Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 472. Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina este în contraofensivă | Centrala nucleară de la Zaporojie, oprită complet

Război în Ucraina, ziua 472. Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina este în contraofensivă | Centrala nucleară de la Zaporojie, oprită complet

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 20:38 10 Iun 2023 Modificat la 21:33 10 Iun 2023

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski a confirmat că Ucraina este în contraofensivă
  • Trei scenarii pentru contraofensiva Ucrainei. Punctele cheie unde se dau lupte decisive
  • Premierul Canadei, Justin Trudeau, vizită în Ucraina
  • Centrala nucleară Zaporojie, oprită complet
  • ONU: Situaţia umanitară extrem de gravă în Ucraina
  • Rusia a lansat un nou atac cu drone Shahed în Odesa
  • Statele Unite condamnă acţiunile Iranului de a oferi sprijin militar Rusiei
  • Vladimir Putin spune că ofensiva ucraineană a început, dar a eşuat
  • Statele Unite anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
  • Vladimir Putin confirmă desfăşurarea armelor nucleare tactice ruse în Belarus în iulie
  • Ucraina a obţinut dovada care arată că Rusia a distrus barajul de pe Nipru
  • Primele imagini cu contraofensiva Ucrainei
  • Rusia ar pregăti un atac terorist pentru a distrage atenția de la dezastrul de la Kahovka

Update 21.30. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut sâmbătă omologului său iranian, Ebrahim Raisi, să înceteze "imediat" furnizarea de asistenţă militară Rusiei pentru războiul din Ucraina, informează cotidianul Le Monde.

Emmanuel Macron l-a sunat, sâmbătă, pe Ebrahim Raisi, pentru a-i cere "să pună capăt imediat susţinerii militare" acordate Rusiei prin furnizarea de drone utilizate în războiul din Ucraina, anunţă Preşedinţia Franţei.

"Preşedintele Franţei a atras atenţia asupra gravităţii consecinţelor furnizării de drone de către Iran Rusiei, atât în materie de securitate, cât şi la nivel umanitar, şi a cerut Teheranului să înceteze imediat susţinerea acordată războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina", a subliniat Palatul Elysée.

Update 20.35. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, că forţele militare ucrainene sunt "în contraofensivă", refuzând să ofere detalii despre amploarea operaţiunilor.

"Este interesat ce a spus (preşedintele Vladimir) Putin despre ofensiva noastră. Este important că Rusia simte că nu i-a rămas prea mult timp, în opinia mea. În Ucraina sunt acţiuni contraofensive şi defensive. Nu voi spune detaliat în ce stagiu. Cred că vom simţi acest lucru", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei de presă Ukrinform, cu ocazia întâlnirii cu premierul Canadei, Justin Trudeau, aflat în vizită la Kiev.

Forţele militare ucrainene au intensificat, în ultimele zile, atacurile pe frontul din sud-estul ţării, în contextul informaţiilor privind lansarea unei contraofensive de amploare. Ministerul rus al Apărării a semnalat atacuri ale forţelor ucrainene în zone ocupate din regiunile Doneţk şi Zaporojie, precizând că incursiunile au fost respinse.

"Putem afirma în mod absolut că a început această ofensivă. Trupele ucrainene nu şi-au atins obiectivele pe niciun câmp de luptă, dar regimul de la Kiev încă dispune de potenţial ofensiv", a declarat vineri preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Figaro.

Update 19.45. Publicaţia The Economist a prezentat trei scenarii care se pot întâmpla la finalul contraofensivei lansate de Ucraina pe frontul de război împotriva Rusiei.

Update 18.45. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a anunţat astăzi, în cursul vizitei la Kiev, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni (348 de milioane de euro), în cadrul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse.

Justin Trudeau a afirmat că armata canadiană va participa la eforturile internaţionale pentru instruirea piloţilor militari ucraineni. Premierul Canadei a anunţat asistenţă militară suplimentară, în valoare de 500 de milioane de dolari canadieni (348 de milioane de euro), în scopul consolidării capabilităţilor armatei ucrainene atât pentru respingerea actualei invaziei militare ruse, cât şi pe termen lung, conform agenţiei Canadian Press.

"Canada este unită cu Ucraina. Sunt la Kiev pentru a reafirma angajamentul făcut preşedintelui Zelenski şi poporului ucrainean, în contextul menţinerii rezistenţei împotriva războiului brutal al Rusiei", a afirmat Justin Trudeau după întâlnirea cu preşedintele Ucrainei.

Update 16.30. Guvernul Marii Britanii a anunţat, astăzi, asistenţă umanitară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 16 milioane de lire sterline (18,7 milioane de euro), în contextul inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Kahovka.

"Marea Britanie a decis astăzi asistenţă umanitară suplimentară, în valoare de 16 milioane de lire sterline, în contextul în care Ucraina se confruntă cu efectele inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Nova Kahovka, care au afectat 42.000 de persoane din regiunea Herson, şi pe fondul continuării atacurilor ruse", a transmis Guvernul de la Londra, conform unui comunicat vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Fondurile vor ajunge la organizaţiile umanitare care le oferă asistenţă persoanelor rămase fără locuinţe în urma inundaţiilor. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului Hidrocentralei Kahovka, de pe Fluviul Nipru.

Până în prezent, Marea Britanie a oferit Ucrainei asistenţă umanitară în valoare de 220 de milioane de lire sterline (257 de milioane de euro), de la începerea invaziei militare ruse, în februarie 2022.

Update 15.40. Premierul Canadei, Justin Trudeau, se află în vizită în Ucraina şi a avut o întrevedere cu preşedintele Volodimir Zelenski, un semnal privind menţinerea solidarităţii cu Administraţia de la Kiev, în contextul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse.

Conform postului canadian CBC News, Justin Trudeau a sosit sâmbătă la Kiev împreună cu vicepremierul canadian Chrystia Freeland. Vizita neanunţată intervine în contextul în care forţele militare ucrainene au intensificat în ultimele zile atacurile pe linia frontului din sud-estul ţării, în cadrul contraofensivei anunţate de multe luni.

Update 14.20. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat, astăzi, că va continua să discute cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în scopul eventualei găsiri a unei soluţii pentru "o pace corectă" în Ucraina.

"Am vorbit până acum şi voi vorbi în continuare. Trebuie să avem o pace corectă", a afirmat Olaf Scholz, conform agenţiei DPA şi publicaţiei Die Zeit. Cancelarul german a subliniat că "o pace corectă" va fi doar dacă Rusia îşi retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, Olaf Scholz a subliniat că trebuie continuate eforturile pentru evitarea escaladării conflictului militar din Ucraina.

Liderul de la Berlin a insistat că poziţia statelor din cadrul NATO şi Uniunii Europene, care oferă susţinere militară masivă Ucrainei, este corectă. "Este corect că am acţionat în mod coordonat", a argumentat Scholz, explicând că frontierele statelor europene nu pot fi modificate prin forţă militară.

Update 13.30. Agenția ucraineană pentru energie nucleară a anunțat că a oprit „la rece” și ultimul reactor care mai era în funcțiune de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, ca măsură de siguranță, pe fondul inundațiilor provocate de prăbușirea barajului Kahovka.

Cinci din cele șase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie, care este ocupată de forțele rusești, erau deja oprite.

Energoatom, agenția nucleară ucraineană, a declarat că nu există "nicio amenințare directă" la adresa centralei Zaporojie din cauza ruperii barajului, aflat mai jos pe râul Nipru, care a forțat mii de oameni să se refugieze din cauza inundațiilor și, de asemenea, a redus brusc nivelul apei într-un rezervor folosit pentru a ajuta la răcirea instalației. Ultimul reactor a fost oprit joi, a precizat Energoatom, citat de The Guardian.

Unitățile energetice ale amplasamentului nu au mai funcționat din septembrie anul trecut. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică urmează să viziteze Ucraina în zilele următoare.

Update 09.45. Ucraina a primit ajutor umanitar din partea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene în urma prăbușirii barajului de la Nova Kahovka, a anunțat Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne, potrivit CNN.

UE a precizat că "12 țări europene trimit în Ucraina pompe de apă, cisterne, bărci, generatoare și mai multe ajutoare pentru salvarea de vieți".

Update 08.30. Forțele ruse au ucis trei persoane și au rănit încă cel puțin zece în timpul unui atac cu drone asupra regiunii Odesa, la primele ore ale zilei de 10 iunie, potrivit informațiilor preliminare ale Comandamentului de Sud al Ucrainei.

Forțele ruse au folosit drone Shahed de fabricație iraniană pentru a ataca regiunea. Toate dronele au fost distruse de forțele ucrainene, potrivit raportului. Resturile de la atac au lovit o clădire rezidențială înaltă, provocând un incendiu care a fost stins. Valul de explozii a afectat şi clădirile rezidențiale din jur.

Update 07.15. Înaltul oficial al ONU pentru asistență umanitară, Martin Griffiths, a avertizat că Ucraina se confruntă cu o situație umanitară "extrem de gravă", după prăbușirea barajului Nova Kahovka, potrivit The Guardian.

"Aceasta este o problemă vitală. Adevărul este că acesta este doar începutul vederii consecințelor acestui act”, a declarat Griffiths Oficialul a subliniat că 700.000 de oameni au nevoie de apă potabilă, iar inundarea terenurilor agricole dintr-unul dintre cele mai importante producătoare de cereale din lume va cauza o "cascadă de probleme".

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că deja a început contraofensiva ucraineană, după cum o demonstrează desfăşurarea de întăriri inamice pe front.

"Putem constata cu certitudine că contraofensiva (ucraineană) deja a început", a declarat Vladimir Putin presei, potrivit agenţiei de presă Interfax.

El a subliniat că toate atacurile desfăşurate în această săptămână de inamic "au eşuat".

"Forţele ucrainene nu şi-au atins obiectivele pe care şi le-au propus în niciunul dintre sectoarele frontului", a mai spus preşedintele rus.

"Luptele continuă deja pentru a cincea zi consecutiv. De exemplu, ieri şi alaltăieri luptele au fost foarte intense", a spus el.

Război în Ucraina, 9 iunie I Vladimir Putin spune că ofensiva ucraineană a început, dar a eşuat până acum

Război în Ucraina, 8 iunie I Război în Ucraina, ziua 470. A început contraofensiva ucraineană | Moment crucial în războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 7 iunie | Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război

Război în Ucraina, 6 iunie | Riscuri majore la centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer

Război în Ucraina, 5 iunie | Rusia acceptă dialogul cu SUA pentru controlul armamentului strategic

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole