Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 290. Vladimir Putin, noi ameninţări nucleare | SUA anunţă un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 290. Vladimir Putin, noi ameninţări nucleare | SUA anunţă un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
6 minute de citit Publicat la 16:13 10 Dec 2022 Modificat la 23:50 10 Dec 2022

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Uniunea Europeană a votat un pachet de asistenţă de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, în 2023
  • SUA anunţă un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de 275 de milioane de dolari
  • Rusia a pierdut peste 93.000 de soldați în Ucraina de la începutul războiului
  • Armata ucraineană a doborât 10 din cele 15 drone de fabricație iraniană deasupra orașelor Herson, Nikolaev și Odesa
  • Vladimir Putin ameninţă cu arme nucleare orice ţară care atacă Rusia
  • Rusia interzice 200 de canadieni pe bază de reciprocitate
  • Putin afirmă că la un moment dat va fi necesară o soluţie diplomatică în Ucraina
  • Jumătate din reţeaua de electricitate din Ucraina este avariată din cauza bombardamentelor ruse
  • SUA și Rusia au discutat la Istanbul, după ce Turcia a găzduit o întâlnire anterioară, finalizată cu schimbul Viktor Bout - Brittney Griner
  • Ucraina reprezintă o urgență în domeniul drepturilor omului, avertizează un oficial de rang înalt al ONU

Update 23.49. Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi un pachet legislativ de 18 miliarde de euro destinat să ajute financiar Ucraina anul viitor, scrie CNN.

Propunerea are ca scop "acordarea de ajutor financiar pe termen scurt, finanțând nevoile imediate ale Ucrainei, reabilitarea infrastructurii critice și un sprijin inițial pentru o reconstrucție postbelică durabilă, în vederea sprijinirii Ucrainei pe drumul său către integrarea europeană", a anunțat sâmbătă Consiliul.

Cea mai mare parte a costurilor cu dobânzile pachetului urmează să fie acoperită de statele membre ale Consiliului European, iar împrumuturile aferente asistenței vor avea o perioadă de grație de 10 ani.

Update 21.47. Cea mai mare parte a orașului Odesa și părți din regiunea cu același nume au rămas sâmbătă fără energie electrică în urma bombardamentelor rusești asupra instalațiilor de infrastructură energetică, potrivit unuia dintre principalii furnizori de electricitate din Ucraina, DTEK, citat de CNN.

"În această seară, a avut loc un alt atac al Federației Ruse asupra instalațiilor de infrastructură energetică din regiunea Odesa. Mai multe instalații au fost distruse. Din cauza distrugerii infrastructurii energetice din Odesa, toți consumatorii, cu excepția infrastructurii critice, au fost deconectați de la electricitate", relatează DTEK.

"Întreruperi de urgență au loc, de asemenea, în zonele populate din regiune", a continuat furnizorul. "În prezent, situația din regiune rămâne dificilă".

Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, a intrat sâmbătă pe Telegram pentru a comenta situația din Odesa. El a confirmat, de asemenea, că orașul este în prezent fără energie electrică și că furnizarea a fost restabilită doar la unele facilități critice, cum ar fi spitalele.

Update 16.45. Toată infrastructura necritică din portul Odesa, în sudul Ucrainei, a rămas fără energie electrică după ce Rusia a folosit drone pentru a lovi instalații energetice, au declarat astăzi oficialii locali, fiind afectată și o mare parte din regiunea înconjurătoare, scrie Reuters.

"Din cauza amplorii pagubelor, toți utilizatorii din Odesa, cu excepția infrastructurii critice, au fost deconectați de la electricitate", a scris primarul din Odesa, Gennadiy Trukhanov, pe Facebook.

Odesa, cel mai mare oraș-port din Ucraina, avea o populație de peste 1 milion de locuitori înainte de invazia Rusiei din 24 februarie.

Într-o declarație postată de administrația orașului pe aplicația Telegram se arată că loviturile rusești au afectat linii de transmisie și echipamente cheie din regiunea Odesa în primele ore ale zilei de astăzi.

Update 16.23. Ucraina a avertizat organismele sportive internaționale împotriva perspectivei "dezgustătoare" de a permite sportivilor ruși și belaruși să participe la competiții internaționale - inclusiv la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, relatează insidethegame.

„Din februarie, Rusia a ucis 184 de atleți ucraineni. Folosirea sportului pentru a mușamaliza crimele de război este dezgustătoare", a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe, pe Twitter.

De asemenea, el s-a referit la recenta sesizare a președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, cu privire la un comentariu al președintelui francez, Emmanuel Macron, și la afirmația ulterioară că "sportivii din Rusia, Belarus și Ucraina ar trebui să fie tratați în mod egal".

Comentariile lui Kuleba au fost făcute după o decizie luată la summitul olimpic de la Lausanne, prezidat de Bach, de a „explora" oferta Consiliului Olimpic Asiatic de a permite sportivilor ruși și bieloruși să participe la competițiile sale.

Update 16.12. Statele Unite ale Americii anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina în valoare de 275 de milioane de dolari. Noul ajutor include sisteme antiaeriene de apărare mai eficiente, Himars, pentru a contracara atacurile Rusiei.

Vor fi transferate şi 80.000 de obuze, vehicule militare şi 150 de generatoare electrice. Până în prezent, SUA a furnizat Ucrainei suport în valoare de 19,3 miliarde de dolari.

Update 14.00. Rusia a pierdut 93.760 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, susține Statul Major General al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Update 13.15. Rusia încearcă să obțină mai multe arme din Iran, inclusiv sute de rachete balistice, și oferă în schimb Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic, a declarat ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward.

Începând cu luna august, Iranul a transferat sute de drone Rusiei, pe care le-a folosit pentru a "ucide civili și a ținti ilegal infrastructura civilă" din Ucraina, a declarat Woodward, potrivit Reuters.

"Rusia încearcă acum să obțină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice", a mai spus ambasadorul. "În schimb, Rusia oferă Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic. Suntem îngrijorați de faptul că Rusia intenționează să furnizeze Iranului componente militare mai avansate, ceea ce va permite Iranului să își consolideze capacitatea de înarmare", a mai declarat Barbara Woodward.

Update 11.15. Armata ucraineană a doborât în noaptea de vineri spre sâmbătă 10 din cele 15 drone Shahed-136 și Shahed-131 de fabricație iraniană deasupra orașelor Herson, Nikolaev și Odesa, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Update 09.43. Vladimir Putin a declarat că doctrina militară a Rusiei nu mandatează Armata Roşie să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, armele hipersonice avansate ale Rusiei i-ar asigura capacitatea de a răspunde în forţă şi de a distruge inamicul dacă va fi vreodată atacată.

Update 09:30 - Aproximativ 151.000 de persoane au intrat și ieșit vineri din țară, potrivit Poliției de frontieră, fiind vorba atât de cetățeni români, cât și străini. Pe sensul de intrare în România, au fost 74.860 de persoane, dintre care 7.506 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 4,69% faţă de ziua precedentă.

Din 10 februarie, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, și până vineri, la nivel naţional, au intrat în România 3.022.534 cetăţeni ucraineni.

Update 08:20 - Românul care merge în zonele de conflict pentru a-i ajuta pe ucraineni: "Slavă Domnului, nu am avut parte de niciun atac aerian"

Update 08.15. Belarus a anunțat Organizația Națiunilor Unite că va permite, fără condiții prealabile, tranzitul de cereale din Ucraina pe teritoriul său pentru exportul prin porturile lituaniene, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, citat de Reuters.

Ministrul adjunct de externe din Belarus, Iury Ambrazevici, s-a întâlnit vineri la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a-i spune că nu există condiții prealabile pentru tranzitul cerealelor ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

De asemenea, Ambrazevici „a reiterat solicitările guvernului său de a putea exporta propriile produse, care fac în prezent obiectul unor sancțiuni”, a precizat Dujarric într-un comunicat după întâlnire.

"Dacă lucrurile merg rău, situaţia poate deveni oribilă. În Ucraina este un război teribil. Este şi un război care poate deveni un război de amploare, care să se extindă într-un război major între NATO şi Rusia. Depunem zilnic eforturi pentru a evita acest lucru", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat postului norvegian NRK, potrivit France24.

Jens Stoltenberg a subliniat că este important să fie evitat şi scenariul unui conflict "care ar implica mai multe ţări din Europa".

Război în Ucraina, 9 decembrie | Volodimir Zelenski: ”Situația de pe linia frontului rămâne foarte dificilă”

Război în Ucraina, 8 decembrie | Putin anunță că va continua bombardamentele asupra Ucrainei, ca represalii pentru podul Crimeei

Război în Ucraina, 7 decembrie | Putin afirmă că Rusia ar folosi arme nucleare doar ca ripostă la un atac similar

Război în Ucraina, 6 decembrie | Drona cu care ucrainenii ar fi atacat bazele din Rusia, fabricată în URSS acum peste 30 de ani

Război în Ucraina, 5 decembrie | Zelenski, după atacul rusesc masiv cu rachete de luni: "Poporul ucrainean nu renunță niciodată"

Etichete: Război Ucraina
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole