Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 742. Atac cu drone lansat de ruși la Odesa. Zelenski şi premierul grec au fost la un pas de moarte

Război în Ucraina, ziua 742. Atac cu drone lansat de ruși la Odesa. Zelenski şi premierul grec au fost la un pas de moarte

Redacția Antena 3 CNN
10 minute de citit Publicat la 18:25 06 Mar 2024 Modificat la 21:52 06 Mar 2024

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore: 

  • Atac cu drone la Odesa, lângă locul în care se aflau președintele Ucrainei și premierul Greciei
  • Atac cu rachete al Rusiei în Ucraina, un mort și șapte răniți
  • Zelenski se va întâlni cu premierul grec la Odesa
  • Cehia și Olanda își accelerează eforturile pentru înarmarea Ucrainei, în condițiile în care ajutorul american este blocat în Congres
  • Rusia a atacat azi-noapte Ucraina cu peste 40 de drone iar alertele aeriene au durat până la patru ore
  • Șeful spionilor ruși insistă că Aleksei Navalnîi a murit din cauze naturale și respinge implicarea unui serviciu din Occident
  • Aproape 60% dintre germani se opun dotării Ucrainei cu rachete Taurus cu rază lungă de acțiune
  • Marea Britanie îndeamnă Germania să furnizeze rachete Taurus Ucrainei
  • Rusia spune că a pus pe fugă cu un avion de vânătoare trei aparate franceze care zburau deasupra Mării Negre
  • Joe Biden a invitat-o pe Iulia Navalnaia la discursul din Congres despre starea Uniunii
  • Un fost colonel din SUA a transmis informații clasificate legate de Ucraina pe un site de întâlniri

Update 21:40 - Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a venit direct de la Odesa, unde au avut loc mai multe explozii.

"Îmi cer scuze pentru ţinută, nu am avut timp să mă schimb" i-a spus Mitsotakis şefului statului român când acesta l-a întâmpinat.

"Mă bucur că sunteţi bine, Kyriakos. Îmi pare rău că aţi trăit o asemenea sperietură în Odesa", a răspuns Iohannis, după care premierul grec a adăugat: "Da, a fost ... straniu".

Update 19:30 - Cinci persoane au fost ucise miercuri într-un atac rusesc asupra infrastructurii portuare a Ucrainei din Odesa, a declarat un purtător de cuvânt al marinei.

Ministerul rus al Apărării susține că a atacat cu succes un hangar care găzduiește drone navale ucrainene într-o lovitură asupra portului Odesa, relatează Reuters.

Update 18:20 - Un atac cu drone lansat de ruși a vizat miercuri Odesa. Dronele au căzut în apropierea convoiului în care se aflau președintele Ucrainei și premierul Greciei.

Dronele au căzut la mai puțin de 200 de metri de convoaiele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și premierului grec Kyriakos Mitsotakis.

Premierul grec se afla în vizită în Ucraine. Incidentul a avut loc la Odesa. Miercuri, în zonă au fost mai multe explozii. Ambii lideri sunt nevătămați, potrivit presei grecești.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Володимир Зеленський (@zelenskyy_official)

Una dintre explozii a avut loc cu puțin timp înainte de întâlnirea dintre Mitsotakis și Zelenski, la 150 de metri de locul unde se afla misiunea greacă, care includea opt persoane.

Update 17:45 - Un atac cu rachete rusești asupra unui sat din regiunea ucraineană Harkov a ucis un bărbat de 70 de ani și a rănit alte șapte persoane, între care patru adolescenți, au declarat miercuri oficialii locali.

Autoritățile din regiunea Harkov au arătat că o persoană a fost ucisă și alte șapte, între care patru adolescenți, au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești, relatează Reuters.

Organizația Națiunilor Unite a declarat luna trecută că în misiunea sa de monitorizare în Ucraina a constatat că au fost peste 10.000 de morți în rândul populației civile și aproape 20.000 de răniți în cei doi ani de la invazia Rusiei.

Reprezentanții ONU susțin că este probabil ca cifrele reale să fie semnificativ mai mari.

Update 16:35 - Ucraina: Un funcționar electoral rus din teritoriilor ocupate a fost ucis într-o explozie / „Un act terorist”, reclamă oficialii ruși

O funcționară care lucra cu autoritățile ruse și care era responsabilă cu alegerile a fost ucisă miercuri când mașina sa a explodat la Berdiansk, pe teritoriul ucrainean ocupat de Moscova, au anunțat autoritățile locale de ocupație, potrivit AFP.

Potrivit anchetatorilor, „un dispozitiv exploziv improvizat a fost plasat sub vehiculul” acestei membre a comisiei electorale locale.

Update 15:45 - Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus decedat Alexei Navalnîi, i-a îndemnat miercuri pe ruşi să îşi exprime opoziţia faţă de Vladimir Putin duminică, 17 martie, în a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia, ce ar urma să îi aducă acestuia un nou mandat în absenţa unor veritabili candidaţi de opoziţie, transmite AFP.

Update 14:30 - Zelenski se va întâlni cu premierul grec la Odesa

Președintele Volodimir Zelenski și premierul grec Kyriakos Mitsotakis sunt așteptați să se întâlnească la Odesa pe 6 martie, scriu Kathimerini și alte câteva instituții media grecești, citând surse anonime.

Oficialii ucraineni și greci nu au confirmat public vizita lui Mitsotakis.

Rapoartele au urmat exploziilor raportate în orașul portuar sudic Odesa, pe fondul unei amenințări cu rachete și a unui atac de drone pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv asupra regiunii Odesa, care a avut loc peste noapte.

Update 12:13 Sute de cehi şi o câțiva ucraineni lucrează non-stop în estul Republicii Cehe pentru a transforma câteva clădiri ce datează din Al Doilea Război Mondial într-un centru pentru furnizarea de arme şi muniţii Ucrainei.

Informația este publicată, miercuri, de agenția Reuters într-un material amplu, citat în presa de la București.

Iniţiativa face parte din eforturile Uniunii Europene de a oferi Kievului arme pentru a respinge forţele ruse, în contextul în care ajutorul militar al SUA a fost blocat de republicani în Congres.

Vizitând facilitatea Sternberk deţinută de producătorul privat ceh de arme Excalibur Army, generalul Onno Eichelsheim, şeful armatei olandeze, a vorbit despre urgenţa situaţiei, în condiţiile pierderilor tot mai mari ale Kievului în sudul Ucrainei.

"Trebuie să accelerăm. Trebuie să livrăm mai mult şi trebuie să o facem mai repede", a spus el în timpul vizitei.

În martie 2023, Uniunea Europeană a lansat o iniţiativă menită să asigure Ucrainei un milion de obuze de artilerie în termen de 12 luni.

Un an mai târziu, blocul comunitar a livrat doar ceva mai mult de jumătate din volumul angajamentului său, din cauza capacităţii de producţie insuficiente.

Guvernul ceh a jucat un rol central în tentativa de a strânge fonduri de la parteneri şi de a încheia de acorduri cu industria cehă de apărare.

Ţările de Jos sunt, de asemenea, foarte active de câteva luni în mai multe ţări, încercând să compenseze deficitul de muniţie de artilerie, a declarat colonelul Simon Wouda, şeful grupului operativ olandez pentru Ucraina.

"Primul lot ar trebui să fie gata în patru luni, iar acesta este un calcul foarte conservator. Cea de-a doua parte poate fi livrată în mod cert în a doua jumătate a acestui an", a spus Wouda, detaliind pentru prima dată calendarul livrărilor.

Excalibur Army face parte din Czechoslovak Group (CSG), un consorțiu ce funcţionează ca producător şi placă turnantă a muniţiilor pentru Ucraina. CSG produce sisteme de apărare antiaeriană şi vehicule și, pe de altă parte, aduce tancuri, sisteme de artilerie şi obuze din întreaga lume, recondiţionându-le pentru Ucraina.

Ţările vest-europene şi alţi aliaţi plătesc o mare parte din acest material militar, notează Reuters.

Update 11:34 Rusia a lansat în timpul nopții de marți spre miercuri un atac cu drone asupra unor regiuni ucrainene, lovind infrastructura energetică, mai multe clădiri rezidențiale și comerciale și rănind cel puțin șapte persoane, potrivit autorităților de la Kiev.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 38 din cele 42 de drone rusești lansate asupra a opt regiuni din țară, au susținut reprezentanții armatei ucrainene.

Atacul de azi-noapte este unul dintre cele mai ample din ultimele săptămâni în care s-au folosit drone rusești, notează presa internațională.

Potrivit armatei ucrainene, dronele au fost doborâte deasupra sudului, centrului, vestului și nord-estului țării.

În unele regiuni, alertele aeriene au durat între două și patru ore.

Ministerul Energiei de la Kiev a arătat că o instalație energetică a fost lovită în regiunea vestică Hmelnîțkîi, lăsând fără electricitate peste 14.000 de consumatori din 30 de localități.

O linie electrică a fost, de asemenea, lovită în regiunea Dnipropetrovsk, în sud-est.

În Sumî, în nord-estul țării, cel puțin 13 case, o grădiniță și 40 de mașini au fost avariate în urma atacului, potrivit responsabililor regionali.

Parchetul General ucrainean a comunicat că șapte persoane, inclusiv un băiat de 10 ani, au fost rănite în acea zonă.

Update 10:30 Serghei Narîşkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, SVR, afirmă că liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a murit din cauze naturale.

"Nu cred că a existat o intenție specială. Din păcate, viața oamenilor se termină mai devreme sau mai târziu şi survine moartea. Navalnîi a murit din cauze naturale", a susținut Narîşkin într-o declarație la televiziunea rusă.

El a răspuns astfel unei întrebări despre posibila implicare a unui serviciu din Occident.

Pe de altă parte, Narîşkin a criticat Occidentul pentru ceea ce el a numit "dansul satanic în jurul sicriului lui Navalnîi".

Șeful spionilor ruși a catalogat astfel atenția presei şi a politicienilor din Occident față de moartea opozantului, pentru care mulți îl consideră răspunzător pe președintele Vladimir Putin.

"Acest lucru este imoral şi josnic. Și acești oameni ne-au dat lecții", a insistat Serghei Narîșkin.

Presa internațională amintește că pe certificatul de deces al lui Aleksei Navalnîi scrie că liderul opoziției a murit pe 16 februarie din "cauze naturale" în colonia penitenciară "Lupul polar" din regiunea arctică.

Însă această versiune oficială este contestată de susținătorii disidentului şi de văduva acestuia, care îl acuză pe liderul de la Kremlin că a ordonat uciderea lui Navalnîi în detenție.

Update 09:30 Cei mai mulți dintre cetăţenii germani susţin decizia cancelarului Olaf Scholz de a nu furniza Ucrainei rachete Taurus cu rază lungă de acţiune.

Este concluzia unui nou sondaj publicat miercuri şi realizat de YouGov pentru agenția germană de presă DPA.

Doar 28% dintre persoanele chestionate s-au declarat în favoarea livrării de rachete Taurus pentru apărarea Ucrainei, în timp ce aproximativ 58% dintre intervievați s-au declarat împotriva furnizării sistemului de armament către Kiev.

Din cei 58%, mai mult de jumătate au respins, în principiu, orice sprijin cu arme germane pentru Ucraina.

Aproximativ 14% dintre participanții la sondaj nu au exprimat nicio opinie pe tema respectivă.

Sondajul YouGov a fost realizat în rândul a 2.169 de germani cu drept de vot, în perioada 1-5 martie.

Rachetele Taurus au o rază de acțiune de 500 de kilometri și pot atinge ținte adânc în interiorul Rusiei.

Rachetele Storm Shadow / Scalp livrate Kievului de guvernele de la Londra și de la Paris au o rază de acțiune ceva mai mare de 200 de kilometri.

Cancelarul Olaf Scholz a blocat luni de zile livrarea de rachete de croazieră Taurus pentru Ucraina, de teamă că ar putea fi folosite pentru a lovi ţinte din Rusia și ar duce la escaladarea conflictului.

Recent, Scholz și-a reînnoit public opoziția față de dotarea Kievului cu aceste sisteme.

Update 08:02 Marea Britanie a îndemnat Berlinul să furnizeze rachete Taurus cu rază lungă de acțiune Kievului.

Reacția vine în plin scandal declanșat de publicarea, în presa rusă, a înregistrărilor în care ofițeri de rang înalt ai armatei germane, Luftwaffe, discută de lovirea podul Kerci cu rachete.

Mai mult, ofițerii dezvăluie că Marea Britanie are militari pe teritoriul ucrainean, care instruiesc pe soldații Kievului cum să manevreze rachetele Storm Shadow.

Londra nu a exacerbat incidentul, pe care Kremlinul l-a exploatat din plin în scop propagandistic, dar și-a accentuat lobby-ul asupra Berlinului, pentru a-l determina să furnizeze Kievului rachete Taurus.

Acestea au o rază de acțiune de 500 de kilometri, practic dublu comparativ cu rachetele Storm Shadow / Scalp, pe care Marea Britanie și Franța le-au livrat deja Ucrainei.

Update 00:01 Casa Albă a transmis un mesaj Parisului, după mai bine de o săptămână de controverse iscate printre aliații din NATO ca urmare a afirmațiilor președintelui francez Emmanuel Macron, care nu a exclus ca în Ucraina să fie trimise trupe ale statelor occidentale.

"Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a cerut niciodată să lupte soldați străini pentru țara sa", a subliniat, marți, John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională din SUA.

"Nu vor fi trupe americane angajate la sol în Ucraina. Și știți de ce? Nu asta cere președintele Zelenski. El cere instrumente și capacitați. Nu a cerut niciodată ca trupele străine să lupte pentru țara lui", a insistat Kirby.

Aflat, marți, la Praga, președintele francez Emmanuel Macron și-a "asumat" apelul la un "salt strategic" prin declarația sa din urmă cu o săptămână, în care a menționat posibilitatea trimiterii unor trupe străine în Ucraina.

Într-o conferință de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel, Macron a avertizat, totodată, împotriva "spiritului defetist" în războiul declanșat de Rusia.

Tot marți, Rusia a anunțat că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a intercepta trei avioane militare franceze care se apropiau de frontiera sa, deasupra Mării Negre.

"La apropierea avionului de vânătoare, aparatele militare străine au părăsit zona", a anunțat Ministerul rus Apărării într-un comunicat.

Conform sursei citate, ar fi vorba de două aparate Rafale și de un avion-radar al armatei franceze.

"Aparatul rus s-a întors fără probleme la bază. Nu a existat o încălcare a frontierei statului rus", a mai precizat instituția citată.

Incidentele ce implică avioane ruse și aparate ale statelor din NATO au fost consemnate relativ frecvent în cei doi ani de război ai Rusiei în Ucraina, fiind semnalate mai rar și înainte de conflictul declanșat de Moscova.

Incidentul de marți vine însă după declarațiile de săptămâna trecută ale președintelui francez Emmanuel Macron.

Oficialii ruși au ridiculizat ceea ce ei au numit pornirile războinice ale lui Macron și i-au reamintit acestuia soarta trupelor napoleoniene, care au trecut de Moscova, dar nu au putut cuceri Rusia.

La rândul lor, aliații occidentali, în majoritatea lor, au respins ideea trimiterii de trupe străine în Ucraina.

Etichete: razboi
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole