Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Dronele ucrainene au scufundat două ambarcațiuni rusești în Crimeea
- Armata rusă încearcă să încercuiască Avdiivka și să ocupe o uzină strategică
- Kremlinul spune că Rusia nu are nicio obligație să spună unde este ținut un jurnalist ucrainean condamnat
- UE are un "Plan B” dacă Ungaria se opune ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
- ISW: Armata rusă are probleme în a redistribui trupe pentru defensiva din Herson
- Ucraina a lovit două ambarcațiuni rusești în Crimeea
- Vladimir Putin, vizită în inima frontului din Ucraina
- Ucraina a doborât cinci drone și o rachetă
- Rusia trimite soldaţii ucraineni luaţi prizonieri să lupte pe frontul din Ucraina împotriva propriei armate
- Zelenski îl felicită pe Bogdan Aurescu pentru postul de judecător la CIJ | "ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei”
- Rusia nu crede că promisiunile UE de a primi Ucraina în rândurile sale sunt reale
- Orașul Avdiivka, atacat din trei direcții de ruși
- Parlamentul din Ucraina a aprobat bugetul pe 2024. Peste jumătate este alocat apărării
- Ungaria consideră că UE nu ar trebui să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina
Update 22:20 Dronele ucrainene au atacat și au scufundat două bărci de debarcare rusești în Crimeea, a anunțat vineri agenția de informații militare a Ucrainei, potrivit Reuters.
Serviciile de informații militare susțin că cele două nave au fost lovite în timpul nopții. Atacul a avut loc în Golful Vuzka, în partea de vest a peninsulei.
Ucrainenii spun că este vorba despre o navă de debarcare din clasa Akula și alta din clasa Serna. „Rezultatele serviciilor de informații desfășurate la 10 noiembrie 2023 în apropiere de Golful Vuzka, în Crimeea ocupată temporar, arată că, în urma unui atac cu drone navale, două nave de debarcare rusești de mici dimensiuni au fost distruse.
Ca urmare a atacului, ambele nave s-au dus la fund, Akula imediat, iar Serna după încercări de a o salva", se arată în raportul ucrainenilor.
Armata ucraineană a mai transmis că navele erau dotate cu echipaj și erau încărcate cu vehicule blindate. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente, potrivit Mediafax.
Update 22:00 Kievul şi Moscova au anunţat, vineri, un acord pentru repatrierea unui orfan ucrainean în vârstă de 17 ani, transferat în Rusia din oraşul ucrainean Mariupol, după ce acesta a fost ocupat de armata rusă în urma unui asediu sângeros, potrivit AFP.
Anunţul vine ca răspuns la cererea de ajutor pe care acest adolescent i-a adresat-o preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
"Vă rog să mă ajuţi să mă întorc acasă", a spus el, într-un scurt video postat de avocata sa ucraineană pe reţelele de socializare.
"Bogdan Iermohin va fi în curând în Ucraina", a anunţat vineri comisarul parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, pe Telegram, confirmând un "acord" privind repatrierea sa.
Comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, a declarat pe Telegram că cele două ţări au convenit ca tânărul să se reunească cu verişoara sa, tutorele său legal în Ucraina, "într-o ţară terţă", la împlinirea vârstei de 18 ani, pe 19 noiembrie, potrivit Agerpres.
Update 20:00 Armata rusă, care desfăşoară de o lună o ofensivă asupra oraşului Avdiivka din estul Ucrainei, încă încearcă să încercuiască această localitate şi să ocupe o uzină strategică, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de France Presse.
"Nu doar că se luptă pentru uzină, dar nu renunţă nici la încercuirea Avdiivka", a spus Oleksandr Ştupun, purtătorul de cuvânt menţionat. "Cocseria este importantă" pentru soldaţii ruşi, a adăugat acesta, precizând că cel puţin deocamdată această uzină se află sub controlul armatei ucrainene.
Kievul anunţase marţi că aşteaptă un al treilea asalt rusesc asupra acelui oraş, după alte două operaţiuni de acest fel în ultima lună. Potrivit armatei ucrainene, trupele ruse suferă pierderi grele, dar nu renunţă la ofensivă.
Trupele ucrainene sunt bine aşezate acolo în fortificaţii solide amenajate în ultimii nouă ani, de când a avut loc în 2014 primul conflict armat cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Armata ucraineană a fost nevoită acum să cedeze ceva teren în faţa ofensivei ruse, dar linia sa defensivă de la Avdiivka pare să reziste până în acest moment.
Un alt punct fierbinte al frontului ucrainean este în provincia sudică Herson, unde trupele ucrainene au reuşit să creeze un cap de pod peste Nipru, în partea provinciei de dincolo de acest fluviu ocupată de trupele ruse.
Ministerul rus al Apărării a comunicat vineri, potrivit Reuters, că trupele sale au zădărnicit în ziua precedentă o tentativă ucraineană de a crea un cap de pod peste Nipru şi pe insulele din apropiere. Nu este clar dacă se referă la capul de pod deja ocupat de trupele ucrainene sau la un altul. Acelaşi anunţ de la Moscova susţine că de partea ucraineană au existat pierderi grele în acest atac eşuat şi că 11 soldaţi ucraineni au fost luaţi prizonieri.
Comandantul-şef armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a afirmat într-un articol de opinie şi un interviu publicate săptămâna trecută de The Economist că războiul cu Rusia a ajuns în stadiul unui "război de tranşee", un conflict de uzură în care ambele tabere consumă mari resurse fără ca vreuna să poată obţine înaintări majore, după ce contraofensiva lansată de armata ucraineană în iunie nu a dat rezultatele aşteptate.
Prin urmare, a concluzionat Zalujnîi în analiza sa, ce admite pentru prima dată erorile de calcul în strategia militară a Kievului, Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze, potrivit Agerpres.
Update 18:00 Rusia nu are nicio obligaţie să spună unde este deţinut un jurnalist şi soldat voluntar ucrainean condamnat pentru că a încercat să ucidă doi civili, a anunţat vineri Kremlinul, citat de Reuters.
Grupul pentru drepturile omului Amnesty International şi asociaţia internaţională de scriitori PEN International au cerut Rusiei să furnizeze informaţii în legătură cu Maksim Butkevici, a cărui familie şi avocaţi spun că nu au putut stabili unde se află începând din august.
Butkevici este un jurnalist şi activist pentru drepturile omului care a condus o organizaţie de caritate pentru refugiaţi şi s-a oferit voluntar să se alăture ca soldat după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut, ceea ce Moscova numeşte "operaţiune militară specială".
"Serviciul Federal al Penitenciarelor nu are obligaţia de a dezvălui, ca răspuns la astfel de solicitări, locul de detenţie al unei persoane condamnate la o lungă pedeapsă" de închisoare, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, întrebat despre caz.
"El a fost condamnat pentru o anumită infracţiune, există o hotărâre judecătorească corespunzătoare, îşi ispăşeşte pedeapsa. Asta e tot ce este de spus", a adăugat Peskov.
Butkevici a fost arestat anul trecut, când unitatea sa a fost capturată pe linia frontului şi a fost supus la ceea ce Amnesty a numit un proces fals, fără acces la avocatul său.
El a fost condamnat în martie la 13 ani de închisoare. La acea vreme, anchetatorii ruşi au difuzat un video în care el mărturiseşte unui interogator mascat că a tras în mod deliberat dintr-un lansator de grenade propulsate de rachete asupra unei clădiri rezidenţiale, cu intenţia de a ucide civili.
Potrivit Amnesty, mărturisirea a fost făcută sub constrângere, notând de exemplu că Butkevici se referă la regiunea Lugansk a Ucrainei controlată de ruşi ca Republica Populară Lugansk, termenul folosit de Moscova.
"Nu acesta este numele locaţiei pe care Maksim Butkevici l-ar fi folosit în mod liber", afirmă Amnesty.
Alţi doi bărbaţi ucraineni, Viktor Pohozei şi Vladislav Şel, au fost arătaţi făcând mărturisiri similare în video şi condamnaţi la 8,5 şi respectiv 18,5 ani în ceea ce Amnesty a descris de asemenea drept procese false.
Rusia spune că sistemul ei judiciar este liber de interferenţe politice şi anul trecut a revocat înregistrarea Amnesty pentru a opera pe teritoriul său din cauza a ceea ce a spus că sunt încălcări ale legii.
Amnesty a declarat la momentul respectiv că măsura a forţat-o să-şi închidă biroul din Moscova şi consideră că este pedepsită pentru apărarea drepturilor omului, potrivit Agerpres.
Update 16:40 Statele Uniunii Europene au o soluţie pentru a ocoli un eventual veto al Ungariei faţă de ajutorul financiar european de 50 de miliarde de euro cerut de Comisia Europeană pentru a fi oferit Ucrainei, au declarat vineri surse europene agenţiei de presă Reuters.
Premierul ungar Viktor Orban se opune acestui ajutor pentru Ucraina în contextul în care Comisia Europeană a blocat accesul Ungariei la fondurile de coeziune şi la cele din planul european de relansare post-pandemie în urma disputelor cu Budapesta privind statul de drept.
Budapesta a obiectat şi anul trecut faţă de ajutorul macrofinanciar de 18 miliarde de euro oferit de blocul comunitar Ucrainei pentru anul în curs, dar în final a renunţat la veto după un acord cu Bruxellesul pentru deblocarea parţială a fondurilor europene ce revin Ungariei - acord care nu a fost aplicat, Comisia Europeană punând ulterior Ungariei noi condiţii - şi după ce la Bruxelles a fost lansată ideea unei soluţii de ocolire a veto-ului ungar.
O astfel de soluţie este avută în vedere şi acum. Astfel, dacă Budapesta opune veto faţă de noul ajutor financiar pentru Ucraina, atunci Bruxellesul va cere celorlalte 26 de state membre ale UE să pună fiecare la dispoziţie propriul pachet de ajutor financiar, iar toate acestea însumate să formeze pachetul cerut iniţial de Comisia Europeană, 50 de miliarde de euro pentru următorii patru ani, afirmă doi oficiali europeni care s-au exprimat cu condiţia anonimatului.
"Ungaria riscă să-şi forţeze prea mult norocul. Am prefera să-i avem alături de noi, dar vine un moment când oamenii se satură ca Budapesta să ţină pe toată lumea ostatică. Soluţia ocolitoare este obositoare, dar va trebui să o folosim dacă este nevoie", spune unul dintre respectivii oficiali.
"Chestiunea banilor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul. Kievul va obţine ajutorul UE. Dacă Ungaria devine un obstacol în unanimitatea necesară pentru a-l acorda prin bugetul UE, statele membre vor găsi o altă cale, cum ar fi un acord interguvernamental sau garanţii naţionale", confirmă celălalt oficial citat.
Parlamentul ucrainean a adoptat joi bugetul de stat pentru anul viitor, în care mai mult de jumătate din cheltuieli sunt destinate armatei, în timp ce nu se întrevede vreun sfârşit în războiul declanşat de Rusia în urmă cu 20 de luni.
Kievul mizează pe ajutorul occidental pentru a acoperi deficitul uriaş de circa 43,58 de miliarde de dolari din bugetul pentru anul viitor. Ministrul ucrainean de finanţe, Serhii Marcenko, a avertizat că Ucraina riscă un colaps economic anul viitor dacă aliaţii săi nu-i acoperă deficitul bugetar, potrivit Agerpres.
Update 14:55. ISW: Armata rusă are probleme în a redistribui trupe pentru defensiva din Herson
Comandamentul militar rus va avea probleme în a redistribui întăriri eficiente pentru a răspunde la operațiunile ucrainene în desfășurare în estul regiunii Herson, întrucât desfășoară operațiuni defensive în altă zone ale frontului, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul lor raport.
Bloggerii militari ruși au susținut pe 9 noiembrie că forțele ucrainene au stabilit controlul asupra noilor poziții în satul Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Nipru) și au desfășurat atacuri împotriva pozițiilor rusești la sud și sud-vest de așezare.
Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat și lângă Poyma (12 km est de orașul Herson și 4 km de râul Nipru), Pishchanivka (13 km est de orașul Herson și 3 km de râul Nipriu) și Pidstepne (17 km est de orașul Herson și 4 km de râul Nipru) și încearcă să stabilească poziții între Pidstepne și Kozachi Laheri (23 km nord-est de Herson și doar doi kilometri de râul Nipriu).
Observatorul militar ucrainean Konstyantyn Mashovets a relatat că forțele ucrainene au stabilit un control continuu al pozițiilor de la podul feroviar Antonivsky la nord de Poyma până la podul rutier Antonivsky la nord de Oleshky (7 km sud de Herson și 4 km de râul Nipru) începând cu 9 noiembrie și au tăiați drumul Oleshky-Nova Kakhovka (53 km nord-est de Herson) în cel puțin două zone.
ISW consideră că armata rusă se va confrunta probabil cu „provocări semnificative în redistribuirea unităților din alte sectoare ale frontului” în cazul în care actualele formațiuni rusești se dovedesc insuficiente pentru a răspunde operațiunilor ucrainene pe malul estic al râului Nipru.
Update 11:55. Ucraina a lovit două ambarcațiuni rusești în Crimeea
Un atac ucrainean asupra Crimeei a lovit, vineri dimineață, două ambarcațiuni de mare viteză, a confirmat purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene (HUR) pentru Kyiv Independent.
HUR a publicat un videoclip al atacului, arătând imagini ale camerei cu ceea ce pare a fi o dronă de suprafață care lovește navele rusești. Navele avariate erau bărci din clasa Serna care transportau echipaj și vehicule blindate, cum ar fi BTR-82, a clarificat HUR pe canalul său Telegram.
Ambarcațiunile cu acest model au fost folosite de forțele ruse pentru a transporta echipamente și trupe către Insula Șerpilor, ocupată la începutul războiului, a menționat informațiile militare.
„O navă mică de debarcare din clasa Serna are viteză mare, poate găzdui până la 45 de tone de marfă și 92 de trupe de debarcare înarmate”, a scris informațiile pe Telegram.
De asemenea, navele pot fi echipate cu apărare antiaeriană Tor-M2 și oferă protecție vitală restului flotei ruse de la Marea Neagră pe fondul escaladării atacurilor ucrainene.
Update 10:20. Vladimir Putin, vizită în inima frontului din Ucraina
Vladimir Putin a făcut o vizită pe frontul din Ucraina. Aceasta a fost primit de ministrul rus al Apărării în sediul districtului militar din Rostov şi au discutat despre evoluţia contraofensivei ucrainene.
Update 09.25. Ucraina a doborât cinci drone și o rachetă
Forțele ucrainene au doborât cinci dintre cele șase drone „kamikaze” Shahed și una dintre cele două rachete de croazieră lansate de Rusia în cursul nopții, potrivit unui actualizări emise vineri dimineață de armata ucraineană.
Rusia a lansat cele șase Shahed din districtul Primorsko-Akhtarsk din regiunea Krasnodar din Rusia și cele două rachete de croazieră aeriene ghidate din spațiul aerian de deasupra părții ocupate a regiunii Herson.
Apărarea Ucrainei a eliminat cele cinci drone, precum și o rachetă Kh-59, deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Harkov, Mikolaiv, Poltava și Kiev.
Forțele ruse au efectuat, de asemenea, 26 de lovituri aeriene și 62 de lovituri de la sistemele de rachete cu lansare multiplă în ultima zi, vizând atât ținte civile, cât și militare, a precizat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizare.
Update 08:35. Rusia trimite soldaţii ucraineni luaţi prizonieri să lupte pe frontul din Ucraina împotriva propriei armate
Rusia îi trimite pe soldaţii ucraineni pe care i-a capturat pe linia frontului ca să lupte de partea Moscovei în războiul din Ucraina, potrivit unei agenții de știri din Rusia citată de The Guardian.
Un videoclip publicat marți de RIA Novosti arată un grup de ucraineni echipați pentru război care jură credință Rusiei și vor face parte dintr-un nou batalion numit în onoarea lui Bogdan Hmelnițki – un personaj considerat erou național în Rusia pentru că a adus mai multe teritorii din Ucraina sub controlul Moscovei în secolul al XVII-lea.
Agenția de știri din Rusia a spus că batalionul a intrat în serviciul armatei ruse luna trecută. Associated Press nu a putut confirma autenticitatea reportajului sau al videoclipului și nici dacă prizonierii de război au fost trimiși la luptă cu forța.
"Autoritățile ruse pot să susțină că i-au recrutat pe bază de voluntariat, dar este greu de imaginat un scenariu în care un prizonier de război poate lua o decizie cu adevărat voluntară, dată fiind situația custodiei coercitive”, a transmis Iulia Gorbunova, cercetător-șef la Observatorul Drepturilor Omului, care se ocupă de cazul Ucraina.
Update 07:29. Zelenski îl felicită pe Bogdan Aurescu pentru postul de judecător la CIJ | "ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a felicitat, joi seara, pe fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu, pentru postul de judecător la Curtea Internațională de Justiție, obținut în fața contracandidatului său rus la un scor covârșitor.
"ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei”, a transmis Zelenski, într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter).
Scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generală a ONU, față de doar 77 de voturi obținute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi.
În mesajul transmis pe platforma X, Zelenski susține că „lumea vede cine distruge dreptul internațional în loc să îl protejeze” și felicită reprezentanții țărilor care au obținut voturi pentru CIJ.
„ONU a început să se curețe de influența malițioasă a Rusiei. Pentru prima dată în istoria ONU, statele sale membre au refuzat Rusiei dreptul de a administra justiția în numele lor la Curtea Internațională de Justiție.
Lumea vede cine distruge dreptul internațional în loc să îl protejeze. Felicitări reprezentanților Australiei, Mexicului, României, Africii de Sud și Statelor Unite pentru că au obținut voturi pentru CIJ atât în cadrul CSONU, cât și în cadrul AGONU”, este mesajul postat de Zelenski pe platforma X.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări, joi, că are un plan de luptă prin care armata ucraineană să elibereze, anul viitor, mai multe oraşe ocupate de Rusia în estul şi sudul Ucrainei, în timp ce ministrul său de Externe, Dmitro Kuleba, a respins din nou orice armistiţiu sau negocieri cu Moscova, consemnează agenţia EFE.
"Am un plan. Avem oraşe foarte precise, direcţii în care să avansăm. Nu pot dezvălui detalii, dar avem mici înaintări în sud şi, de asemenea, în est", a spus Zelenski într-o videoconferinţă cu SUA, în care a încercat să risipească îndoielile atât din ţara sa, cât şi din Occident, după ce contraofensiva lansată de armata ucraineană în iunie nu a dat rezultatele aşteptate.
Zelenski, care joi a prelungit cu trei luni legea marţială şi mobilizarea generală, a insistat în special asupra a ceea ce a descris drept progresele făcute în provincia sudică Herson de armata ucraineană, care a creat un cap de pod pe malul estic al Niprului şi a reuşit să mute acolo câteva blindate.
În acest timp, ministrul său de externe Dmitro Kuleba a respins, într-o postare pe reţeaua socială X, orice încetare a ostilităţilor sau negocieri cu Moscova, reacţionând astfel după informaţii apărute recent în mass-media despre discuţii discrete între Kiev şi Occident asupra unor negocieri de pace cu Rusia.
"Cei care afirmă că Ucraina trebuie să înceapă acum negocieri cu Rusia, fie nu sunt informaţi, fie nu înţeleg, fie sunt de partea Rusiei şi vor ca Putin să ia o pauză înaintea unei agresiuni şi mai mari", a indicat şeful diplomaţiei ucrainene, potrivit Agerpres.
Război în Ucraina, 9 noiembrie 2023 | Rusia continuă să bombardeze orașul Avdiivka. Zona, atacată din trei direcții
Război în Ucraina, 8 noiembrie 2023 | Bruxellesul recomandă începerea negocierilor de aderare cu Ucraina
Război în Ucraina, 7 noiembrie 2023 | Zelenski, apel la concentrarea pe victorie: "Trebuie să ne gândim la apărarea țării noastre"
Război în Ucraina, 6 noiembrie 2023 | Zelenski despre negocierile de pace cu Rusia: "Nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii"
Război în Ucraina, 5 noiembrie 2023 | Zelenski cere mai mult ajutor din partea SUA și îl invită pe Trump în Ucraina