Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | România va oferi Ucrainei echipamente de protecţie în caz de atac nuclear

Război în Ucraina | România va oferi Ucrainei echipamente de protecţie în caz de atac nuclear

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 22:55 11 Mai 2022 Modificat la 23:17 11 Mai 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ruşii au fost alungaţi de pe pământurile Ucrainei, în regiunea Harkov. Surse de la Kiev spun că, pentru prima oară, au reuşit să elibereze totul până la graniţa cu Rusia
  • Vladimir Putin a hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria, spune șeful serviciilor de informații din SUA
  • Trupele ucrainene au ajuns în Germania pentru antrenamente
  • Premierul italian Mario Draghi și președintele american Joe Biden au subliniat marți, la Casa Albă, unitatea transatlantică în ceea ce privește răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina
  • Deasupra uzinei Azovstal încă mai flutură un drapel ucrainean zdrențuit. Soldații adăpostiți acolo rezistă, dar luptele continuă. Între timp, apar îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Rusia să anexeze regiunile Doneţk şi Lugansk
  • Nava de paradă a lui Putin, distrusă de atacul ucrainenilor
  • Moscova a anunţat că forţele sale au respins o tentativă ucraineană de recucerire a Insulei Şerpilor
  • Transnistria figurează pe lista obiectivelor preşedintelui Vladimir Putin, a declarat şeful comunităţii americane de informaţii

Update 11 mai, ora 23:15 - Ucraina a oferit Rusiei eliberarea unor prizonieri de război ruși în schimbul evacuării soldaților ucraineni răniți din oțelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, conform CNN.

Într-o postare pe Facebook, Vereshchuk a declarat că nu există încă un acord și că sunt în curs de desfășurare negocieri cu privire la această propunere.

Update 11 mai, ora 22:45 - România va trimite Ucrainei materiale şi echipamente de protecţie şi monitorizare chimică, biologică, radiologică şi nucleară.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, miercuri, într-o şedinţă desfăşurată la MAI, o hotărâre privind acordarea de asistenţă internaţională pentru Ucraina, potrivit unei informări a Guvernului.

Update 11 mai, ora 22:00 -  Rusia impune sancțiuni pentru firme vest-europene ale Gazprom

Rusia a impus sancțiuni împotriva unor subsidiare ale Gazprom Germania, la care compania rusă Gazprom a cedat proprietatea, precum și împotriva EuRoPol GAZ SA, proprietarul părții poloneze a gazoductului Yamal-Europa.

Update 11 mai, ora 21:50 - 1 mort și 3 răniți în Rusia după un atac din Ucraina asupra regiunii Belogrod

O clădire rezidențială a fost parțial distrusă într-un bombardament asupra așezării de graniță Solokhi din regiunea Belgorod din Rusia.

Update 11 mai, ora 20:30 - Rusia intenţionează să captureze în continuare Kievul.

Condiții de neimaginat pentru soldații ucraineni, blocați în uzina Azolstal, cu mâini și picioare amputate

Update 11 mai, ora 19:30 - Ucraina va trebui "să se lupte timp de 100 de ani" cu consecinţele războiului actual, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, făcând o paralelă cu efectele celui de Al Doilea Război Mondial în ţara sa, relatează AFP.

"Cei care trăiesc în Germania ştiu că bombele care au căzut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial sunt încă descoperite astăzi şi că alertele cu bombă continuă", a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin.

Update 11 mai, ora 18:30 - Volodimir Zelenski: "Ucraina respectă UE şi îşi doreşte acelaşi respect"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a deplâns miercuri lipsa unui termen concret în ceea ce priveşte promisiunea aderării ţării sale la Uniunea Europeană.

Update 11 mai, ora 17:50 - Rusia vrea scuze oficiale din partea Poloniei pentru protestul de la Varșovia. Amenință cu represalii

Rusia a cerut miercuri scuze oficiale din partea Poloniei și a amenințat cu posibile represalii viitoare pentru un protest în care ambasadorul Moscovei la Varșovia a fost stropit cu vopsea roșie.

Update 11 mai, ora 17:15 -  Lovitura de stat de la Kremlin | Cum au capturat Putin și serviciile de securitate statul rus

Putin a lucrat pentru a întări statul, pentru a contracara haosul capitalismului post-sovietic și a democratizării instabile, iar pentru asta a considerat că este necesar să ridice serviciile de securitate ale țării și să pună foști oficiali de securitate la conducerea organelor guvernamentale critice.

Update 11 mai, ora 16:45 - Se duc lupte grele la 45 de kilometri de graniţa României, în Insula Şerpilor. Un avertisment în acest sens vine la ministerul britanic al apărării care spune că Rusia ar putea domina nord-vestul Mării Negre dacă va reuși să-și consolideze poziția pe Insula Șerpilor. 

"Luptele continuă pe Insula Șerpilor, Rusia încercând în mod repetat să-și consolideze garnizoana expusă aflată acolo. Ucraina a lovit cu succes apărarea antiaeriană rusă și a reaprovizionat navele cu drone Bayraktar. Navele de aprovizionare ale Rusiei au o protecție minimă în vestul Mării Negre, în urma retragerii marinei ruse în Crimeea după pierderea navei amiral Moskova. Dacă Rusia își consolidează poziția pe Insula Şerpilor cu rachete de croazieră strategice de apărare aeriană și de coastă ar putea domina nord-vestul Mării Negre."

Update 11 mai, ora 15:00 Separatiștii din estul Ucrainei blochează accesul populației la Facebook și Instagram.

Republica Populară Donețk (RPD), autoproclamată de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, a anunțat miercuri că a blocat accesul la Facebook și Instagram, aliniindu-se astfel la politica Rusiei privind rețelele de socializare cu sediul în SUA, potrivit Reuters.

Update 11 mai, ora 14:30 Ce spune Serghei Lavrov despre un război al Rusiei în Europa | "Occidentul să plătească mai mult

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a comentat în legătură cu posibilitatea unui război în Europa, în contextul speculațiilor că Moscova, în pofida insucceselor campaniei militare, plănuiește să-și extindă operațiunile dincolo de Donbas.

Update 11 mai, ora 14:00 Ucraina a încercat să perturbe vânzările de alcool în Rusia prin atacuri informatice, a declarat miercuri vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov, citat de AFP.

Update 11 mai, ora 13:00 Mașina de război de ultimă generație a lui Putin care a costat 4 milioane de lire sterline a fost distrusă de ucraineni folosind un lansator de rachete suedez.

Imaginile din dronă prezentate de Ministerul Apărării al Ucrainei surprind momentul în care cel mai avansat tanc al armatei roşii explodează, după ce este atacat. În inregistrare se vede cum racheta a lovit rezervorul înainte de a exploda. Atacul a avut loc în timpul bătăliei pentru Stary Saltiv, la nord de Harkov.

Update 11 mai, ora 12:00 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a acuzat miercuri Statele Unite că duc un „război prin procură” împotriva Rusiei, după ce Camera Reprezentanților a adoptat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari, potrivit Sky News.

Update 11 mai, ora 11:30 Forţele ruse au vizat în cursul nopţii 93 de ţinte, au ucis 280 de soldaţi ucraineni şi au distrus 59 de unităţi de echipament militar, potrivit ultimului raport al Armatei Ruse, publicat miercuri, relatează The Guardian.

Update 11 mai, ora 11:00 Eșecul armatei ruse de a ocupa capitala ucraineană a fost inevitabil, deoarece în anii precedenți nu s-au confruntat niciodată direct cu un inamic puternic, spune un fost mercenar din Grupul Wagner care a luptat alături de armata rusă.

Update 11 mai, ora 10:30 Rusia a adunat aproximativ 20 de grupuri tactice de batalioane în Belgorod (oraș rusesc aflat în apropiere de granița cu Ucraina) și este îngrijorată de posibilitatea unor contraatacuri ucrainene, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, citat de CNN.

Update 11 mai, ora 10:00 Serviciile de informații americane anunţă că Rusia urmărește să creeze un pod pe uscat între Crimeea și Transnistria

Update 11 mai, ora 09:20 Ruşii au fost alungaţi de pe pământurile Ucrainei, în regiunea Harkov. Surse de la Kiev spun că, pentru prima oară, au reuşit să elibereze totul până la graniţa cu Rusia.

Update 11 mai, ora 09:00 Ei sunt luptătorii care rezistă la Azovstal. Cum arată acești eroi după două luni și jumătate de război

Războiul lasă răni adânci pe trupurile şi în sufletele ucrainenilor. Parlamentul de la Kiev a postat pe o reţea de socializare fotografii ce surprind suferințele prin care trec luptătorii Regimentului Azov. Aceştia sunt trataţi în condiţii inumane iar rănile suferite în urma războiului le pun viaţa în pericol. Oficialii ucraineni au făcut apel la ONU şi la Crucea Roşie.

Update 11 mai, ora 08:00 Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării spune că cea mai mare parte a cerealelor pe care armata rusa le-a furat din Ucraina se află deja pe nave de marfă sub pavilion rusesc, în Marea Mediterană. Iar ruşii nu se limitează la a fura doar cerealele. Fură inclusiv camioanele de transport şi utilajele agricole.

Update 11 mai, ora 07:20 Belarus își va desfășura forțele speciale la frontiera cu Ucraina, deoarece „Statele Unite și aliații lor continuă să își sporească prezența militară la granițele statului", anunță șeful Statului Major General al Forțelor Armate, Viktor Gulevich, potrivit CNN. 

Update 11 mai, ora 07:00 Bombardamentele continuă, în Ucraina. La combinatul Azovstal din Mariupol, aproximativ 1.000 de luptători ucraineni continuă să reziste.

Război în Ucraina, 10 mai 2022 | Vladimir Putin a hotărât să ducă războiul dincolo de Donbas, în Transnistria

Război în Ucraina, 9 mai 2022 | Soldații ucraineni încă rezistă la Azovstal | Pentagonul a transmis că există ”indicii” că ucrainenii sunt duși în Rusia ”împotriva voinței lor”

Război în Ucraina, 8 mai 2022 | Obuze rusești au lovit o rafinărie de petrol din regiunea Luhansk | Liderii G7 au transmis un mesaj comun

Război în Ucraina, 7 mai 2022 | Rusia și Ucraina raportează lupte în apropierea Insulei Șerpilor | Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la Azovstal

Război în Ucraina, 6 mai 2022 | Surpriza pregătită de liderii occidentali înainte de 9 mai

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole