Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 323. Mișcare neobișnuită a Rusiei în Marea Neagră: nave de război, trimise în raza rachetelor ucrainene

Război în Ucraina, ziua 323. Mișcare neobișnuită a Rusiei în Marea Neagră: nave de război, trimise în raza rachetelor ucrainene

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 19:30 12 Ian 2023 Modificat la 23:48 12 Ian 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Rusia trimite nave de război spre Sevastopol
  • Zelenski anunță că apărătorii ucraineni din Soledar și Bahmut vor fi aprovizionați în mod prioritar cu armament
  • Parlamentarii cancelarului german Olaf Scholz optează pentru negocieri cu Rusia
  • Propaganda rusă publică un clip în care Vladimir Putin șterge pe jos cu vicepremierul guvernului de la Moscova
  • Grupul Wagner anunță că a găsit cadavrul lui Chris Parry, unul dintre voluntarii britanici dispăruți în drum spre Soledar
  • Peste 100 de soldați ruși au fost uciși în apropiere de Soledar, susține Ucraina
  • Ucraina neagă că forțele ruse au capturat Soledar 
  • Mercenarii ruși afirmă că Soledar a fost „eliberat”, iar aproximativ 500 de ucraineni au fost uciși
  • Conflictul mocnit între mercenarii Wagner şi armata rusă iese la suprafaţă în Soledar
  • Acordul privind zona de siguranță la centrala nucleară Zaporojie, tot mai dificil, anunță AIEA
  • Polonia va trimite Ucrainei tancuri germane Leopard

Update 21:00 Castorii ar putea contribui la apărarea Ucrainei în fața atacurilor rusești. Spre deosebire de alți ani, ucrainenii nu le-au mai dărâmat barajele și astfel numeroase zone au fost inundate ceea ce reprezintă o piedică naturală în calea rușilor.

În jurul graniței dintre Ucraina și Belarus, există kilometri întregi cu noroi gros și câmpuri înecate de apă. Asta în urma unei ierni mai blânde decât în mod obișnuit care, potrivit specialiștilor, a creat condiții ideale pentru ucraineni pentru a-și apăra țara.

Oficialii ucraineni au avertizat că ar putea avea loc o nouă ofensivă a rușilor de pe teritoriul vecinului Belarus, care să se îndrepte spre teritoriul nordic al Ucrainei.

O unitate din Volyn, care apără zona, se antrenează pentru un eventual atac al rușilor.

”Pe propriul teritoriu, totul te va ajuta să îl aperi, peisajul, o mulțime de râuri, care au ieșit din matcă anul acesta", a declarat Viktor Rokun, unul dintre comandanții bunității militare.

Purtătorul de cuvânt al unității, Serhiy Khominskyi, a dezvăluit faptul că ucrainenii au un aliat neașteptat: populația locală de castori.

”Când își construiesc barajele, în mod normal, oamenii le distrug, dar nu au făcut-o anul acesta din cauza războiului, așa că acum este apă peste tot", a spus el.

Analistul Konrad Muzyka susține că, deși o acumulare de trupe rusești ar fi fost observată în Belarus, un atac în nord-vestul Ucrainei dinspre Belarus s-ar confrunta cu dificultăți enorme.

”Este un loc oribil pentru a desfășura o operațiune ofensivă. Sunt multe cursuri de apă acolo, foarte puține drumuri", a precizat specialistul.

Update 19:30 Analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor relatează o mișcare neobișnuită a Marinei militare ruse în Marea Neagră.

"Cel puțin 3 submarine și o navă mare pentru desant litoral au plecat din portul Novorossiisk și se îndreaptă spre portul Sevastopol", scrie Tudor pe blogul său, citând site-ul de specialitate navalnews.com

Conform navalnews.com, "acest lucru este foarte neobișnuit și poate indica operațiuni în desfășurare".

Navele Flotei Ruse la Marea Neagra s-au refugiat în Novorosiisk după scufundarea navei-amiral, crucișătorul Moskva, de către ucraineni.

"La Sevastopol (în Crimeea, n.r.) există încă riscul ca navele ruse să fie lovite de rachetele ucrainene. Riscul acesta asumat arată că rușii plănuiesc ceva (...) În plus, din ordinul ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, generali din conducerea armatei ruse au sosit în Belarus, în zona frontierei cu Ucraina, pentru a inspecta 'capacitatea de luptă' a dispozitivului constituit din trupe ruse și belaruse", a arătat Radu Tudor la Antena 3 CNN.

El a enumerat și alte argumente care indică o operațiune de anvergură a Moscovei în perioada următoare, posibil o reeditare a invaziei din 24 februarie, pe mai multe direcții, vizând inclusiv Kievul: schimbarea comandantului trupelor ruse în Ucraina și livrările fără precedent de armament greu pentru Ucraina, anunțate recent de aliați.

Update 18:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi, după o reuniune cu oficiali din cadrul Statului Major, că va trata cu prioritate aprovizionarea cu armament a trupelor ucrainene care luptă cu armata rusă în Bahmut şi Soledar.

"Am avut o reuniune cu Statul Major. Am discutat despre situația din toate zonele de pe linia frontului. O atenție specială a fost acordată luptelor din Bahmut şi Soledar. Vreau să subliniez că unitățile care apără aceste orașe vor primi muniție şi tot ce este necesar în mod rapid şi permanent", a spus Volodimir Zelenski.

"Am discutat şi despre consolidarea forțelor armate ucrainene prin furnizarea de echipamente şi armament de la state partenere", a subliniat Zelenski.

În luptele intense de la Bahmut şi Soledar au fost raportate numeroase victime de ambele părți.

Rusia a înregistrat pierderi majore în rândul militarilor şi combatanților din grupul paramilitar Wagner. La rândul său, armata ucraineană a înregistrat "pierderi semnificative", conform consilierului prezidențial Mihailo Podoliak.

Aproximativ 500 de civili sunt blocați în zona frontului în Soledar, potrivit unui oficial regional ucrainean.

Update 16:30 Parlamentari ai Partidul Social-Democrat din Germania pledează în favoarea negocierilor menite să "convingă" Rusia să se retragă din Ucraina și consideră că discuțiile dintre cancelarul Olaf Scholz și președintele rus Vladimir Putin rămân necesare.

Grupul Partidului Social-Democrat (SPD) din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german, propune, într-un document care urmează să fie aprobat, menținerea opțiunilor inițiativelor diplomatice pentru oprirea războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Informația este publicată pe surse de presa germană.

"Chiar dacă nu există deloc motive de încredere în actuala conducere politică a Rusiei, discuțiile diplomatice trebuie să rămână posibile. Căci știm că războaiele de obicei nu se opresc pe câmpul de luptă. Trebuie să continuăm toate eforturile pentru a convinge Rusia să își retragă trupele și să cerem o voință sinceră, în sensul unui acord de pace corect cu Rusia", se arată în proiectul de document elaborat de grupul SPD.

Acesta urmează să fie supus aprobării în cadrul unei reuniuni a partidului.

Politicienii social-democrați consideră că, în cadrul acestei abordări, discuțiile cancelarului Olaf Scholz cu președintele rus, Vladimir Putin, rămân necesare.

Update 14:30 O înregistrare video publicată de agenția de știri RIA Novosti arată cum președintele rus Vladimir Putin îl umilește în fața celorlalți membri ai guvernului pe vicepremierul Denis Manturov, care deține și portofoliile Comerțului și Industriei.

În condițiile în care funcționează propaganda rusă, o astfel de înregistrare nu putea deveni publică decât cu acordul sau la cererea Kremlinului, notează presa internațională.

Manturov, însărcinat să se ocupe de industria de apărare a Rusiei, este răspunzător de contracte în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari (în echivalent ruble) cu compania aeriană de stat Aeroflot.

În videoconferința cu Putin, el a făcut greșeala să-i spună președintelui rus că "în ceea ce privește avioanele, totul este pregătit", inclusiv programele de testare, certificare și înlocuire a importurilor.

Putin i-a replicat că minte.

"Denis Valentinovici, ai totul pregătit, dar fără contracte. Haide să încheiem discuția chiar acum. De ce să ne batem joc unul de altul? Știu că nu există contracte cu întreprinderile, mi-au spus chiar directorii. De ce faci pe prostul? Când vor fi încheiate contractele? Asta te întreb. Directorii întreprinderilor îmi spun că nu există contracte și tu îmi spui că totul este gata", a afirmat liderul rus, pe un tot amenințător de calm.

Pe înregistrare, Manturov poate fi văzut cum lasă privirea în pământ, în timp ce Putin continuă să-i aducă reproșuri.

"Când se va rezolva asta? De ce vă faceți de cap? (...) Denis Valentinovici, în rest sunteți în regulă, dar nu există acele  contracte", acuză președintele rus, în vreme ce restul participanților la întâlnirea virtuală păstrează tăcerea.

Putin i-a spus apoi lui vicepremierului că are la dispoziție o lună "pentru a-și termina treaba".

Update 12:30 Mercenarii Wagner anunță că au găsit cadavrul unuia dintre voluntarii britanici dispăruți în drum spre Soledar.

Andrew Bagshaw, de 48 de ani, și Chris Parry, de 28 de ani, au fost văzuți ultima dată vineri, în timp ce se îndreptau spre mica localitate minieră din apropiere de Bahmut, unde au avut loc lupte intense în ultimele zile între forțele ruse și ucrainene.

Membrii grupului de mercenari nu au comunicat numele britanicului al cărui cadavru susțin că l-au găsit dar au postat, în schimb, imagini cu ceea ce susțin că reprezintă documentele ce ar aparține persoanei găsite.

Numele care apare pe documente este al lui Chris Parry.

BBC menționează că nu a putut verifica informația comunicată de Wagner.

Ministerul britanic de Externe a comunicat că este la curent cu informațiile transmise de mercenarii pro-Kremlin și că este în legătură cu autoritățile ucrainene. 

Update 09:30. Zona, din estul țării, a fost atacată puternic în ultimele zile, Rusia susținând că a preluat controlul seara trecută. 

Cu toate acestea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, neagă acest lucru, spunând că este încă sub control ucrainean. 

Într-o actualizare pe aplicația Telegram, forțele de operațiuni speciale ale țării au declarat că personalul militar rus a fost ucis datorită muncii coordonate a soldaților ucraineni, scrie SkyNews.

”Ca urmare a acestor lovituri, a fost confirmată uciderea a peste 100 de ocupanți”.

Update 08:30. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, neagă că Rusia ar fi ocupat anumite părți ale orașului Soledar și susține că luptele sunt în desfășurare. 

”Statul terorist și propagandiștii săi încearcă să pretindă că o parte din orașul nostru, Soledar... este un fel de realizare a Rusiei”, a spus el în discursul său de miercuri seara. 

Ei prezintă acest lucru societății lor în așa fel încât să susțină mobilizarea și să dea speranță celor care susțin agresiunea. 

Dar lupta continuă. Donețk rezistă”, a spus Zelenski. 

Marți, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că forțele sale au controlat Soledar, dar a spus că luptele continuă în centrul orașului. Miercuri, el nu a făcut nicio mențiune despre continuarea confruntărilor.

„Vreau să confirm eliberarea și curățarea completă a teritoriului Soledar de unitățile armatei ucrainene ... Unitățile ucrainene care nu au vrut să se predea au fost distruse”, a spus el într-o declarație.

Forțele Wagner „au ucis aproximativ 500 de persoane. Întregul oraș este presărat cu cadavrele soldaților ucraineni”.

Război în Ucraina, 11 ianuarie | Acordul privind zona de siguranță la centrala nucleară Zaporojie, tot mai dificil, anunță AIEA

Război în Ucraina, 10 ianuarie | Ministrul german de Externe a făcut o vizită-surpriză în Ucraina

Război în Ucraina, 9 ianuarie | NATO și Uniunea Europeană își întăresc cooperarea militară pe fondul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 8 ianuarie | Ucraina acuză Rusia că a lansat nouă atacuri cu rachete în timpul ”încetării focului”

Război în Ucraina, 7 ianuarie | Ucraina susține că Rusia se pregătește să mobilizeze alți 500.000 de recruți

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole