Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 503 | NATO a decis: Ucraina va fi invitată să adere la alianţă!

Război în Ucraina, ziua 503 | NATO a decis: Ucraina va fi invitată să adere la alianţă!

Redacția Antena 3 CNN
17 minute de citit Publicat la 21:55 11 Iul 2023 Modificat la 22:16 11 Iul 2023

  • Zelenski a insistat, într-un discurs rostit în Vilnius, că Ucraina ar trebui să adere la NATO
  • Rusia ameninţă cu acţiuni simetrice după decizia SUA de a oferi Ucrainei muniţie cu fragmentare
  • Ucraina anunță o „coaliție” de 11 țări pentru a-și antrena piloții de F-16
  • Stoltenberg:Ucraina va adera la NATO când aliaţii vor fi de acord,când va îndeplini condiţiile
  • Volodimir Zelenski a ajuns la summitul NATO de la Vilnius
  • Preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vor avea o întrevedere miercuri la Vilnius
  • Mesajul lui Zelenski pentru liderii NATO: „Este fără precedent și absurd” dacă Ucraina nu primește un interval de timp pentru aderare
  • Un general rus a fost ucis o rachetă britanică "Storm Shadow" lângă Berdiansk (surse ucrainene)
  • Germania anunță că trimite baterii PATRIOT în Ucraina
  • Joe Biden reafirmă angajamentul aliaților față de Articolul 5
  • Disensiunile între membrii NATO împiedică formularea unei invitații de aderare pentru Ucraina, relatează presa internațională
  • Armata rusă a bombardat cu drone iraniene Shahed depozite de cereale la Odesa
  • Ungaria: ratificarea aderării Suediei la NATO, doar o "problemă tehnică"
  • SUA susțin livrarea de F-16 în Turcia
  • Rusia a atacat Kievul înainte de summit-ul NATO de la Vilnius
  • Zelenski: Ucraina va face parte din NATO
  • Australia va desfășura în Germania un avion de supraveghere performant pentru a securiza ajutorul destinat Ucrainei

Update 21:55 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a insistat marţi, într-un discurs rostit în oraşul lituanian Vilnius, că Ucraina ar trebui să devină membră a NATO, deşi liderii statelor aliate au amânat o decizie în acest sens.

"NATO ar oferi Ucrainei securitate, iar Ucraina ar face Alianţa mai puternică", a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

Volodimir Zelenski se află în Lituania pentru a participa miercuri la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.

"Astăzi, la Vilnius, a fost adus un drapel de luptă de la Bahmut, una dintre luptele decisive pentru viitorul Europei", a susţinut Zelenski.

Cu ocazia summitului de la Vilnius, liderii naţiunilor NATO au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, subliniind însă că integrarea se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile. Guvernul Germaniei nu este de acord cu posibilitatea integrării automate a Ucrainei în NATO nici măcar după încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă, au declarat oficiali de la Berlin, sub protecţia anonimatului.

Update 21:02 Armata rusă va fi nevoită să utilizeze armament "similar" dacă Statele Unite furnizează bombe cu fragmentare Ucrainei, a declarat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, deşi Washingtonul a acuzat trupele ruse că folosesc deja muniţie de acest tip.

"În eventualitatea în care Statele Unite furnizează muniţie cu fragmentare Ucrainei, forţele armate ruse vor fi nevoite să utilizeze armament similar, ca reacţie, împotriva forţelor militare ucrainene. Trebuie notat faptul că Rusia are în serviciu muniţie cu fragmentare, pentru toate situaţiile. Este mult mai eficientă decât cea americană", a declarat Serghei Şoigu, citat de agenţia Reuters.

Deşi Serghei Şoigu a declarat că armata rusă nu a utilizat muniţie cu fragmentare în Ucraina, Administraţia de la Washington a acuzat forţele militare ruse că folosesc deja armament de acest fel, cu o rată de eşec de până la 40%, astfel că dispozitivele explozive rămân pe sol, generând mult timp riscuri pentru civili. Washingtonul susţine că muniţia cu fragmentare americană are o rată de eşec de doar 2,35%.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încercat să justifice decizia SUA de a furniza Ucrainei muniţie cu fragmentare, subliniind că armata ucraineană este nevoită să se apere de invazia rusă, dar a reamintit că Alianţa Nord-Atlantică nu are o poziţie comună privind armamentul de acest tip.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a anunţat că se opune utilizării de muniţie cu fragmentare. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a condamnat vehement decizia SUA de a furniza muniţie cu fragmentare Ucrainei. Organizaţia umanitară a atras atenţia că în zonele de conflict în care este folosit armament cu submuniţie sunt multe victime civile care ar putea fi evitate.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că se opune furnizării de bombe cu fragmentare Ucrainei, dar, ulterior, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a afirmat că Germania manifestă "înţelegere" pentru decizia Washingtonului. Marea Britanie a părut să se distanţeze de acţiunea SUA, amintind că s-a raliat unei convenţii internaţionale care interzice utilizarea muniţiei cu fragmentare.

Update 20:15 Ucraina a anunțat marți formarea unei „coaliții” de 11 țări pentru a-și antrena piloții pe avioanele de luptă F-16, pe care Kievul cere să i le livreze pentru a-și susține contraofensiva pe linia frontului, potrivit AFP.

„A fost formată o coaliție pentru antrenarea piloților F-16 pentru forțele aeriene ucrainene! Astăzi, 11 state partenere și Ucraina au semnat un memorandum”, a postat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiï Reznikov.

Din această coaliție fac parte Marea Britanie, Canada și țări europene.

Ucraina intenționează să trimită „câteva zeci" de piloți de luptă pentru a se antrena în vederea operării avioanelor de luptă F-16 americane, a declarat anterior şi purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, transmite Reuters.

„Se face totul pentru a începe cât mai repede posibil", a declarat Ihnat la televiziunea națională ucraineană, adăugând că piloții aleși pentru pregătire vor avea experiență de luptă.

„Nu este vorba de antrenament, ci de recalificare", a adăugat Ihnat.

CSAT: Va fi creat în România un hub regional pentru antrenamentul piloților

În cadrul ședinței CSAT de joi „a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16”, transmite Administrația Prezidențială.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Update 18:48  Liderii statelor din cadrul NATO au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, a declarat marţi secretarul general Jens Stoltenberg, subliniind că integrarea se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile.

"Astăzi, aliaţii au convenit asupra unui pachet care are trei elemente centrale, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO. În primul rând, un nou pachet multianual de asistenţă pentru Ucraina, pentru a permite tranziţia de la era sovietică la standardele NATO în materie de pregătire şi doctrine, în scopul facilitării reconstrucţiei sectorului ucrainean al apărării. (...) În al doilea rând, noul Consiliu NATO-Ucraina, un forum de consultări în situaţii de criză şi decizii. Ne vom reuni de pe poziţii de egalitate. Aştept să avem sesiunea inaugurală mâine, cu participarea prepedintelui Volodimir Zelenski", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei MEDIAFAX, în conferinţa de presă organizată după prima sesiune a summitului NATO de la Vilnius.

"În al treilea rând, reafirmăm că Ucraina va deveni membră a NATO. Am stabilit să eliminăm cerinţele din cadrul Planului de Acţiune pentru Integrare. Acest lucru va modifica parcursul Ucrainei spre integrare, trecându-se de la un proces în două etape la un proces într-o singură etapă. Am stabilit clar că vom emite o invitaţie adresată Ucrainei pentru a deveni membră NATO când aliaţii vor fi de acord şi când vor fi îndeplinite toate condiţiile. Acesta este un pachet de susţinere important pentru Ucraina şi un parcurs clar pentru a deveni membră NATO", a precizat Stoltenberg.

Update 17:52 Preşedintele Zelenski şi ministrul Apărării din Ucraina au ajuns marţi după amiază la Vilnius cu o aeronavă poloneză. Delegaţia din Ucraina va participa la summitul NATO ce se desfăşoară în capitala Lituaniei.

Preşedintele SUA Joe Biden şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vor avea o întrevedere miercuri la Vilnius, a anunţat Casa Albă.

Discuţiile se vor centra pe sprijinul militar acordat Ucrainei şi a urgentării livărilor de echipamente şi armament.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat marţi că Joe Biden și Volodimir Zelenski se vor întâlni a doua zi - miercuri - pentru a explora „cum sunt pregătiți SUA, alături de... partenerii noștri, să își asume angajamente pe termen lung pentru a ajuta Ucraina să se apăre acum și pentru a descuraja agresiunile viitoare”.

Update 16:18 Președintele Ucrainei spune că ar fi „absurd” dacă Ucrainei nu i se oferă aderarea la NATO la summitul alianței.

Volodimir Zelenski spune că Ucraina „merită respect”, adăugând că se pare că „nu există nicio pregătire” să invite Ucraina la NATO sau să o facă membră a alianței.

Președintele ucrainean a scris pe Twitter: „Este fără precedent și absurd când nu este stabilit un interval de timp nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. În timp ce, în același timp, se adaugă cuvinte vagi despre „condiții” chiar și pentru invitarea Ucrainei”.

Update 15:03  Franța a început să livreze Ucrainei un număr semnificativ de rachete de croazieră SCALP,  transmite presa internațională.

Confirmarea vine de la președintele francez Emmanuel Macron, care a spus, la summit-ul de la Vilnius, că țara sa trimite în Ucraina rachete cu rază lungă.

SCALP este denumirea franceză pentru racheta "Storm Shadow", dezvoltată în comun de Franța și Marea Britanie.

Marea Britanie a trimis deja astfel de arme în Ucraina în luna mai.

Rachetele au o rază de acțiune de 250 km (155 mile) - cea mai lungă dintre toate armele occidentale furnizate Ucrainei până în prezent.

Update 14:30 Un comandant rus de rang înalt, general-locotenentul Oleg Țokov, a fost ucis marți în apropiere de orașul Berdiansk, aflat sub ocupație rusă.

Informația provine din surse ucrainene.

"S-a raportat că astăzi, în zona Berdiansk, general-locotenentul rus Oleg Iurievici Țokov a fost ucis", a declarat Petro Andriușcenko, un consilier al primarului ucrainean din Mariupol, actualmente în exil, Vadim Boicenko.

Moartea ofițerului de rang înalt a fost menționată, de asemenea, de Iuri Mîsiaghin, membru al parlamentului ucrainean.

Acesta a afirmat că generalul a fost ucis de o rachetă britanică.

"În sud, în zona orașului sub ocupație Berdiansk, general-locotenentul rus Oleg Iurievici Țokov a fost ucis. Racheta britanică 'Storm Shadow' a venit să îl viziteze cu precizie", a afirmat parlamentarul.

În luna mai, Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră "Storm Shadows" cu rază lungă de acțiune, cu capacități de evitare a radarului, care au fost dezvoltate de Marea Britanie și Franța, amintește CNN.

Update 13:30 Germania s-a angajat să ofere Ucrainei un pachet de asistență militară în valoare de 700 de milioane de euro.

Ministerul german al Apărării a făcut, marți, un anunț în acest sens. 

Conform instituției citate, printre echipamentele livrate Kievului se numără două sisteme lansatoare de rachete "PATRIOT", 40 de vehicule de luptă Marder pentru infanterie, 25 de tancuri Leopard și alte mijloace de luptă, inclusiv muniție de artilerie.

Update 12:30 Președintele SUA, Joe Biden, s-a declarat, marți, nerăbdător să vadă Suedia în NATO, după ce au fost înlăturate ultimele obstacole politice în calea aderării acestei țări nordice la organizația militară.

"Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim foarte curând într-un format de 32 de membri, prin alăturarea Suediei. Sunt încrezător că vom reuși să facem acest lucru", a spus Biden la Vilnius, unde s-a întâlnit cu omologul lituanian Gitanas Nauseda

Președintele american a reiterat angajamentul față de Articolul 5 din Tratatul NATO, care spune că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor membrilor.

"Noi luăm Articolul 5 în sensul propriu: suntem uniți, cu toții, împotriva oricui încalcă teritoriul NATO. Vom apăra fiecare centimetru din el", a subliniat el.

Biden a mai spus că, la Vilnius, liderii statelor membre vor discuta despre consolidarea flancul estic al NATO și despre modernizarea capacităților de apărare și descurajare ale organizației.

În cadrul summit-ului urmează să fie aprobate noile planuri detaliate de apărare care prevăd sarcini și responsabilități regionale concrete în cazul unui atac, inclusiv sau mai ales din partea Rusiei.

Update 12:00 Diviziunile dintre cei 31 de membri ai NATO împiedică formularea unei invitații directe de aderare la NATO adresată Ucrainei, în contextul în care Moscova avertizează că un astfel de pas i-ar amenința securitatea națională, relatează presa internațională.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, marți, că aliații vor transmite un mesaj despre "nevoia de a aduce Ucraina" mai aproape de organizație, dar a fost ferm în afirmația sa că, mai înainte de a deveni membru, această țară trebuie să câștige războiul cu Rusia.

"Altfel, nu avem ce discuta despre aderare", a arătat el.

Potrivit lui Stoltenberg, Kievul va primi mai mult ajutor militar și o relaxare a condițiilor formale de aderare prin renunțarea la așa-numitul MAP - Membership Action Plan - precum și structură dedicată mai amplă de cooperare, sub Consiliului NATO-Ucraina.

Update 11:00 Rusia a bombardat în cursul nopții facilități de stocare a cerealelor în orașul-port Odesa din sudul Ucrainei, declară oficiali militari ucraineni citați de CNN.

Atacul rusesc s-a desfășurat cu drone iraniene Shahed.

Oficialii ucraineni spun că aproape toate dronele au fost doborâte, însă două au reușit să evite apărarea antiaeriană și au lovit clădiri administrative din port.

Resturile rezultate în urma interceptări dronelor de către apărarea antiaeriană au provocat incendii în două terminale, dinrre care unul unde sunt depozitate cereale.

Pagubele provocate de incendii au fost minime, spun surselșe ucrainene.

Odesa este cel mai mare port din Ucraina și punctul de plecare pentru transporturile de cereale prin Marea Neagră către piețele mondiale.

Trecerea navelor care transportă cereale ucrainene prin coridoare maritime speciale a fost reglementată, anul trecut, printr-un acord între Rusia și Ucraina, mediat de Turcia și ONU.

Reînnoit de mai multe ori din iulie 2022, acordul urmează să expire săptămâna viitoare, iar oficialii ruși și-au exprimat reticența față de prelungirea acestuia.

Update 10:32 Ratificarea aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică de către Ungaria a devenit în prezent doar o "problemă tehnică".

Anunțul a fost făcut, marți, de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, înainte de a ajunge la summit-ul de la Vilnius.

Budapesta a anunțat, recent, că își va acorda cu Ankara poziția în privința aderării Suediei.

Însă Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, că Turcia renunță la opoziția față de intrarea statului nordic în Alianță.

"Acest summit este istoric înainte de a începe, pentru că Suedia va deveni membru cu drepturi depline al Alianței. Cu Finlanda și Suedia în NATO, apărarea zonei baltice va fi mult mai ușoară.

Decizia istorică face ca summit-ul să fie, la rândul său, istoric", a spus, marți, Stoltenberg, înainte de începerea lucrărilor reuniunii de la Vilnius.

Update 09:30 Președintele american Joe Biden susține vânzarea de avioane americane de luptă F-16 către Turcia fără "rezerve sau condiții".

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, transmite CNN.

Președintele Biden a fost "clar și fără echivoc" în sprijinul său pentru această decizie "și intenționează să avanseze cu acest transfer, în consultare cu Congresul", a precizat Sullivan.

El a arătat că președinția americană a luat legătura cu senatorul democrat Bob Menendez, care prezidează Comisia pentru relații externe a Senatului și care a cerut blocarea vânzărilor de aparate F-16 către Turcia, din cauza temerilor că această țară ar putea folosi avioanele pentru a intimida Grecia.

Anunțul făcut luni de Jens Stoltenberg, conform căruia Turcia a fost de acord să susțină aderarea Suediei la alianța militară, reprezintă o victorie majoră pentru Biden, comentează CNN.

Președintele american și-a exprimat în mod constant încrederea că țara nordică va adera la alianță la summitul de la Vilnius, în ciuda opoziției exprimate până recent de Ankara.

Update 08:40 Ucraina va face parte din NATO, a declarat Zelenski în discursul său nocturn, cu câteva ore înainte de începerea summitului de la Vilnius al Alianței Nord-Atlantice.

"Încă lucrăm la formulare, adică la cuvintele specifice ale unei astfel de confirmări, dar înțelegem deja faptul că Ucraina va face parte din alianță. Și lucrăm pentru a face algoritmul de obținere a calității de membru cât mai clar și mai rapid posibil", a spus președintele ucrainean.

El a estimat că summitul de la Vilnius trebuie să confirme că Ucraina este deja "de facto" membră a NATO, în virtutea armelor pe care le folosește și a valorilor comune împărtășite cu membrii organizației.

"Chiar dacă sunt exprimate poziții diferite, este totuși clar că Ucraina merită să fie în alianță. Nu acum, pentru că are loc un război, dar avem nevoie de un semnal clar. Și avem nevoie de acest semnal chiar acum", a concluzionat președintele ucrainean.

Update 08:00 Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de marți, ziua în care începe summit-ul NATO de la Vilnius.

La summit vor fi adoptate noile planuri de apărare ale organizației militare, în contextul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina de peste 500 de zile.

"Inamicul a atacat Kievul din aer pentru a doua oară în această lună, a declarat pe Telegram Serghei Popko, șef al administrației militare din Kiev.

Potrivit acestuia, sistemele de apărare aeriană au doborât toate dronele iraniene Shahed lansate de Rusia, înainte ca acestea să ajungă la ținte.

Nu au fost disponibile imediat informații despre eventuale victime sau pagube materiale.

Sirenele de raid aerian au sunat timp de o oră la Kiev și mai mult timp în alte părți din estul Ucrainei, relatează presa internațională.

Update 00:01 Statele membre NATO vor intensifica acțiunile colective de apărare şi descurajare militară, cu ocazia summitului din Lituania, şi vor reafirma sprijinul necondiționat pentru Ucraina, deși probabil nu vor stabili un termen clar pentru admiterea țării în Alianța Nord-Atlantică.

"În cursul summitului NATO, vom intensifica descurajarea militară şi apărarea, inclusiv prin investiții suplimentare. Vom intensifica susținerea pentru Ucraina şi vom aduce Ucraina mai aproape de NATO. Vom colabora mai strâns cu partenerii pentru a susține ordinea internațională bazată pe reguli", a declarat luni secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Noile planuri de apărare NATO, susținute cu 300.000 de militari

"Vom face noi pași majori pentru intensificarea descurajării militare şi a apărării, inclusiv prin trei planuri regionale, susținute cu 300.000 de militari aflați în stare de disponibilitate ridicată și prin capabilități majore în toate domeniile. Acest lucru transmite un mesaj clar că vom apăra fiecare centimetru pătrat al Lituaniei şi fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat", a precizat Stoltenberg. Anterior, Stoltenberg a explicat că vor fi elaborate planuri detaliate de apărare pentru zona de nord a NATO - la Oceanul Atlantic şi în zona Arctică europeană -, în Europa Centrală - în zona Mării Baltice - şi pe flancul sud-estic - în zona Mării Mediterane şi a Mării Negre.

Jens Stoltenberg a anunțat că liderii statelor aliate vor fixa un angajament "mai ambițios" în materie de cheltuieli pentru apărare, cu investiții de "cel puțin 2% din PIB anual".

În plus, Alianța Nord-Atlantică va intensifica parteneriatele de securitate cu țări din zona Asia-Pacific. "Ni se vor alătura la summit liderii Australiei, Noii Zeelande, Japoniei şi Coreei de Sud, întrucât securitatea noastră nu este regională, este globală. Colaborăm mai apropiat în probleme precum securitatea cibernetică, securitatea maritimă şi noile tehnologii", a declarat Stoltenberg săptămâna trecută.

Statele aliate urmează să aprobe un nou set de măsuri de asistență multianuală pentru Ucraina. Cu ocazia summitului de la Vilnius, va avea loc prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, cu participarea președintelui Volodimir Zelenski.

Reuniunea de la Vilnius va fi marcată de disensiunile referitoare la decizia Statelor Unite de a furniza muniție cu fragmentare Ucrainei. Germania şi Marea Britanie au părut să se distanțeze de inițiativa Administraţiei Biden.

Presa germană: SUA și Germania vor bloca discuțiile privind un termen clar de aderare pentru Ucraina

De asemenea, vor fi divergențe referitoare la fixarea unui termen concret pentru admiterea Ucrainei în NATO. Administrația Volodimir Zelenski cere insistent un termen clar pentru integrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică, dar ideea întâmpină opoziția mai multor state. Conform unor surse citate de site-ul Tagesspiegel.de, Germania şi Statele Unite vor bloca discuțiile privind fixarea unui termen clar de admitere a Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică. "Nu este momentul potrivit pentru invitarea Ucrainei să devină membră a NATO, pentru pași concreți în sensul apartenenței țării la NATO. Din acest punct de vedere, nu există niciun consens la nivelul aliaților", a declarat luni după-amiază un oficial de la Berlin.

"Nu cred că există unanimitate în NATO asupra oportunității aducerii sau nu a Ucrainei în NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război. Spre exemplu, dacă ați ști acest lucru, de fapt îl cunoașteți, noi avem angajamentul de a apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO. Este un angajament asumat, indiferent de situație. Iar dacă războiul continuă, atunci am fi cu toții în război cu Rusia. Cred că trebuie să stabilim un parcurs rațional pentru ca Ucraina să se califice să devină membră a NATO", a declarat președintele SUA, Joe Biden, într-un interviu acordat postului de televiziune CNN.

Eventuala admitere a Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică ar genera efecte "negative" pentru securitatea Europei, iar Rusia va avea o reacție "fermă", a avertizat luni Administrația de la Moscova.

În acest context, liderii statelor NATO vor trebui să găsească soluții concrete, astfel încât să mențină sprijinul politic, militar, economic şi umanitar pentru Kiev, dar să evite intrarea Alianței Nord-Atlantice într-un conflict militar direct cu Rusia. Una dintre teme se va referi la eventuala oferire de garanții de securitate Ucrainei după încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă.

Un alt subiect vizează accelerarea eforturilor pentru admiterea Suediei în NATO, în contextul în care Turcia și Ungaria nu au ratificat încă tratatul de integrare.

Război în Ucraina, 10 iulie Vladimir Putin s-a întâlnit, în secret, cu Evgheni Prigojin

Război în Ucraina, 9 iulie Explozie puternică în Melitopol, orașul ocupat de ruși

Război în Ucraina, 8 iulie Kremlinul reacţionează la întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia

Război în Ucraina, 7 iulie | "Lipsa unității NATO față de aderarea Ucrainei și Suediei slăbește alianța", spune Volodimir Zelenski

Război în Ucraina, 6 iulie | Bilanțul bombardamentelor ruse din Liov a ajuns la cinci morți și zeci de răniți

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole