Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Zelenski: ”Nu avem timp şi nici alternative în faţa ofensivei ruse, ajutorul militar trebuie intensificat”
- Guvernul Republicii Moldova respinge ”declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului: ”Regiunea beneficiază de pe urma politicilor Chişinăului”
- Ucraina nu are de gând să își închidă granița cu Polonia și nu este angajată în discuții pe această temă
- Ursula von der Leyen: "Pentru UE, amenințarea unui război nu e exclusă"
- Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi: "Veniți din vreme la înmormântarea de vineri!"
- Polonia pregătește închiderea temporară a frontierei cu Ucraina
- Londra: E treaba Ucrainei cum folosește și ce țintește cu rachetele trimise de aliații din Occident
- Ministrul rus de Externe se duce în Turcia
- Transnistria a cerut ajutorul Rusiei invocând "presiunile" guvernului de la Chișinău
- Zelenski cere ajutorul aliaților din Balcani
- Iulia Navalnaia îi îndeamnă legislatorii europeni să investigheze fluxurile financiare din Occident legate de Vladimir Putin
- 50% dintre ucrainenii rămași în România afirmă că vor să se angajeze ori să-și deschidă o afacere
- Ucrainenii susțin că au doborât toate dronele lansate de ruși noaptea trecută
- Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, precizează Casa Albă după sugestia lui Emmanuel Macron
- Militarii francezi ar putea avea un rol non-combat în Ucraina, spune ministrul de Externe de la Paris
- Rusia pune embargo de șase luni la exporturile de combustibili, după "accidentele" de la rafinării
- Reacții de respingere și distanțare în NATO și UE, după ce Emmanuel Macron a spus că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă
- NATO spune că nu există planuri de a desfășura trupe de luptă în Ucraina
Update 22:55. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi decizii care să grăbească furnizarea de arme şi muniţii, insistând că nu mai este timp de pierdut în faţa armatei preşedintelui rus Vladimir Putin. ”Nu avem timp şi nici alternative. Ne confruntăm cu un asasin. Cu un Hitler numărul doi”, a spus Zelenski.
Update 21:55. Guvernul Republicii Moldova respinge „declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului, a afirmat miercuri vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-o primă reacţie a autorităţilor de la Chişinău la rezoluţia adoptată anterior în cursul zilei de Congresul aşa-zişilor deputaţi „de toate nivelurile” din regiunea transnistreană, care au cerut „protecţia” Moscovei în faţa „presiunii sporite” din partea Republicii Moldova.
Update 20:55. Ucraina nu are de gând să își închidă granița cu Polonia și nu este angajată în discuții pe această temă, a declarat miercuri vicepremierul Oleksandr Kubrakov, potrivit Reuters.
Premierul polonez Donald Tusk, angajat în discuții pentru a face față protestelor fermierilor polonezi care au perturbat traficul de frontieră, a declarat anterior că opțiunea închiderii temporare a frontierei este în discuție cu autoritățile ucrainene.
”Discutăm de asemenea cu partea ucraineană despre închiderea temporară a frontierei şi suspendarea schimburilor de mărfuri în general”, a declarat Donald Tusk, recunoscând că aceasta ar fi o soluţie ”dureroasă pentru ambele părţi”, relatează AFP.
Update 19:55 UE ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor obținute din activele rusești înghețate pentru a cumpăra armament pentru Ucraina.
O declarație în acest sens a fost făcută, miercuri, de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Într-un discurs în Parlamentul European, ea a mai spus că amenințarea unui război pentru UE "poate că nu este iminentă, dar nu este imposibilă".
Update 18:55 Înmormântarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, care a murit la începutul acestei luni într-o colonie penală izolată din Arctica, va avea loc vineri, la Moscova.
Asta, în contextul în care reprezentanți din mai multe locații au refuzat să găzduiască ceremonia funerară, a precizat Kira Yarmiș, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi.
"Veniți din vreme", a scris Yarmiș pe rețeaua X.
Rămâne neclar dacă autoritățile din capitala rusă vor permite adunarea celor care doresc să-și ia rămas bun de la politicianul decedat la vârsta de 47 de ani și care, potrivit văduvei sale și apropiaților, ar fi fost ucis în închisoare din ordinul lui Vladimir Putin.
Update 17:56 Premierul polonez Donald Tusk a declarat, miercuri, că guvernul său ia în calcul o închidere temporară a frontierei cu Ucraina pentru mărfuri, pe fondul tensiunilor legate de grânele ucrainene la preț redus care invadează piața locală.
"Discutăm cu partea ucraineană despre o închidere a frontierei și despre încetarea, în general, a comerțului. Voi discuta mâine și cu fermierii polonezi. Această soluție ar fi una temporară și dureroasă pentru ambele părți", a spus premierul de la Varșovia.
Fermierii polonezi au blocat în ultima perioadă punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și precum și mai multe autostrăzi, pentru a protesta față de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din partea mărfurilor care intră din țara vecină.
Update 16:51 Marea Britanie a comunicat, miercuri, că "e treaba Ucrainei" cum folosește rachetele de croazieră trimise de aliații săi din Occident.
Reacția vine după ce cancelarul german Olaf Scholz a spus că țara sa nu poate "imita" Marea Britanie și Franța în "dirijarea" rachetelor pe care cele două state menționate le-au furnizat Kievului.
"Marea Britanie, împreună cu alți aliați, furnizează o serie de echipamente Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei. Felul în care Ucraina dirijează tirul și folosește aceste rachete reprezintă treaba forțelor armate ale Ucrainei", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Londra.
După invazia din februarie 2022, Marea Britanie a fost prima țară care a furnizat armatei ucrainene rachete Storm Shadow, cu o rază de acțiune de peste 200 de kilometri, dezvoltate împreună cu Franța.
Franța și alți aliați au urmat exemplul Londrei și au trimis Kievului muniții dirijate similare.
În Germania, parlamentul și guvernul cancelarului Scholz au respins cererea de a trimite în Ucraina rachete Taurus, invocând faptul că acestea pot fi folosite pentru a lovi ținte din interiorul teritoriului rus și riscul ca Germania să fie atrasă în război.
"Aceasta (racheta Taurus, n.r.) este o armă cu rază de acțiune foarte lungă, iar ceea ce fac britanicii și francezii în ceea ce privește țintirea și sprijinirea țintirii (tirului cu rachete) nu poate fi făcut în Germania", a explicat Scholz.
Update 15:58 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov participă, începând de vineri, la un forum diplomatic în Turcia, țară care a reușit să păstreze relații relativ bune atât cu Ucraina, cât și cu țara agresoare, Rusia.
În Turcia, Lavrov se va întâlni cu omologul Hakan Fidan.
Forumul Diplomației din Antalya, desfășurat din 2021, își propune să fie un cadru în care decidenții guvernamentali, oamenii de afaceri și reprezentanții mediului academic schimbă idei și opinii cu privire la politică și afaceri.
Lavrov a participat la această reuniune în 2022, la doar câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina.
Șeful diplomației ruse a vizitat ultima dată Turcia în aprilie, anul trecut, când s-a întâlnit cu președintele Recep Tayyip Erdoğan la Ankara.
Update 15:00 Regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia, a cerut Moscovei, în cadrul unui congres desfășurat miercuri, să o ajute să o protejeze de ceea ce deputații de la Tiraspol au calificat drept "o presiune concertată" din partea guvernului Republicii Moldova.
"Există o presiune socială și economică asupra Transnistriei, care contravine principiilor și abordărilor europene privind protecția drepturilor omului și a comerțului liber", se arată în textul unei rezoluții adoptate la Tiraspol.
Anterior, au circulat informații că politicienii separatiști vor cere direct alipirea Transnistriei la Rusia, în contextul în care președintele Vladimir Putin se adresează, joi, camerelor reunite ale Parlamentului de la Moscova.
Update 14:20 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților din Balcani să ajute țara sa printr-o "producția de arme comună", în cadrul unui summit de două zile desfășurat în Albania.
"Suntem interesați de o producție comună cu voi și cu toți partenerii noștri", a declarat Zelenskiy în fața delegațiilor din Albania, Serbia, Macedonia de Nord, Kosovo, Bosnia, Muntenegru, Croația și Republica Moldova.
"Există aproximativ 500 de companii de apărare care operează în Ucraina și fiecare dintre ele contribuie, dar nu este suficient pentru a câștiga împotriva lui Putin. Vedem problemele legate de aprovizionarea cu muniție, ceea ce afectează situația de pe câmpul de luptă", a adăugat el.
Zelenski a propus organizarea unui forum de apărare la Kiev sau într-o capitală din Balcani pentru a susține cooperarea în domeniul militar, într-o tentativă de a reedita o acțiune similară desfășurată anul trecut cu companiile de armament britanice și americane.
Update 13:20 Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, i-a îndemnat, miercuri, pe miercuri politicienii și oficialii europeni să investigheze fluxurile financiare din Occident legate de președintele rus Vladimir Putin și de aliații săi.
Navalnaia s-a adresat Parlamentului European de la Strasbourg, la 12 zile după ce soțul ei a murit într-o colonie penală din Rusia.
"Putin este liderul unei bande criminale organizate. Aceasta include otrăvitori și asasini, dar ei sunt doar niște marionete. Cel mai importanți sunt oamenii apropiați de Putin: prietenii, asociații și deținătorii de bani făcuți în stil mafiot.
Cu toții trebuie să ne luptăm cu această bandă criminală. Iar inovația în acest caz este aceea de a aplica metodele de combatere a crimei organizate. Nu declarații de îngrijorare, ci căutarea asociaților mafioți în țările dumneavoastră, a avocaților și finanțiștilor discreți care îi ajută pe Putin și pe prietenii săi să ascundă bani", a spus ea, fiind ovaționată de parlamentari, potrivit presei internaționale.
Navalnaia l-a acuzat pe Putin că ordonat uciderea soțului său și a promis să-i continue munca. Totodată, i-a îndemnat pe ruși să-și manifeste revolta față de liderul de la Kremlin și să nu se complacă în inacțiune.
Update 11:00 50% dintre ucrainenii rămași în România afirmă că vor să se angajeze ori să-și deschidă o afacere, potrivit World Vision România, care anunță lansarea unui program prin care 1.200 de adulți ucraineni, solicitanți de azil și români vor fi sprijiniți să-și găsească un loc de muncă.
Conform unui comunicat al organizației, aproape 4 milioane de ucraineni au tranzitat teritoriul României în ultimii doi ani de război. Dintre aceștia, 157 de mii au cerut o formă de protecție legală, iar la începutul lunii februarie 78.743 de ucraineni erau prezenți în țara noastră.
Dintre cei care rămân pe teritoriul României, 39% spun că doresc să se angajeze în România, în timp ce 11% ar vrea să-și deschidă o afacere în țară. Alți 48% spun că vor să se întoarcă în Ucraina după terminarea conflictului, potrivit unei analize realizată de FONPC și citată de WVR.
Dintre cei care au un loc de muncă, între 25 și 30% lucrează online (la distanță) pentru locurile de muncă pe care le au în Ucraina, iar în jur de 16% sunt integrați pe piața muncii din România, conform estimărilor UNHCR de anul trecut, scrie Mediafax.
Update 09:30 Ucrainenii susțin că au doborât toate dronele lansate de ruși în noaptea de marți spre miercuri. Aparatele de zbor au fost depistate și doborâte în sudul Ucrainei.
Reprezentanții Forțelor aeriene ucrainene spun că rușii au lansat 10 drone și mai multe rachete ghidate antiaeriene pe teritoriul ucrainean în timpul nopții, potrivit Sky News.
Apărarea antiaeriană a doborât toate dronele. Ucrainenii nu au spus câte rachete au fost trase sau dacă au fost doborâte.
Dronele au fost distruse peste regiunile de sud ale Ucrainei, Odesa și Nikolaiev.
Update 08:30 Anunţul lui Emmanuel Macron că Franţa ar putea trimite trupe în Ucraina, a provocat un adevărat cutremur în cadrul NATO. Liderii alianţei s-au grăbit să nege că ar avea de gând să înceapă o confruntare directă cu Rusia. Casa Alba a anunţat că sub nicio formă NU va trimite trupe combatante în Ucraina.
”O decizie suverană pe care fiecare aliat NATO ar trebui să o ia pentru sine. L-ați auzit pe secretarul general Stoltenberg spunând el însuși că nu are planuri sau intenții de a trimite trupe pe teren, cu siguranță sub auspiciile NATO. Iar președintele Biden a fost foarte clar încă de la începutul acestui conflict: nu vor fi trupe americane pe teren cu rol de luptă acolo, în Ucraina”, a declarat John Kirby, reprezentant al Consiliului de Securitate Națională al SUA.
Ucraina avertizează: Rusia va lansa o campanie de dezinformare şi teorii conspiraționiste în perioada următoare
Declarația făcută de Comitetul de Informaţii subliniază faptul că Rusia va încerca, prin intermediul acestei campanii de dezinformare, să întrerupă mobilizarea ucraineană, să răspândească dezinformări cu privire la incapacitatea Ucrainei de a învinge şi să reducă sprijinul ţării din partea coaliţiei pro-ucrainene din lume.
Totodată, "obiectivul ruşilor în interiorul Ucrainei este de a-i demoraliza pe ucraineni, de a semăna panică în rândul populaţiei, de a crea o prăpastie între militari şi civili şi de a crea o prăpastie între toată lumea şi oricine, inclusiv între reprezentanţii conducerii politice şi ai societăţii civile a ţării”, se arată în comunicarea oficială a Comitetului.
Declaraţia făcută de Comitetul de Informaţii subliniază faptul că Rusia va încerca, prin intermediul acestei campanii de dezinformare, să întrerupă mobilizarea ucraineană, să răspândească dezinformări cu privire la incapacitatea Ucrainei de a învinge şi să reducă sprijinul ţării din partea coaliţiei pro-ucrainene din lume.
Totodată, "obiectivul ruşilor în interiorul Ucrainei este de a-i demoraliza pe ucraineni, de a semăna panică în rândul populaţiei, de a crea o prăpastie între militari şi civili şi de a crea o prăpastie între toată lumea şi oricine, inclusiv între reprezentanţii conducerii politice şi ai societăţii civile a ţării”, se arată în comunicarea oficială a Comitetului.
Război în Ucraina, 26 februarie 2024 | Radu Tudor: NATO și UE nu vor discuta niciodată, instituțional, trimiterea de trupe în Ucraina
Război în Ucraina, 25 februarie 2024 | Zelenski: Milioane de oameni vor fi uciși dacă Ucraina nu primește ajutorul militar blocat de republicani în Congresul SUA
Război în Ucraina, 25 februarie 2024 | Șeful Armatei ucrainene și ministrul Apărării, vizită în apropierea liniei de front
Război în Ucraina, 24 februarie 2024 | Zelenski, după doi ani de război al Rusiei în Ucraina: "Vom învinge!"
Război în Ucraina, 23 februarie 2024 | Consiliul Europei își reafirmă sprijinul "de neclintit” pentru Ucraina