Tanczos Barna spune că în acest război ”criminal și barbar”, cele mai mari pierderi sunt de vieți omenești, dar trebuie să se țină seama și de problemele cauzate mediului și biodiversității.
”Este incalificabil și inacceptabil modul în care civili, care nu au nicio legătură cu războiul și care nu luptă pe front, sunt măcelăriți de aceste bombardamente.
Dar, în paralel cu aceste acte de crimă, din păcate, mediul, biodiversitatea suferă foarte mult. Indiferent dacă vorbim de uscat sau de mare, de poluarea aerului sau a apelor curgătoare, acest război va produce efecte ireversibile”, a spus Tanczos.
Populația de delfini, în urmă cu 60 de ani, era cotată la peste 2 milioane de exemplare în Marea Neagră. În mai puțin de 60 de ani a scăzut numărul acestora între 200.000 și 300.000.
”Aceste specii ajung să moară de foame, să eșueze pe mal din cauza sistemelor folosite de armata rusă și de cea ucraineană, care se apără de aceste atacuri.
Peste această scădere, cauzată de pescuit, de poluare, de lipsa hranei, de pescuitul excesiv de specii de pești cu care se hrăneau delfinii, vine acum acest război care, dacă nu se încheie foarte repede și Marea Neagră nu va fi eliberată de aceste nave de război și de atacurile de bombe, cu siguranță aceste specii vor dispărea, dar și speciile care le asigură habitatul natural”, a precizat Tanczos Barna.
”Problemele cauzate de război se suprapun cu cele clasice cu care se confrunta populația de delfini – pescuitul, plasele care erau lăsate în larg și în care se încurcau delfinii și se sufocau. Din păcate, dacă durează foarte mult acest război aceste efete se suprapun și pot să genereze o catastrofă de mediu”, a arătat Tanczos.