 2014, a crescut în ultimele săptămâni, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că "războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei".
Update 08:45 - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că a avut vineri o întâlnire cu şefii serviciilor de informaţii, cu şeful Statului Major şi cu comandantul Marinei, precum şi cu ministrul infrastructurii pentru a discuta despre alternative de transport pentru cerealele ucrainene printr-un coridor de tranzit.
"Am avut o întâlnire separată cu şeful Serviciului de Informaţii al armatei, (Kirilo) Budanov, cu şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, (Vasil) Maliuk, cu şeful (Statului Major Valeri) Zalujni, cu comandantul Marinei, (Oleksii) Neijpapa, şi cu ministrul Infrastructurii, pentru a discuta alternative la exportul de cereale prin coridorul de tranzit.
Facem tot posibilul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să garanteze securitatea alimentară şi că poporul nostru are acces la pieţele globale", a spus Zelenski în adresarea video către naţiune.
Statele Unite ale Americii au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier al cerealelor din Ucraina, în scopul susţinerii în continuare a eforturilor regionale în acest sens, a transmis, vineri, Ambasada SUA.
Potrivit sursei citate, reprezentanţii Statelor Unite ale Americii s-au alăturat oficialilor români, ucraineni, moldoveni şi ai Uniunii Europene, pentru a sprijini exportul de cereale ucrainene.
Acest demers are loc în contextul insecurităţii alimentare globale cauzată de decizia Rusiei de a se retrage din Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră (BSGI), precizează Ambasada SUA.
"Retragerea unilaterală a Rusiei din BSGI şi atacurile asupra porturilor şi silozurilor de cereale din Ucraina au perturbat pieţele de cereale şi au lipsit de hrană oameni din întreaga lume - inclusiv pe cei din Sudul Global şi pe cei din ţări cu cea mai mare insecuritate alimentară. BSGI a exportat peste 32 de milioane de tone de cereale de la începutul lunii august a anului trecut, iar preţurile alimentelor au crescut cu aproximativ 10% de când Rusia s-a retras din BSGI. Pentru că transformarea dură a alimentelor în armă de către Rusia are consecinţe grave pentru populaţiile vulnerabile din întreaga lume, Statele Unite, România, Ucraina, Republica Moldova şi Uniunea Europeană sunt hotărâte să contracareze acţiunile barbare ale Rusiei şi să găsească soluţii viabile. Această întâlnire la nivel înalt arată angajamentul nostru comun de a aduce cerealele ucrainene pe piaţă, în ciuda eforturilor Rusiei", se arată în comunicatul reprezentanţei diplomatice.
Statele Unite rămân angajate în parteneriatul cu guvernul şi poporul Ucrainei - inclusiv prin acordarea de sprijin financiar şi provizii, extinderea rutelor alternative de export şi modernizarea punctelor de trecere a frontierei ucrainene, menţionează comunicatul citat.
"Statele Unite vor contribui, de asemenea, la modernizarea infrastructurii critice pentru transportul feroviar şi rutier şi transbordare, extinderea accesului la piese pentru vagoanele de tren şi liniile de asamblare a căilor ferate şi sprijinirea sectorului privat de-a lungul Dunării, în creşterea capacităţii de export. Pentru a susţine în continuare eforturile regionale, Statele Unite au promis asistenţă financiară vecinilor Ucrainei, pentru a achiziţiona nave precum şalupe pilot şi pentru a facilita transbordarea şi tranzitul transfrontalier", precizează Ambasada SUA.
Conform sursei menţionate, aceste măsuri reprezintă un progres în demersurile care vizează sporirea exporturilor de cereale din Ucraina.
"Cu toate acestea, întreaga responsabilitate pentru creşterea preţurilor la alimente şi riscul ridicat pentru populaţiile vulnerabile din întreaga lume revine Rusiei. Rusia pune pe seama regimului de sancţiuni impus de Occident penuria de alimente. Această afirmaţie este falsă. Comunitatea globală nu a vizat prin regimul de sancţiuni exportul de produse agricole din Rusia, inclusiv de fertilizatori. Statele Unite solicită Rusiei să înceteze imediat atacarea oraşelor şi infrastructurii ucrainene, să se alăture din nou Iniţiativei BGSI, să extindă, dezvolte şi implementeze pe deplin termenii Iniţiativei", se mai arată în comunicat.
Înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, ai Republicii Moldova şi României s-au reunit, vineri, la Galaţi, pentru a discuta despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina.
La întâlnire au participat Ambasadorul Jim O'Brien, Coordonatorul pentru Sancţiuni din Departamentul de Stat al SUA, ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, şi Şeful adjunct interimar al Misiunii SUA în Republica Moldova, Mary Alexander, alături de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, viceprim-ministrul moldovean Vladimir Bolea, şi directorul general al Comisiei Europene pentru Mobilitate şi Transport, Magda Kopczynska.
Război în Ucraina, 11 august | Zelenski a anunțat demiterea tuturor șefilor din centrele regionale de recrutare militară, acuzați de corupție
Război în Ucraina, 10 august | Ucraina anunță "coridoare temporare" pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră
Război în Ucraina, 9 august | Un nor imens, în formă de ciupercă, s-a ridicat în apropiere de Moscova după o explozie la o fabrică militară
Război în Ucraina, 8 august | Volodimir Zelenski admite dificultăţile contraofensivei
Război în Ucraina, 7 august | SBU: Volodimir Zelenski a fost vizat de o tentativă de asasinat